Zázrak jménem kokosový olej

Všimli jste si, že kokosový olej získává stále větší oblibu? Není divu. Je to spousta zdraví a krásy v jedné skleničce. Má vysokou biologickou hodnotu, spoustu aktivních látek a vitaminů a výborné detoxikační účinky. Je to zkrátka multifunkční zázrak. A my vám poradíme, jak ho můžete využít.

1. Jedna lžička ráno pro zdraví

Kokosový olej vám zajistí nejen dostatek zinku, selenu, vitaminů A, D, E a K, ale také nenasycených mastných kyselin. Ty mají klíčový význam pro správný vývoj mozku, růst a vývoj. Také chrání náš organismus před srdečními a cévními chorobami.

2. Bělení zubů

Pokud se vám nechce utrácet za přípravky na bělení zubů, nebo k nim nemáte důvěru a bojíte se, že by vám mohly zuby poškodit, můžete zkusit bez rizika kokosový olej. Prstem nebo kartáčkem naneste zlehka na zuby a jemně masírujte. Olej vám zuby nejen vyčistí od plaku a pravidelným užíváním vybělí, ale díky antioxidantům a antiseptickým účinkům tlumí také záněty dásní.

3. Detoxikační kúra

Rychlou detoxikační kúru si můžete udělat i sami doma. Lžičku kokosového oleje nechte co nejdéle rozpouštět v ústech. Olej na sebe naváže toxiny z těla. Po 15 minutách jej vyplivněte a ústa vypláchněte. Tímto způsobem postupujte v jednom cyklu 3–4 týdny a kúru opakujte dvakrát ročně.

4. Hubnutí

Máte-li pocit, že potřebujete trochu zhubnout, může vám kokosový olej pomoci. Stimuluje totiž metabolismus a snižuje pocit hladu. Takže opět to může být ona jedna zdravá lžička po ránu, ale i jeho široké možnosti využití v kuchyni, zvláště té zdravé a dietní.

5. Palačinky i thajská kuchyně

Kokosový olej se nepřepaluje, a je proto ideální ke smažení i pečení. Nebojte se ho vyzkoušet všude, kde byste použili jiný jedlý olej či máslo. Výborný je na smažení palačinek či lívanců, dále do buchet, koláčů i třeba cukroví. Na kokosovém oleji se ale dá připravovat i maso, jedná se o charakteristickou ingredienci thajské kuchyně.

Tip Paní domu: Není olej jako olej. Ptejte se, odkud je získáván a jak je zpracováván. Velmi často se totiž kokosový olej vyrábí přímo z dřeně uvnitř ořechu, která ale není zdaleka tak bohatá na vitaminy či antioxidanty. Ten nejkvalitnější se za studena lisuje z nejcennější části ořechů – gelovité vrstvy mezi dření a mlékem. Právě toto zpracování vám zajistí, že veškeré jeho unikátní účinky zůstanou zachovány.

Foto: Shutterstock

Štítky: , ,

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Kráska tone v slzách: další osudová rána
nasehvezdy.cz

Kráska tone v slzách: další...

Prožívá nejtěžší chvíle života, které...
Dominikánská republika: Cestou rozmanitosti!
epochanacestach.cz

Dominikánská republika:...

Mnoho z nás se již...
POŽIVAČNÝ MONTEZUMA II. – Před sexem pil čokoládu
epochalnisvet.cz

POŽIVAČNÝ MONTEZUMA II....

Služebnictvo staví kolem stolu, na němž se to...
Zpěvačka Taylor Momsen prý vyfotila ducha
enigmaplus.cz

Zpěvačka Taylor Momsen prý...

Známá rockerka popsala hned několik...
Hruškové taštičky
nasehvezdy.cz

Hruškové taštičky

Jste milovníci hrušek? Pokud ano, tento...
Procházka údolím Lužnice
epochanacestach.cz

Procházka údolím Lužnice

K nejstarším značeným...
V Zoo Liberec se poprvé v historii podařilo odchovat zoborožce šedolícé
epochaplus.cz

V Zoo Liberec se poprvé v...

Výjimečný chovatelský úspěch zaznamenali...
Špatné zprávy z Austrálie: Tamním ptakopyskům hrozí vyhynutí
21stoleti.cz

Špatné zprávy z Austrálie:...

Klimatické změny, nadměrné čerpání vody z řek a...
Co by se stalo, kdybychom si přestali čistit zuby?
epochaplus.cz

Co by se stalo, kdybychom si...

Za jeden jediný den se každému...
0 shares