Domů     Vyberte si jablíčko
Vyberte si jablíčko
10.1.2025

A nejen podle barvy a velikosti, i když samozřejmě často nakupujeme očima. Daleko důležitější je chuť.

Ta se u jednotlivých odrůd liší a nejen to, jablka jsou více či méně šťavnatá, tvrdší, měkčí… Proto se také každé hodí na jiné použití v kuchyni. Nevěříte? Ale nejdřív s námi pojďte na nákup.

Dejte si načas

Popadnout v supermarketu tácek s jablky a rychle k pokladně, není nejlepší řešení, stejně jako řídit se jen nízkou cenou. I když touha ušetřit je pochopitelná.

V sezóně dostanete kvalitní jablka na trzích, výhodou je, že jsou většinou česká, což potěší už proto, že k vám necestovala bůhvíodkud. A jak vybrat? Zkuste si je nejen prohlédnout, ale také k nim přivonět.

Zdravé jablko voní, není potlučené, má pevnou slupku beze skvrn. U menších prodejců je výhodou, že vám obvykle dají i kousek ochutnat.

Kdy jsou nejlepší

Ať už si vyberete jakoukoliv odrůdu, počítejte s tím, že jablka nebudou po celou sezónu stejná. Každá odrůda má totiž období, když je chuťově nejlepší. Tomu se říká konzumní zralost.

A pokud jste sami zahrádkáři, určitě už jste o ní slyšeli a nebo udělali praktickou zkušenost se svými jablky. A tak možná víte, že český Šampion vám vydrží do Vánoc, ale při delším skladování moučnatí.

Od října do ledna si pochutnáte na Rubínu, jablka Idared jsou nejlepší v prosinci a v dobrém sklepě vydrží dokonce až do června.

Jak je uchovávat

Ať už jablka koupíte nebo vypěstujete ve větším množství, musíte je někde uskladnit. Ideálním místem je samozřejmě dobře větraný sklep, který nepromrzá. Vlhkost vzduchu by měla být vyšší, nebo si můžete pomoci nádobami s vodou.

Jablka skladujte v bedýnkách stopkou dolů. Nezapomeňte je každý měsíc zkontrolovat, a pokud najdete nahnilé plody, vyhoďte je. Pokud je to možné, měla by být oddělena od brambor a zeleniny, protože by ztratila vůni a mohla by dokonce načichnout.

Skladovat jablka můžete i na balkoně nebo lodžii, ale je potřeba na ně mít bednu izolovanou polystyrenem, který je chrání před promrznutím. Menší množství uchováte po kratší dobu i v lednici, i když to není ideální.

Každé jablko na něco jiného

Odrůd je spousta a některá je kyselejší, jiná sladší, další navinulá… To samo o sobě už napovídá, že pokud chcete s jablky vařit, je dobré si vybírat.

Pokud se spletete, nestane se žádná tragédie, ale může se vám stát, že koláč či štrúdl nebude tak dobrý jako jindy, nebo že plody nevydrží uskladněné dostatečně dlouho. A jaké jsou nejznámější odrůdy?

Red Delicious

Možná to nevíte, ale tato odrůda vznikla, na počátku 20. let minulého století v Iowě v USA křížením Golden Delicious a Red Delicious. Jablka mají sladkokyselou chuť a světle zelená dužina je šťavnatá, velmi voňavá a křupavá. Proto se perfektně hodí k použití ve studené kuchyni hlavně do salátů.

Golden Delicous

Na krásně zelenožlutá jablka narazíte v každém obchodě.

Pocházejí také ze Spojených států a byla objevena náhodně už někdy kolem roku 1890. Jsou šťavnatá a nasládlá, můžete se do nich jen tak zakousnout, ale také je použít v receptech, které vyžadují celá jablka. Dobře totiž při tepelné úpravě drží tvar. Hodí se například na pečení typického francouzského koláče tarte tatin.

Jonagold

Šťavnatá a velmi sladká jablka jen s mírně nakyslým podtónem vznikla křížením odrůd Golden Delicious a Jonathan. Často se využívají při výrobě moštu. Chutnat vám budou i v pečených dezertech. Třeba štrúdl s nimi budce nepřekonatelný. Navíc se můžete spolehnout, že zaručeně provoní celou kuchyň.

Granny Smith

Přeložit by se jejich název dal jako babičky Smithové a opravdu je poprvé v Austrálii vypěstovala paní Marie Ann Smithová, už někdy v roce 1868. Jsou to jablka s nakyslou dužinou, která je zároveň pevná, takže jsou perfektní v teplé i studené kuchyni.

Hodí se na pečení všech možných koláčů a samozřejmě štrúdlu, ale i jako i k pečení společně s masem nebo drůbeží, protože nemají tendenci se rozvařit.

Šampion

Oblíbené jablko našich zahrádek. Má příjemnou svěží částečně nasládlou a jen mírně nakyslou chuť. Hodí se samozřejmě jen tak jako svačinka, ale častěji se zpracovává na mošt. Jeho nevýhodou je, že se nedá dlouho skladovat, takže dobré vydrží tak do Vánoc. Pak ztrácí chuť a začne být moučné.

Rubín

Další tradiční česká odrůda, která najde v kuchyni široké uplatnění. Plody bývají velké, kulaté a slupka vypadá, jako by byla mastná.

Křupavá a šťavnatá, sladké a hodně aromatická jablka jsou skvělá jen tak k zakousnutí, ale často se přidávají do salátů, nebo je můžete zapéci v troubě a podávat s vanilkovým krémem.

České panenské

Na typickou prastarou českou odrůdu už málokde narazíte, ale zmiňujeme ji proto, že ze stejného důvodů už málokdo ví, k čemu se hodí. Jablka jsou malá až střední červená nebo žíhaná. Chutnají sladce navinule, jsou šťavnatá a krásně voní.

Můžete se do nich jen tak zakousnout, ale skvělá jsou na výrobu moštů, vín a pálenek. Jejich další výhodou je, že vám beze změny chuti vydrží ve sklepě od od listopadu do dubna.

Když je jablek moc

Letošní úroda byla opravdu skvělá, ale pokud nemáte vhodné podmínky ke skladování, nebo už teď víte, že ač jste jich spoustu rozdali, určitě ta, která vám zbyla, nesníte, je nejlepší zapojit fantazii a jablka zpracovat.

A možností je několik.

Křížaly potěší

Mají je rádi téměř všichni a je to opravdu zdravé mlsání. Je potřeba je ale usušit správně, aby dlouho vydržely a nenapadla je plíseň. Poznáte to tak, že mají hnědožlutou barvu (nikoliv hnědou) jsou pružné a neměly by se lámat.

Jak sušit

Můžete použít samozřejmě sušičku, pokud ji nemáte, jablka usušíte i na radiátorech ústředního topení nebo v troubě. Plech pokryjte pečícím papírem a rozložte na něj plátky nakrájeného ovoce.

Jednotlivé kousky pokládejte jeden vedle druhého, nikoliv ve vrstvách. Před sušením musíte jablka omýt a osušit. Můžete je oloupat, ale nemusíte. Potom plody zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky, silné maximálně 5 milimetrů.

Začněte sušit na nižší teplotu kolem 50 až 60 °C a ve chvíli, kdy plátky ovoce začínají sesychat, zvyšte ji na 70 °C. Následně plátky otočte a dosušte při 60 °C. Pokud použijete sušičku, rozložte plátky na jednotlivá síta a postupujte podle návodu. Sušení vám potrvá přibližně 6 až 8 hodin.

Důležité je skladování

Hotové křížaly nechte vychladnout a pak je nasypte do uzavíratelných nádob. Měly byste je uchovávat na suchém a chladném místě s teplotou okolo 15 °C. Nezapomeňte je pravidelně kontrolovat.

Udělejte čatní

Existuje nespočet receptů, vždycky jde o kombinaci sladké chuti s pikantním kořením. Čatní se hodí jak k masovým pokrmům, tak třeba k různým sýrům, ale také například na topinky.

Vyzkoušet můžete třeba náš recept, který si samozřejmě můžete vyladit podle své chuti.

5 stroužků rozmačkaného česneku, 1 najemno nakrájená cibule, 1 kg nastrouhaných jablek, 1 lžička pálivé papriky, kousek nastrouhaného zázvoru, 1 lžička kari., ½ hrnku krystalového cukru, hrnku cukru, špetka soli a hrst rozinek.

Jablka s kořením, cibulí, česnekem a zázvorem 30 minut povařte, přidejte cukr a rozinky a ještě 15 minut vařte vše dohromady. Naplňte sklenice a sterilizujte 10 min na 80 °C.

TIP

Něco pro mlsné jazýčky

S jablky se dají upéci všelijaké dobroty, zkusit můžete třeba jednoduchá plněná jablka, jejichž recept krok za krokem přinášíme na následující straně.

Foto: Shutterstock
Štítky:
Související články
3.7.2025
Začalo ono krásné období plné chutí a vůní, většinou tak krátké a pomíjející. Ale co si trochu uložit do skleniček na horší časy? Jahodový džem s květy z černého bezu (4 sklenice 250 ml) 1 kg zralých sladkých jahod, 200–250 g cukru, 20 g jablečného pektinu, 100 g květů černého bezu (10–12 květenství) 1) Květy odložte na 30 minut na papír nebo na noviny, aby z nich vylezl hmyz. Poté květy odstř
24.6.2025
Trochu netradiční recept s použitím kávy a citronového pepře vás potěší svou chutí a určitě mile překvapí. Na 4 porce budete potřebovat: 4 plátky vepřové kotlety bez kosti, citronový pepř, hladkou mouku na obalení, olej na smažení, 1 střední nadrobno nakrájenou cibuli, 1 šálek (200 ml) silné překapávané nebo turecké kávy bez lógru, 1 lžíci hladké mouky, šlehačku (250 ml), sůl Přílohy: hranolky
18.6.2025
Kdo by neměl! Dobrý párek se bez ní vůbec nedá vychutnat. Nejen proto je ale hořčice je v různých obměnách doma prakticky po celém světě. Výchozími surovinami pro výrobu hořčice jsou hořčičné semínko, ocet a sůl. Ovšem není hořčice jako hořčice. Už v základu se hořčice odlišuje podle toho, jaký druh hořčičného semínka se používá. * Jde o tři různé rostliny, příbuzné řepce olejné – ze kte
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
3.6.2025
Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi. V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto, že wasabi je drahé. Pokud je chcete opravdu och
reklama
Šikovné tipy
Křída umí více než jen psát
Mít po ruce křídu se v domácnosti vyplatí. Skvěle čistí a umí i pár dalších kousků, přitom nedráždí, nevyvolává alergie a není jedovatá. Nahradí levanduli v šatníku: Působí ale trochu jinak. Zatímco levandule svým intenzivním aromatem nepříjemné pachy překryje, křída spíš řeší jejich příčinu, kterou bývá vlhkost v šatníku. Ta podporuje množení bakterií, které jsou […]
Vyzkoušeli jsme: Tablety, nebo gel?
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se […]
Když se barva na vlasy nepovede
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s […]
Kabelka jako pomocník i šperk
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Montblanc znovu ožívá ve světě Wese Andersona
iluxus.cz
Montblanc znovu ožívá ve světě Wese Andersona
Legendární značka luxusních psacích potřeb a doplňků představuje svou novou kampaň Let's Write, v níž navazuje na výjimečnou spolupráci s režisérem Wesem Andersonem. Ten pro Montblanc opět vykreslil p
Když kvete louka, pomáhá klimatu
21stoleti.cz
Když kvete louka, pomáhá klimatu
Rostliny jsou víc než jen zelený porost naší krajiny. Hrají zásadní roli v koloběhu uhlíku, a tím i v ochraně klimatu. Nová studie vedená vědci z Biologického centra AV ČR ukazuje, že druhová pestrost
Jak vládla královna Hollywoodu?
historyplus.cz
Jak vládla královna Hollywoodu?
Její nevinný výraz a plachý pohled ji skvěle pasují do rolí mladičkých dívenek. Mary Pickfordová v nich poblázní doslova celý svět. V době, kdy se na profesi herce hledí ještě skrz prsty, se stane jednou z nejslavnějších žen nejen v USA a vyslouží si titul „královna Hollywoodu“. Herečkou z nouze Je jí sedm let, a
Ztracené osady Rychlebských hor a Králického Sněžníku: Hlas krajiny, která nezapomíná
epochanacestach.cz
Ztracené osady Rychlebských hor a Králického Sněžníku: Hlas krajiny, která nezapomíná
Když stoupáte hustým lesem nad Starým Městem pod Sněžníkem nebo se prodíráte mlhavým ránem Rychlebských hor, krajina tu šeptá. V každém pařezu, v zarostlém sadu, v pokřiveném ovocném stromě, který tu ještě vzdoruje větru, slyšíte ozvěny lidského života, který se ztratil – ale ne docela. Jsou místa, která z map zmizela, ale nikdy nezmizela z
Mřížkový koláč
nejsemsama.cz
Mřížkový koláč
Meruňky můžete nakombinovat i s lesním ovocem. Hodí se k nim i výrazné bylinky, jako je rozmarýn, tymián nebo levandule. Ingredience na 1 kulatou formu: Na těsto: ● 300 g hladké mouky ● 1 vejce ● 1 žloutek ● 150 g másla ● 1 lžička nastrouhané citronové kůry ● 2 lžíce řeckého jogurtu ● 100 g cukru Na dohotovení: ● 800 g meruněk ● 1 skořicový cukr Postup: Do mísy nasypte mouku, cukr a citronovou kůru. Přidejte
Bramborový koláč s jablky
tisicereceptu.cz
Bramborový koláč s jablky
Suroviny 250 g brambor 60 g másla 200 g cukru moučky 2 vejce 250 g polohrubé mouky prášek do pečiva jablka Na drobenku 50 g hrubé mouky 30 g másla 30 g cukru krupice Postup Bram
Fenomén „divokých mužů“ ve středověké mytologii: Byli to přežívající neandrtálci?
epochalnisvet.cz
Fenomén „divokých mužů“ ve středověké mytologii: Byli to přežívající neandrtálci?
Chatrně oblečený venkovan se kradmo ubírá lesem a co chvíli se pozorně rozhlíží. Nedivte se, vydat se v 15. století do lesa pro nějaký ten otop, to byl často i hrdelní zločin. Pak se však stane něco strašného. V lesním přítmí spatří mohutnou postavu s černými rozcuchanými vlasy. Je to snad sám vládce pekla? Ve středověké
Zanevřela Angelina Jolie po rozvodu na muže?
nasehvezdy.cz
Zanevřela Angelina Jolie po rozvodu na muže?
Smutný příběh. Je slavná, a navíc ikona krásy. Přesto herečka Angelina Jolie (51) zůstává opuštěná jako kůl v plotě. Po dramatickém rozvodu s Bradem Pittem (61) v roce 2016, kde nechyběla obvinění z
Viděl někdy někdo Boha? Biblické rozpory ve zjevení Hospodina
epochaplus.cz
Viděl někdy někdo Boha? Biblické rozpory ve zjevení Hospodina
Janovo evangelium jasně tvrdí: „Boha nikdy nikdo neviděl.“ Přesto se ve Starém zákoně objevují pasáže, které tuto premisu zpochybňují, popisujíce osobní setkání s Hospodinem. Jak je možné, že Kniha knih obsahuje tak zjevné rozpory v tak zásadní otázce? Ačkoliv novozákonní Janovo evangelium obsahuje pasáž, kde se doslova říká „Boha nikdy nikdo neviděl,“ (Jan 4:12), některé
Talentovaný Tony Cicoria: Piáno ovládne jako blesk z čistého nebe!
enigmaplus.cz
Talentovaný Tony Cicoria: Piáno ovládne jako blesk z čistého nebe!
Před klavírem sedí zkušený americký hudebník Tony Cicoria (*1952) a vypravuje: „Pamatuji si to, jako by to bylo dnes. V roce 1994 jsem působil jako ortoped v New Yorku. V té době ještě neexistovaly mo
Interiér s ikonami skandinávského designu
rezidenceonline.cz
Interiér s ikonami skandinávského designu
Nedaleko Los Angeles si mladý pár nechal postavit vzdušnou rezidenci kombinující ocelový skelet, skleněné stěny a sekvojové obklady. uvnitř vás okouzlí ikony skandinávského designu. Vroce 1998 Mark a Andrea Meyerhoferovi koupili dům v zalesněnémpodhůří Lacanada Flintridge v Kalifornii. Pár začal spolu se skupinou architektů s přetvářením domu tak, že přestavěli část s kuchyní a rodinnou místností.
Panák se díval v noci oknem do mého bytu
skutecnepribehy.cz
Panák se díval v noci oknem do mého bytu
Okno protějšího domu bylo zavřené celá léta. Jedné noci se to ale změnilo. Moje zvědavost se mi vymstila. Děsivý pohled strnulé figuríny se mi vrací ve snech doteď. Už dlouhá léta žiju v zapadlé části městského centra. Noci zde jsou však klidné, tiché. Ani na své sousedy jsem si nikdy nemohla stěžovat. I když, byla tu jedna věc,