Domů     Vyberte si jablíčko
Vyberte si jablíčko
10.1.2025

A nejen podle barvy a velikosti, i když samozřejmě často nakupujeme očima. Daleko důležitější je chuť.

Ta se u jednotlivých odrůd liší a nejen to, jablka jsou více či méně šťavnatá, tvrdší, měkčí… Proto se také každé hodí na jiné použití v kuchyni. Nevěříte? Ale nejdřív s námi pojďte na nákup.

Dejte si načas

Popadnout v supermarketu tácek s jablky a rychle k pokladně, není nejlepší řešení, stejně jako řídit se jen nízkou cenou. I když touha ušetřit je pochopitelná.

V sezóně dostanete kvalitní jablka na trzích, výhodou je, že jsou většinou česká, což potěší už proto, že k vám necestovala bůhvíodkud. A jak vybrat? Zkuste si je nejen prohlédnout, ale také k nim přivonět.

Zdravé jablko voní, není potlučené, má pevnou slupku beze skvrn. U menších prodejců je výhodou, že vám obvykle dají i kousek ochutnat.

Kdy jsou nejlepší

Ať už si vyberete jakoukoliv odrůdu, počítejte s tím, že jablka nebudou po celou sezónu stejná. Každá odrůda má totiž období, když je chuťově nejlepší. Tomu se říká konzumní zralost.

A pokud jste sami zahrádkáři, určitě už jste o ní slyšeli a nebo udělali praktickou zkušenost se svými jablky. A tak možná víte, že český Šampion vám vydrží do Vánoc, ale při delším skladování moučnatí.

Od října do ledna si pochutnáte na Rubínu, jablka Idared jsou nejlepší v prosinci a v dobrém sklepě vydrží dokonce až do června.

Jak je uchovávat

Ať už jablka koupíte nebo vypěstujete ve větším množství, musíte je někde uskladnit. Ideálním místem je samozřejmě dobře větraný sklep, který nepromrzá. Vlhkost vzduchu by měla být vyšší, nebo si můžete pomoci nádobami s vodou.

Jablka skladujte v bedýnkách stopkou dolů. Nezapomeňte je každý měsíc zkontrolovat, a pokud najdete nahnilé plody, vyhoďte je. Pokud je to možné, měla by být oddělena od brambor a zeleniny, protože by ztratila vůni a mohla by dokonce načichnout.

Skladovat jablka můžete i na balkoně nebo lodžii, ale je potřeba na ně mít bednu izolovanou polystyrenem, který je chrání před promrznutím. Menší množství uchováte po kratší dobu i v lednici, i když to není ideální.

Každé jablko na něco jiného

Odrůd je spousta a některá je kyselejší, jiná sladší, další navinulá… To samo o sobě už napovídá, že pokud chcete s jablky vařit, je dobré si vybírat.

Pokud se spletete, nestane se žádná tragédie, ale může se vám stát, že koláč či štrúdl nebude tak dobrý jako jindy, nebo že plody nevydrží uskladněné dostatečně dlouho. A jaké jsou nejznámější odrůdy?

Red Delicious

Možná to nevíte, ale tato odrůda vznikla, na počátku 20. let minulého století v Iowě v USA křížením Golden Delicious a Red Delicious. Jablka mají sladkokyselou chuť a světle zelená dužina je šťavnatá, velmi voňavá a křupavá. Proto se perfektně hodí k použití ve studené kuchyni hlavně do salátů.

Golden Delicous

Na krásně zelenožlutá jablka narazíte v každém obchodě.

Pocházejí také ze Spojených států a byla objevena náhodně už někdy kolem roku 1890. Jsou šťavnatá a nasládlá, můžete se do nich jen tak zakousnout, ale také je použít v receptech, které vyžadují celá jablka. Dobře totiž při tepelné úpravě drží tvar. Hodí se například na pečení typického francouzského koláče tarte tatin.

Jonagold

Šťavnatá a velmi sladká jablka jen s mírně nakyslým podtónem vznikla křížením odrůd Golden Delicious a Jonathan. Často se využívají při výrobě moštu. Chutnat vám budou i v pečených dezertech. Třeba štrúdl s nimi budce nepřekonatelný. Navíc se můžete spolehnout, že zaručeně provoní celou kuchyň.

Granny Smith

Přeložit by se jejich název dal jako babičky Smithové a opravdu je poprvé v Austrálii vypěstovala paní Marie Ann Smithová, už někdy v roce 1868. Jsou to jablka s nakyslou dužinou, která je zároveň pevná, takže jsou perfektní v teplé i studené kuchyni.

Hodí se na pečení všech možných koláčů a samozřejmě štrúdlu, ale i jako i k pečení společně s masem nebo drůbeží, protože nemají tendenci se rozvařit.

Šampion

Oblíbené jablko našich zahrádek. Má příjemnou svěží částečně nasládlou a jen mírně nakyslou chuť. Hodí se samozřejmě jen tak jako svačinka, ale častěji se zpracovává na mošt. Jeho nevýhodou je, že se nedá dlouho skladovat, takže dobré vydrží tak do Vánoc. Pak ztrácí chuť a začne být moučné.

Rubín

Další tradiční česká odrůda, která najde v kuchyni široké uplatnění. Plody bývají velké, kulaté a slupka vypadá, jako by byla mastná.

Křupavá a šťavnatá, sladké a hodně aromatická jablka jsou skvělá jen tak k zakousnutí, ale často se přidávají do salátů, nebo je můžete zapéci v troubě a podávat s vanilkovým krémem.

České panenské

Na typickou prastarou českou odrůdu už málokde narazíte, ale zmiňujeme ji proto, že ze stejného důvodů už málokdo ví, k čemu se hodí. Jablka jsou malá až střední červená nebo žíhaná. Chutnají sladce navinule, jsou šťavnatá a krásně voní.

Můžete se do nich jen tak zakousnout, ale skvělá jsou na výrobu moštů, vín a pálenek. Jejich další výhodou je, že vám beze změny chuti vydrží ve sklepě od od listopadu do dubna.

Když je jablek moc

Letošní úroda byla opravdu skvělá, ale pokud nemáte vhodné podmínky ke skladování, nebo už teď víte, že ač jste jich spoustu rozdali, určitě ta, která vám zbyla, nesníte, je nejlepší zapojit fantazii a jablka zpracovat.

A možností je několik.

Křížaly potěší

Mají je rádi téměř všichni a je to opravdu zdravé mlsání. Je potřeba je ale usušit správně, aby dlouho vydržely a nenapadla je plíseň. Poznáte to tak, že mají hnědožlutou barvu (nikoliv hnědou) jsou pružné a neměly by se lámat.

Jak sušit

Můžete použít samozřejmě sušičku, pokud ji nemáte, jablka usušíte i na radiátorech ústředního topení nebo v troubě. Plech pokryjte pečícím papírem a rozložte na něj plátky nakrájeného ovoce.

Jednotlivé kousky pokládejte jeden vedle druhého, nikoliv ve vrstvách. Před sušením musíte jablka omýt a osušit. Můžete je oloupat, ale nemusíte. Potom plody zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky, silné maximálně 5 milimetrů.

Začněte sušit na nižší teplotu kolem 50 až 60 °C a ve chvíli, kdy plátky ovoce začínají sesychat, zvyšte ji na 70 °C. Následně plátky otočte a dosušte při 60 °C. Pokud použijete sušičku, rozložte plátky na jednotlivá síta a postupujte podle návodu. Sušení vám potrvá přibližně 6 až 8 hodin.

Důležité je skladování

Hotové křížaly nechte vychladnout a pak je nasypte do uzavíratelných nádob. Měly byste je uchovávat na suchém a chladném místě s teplotou okolo 15 °C. Nezapomeňte je pravidelně kontrolovat.

Udělejte čatní

Existuje nespočet receptů, vždycky jde o kombinaci sladké chuti s pikantním kořením. Čatní se hodí jak k masovým pokrmům, tak třeba k různým sýrům, ale také například na topinky.

Vyzkoušet můžete třeba náš recept, který si samozřejmě můžete vyladit podle své chuti.

5 stroužků rozmačkaného česneku, 1 najemno nakrájená cibule, 1 kg nastrouhaných jablek, 1 lžička pálivé papriky, kousek nastrouhaného zázvoru, 1 lžička kari., ½ hrnku krystalového cukru, hrnku cukru, špetka soli a hrst rozinek.

Jablka s kořením, cibulí, česnekem a zázvorem 30 minut povařte, přidejte cukr a rozinky a ještě 15 minut vařte vše dohromady. Naplňte sklenice a sterilizujte 10 min na 80 °C.

TIP

Něco pro mlsné jazýčky

S jablky se dají upéci všelijaké dobroty, zkusit můžete třeba jednoduchá plněná jablka, jejichž recept krok za krokem přinášíme na následující straně.

Foto: Shutterstock
Štítky:
Související články
8.7.2025
Chalupářský pokrm, se kterým potěšíte nejen sebe, ale i svou rodinu. A s paprikou si ho ještě více oblíbíte! Ingredience 1 lžíce oleje 4 špekáčky 2 cibule 1 mrkev 1 červená paprika 3 stroužky česneku 2 lžíce rajského protlaku 1 lžíce kmínu 4 bobkové listy 2 lžíce mleté uzené papriky 8 brambor 3 rajčata sůl pepř hrst libečku Postup Na oleji orestujte nakrájené špekáčky a d
3.7.2025
Začalo ono krásné období plné chutí a vůní, většinou tak krátké a pomíjející. Ale co si trochu uložit do skleniček na horší časy? Jahodový džem s květy z černého bezu (4 sklenice 250 ml) 1 kg zralých sladkých jahod, 200–250 g cukru, 20 g jablečného pektinu, 100 g květů černého bezu (10–12 květenství) 1) Květy odložte na 30 minut na papír nebo na noviny, aby z nich vylezl hmyz. Poté květy odstř
24.6.2025
Trochu netradiční recept s použitím kávy a citronového pepře vás potěší svou chutí a určitě mile překvapí. Na 4 porce budete potřebovat: 4 plátky vepřové kotlety bez kosti, citronový pepř, hladkou mouku na obalení, olej na smažení, 1 střední nadrobno nakrájenou cibuli, 1 šálek (200 ml) silné překapávané nebo turecké kávy bez lógru, 1 lžíci hladké mouky, šlehačku (250 ml), sůl Přílohy: hranolky
18.6.2025
Kdo by neměl! Dobrý párek se bez ní vůbec nedá vychutnat. Nejen proto je ale hořčice je v různých obměnách doma prakticky po celém světě. Výchozími surovinami pro výrobu hořčice jsou hořčičné semínko, ocet a sůl. Ovšem není hořčice jako hořčice. Už v základu se hořčice odlišuje podle toho, jaký druh hořčičného semínka se používá. * Jde o tři různé rostliny, příbuzné řepce olejné – ze kte
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
reklama
Šikovné tipy
Když chcete zabavit tvořivé ruce
Pak budete potřebovat tři věci: nápad, návod a materiál. Nic z toho se neshání snadno, proto jsme pro vás dali dohromady hrst užitečných tipů. KLUBÍČKA, JEHLICE A HÁČKY Pletení se v posledních letech stalo velkou módou, ale časy, kdy se znalosti pletařských technik předávaly z matky na dceru, jsou ty tam. A zajít si jen […]
Když konturování, tak podle tvaru obličeje
Konturování je jednou z nejužitečnějších metod make-upu a vyplatí se ji naučit. Dokáže totiž vytvořit iluzi ideálního tvaru obličeje. Konturování vlastně napodobuje efekt světla a stínu: Světlem vytahuje líbivé rysy obličeje a tmavšími tóny zatlačuje do pozadí ty méně povedené. A protože každá tvář je originál, neexistuje jeden univerzální postup, jak si konturováním dodat na […]
Konec zápachu v bytě
Možná už se vám to také stalo. Vejdete do bytu a…. cítíte nepříjemný odér, který se line prostorem. Jen nemůžete přijít na to, odkud se bere. V případě, že se váš nos vzbouří a signalizuje nelibý pach, se zkuste zaměřit na 7 nejčastějších důvodů, proč to u vás doma smrdí. 1. Odpadkový koš Používání igelitových […]
Křída umí více než jen psát
Mít po ruce křídu se v domácnosti vyplatí. Skvěle čistí a umí i pár dalších kousků, přitom nedráždí, nevyvolává alergie a není jedovatá. Nahradí levanduli v šatníku: Působí ale trochu jinak. Zatímco levandule svým intenzivním aromatem nepříjemné pachy překryje, křída spíš řeší jejich příčinu, kterou bývá vlhkost v šatníku. Ta podporuje množení bakterií, které jsou […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Starý strom varoval před nebezpečím
skutecnepribehy.cz
Starý strom varoval před nebezpečím
Ten dům byl jako prokletý, svým obyvatelům přinášel jen trápení. A přitom stačilo tak málo! Podívat se na stromy, které rostou v jeho okolí. Už mnoho let se zabývám prací s ener­giemi, zejména objevováním léčivých míst, která působí na lidský organismus. Vybudovala jsem si ve svém okolí celkem dobrou pověst. Lidé se na mě často obracejí s prosbou o pomoc.
Pestrobarevné Santorini je ostrovem zázraků
epochanacestach.cz
Pestrobarevné Santorini je ostrovem zázraků
Největším pokladem a turistickým lákadlem jsou různobarevné vulkanické pláže. Na Santorini najdete Bílou oblázkovou pláž, Rudou pláž nebo Černou s jemným sopečným pískem hebkým jako samet. Nepříliš velký ostrov, který má pouhých deset tisíc obyvatel, je ve skutečnosti do moře propadlá sopka, na jejímž vrcholu se jako malé drahokamy třpytí modrobílé domečky. Její sopečný původ není nijak
Kávovo-banánové smoothie
tisicereceptu.cz
Kávovo-banánové smoothie
Snídaně, která vás nasytí a spolehlivě probere k životu. Potřebujete 4 lžičky mleté kávy 4 banány 4 lžíce medu 600 ml mléka 4 lžíce čerstvě nastrouhaného kokosu nebo kokosových vloček Na
Poslední šance: Xiaomi nabízí nejlepší telefony za letošní nejnižší ceny
iluxus.cz
Poslední šance: Xiaomi nabízí nejlepší telefony za letošní nejnižší ceny
Pouze do 21. července můžete využít slevy na chytré telefony, ventilátory, hodinky, náramky a další výrobky Xiaomi. Nejlevnější špičkový telefon Redmi Note 14 stojí jen 3 599 Kč. Oficiální e-shop spol
Od kartonových opic po jedovaté pavouky: Skryté zvláštnosti světových měst
epochaplus.cz
Od kartonových opic po jedovaté pavouky: Skryté zvláštnosti světových měst
V indickém Dillí se bojuje s opicemi pomocí kartonových atrap, zatímco v Singapuru můžete dostat pokutu za nespláchnutý záchod. Věděli jste, že Helsinky jsou domovem jedovatých pavouků, nebo že v Seattlu žije víc psů než dětí? Prozkoumejte s námi ty nejbizarnější a nejméně známé aspekty světových metropolí, které vás zaručeně pobaví i překvapí. Svět je
Tajemný milenec Žilkové odhalen?
nasehvezdy.cz
Tajemný milenec Žilkové odhalen?
Jedna z největších záhad našeho showbyznysu je možná odhalena! Kdo je tolik utajovaným novým partnerem herečky Veroniky Žilkové (63)? Hvězda seriálu ZOO se snažila mlžit, jak mohla. „To je tajný,“ o
Karma: Osud v našich rukou, nebo jen starověký mýtus?
enigmaplus.cz
Karma: Osud v našich rukou, nebo jen starověký mýtus?
Pojem karma slyšel snad každý, ale co přesně znamená? Je to jen mystický koncept z východních filozofií, nebo skutečný zákon příčiny a následku, který ovlivňuje naše životy? Karma je často spojována s
Pátrání po stopách minulosti: Před stavbou okruhu je třeba trocha archeologie
21stoleti.cz
Pátrání po stopách minulosti: Před stavbou okruhu je třeba trocha archeologie
Je to hotový archeologický poklad. Odborníkům se podařilo objevit tisíce artefaktů, pocházejících z různých časových období. Z dávných sídlišť a pohřebišť. A za pár let? Po stejné zemi, která v sobě j
Italská sekta Beati Paoli: Chránila, nebo vykořisťovala?
epochalnisvet.cz
Italská sekta Beati Paoli: Chránila, nebo vykořisťovala?
Ve dne putují od kostela ke kostelu v mnišském rouchu a v noci se zase scházejí v podzemí Palerma a spřádají temné plány. Jsou odhodláni mstít se za bezpráví, jehož se vlivní bohatí dopouštějí na chudých a slabých obyvatelích města. Alespoň tak společenství Beati Paoli líčí některé pověsti. Existovalo vůbec? A bylo jejich cílem skutečně
Moqueca rybí guláš
nejsemsama.cz
Moqueca rybí guláš
Brazilská moqueca (čti: mokéka) na první pohled guláš možná nepřipomíná, navíc je v ní ryba, v překladu jde ale o přípravu dušením stejně jako guláše – a chutná prostě báječně. Tak ji vyzkoušejte. Potřebujete: ✿ 500 g filetů tresky ✿ 2 lžíce olivového oleje ✿ 1 cibuli ✿ 3 stroužky česneku ✿ 1 žlutou papriku ✿ 1 červenou papriku ✿ 1 rajče
Odlehčenost, subtilnost, vzdušnost a styl
rezidenceonline.cz
Odlehčenost, subtilnost, vzdušnost a styl
To všechno naše domovy získají, pokud je vybavíme některým z moderních typů sedacího nábytku s přiznanou konstrukcí ze dřeva či kovu. Zvolené řešení ovlivňuje samozřejmě jak vzhled, tak funkčnost každé sedací soupravy, a to i v případě, že konstrukční prvky nejsou vidět. Ocelové i dřevěné prvky ovšem bývají kvůli svému vzhledu přiznané, a to ve
Holil Mussoliniho lazebník i nohy jeho milence?
historyplus.cz
Holil Mussoliniho lazebník i nohy jeho milence?
Mladý holič si právě ostří břitvu, kterou má za chvíli oholit italského fašistického vůdce, když vtom z vedlejšího pokoje zaslechne, jak duceho milenka telefonuje. Ač neúmyslně, z hovoru se dozví, že Mussolini měl dát svou první ženu i syna zabít injekcí. Co teď? Pokud někdo zjistí, co právě slyšel, kulka ho nemine. Zalehne proto do