Domů     Zaostřeno na sirupy
Zaostřeno na sirupy
13.2.2023

Co si v létě naložíme, v zimě jako když najdeme. To se sice tak říká léta, ale možná jste se už přesvědčili, že domácí zásoby se opravdu hodí. A o sirupech to platí také.

Růžový

150 g okvětních lístků růže, 3 litry vody, 3 kg krystalového cukru, 2 citrony nebo 4 lžičky kyseliny citronové, 10 ks hřebíčku

1) Nasbírané květy nechte chvilku zavadnout, pak je zalijte 3 litry vody a vařte ve velkém hrnci 10–15 minut. Poté přeceďte a odvar vraťte zpět do hrnce.

2) Přisypte cukr a rozvařte ho. Poté přidejte šťávu ze dvou citronů nebo 4 lžičky kyseliny citronové. Kyselina krásně projasní barvu. Nakonec přidejte hřebíčky. Měl by vám vyjít jeden na lahev. Pokud vás napadlo dávat je přímo do lahve, nedělejte to. Z nespařeného koření by mohl sirup plesnivět.

3) Asi po 2 minutách vaření ochutnejte, a kdyby se vám sirup zdál mdlý, přikyselte ho ještě trochou kyseliny citronové.

4) Ještě vařící sirup nalijte do vyvařených lahví a uzavřete. Nezapomeňte do každé dát jeden už zmiňovaný hřebíček. Pokud byste z nějakého důvodu nemohli lahvovat ještě horký sirup, budete ho muset sterilovat, a to 25 minut na 90 °C.

5) Podávejte ředěný sodovkou s ledem a kouskem citronu, můžete jím zastříknout míchané nápoje nebo použít na tvarohový dezert.

Tip: Tento lahodný voňavý sirup není na každodenní popíjení, ale občas naopak potěší smysly, zejména ty ženské, a hodí se jako dárek.

Jahodový

1,5 kg jahod, 1,5 kg cukru krupice, 15 g kyseliny citronové

1) Jahody omyjte, zbavte stopek a rozmixujte. Pyré smíchejte s cukrem a nechte dva dny přes noc odstát v chladu a temnu.

2) Potom směs přeceďte přes sítko do hrnce, vmíchejte kyselinu citronovou, zahřejte. Pozor dejte na to, aby sirup nezačal vřít. Horký přelijte do čistých sklenic.

Tip: Tenhle základní sirup můžete dochutit podle fantazie. Třeba bazalkou, mátou, na zimní dny se hodí i skořice.

Borůvkový

1 kg borůvek, 1 citron BIO, 250 ml vody, 250 g medu

1) Omytý citron oloupejte škrabkou a kůru uschovejte. Z citronu vymačkejte šťávu.

2) Rozmačkané borůvky poduste ve vodě asi čtvrt hodiny a občas je promíchejte.

3) Přeceďte, přidejte citronovou kůru, vmíchejte med, vařte opět čtvrt hodiny. Směs mezitím zhoustne.

4) Přidejte citronovou šťávu a nechte krátce povařit. Vyjměte citronovou kůru a ještě horký sirup nalijte do připravených lahví.

Tip: Cukr konzervuje, a tak pokud ho chcete dát méně, musíte sirup sterilovat.

Rybízový

3 kg rybízu, 2 kg krupicového cukru (nebo i víc podle kyselosti)

1) Rybíz omyjte, odstopkujte a rozmačkejte v míse. Přelijte do kameninového hrnce nebo velké sklenice, zasypte 200 g cukru. Dobře promíchejte a zakryjte plátýnkem.

2) Nechte 3–4 dny odležet v chladu a dvakrát za den promíchejte. Poté nechte překapat přes plátýnko do hrnce a zbylou šťávu vymačkejte.

3) Do šťávy vmíchejte zbylý cukr a zahřívejte. Po celou dobu sbírejte případnou pěnu. Povařte zhruba 20 minut a ještě horký přelijte do lahví a uzavřete.

Tip: Stejný je postup u rybízu černého, jen cukru můžete trochu ubrat a přidat trochu citronové šťávy. Řiďte se hlavně chutí.

Mátový

3 hrsti lístků máty, 2 citrony, 2 l vody, 500 g třtinového cukru, 3 tabletky stévie, 10 g kyseliny citronové, 2 l vody se 3 lžícemi octa

1) Lístky máty omyjte a nakrájejte nahrubo. Vložte je do velké skleněné nádoby (sklenice od okurek).

2) Citrony omyjte a na půl hodiny je ponořte do vody s octem. Poté opláchněte a nakrájejte na plátky. Přidejte je k mátě a zalijte vodou. Zakryté nechte marinovat 24 hodin. Občas promíchejte.

3) Druhý den výluh přeceďte přes plátýnko nebo jemné sítko do hrnce. Přidejte cukr, stévii a kyselinu citronovou.

4) Na mírném plameni zahřejte na 70–75 °C a míchejte, až se cukr rozpustí. Hotový sirup naplňte do čistých horkých lahví nebo sklenic se šroubovacím víčkem, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Tip: Stejným způsobem můžete připravit sirup z meduňky, jen použijete asi 20 celých větviček. Je výborný na uklidnění i dobrý spánek, ale popíjet ho můžete i jen tak.

Malinový

1 kg malin, 500 ml vody, 1,5 kg krupicového cukru, 8 g kyseliny citronové

1) Pěkné čerstvé maliny omyjte a rozmačkejte v hrnci. Přilijte vodu a nechte nejméně 12 hodin odstát.

2) Poté přeceďte přes plátýnko, dobře vymačkejte a přidejte cukr. Zahřejte za stálého míchání na 80 °C. Když se cukr rozpustí, je hotovo.

3) Ještě horký sirup nalijte do čistých lahví a ihned uzavřete. Skladujete v chladu a temnu.

Tip: Maliny už jsou dneska vzácnější než dříve, a tak si dejte záležet. Na šťávu zpracovávejte jen opravdu zdravé kousky. Nesmí být ani přezrálé, ani napadené plísní.

Související články
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
reklama
Šikovné tipy
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
epochanacestach.cz
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
Toužíte po skutečné vánoční atmosféře? Vydejte se do Německa, kde mají adventní trhy dlouhou tradici a patří k těm nejpůvabnějším v Evropě. Ty nejbližší českým hranicím najdete v Drážďanech – začínají 26. 11. 2025 a potrvají do 24. 12. 2025. A stojí za to je zažít na vlastní kůži. S norimberským Christkindlesmarktem se drážďanské vánoční trhy
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Tvarohové muffiny s borůvkami
tisicereceptu.cz
Tvarohové muffiny s borůvkami
Sladká svačinka se ke kávičce nebo šálku výborného čaje hodí každý den. Suroviny na 12 kusů 200 g hladké mouky 50 g polohrubé mouky 50 g krystalového cukru 50 g kokosového cukru 1 prášek do
Zachraňuje Paulová dceru před partnerem?
nasehvezdy.cz
Zachraňuje Paulová dceru před partnerem?
Co se v rodině Jany Paulové (70) děje? Mladší dcera herečky známé ze seriálu Jedna rodina, Anežka, se totiž nečekaně vrátila do Česka, právě pod křídla mámy. Dosud roky žila tato překladatelka z fr
Zapečené plněné brambory
nejsemsama.cz
Zapečené plněné brambory
Brambory můžete naplnit různými dobrotami a pokaždé vytvoříte originální pokrm. Potřebujete: ✿ 4 velké brambory ✿ 100 g slaniny ✿ 100 g nastrouhaného tvrdého sýra ✿ 1 stroužek česneku ✿ 2 jarní cibulky ✿ sůl, pepř ✿ 1 lžíci olivového oleje ✿ 2 snítky tymiánu 1. Brambory vydrhněte kartáčkem a vložte do hrnce se studenou, osolenou vodou. Vařte asi 15–20 minut do poloměkka.
Vesmírné Brno: Stává se centrem špičkové kosmické technologie
21stoleti.cz
Vesmírné Brno: Stává se centrem špičkové kosmické technologie
Jihomoravský kraj, dlouhá léta proslulý precizní strojírenskou výrobou a mikroelektronikou, se v posledních letech proměnil v jedno z nejživějších evropských center kosmického průmyslu. A minulý týden
Co ukrývá tajemný kopec Závist?
enigmaplus.cz
Co ukrývá tajemný kopec Závist?
  Posvátné kopce má řada národů a ani Češi nejsou výjimkou. Na Říp měl podle pověsti přijít praotec Čech, aby zde usadil svůj lid, v Blaníku pak spí kníže Václav se svými rytíři, připraveni př
Slavnostní otevření Lamborghini Praha: Nová luxusní destinace na Ořechu
iluxus.cz
Slavnostní otevření Lamborghini Praha: Nová luxusní destinace na Ořechu
Nový showroom Lamborghini Praha byl slavnostně otevřen 26. listopadu za účasti nejvyšších představitelů značky: předsedy představenstva společnosti Automobili Lamborghini Stephana Winkelmanna a Federi
Jednorožci existovali! Žili ještě před 29 000 lety!
epochalnisvet.cz
Jednorožci existovali! Žili ještě před 29 000 lety!
Jako většina mýtů a legend, i ta o pohádkových jednorožcích má reálný základ. Ano, bájné stvoření s dlouhým rohem uprostřed hlavy opravdu žilo. A není to ani tak dávno.   Jednorožec sibiřský, kterého poprvé popíše v roce 1809 německý paleontolog Gotthelf Fischer von Waldheim (1771–1853), dorazí do Evropy asi před 2,5 miliony let. Žije na
Kyštymská katastrofa: Sověti se k jaderné havárii přiznali až po 32 letech
historyplus.cz
Kyštymská katastrofa: Sověti se k jaderné havárii přiznali až po 32 letech
Odpad z Majaku se dlouho ukládal do okolních jezer. Když sovětským inženýrům dojde, co všechno mohou nebezpečné látky způsobit, nechají v utajovaném závodě vybudovat podzemní zásobníky na vyhořelé palivo. Jenže ani ty jedné z největších jaderných havárií v dějinách nezabrání! Druhá světová válka skončila, Japonci 2. září 1945 podepsali bezpodmínečnou kapitulaci. K uznání porážky je
Zpackaná oslava mu otevřela oči
skutecnepribehy.cz
Zpackaná oslava mu otevřela oči
Strojila jsem se na oslavu, kde se můj bývalý chystal představit přítelkyni, kvůli které mě opustil. Vůbec jsem se netěšila. Hodinová ručička se sunula ke trojce, pospíchala jsem. Přesto jsem ještě popadesáté letěla k zrcadlu, abych se ujistila, že vypadám, řekněme, přijatelně. Ale když mi bylo osmnáct, bylo to lepší. Na druhou stranu, tehdy jsem určitě nebyla elegantní. Zato
Plastová polévka: Nový kontinent na obzoru?
epochaplus.cz
Plastová polévka: Nový kontinent na obzoru?
Tichomořské proudy unáší tuny plastového odpadu někam na stejné místo. Opravdu se tam hromadí do plastových kopců jako nějaký nový kontinent? Při informaci, že na místě zvaném Velká tichomořská odpadková skvrna, a někdy také s nadsázkou Sedmý kontinent, se nachází hrubým odhadem až 100 milionů tun plastu, se takový obraz přímo nabízí. Kam oko dohlédne samý