Zázrak jménem kokosový olej

Všimli jste si, že kokosový olej získává stále větší oblibu? Není divu. Je to spousta zdraví a krásy v jedné skleničce. Má vysokou biologickou hodnotu, spoustu aktivních látek a vitaminů a výborné detoxikační účinky. Je to zkrátka multifunkční zázrak. A my vám poradíme, jak ho můžete využít.

1. Jedna lžička ráno pro zdraví

Kokosový olej vám zajistí nejen dostatek zinku, selenu, vitaminů A, D, E a K, ale také nenasycených mastných kyselin. Ty mají klíčový význam pro správný vývoj mozku, růst a vývoj. Také chrání náš organismus před srdečními a cévními chorobami.

2. Bělení zubů

Pokud se vám nechce utrácet za přípravky na bělení zubů, nebo k nim nemáte důvěru a bojíte se, že by vám mohly zuby poškodit, můžete zkusit bez rizika kokosový olej. Prstem nebo kartáčkem naneste zlehka na zuby a jemně masírujte. Olej vám zuby nejen vyčistí od plaku a pravidelným užíváním vybělí, ale díky antioxidantům a antiseptickým účinkům tlumí také záněty dásní.

3. Detoxikační kúra

Rychlou detoxikační kúru si můžete udělat i sami doma. Lžičku kokosového oleje nechte co nejdéle rozpouštět v ústech. Olej na sebe naváže toxiny z těla. Po 15 minutách jej vyplivněte a ústa vypláchněte. Tímto způsobem postupujte v jednom cyklu 3–4 týdny a kúru opakujte dvakrát ročně.

4. Hubnutí

Máte-li pocit, že potřebujete trochu zhubnout, může vám kokosový olej pomoci. Stimuluje totiž metabolismus a snižuje pocit hladu. Takže opět to může být ona jedna zdravá lžička po ránu, ale i jeho široké možnosti využití v kuchyni, zvláště té zdravé a dietní.

5. Palačinky i thajská kuchyně

Kokosový olej se nepřepaluje, a je proto ideální ke smažení i pečení. Nebojte se ho vyzkoušet všude, kde byste použili jiný jedlý olej či máslo. Výborný je na smažení palačinek či lívanců, dále do buchet, koláčů i třeba cukroví. Na kokosovém oleji se ale dá připravovat i maso, jedná se o charakteristickou ingredienci thajské kuchyně.

Tip Paní domu: Není olej jako olej. Ptejte se, odkud je získáván a jak je zpracováván. Velmi často se totiž kokosový olej vyrábí přímo z dřeně uvnitř ořechu, která ale není zdaleka tak bohatá na vitaminy či antioxidanty. Ten nejkvalitnější se za studena lisuje z nejcennější části ořechů – gelovité vrstvy mezi dření a mlékem. Právě toto zpracování vám zajistí, že veškeré jeho unikátní účinky zůstanou zachovány.

Foto: Shutterstock

Štítky: , ,

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Vítejte v éře letadel na baterky!
epochaplus.cz

Vítejte v éře letadel na...

Na jednom z posledních Pařížských...
Má jediné přání! Splní se jí to, po čem tak touží?
nasehvezdy.cz

Má jediné přání! Splní se jí...

Nikdy nebyla tak nešťastná,...
Festival vína VOC Znojmo místo května v září
epochanacestach.cz

Festival vína VOC Znojmo místo...

Festival vína VOC Znojmo...
Manžel o ni musí bojovat s kolegou
nasehvezdy.cz

Manžel o ni musí bojovat...

Seriálová hvězda LUCIE...
Muskova SpaceX slaví! Z ISS se po půl roce vrátila posádka lodi Crew Dragon
21stoleti.cz

Muskova SpaceX slaví! Z ISS se...

Po půlročním pobytu na Mezinárodní vesmírné...
Po stopách prokletých panenek
enigmaplus.cz

Po stopách prokletých panenek

V roce 2011 stane jistý Byron Robertson z Texasu...
Záhadná hora Krudum: Bloudí zde duše mrtvých horníků?
epochanacestach.cz

Záhadná hora Krudum: Bloudí zde...

V chráněné krajinné...
Čeští vědci popsali nový rod žáby z Konga
epochaplus.cz

Čeští vědci popsali nový rod...

Tým Václava Gvoždíka objevil a popsal nový rod...
Město duchů San Zhi: Leží na něm temná kletba?
epochalnisvet.cz

Město duchů San Zhi: Leží na...

Výstavba futuristického města se zastavila, co tam...
0 shares