Domů     Vyberte si jablíčko
Vyberte si jablíčko
10.1.2025

A nejen podle barvy a velikosti, i když samozřejmě často nakupujeme očima. Daleko důležitější je chuť.

Ta se u jednotlivých odrůd liší a nejen to, jablka jsou více či méně šťavnatá, tvrdší, měkčí… Proto se také každé hodí na jiné použití v kuchyni. Nevěříte? Ale nejdřív s námi pojďte na nákup.

Dejte si načas

Popadnout v supermarketu tácek s jablky a rychle k pokladně, není nejlepší řešení, stejně jako řídit se jen nízkou cenou. I když touha ušetřit je pochopitelná.

V sezóně dostanete kvalitní jablka na trzích, výhodou je, že jsou většinou česká, což potěší už proto, že k vám necestovala bůhvíodkud. A jak vybrat? Zkuste si je nejen prohlédnout, ale také k nim přivonět.

Zdravé jablko voní, není potlučené, má pevnou slupku beze skvrn. U menších prodejců je výhodou, že vám obvykle dají i kousek ochutnat.

Kdy jsou nejlepší

Ať už si vyberete jakoukoliv odrůdu, počítejte s tím, že jablka nebudou po celou sezónu stejná. Každá odrůda má totiž období, když je chuťově nejlepší. Tomu se říká konzumní zralost.

A pokud jste sami zahrádkáři, určitě už jste o ní slyšeli a nebo udělali praktickou zkušenost se svými jablky. A tak možná víte, že český Šampion vám vydrží do Vánoc, ale při delším skladování moučnatí.

Od října do ledna si pochutnáte na Rubínu, jablka Idared jsou nejlepší v prosinci a v dobrém sklepě vydrží dokonce až do června.

Jak je uchovávat

Ať už jablka koupíte nebo vypěstujete ve větším množství, musíte je někde uskladnit. Ideálním místem je samozřejmě dobře větraný sklep, který nepromrzá. Vlhkost vzduchu by měla být vyšší, nebo si můžete pomoci nádobami s vodou.

Jablka skladujte v bedýnkách stopkou dolů. Nezapomeňte je každý měsíc zkontrolovat, a pokud najdete nahnilé plody, vyhoďte je. Pokud je to možné, měla by být oddělena od brambor a zeleniny, protože by ztratila vůni a mohla by dokonce načichnout.

Skladovat jablka můžete i na balkoně nebo lodžii, ale je potřeba na ně mít bednu izolovanou polystyrenem, který je chrání před promrznutím. Menší množství uchováte po kratší dobu i v lednici, i když to není ideální.

Každé jablko na něco jiného

Odrůd je spousta a některá je kyselejší, jiná sladší, další navinulá… To samo o sobě už napovídá, že pokud chcete s jablky vařit, je dobré si vybírat.

Pokud se spletete, nestane se žádná tragédie, ale může se vám stát, že koláč či štrúdl nebude tak dobrý jako jindy, nebo že plody nevydrží uskladněné dostatečně dlouho. A jaké jsou nejznámější odrůdy?

Red Delicious

Možná to nevíte, ale tato odrůda vznikla, na počátku 20. let minulého století v Iowě v USA křížením Golden Delicious a Red Delicious. Jablka mají sladkokyselou chuť a světle zelená dužina je šťavnatá, velmi voňavá a křupavá. Proto se perfektně hodí k použití ve studené kuchyni hlavně do salátů.

Golden Delicous

Na krásně zelenožlutá jablka narazíte v každém obchodě.

Pocházejí také ze Spojených států a byla objevena náhodně už někdy kolem roku 1890. Jsou šťavnatá a nasládlá, můžete se do nich jen tak zakousnout, ale také je použít v receptech, které vyžadují celá jablka. Dobře totiž při tepelné úpravě drží tvar. Hodí se například na pečení typického francouzského koláče tarte tatin.

Jonagold

Šťavnatá a velmi sladká jablka jen s mírně nakyslým podtónem vznikla křížením odrůd Golden Delicious a Jonathan. Často se využívají při výrobě moštu. Chutnat vám budou i v pečených dezertech. Třeba štrúdl s nimi budce nepřekonatelný. Navíc se můžete spolehnout, že zaručeně provoní celou kuchyň.

Granny Smith

Přeložit by se jejich název dal jako babičky Smithové a opravdu je poprvé v Austrálii vypěstovala paní Marie Ann Smithová, už někdy v roce 1868. Jsou to jablka s nakyslou dužinou, která je zároveň pevná, takže jsou perfektní v teplé i studené kuchyni.

Hodí se na pečení všech možných koláčů a samozřejmě štrúdlu, ale i jako i k pečení společně s masem nebo drůbeží, protože nemají tendenci se rozvařit.

Šampion

Oblíbené jablko našich zahrádek. Má příjemnou svěží částečně nasládlou a jen mírně nakyslou chuť. Hodí se samozřejmě jen tak jako svačinka, ale častěji se zpracovává na mošt. Jeho nevýhodou je, že se nedá dlouho skladovat, takže dobré vydrží tak do Vánoc. Pak ztrácí chuť a začne být moučné.

Rubín

Další tradiční česká odrůda, která najde v kuchyni široké uplatnění. Plody bývají velké, kulaté a slupka vypadá, jako by byla mastná.

Křupavá a šťavnatá, sladké a hodně aromatická jablka jsou skvělá jen tak k zakousnutí, ale často se přidávají do salátů, nebo je můžete zapéci v troubě a podávat s vanilkovým krémem.

České panenské

Na typickou prastarou českou odrůdu už málokde narazíte, ale zmiňujeme ji proto, že ze stejného důvodů už málokdo ví, k čemu se hodí. Jablka jsou malá až střední červená nebo žíhaná. Chutnají sladce navinule, jsou šťavnatá a krásně voní.

Můžete se do nich jen tak zakousnout, ale skvělá jsou na výrobu moštů, vín a pálenek. Jejich další výhodou je, že vám beze změny chuti vydrží ve sklepě od od listopadu do dubna.

Když je jablek moc

Letošní úroda byla opravdu skvělá, ale pokud nemáte vhodné podmínky ke skladování, nebo už teď víte, že ač jste jich spoustu rozdali, určitě ta, která vám zbyla, nesníte, je nejlepší zapojit fantazii a jablka zpracovat.

A možností je několik.

Křížaly potěší

Mají je rádi téměř všichni a je to opravdu zdravé mlsání. Je potřeba je ale usušit správně, aby dlouho vydržely a nenapadla je plíseň. Poznáte to tak, že mají hnědožlutou barvu (nikoliv hnědou) jsou pružné a neměly by se lámat.

Jak sušit

Můžete použít samozřejmě sušičku, pokud ji nemáte, jablka usušíte i na radiátorech ústředního topení nebo v troubě. Plech pokryjte pečícím papírem a rozložte na něj plátky nakrájeného ovoce.

Jednotlivé kousky pokládejte jeden vedle druhého, nikoliv ve vrstvách. Před sušením musíte jablka omýt a osušit. Můžete je oloupat, ale nemusíte. Potom plody zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky, silné maximálně 5 milimetrů.

Začněte sušit na nižší teplotu kolem 50 až 60 °C a ve chvíli, kdy plátky ovoce začínají sesychat, zvyšte ji na 70 °C. Následně plátky otočte a dosušte při 60 °C. Pokud použijete sušičku, rozložte plátky na jednotlivá síta a postupujte podle návodu. Sušení vám potrvá přibližně 6 až 8 hodin.

Důležité je skladování

Hotové křížaly nechte vychladnout a pak je nasypte do uzavíratelných nádob. Měly byste je uchovávat na suchém a chladném místě s teplotou okolo 15 °C. Nezapomeňte je pravidelně kontrolovat.

Udělejte čatní

Existuje nespočet receptů, vždycky jde o kombinaci sladké chuti s pikantním kořením. Čatní se hodí jak k masovým pokrmům, tak třeba k různým sýrům, ale také například na topinky.

Vyzkoušet můžete třeba náš recept, který si samozřejmě můžete vyladit podle své chuti.

5 stroužků rozmačkaného česneku, 1 najemno nakrájená cibule, 1 kg nastrouhaných jablek, 1 lžička pálivé papriky, kousek nastrouhaného zázvoru, 1 lžička kari., ½ hrnku krystalového cukru, hrnku cukru, špetka soli a hrst rozinek.

Jablka s kořením, cibulí, česnekem a zázvorem 30 minut povařte, přidejte cukr a rozinky a ještě 15 minut vařte vše dohromady. Naplňte sklenice a sterilizujte 10 min na 80 °C.

TIP

Něco pro mlsné jazýčky

S jablky se dají upéci všelijaké dobroty, zkusit můžete třeba jednoduchá plněná jablka, jejichž recept krok za krokem přinášíme na následující straně.

Foto: Shutterstock
Štítky:
Související články
14.1.2025
Knedlíky i malé knedlíčky. Tuhle dobrotu objevily snad všechny kuchyně světa. Liší se jen těstem a složením náplně, oblíbenou národní pochoutkou jsou ale všude. Proto pro vás máme pro inspiraci pár receptů. Knedlíky, knedlíčky a jim podobné těstové taštičky mohou být hlavním jídlem, přílohou a ve sladké podobě i dezertem. Které vybrat? My jsme se tentokrát pro tento článek rozhodli pro knedlíky p
7.1.2025
Bez pečicího papíru se žádná hospodyňka neobejde. A určitě také ví, že se dá využít nejen v troubě, ale i v domácnosti k jiným účelům. Které to jsou? Pečicí papír můžete použít na vyložení jakékoliv nádoby, aby se její obsah nepřichytil na stěnu a nepřipálil. Když ho položíte na váhu, suroviny na ni pak můžete pokládat bez nádoby. I v mikrovlnce je nenahraditelným pomocníkem. A víte, že ho nemusí
31.12.2024
Tradičním přípitkem o silvestrovské půlnoci bývá šampaňské, respektive většinou spíše šumivé nebo perlivé bílé víno. Jenže slavnostní chvíli můžete zapít i svěžím koktejlem. Kromě šumivého vína nebo sektu se u nás „zabydluje“ prosecco. Jde o šumivé víno ze severní Itálie a podle tlaku v láhvi se dělí na prosecco šumivé (spumante) a perlivé (frizzante). Spumante se vyznačuje jemným a dlouhotrvají
30.12.2024
Připíjet si alkoholem není povinné, někomu prostě nechutná, jiný jej nemůže ze zdravotních důvodů. A pak jsou tady i děti a řidiči... A co jim nabídnout namísto nealko sektu mocktail? Jde o nealkoholický koktejl, jehož myšlenka se zrodila v Americe. Často se mu říká i „mock cocktail“, což je v anglickém překladu „falešný koktejl“. Pokud jej pro někoho budete na Silvestra připravovat, dejte si zál
28.12.2024
S koncem roku se často schází rodina či přicházejí na návštěvu přátelé. A tak se hodí připravit slavnostnější pokrm. Zkuste naši roládu. Příprava vůbec není tak složitá a uvidíte, že bude všem chutnat. 1 kg vepřové panenky (můžete použít i kýtu nebo plec), 3 lžíce rozpuštěného másla, sůl, pepř, 100 g jader vlašských ořechů, 50 g sušených brusinek, 1 lžíce rozmarýnu, 1 lžička tymiánu, 1 červené ja
reklama
Šikovné tipy
Jak si kdo lehne, tak se vyspí
Každý z nás má svou oblíbenou polohu při spánku. Že je oblíbená, ovšem zdaleka neznamená, že tělu prospívá. Pro dobrý spánek a regeneraci těla i psychiky hraje důležitou roli nejen správná matrace, ale také poloha při spánku. Pokud se v noci často neklidně převracíte v posteli a ráno se probouzíte s bolestivě ztuhlými svaly, pak […]
Líčení, které ubere roky
Touha být krásná s roky nevyvane, spíš ji nahrazuje rezignace. Nepodléhejte jí, i ve zralém věku vám šikovné líčení udělá radost při pohledu do zrcadla. Signálem mládí je hladká pružná pleť. Ta se sice vrátit nedá, ale šikovně použitým make-upem lze opticky zmírnit nápadnost povadlosti pokožky a nerovnoměrnou pigmentaci, což jsou hlavní známky přibývajících let. […]
Těžké ráno po oslavě?
Kocovině je lépe předcházet, než ji léčit. A pokud se ptáte, jak ji léčit, tak receptů, rad a návodů je mnoho. Ovšem efekt je individuální – na každého totiž platí něco jiného. K typickým příznakům kocoviny patří bolesti hlavy, průjem, nechutenství, třes, únava a nevolnost. Každý z nich vám naruší běžné denní činnosti. Co dělat, […]
Domácí apotéka na svátky
Vánoce a Silvestr jsou svátky rodinného setkávání, ale také dobrého jídla a pití. A málokdo dokáže odolat různým lákadlům a laskominám. Víme, že už máme dost, ale oči a mlsný jazyk nás nutí hodovat dál. A tak není nic divného, že může nastat nějaký problém. Pálí nás žáha, bolí žlučník, třeští hlava… První pomoc lze […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Samotná podstata času v srdci Serpenti
iluxus.cz
Samotná podstata času v srdci Serpenti
Rok 2025, který je podle čínského kalendáře rokem Hada, přináší značce Bulgari jedinečnou příležitost odhalit převratnou reinkarnaci své ikonické legendy Serpenti. Čínský kalendář letos oslavuje tento
Pozor! Neviditelnost je tu!
epochalnisvet.cz
Pozor! Neviditelnost je tu!
Kdo si občas nepřál na chvíli zmizet ze světa, a pak se zase vrátit zpět. Jak ale něco takového zařídit? Jednoduše, stačí se stát neviditelným!   Dlouho to byl jen sen, teď už je skutečností! Neviditelným se může stát úplně každý, stačí si na internetu objednat neviditelný plášť. Nebo přesněji neviditelný štít. Takto jednoduché se
Olomoucké tvarůžky: Velký příběh o výjimečné chuti
epochanacestach.cz
Olomoucké tvarůžky: Velký příběh o výjimečné chuti
Olomoucké tvarůžky jsou zrajícím sýrem z netučného kyselého tvarohu a podle chuti a vůně si je s ničím jiným nespleteme. Vítězí nejen v kuchyních, ale i v diplomacii – Evropská komise je zařadila mezi chráněná zeměpisná označení EU. Tvarůžky jsou výchozí surovinou i způsobem výroby natolik spojeny s mlékem a svým vesnickým domovem, že nebude možné nikdy určit chvíli,
Držíme spolu, a to je nejdůležitější
skutecnepribehy.cz
Držíme spolu, a to je nejdůležitější
Někdy ten náš život vypadal už beznadějně. Díky soudržnosti a taky notné dávce štěstí se nám ale podařilo všechny nástrahy osudu úspěšně překonat. Moji rodiče se velmi milovali a svoji vzájemnou lásku si dávali denně najevo. Tatínek třeba dal jen tak mamince pusu a ona ho jen letmo pohladila po vlasech. Vždycky jsem si přála, abych i já našla podobnou
Nejčastější dotazy pacientů: Potřebuji na virózu antibiotika?
21stoleti.cz
Nejčastější dotazy pacientů: Potřebuji na virózu antibiotika?
Když se necítíme dobře, často hledáme rychlé řešení, jak se co nejdříve uzdravit. Antibiotika jsou mocným nástrojem moderní medicíny, ale ne vždy jsou tou správnou volbou. Zde jsou nejčastější dotazy
Lásku Němcové zabila děsivá tsunami
nasehvezdy.cz
Lásku Němcové zabila děsivá tsunami
Jedné z našich nejslavnějších modelek vzala vlna tsunami přítele. Jeho křik slyší Petra Němcová (45) dodnes. Ona sama měla na čtyřech místech roztříštěnou pánev, utrpěla i další zranění. Největší
Langoš bez kynutí
nejsemsama.cz
Langoš bez kynutí
Klasický maďarský fastfood si můžete dopřát v různých variantách. Tou nejjednodušší a zároveň velmi chutnou je potřít ho prolisovaným stroužkem česneku, ke kterému zkuste přidat trochu sušeného tymiánu. Ingredience: ● 450 g hladké mouky ● 1 vejce ● 250 ml kefíru ● 1 lžíce cukru ● ½ lžičky jedlé sody ● ½ lžičky soli ● 2 lžíce oleje ● olej na smažení Na dohotovení: ● zakysaná smetana ● nastrouhaný sýr Postup: Do mísy
Eleganci i kvalitu a přináší současný design komod
rezidenceonline.cz
Eleganci i kvalitu a přináší současný design komod
Eleganci i kvalitu a přináší současný design komod Jejich historie sahá do sedmnáctého století, kdy francouzští aristokraté včetně samotného krále Ludvíka XIV. měli ve svém mobiliáři umělecky zdobené komody navržené těmi nejlepšími řemeslníky. Tehdy měla tato nábytková klasika podobu modelů s promyšlenými proporcemi, zaoblenými liniemi a ozdobnými nohami, časté bylo zdobení luxusními intarziemi, vyřezávanými detaily
Hovězí na česneku
tisicereceptu.cz
Hovězí na česneku
Vydatný oběd, který má říz, když nešetříte česnekem. Ale buďte bez obav, červené zelí jeho chuť v ústech přirozeně zneutralizuje. Suroviny na 4 porce 800 g hovězí kýty 3 lžíce oleje 2 cibule
Jaký byl důvod exploze raketoplánu Challenger?
epochaplus.cz
Jaký byl důvod exploze raketoplánu Challenger?
Challenger byl v pořadí druhým raketoplánem NASA, vypuštěným na oběžnou dráhu Země. Na první misi vyrazil 4. dubna 1983, následně vykonal ještě osm dalších vesmírných cest. Po necelých třech letech aktivní služby byl zničen při startu své desáté mise. Lety raketoplánů byly následně až do roku 1988 pozastaveny. Podobný osud jako Challenger, ovšem při návratu,
Temné varování: Vize smrti, která se ukázala v zrcadle
enigmaplus.cz
Temné varování: Vize smrti, která se ukázala v zrcadle
Manželé Sally a Tom Batesovi se na podzim roku 1961 vydávají k jednomu z londýnských domů ve viktoriánském stylu, aby si jej prohlédli a zvážili případnou koupi. Vše vypadá přesně tak, jak si vysnili…
Zval bankéř Preiss Masaryka na zabijačky?
historyplus.cz
Zval bankéř Preiss Masaryka na zabijačky?
Přezdívají mu Žralok od Prašné brány nebo Kapitán českého průmyslu. Právník Jaroslav Preiss se nikdy nestane ministrem, přesto více než deset let ovládá prvorepublikovou ekonomiku. A Živnobanka díky němu bude vůbec nejvýznamnější čs. bankou. Jaroslav Preiss (1870–1946) pochází z rodiny berního úředníka v Přešticích u Plzně. Rodiče se brzy přestěhují do Domažlic, kde mladík vychodí gymnázium. Absolvuje