Léto je stále tady a počasí venku nás o tom přesvědčuje. Je to čas setkávání a tak i k vám možná přijedou příbuzní nebo přátelé. A vy byste je rádi něčím uctili.
Připravit pro každého něco, není úplně lehký úkol, ale vy to zvládnete jistě s grácií. Chce to jen trochu popřemýšlet a zbytečně si nekomplikovat život složitými recepty.
Něco pro děti
Děti oslavy milují a rády si dají něco sladkého a barevného. Nemusíte hned péci složitý dort. Jde to i jednodušeji.
Lívancový dort
Dopředu si můžete připravit lívance a v den oslavy jen uděláte krém a sestavíte. Možností je spoustu, vanilkový, šlehačkový s ovocem… Nám se zalíbil jednoduchý jogurtový.
1) Smetanu vyšleháte dotuha a poté do ní opatrně vmícháte řecký jogurt a kůru a šťávu z limety. Dosladíte podle chuti. A dáte vychladit.
2) Pak můžete začít skládat. Začněte lívancem, potřete ho krémem, na něj poklaďte ovoce, v našem případě borůvky, přikryjte dalším a tak pokračujte až do spotřebovaní surovin. Podávejte dobře vychlazené.
Cake pops
Tedy lízátka z těsta, namočená v čokoládě a nazdobená podle chuti a nálady jsou na oslavu jako dělaná a jejich výroba je neuvěřitelně snadná. Způsobů je hned několik. Můžete si pořídit speciální formu, do které se lije připravené těsto.
Nebo jen upečete piškotové těsto, které nadrobíte, smícháte s nějakým krémem a vytvarujete do kuliček. Použít se dají i kupované piškoty.
1) Piškoty rozmixujte nejjemněji, jak jen to půjde. Nasypte do mísy, přidejte cukr, kakao, případně další sypké ingredience a promíchejte. Pak přidejte mascarpone a vypracujte nelepivé těsto.
2) Z něj už jen uděláte kuličky, které po vychlazení na píchnete na špejli a namáčíte v různě obarvené čokoládě a pak ještě teplé posypete zdobením.
Cupcakes
Tyhle oblíbené dortíčky si můžete upéci pěkně předem a pak jen dozdobit nějakým dobrým a hlavně barevným krémem. Možností je víc, ale vzhledem k počasí se nehodí máslový. Zkuste třeba tvarohový.
1) Vyšlehejte dohladka 250 g plnotučného tvarohu nebo mascarpone, přidejte 1 lžičku vanilkového extraktu a přisypte asi 65 prosátého cukru smíchaného se ztužovačem.
2) Nakonec pomalu přilévejte smetanu a šlehejte napřed na nižší a nakonec na vysoké otáčky do požadované konzistence. Rozdělte na části, které dobarvíte potravinářským barvivem.
Něco pro dámy
Říká se, že ženy rády jedí zdravě. Ve valné většině je to pravda, takže se nebojte zeleniny a pomazánek. Zeleninu můžete nakrájet na kousky a udělat k ní nějaký dip. Naservírovat ji můžete rovnou do skleniček.
Místo jednohubek zase nakrájíte bagetu a připravíte několik pomazánek, které si každá namaže podle chuti. A protože po takové dietě přijde chuť na něco sladkého, překvapte a potěšte jahodovými srdíčky. Mlsné jazýčky potěší i krevetový koktejl. Ten je jako dělaný k šampaňskému.
Srdíčka z jahod
250 g větších čerstvých jahod
Na polití a ozdobení: 1 balíček Polevy de Luxe extra tmavé Dr. Oetker, ½ balíčku Polevy světlé Dr. Oetker, potravinářská gelová červená barva Dr. Oetker
1) Jahody očistěte a podélně od stopky překrojte.
2) Polevy rozpusťte podle návodu na obalu a nalijte do misek. Světlou polevu obarvěte červenou barvou. Půlky jahod spojte párátkem do tvaru srdce. Boky jahod můžeme trochu seříznout, abyste získali dokonalý tvar srdce.
3) Jahody namáčejte do tmavé polevy. Nechte na pečicím papíru ztuhnout a opatrně vytáhněte párátko. Přestříkejte obarvenou červenou polevou a opět nechte ztuhnout.
Krevetový koktejl
600 g mražených předvařených krevet, 200 g majonézy, 50 g smetany,
2 lžíce koňaku, 1 malá hlávka salátu 2 lžičky kečupu 2 lžičky worcesterové omáčky, 1 lžička sladké hořčice, 2 rajčata na ozdobu
1) Krevety nechte pomalu rozmrazit.
2) Ve středně velké misce smíchejte majonézu, kečup, hořčici, worcesterovou omáčku, koňak a smetanu. Poslední dvě ingredience přidávejte postupně, abyste upravili konzistenci omáčky.
3) Do skleniček misek vložte několik listů salátu jako základ, polijte vrstvou omáčky a přidejte krevety. Na ně přidejte opět omáčku, ozdobte kouskem rajčete a opepřete. Před podáváním vychlaďte v ledničce.
Něco pro pány
Nějaké maso by na stole být mělo. Můžete upéci rostbíf nebo udělat vepřovou pečeni. Vhod určitě přijdu kuřecí křidélka.
Pikantní křidélka Buffalo
1 kg křidélek přepůlených v kloubu, 3 stroužky česneku, 1 ½ lžíce olivového oleje, 1 ½ lžíce jablečného octa, 3 lžičky červené papriky, 3 lžičky soli, 80 ml omáčky pálivé omáčky z kajenského pepře, 3 lžíce medu, pepř
1) Na marinádu smíchejte všechny ingredience v míse a dobře promíchejte. Ve směsi obalte kuřecí křídla a nechte minimálně hodinu odležet.
2) Troubu předehřejte na 180 °C. Rozprostřete křídla na plech na pečící papír a pečte 40 minut.
3) Poté křídla vyjměte a potřete znovu marinádou. Teplotu v troubě zvyšte na 200 °C a pečte dalších 30 minut.
4) Během pečení křídla obracejte, aby byla ze všech stran hezky propečená a lesklá.
5) Ke křidélkům můžete udělat omáčku z modrého sýra. Stačí smíchat modrý sýr, kysanou smetanu a 2 lžíce majonézy.
A na zapití? Samozřejmě pivo. Může být jakékoliv, které mají hosté rádi, hlavně ať je dobře vychlazené.
Pro milovníky kávy
Zkuste tak trochu jiné cappuccino, nápoj, který se jmenuje Dalgona vám bude určitě chutnat.
Dalgona
2 lžíce krupicového cukru, 2 lžíce instantní kávy, 2 sklenice mléka, led
1) Do vysoké nádoby dejte kávu a cukr spolu s 2 lžícemi horké vody a ručním mixérem šlehejte do tuhé pěny.
2) Do sklenic dejte led a zalijte mlékem. Sklenice by měly být plné cca do 3/4.
3) Vyšlehanou pěnu rozdělte do sklenic s mlékem a ledová Dalgona je hotova.
Čím to všechno zapít?
Pro děti připravte dostatek limonády, nejlépe domácí. Ideální je, když bude ve velkých sklenicích s kohoutkem, aby si ji mohly načepovat samy. A pro dospělé? Asi nebudete mít čas míchat koktejly, tak připravte prostě něco nealkoholického, pivo a víno či sekt. V letním dni určitě vaše hosty potěší sangria.
Sangria
1 litr červeného vína, ovoce dle chuti, 4 až 8 lžic krystalového cukru, 50 ml brandy (nemusí být), 200 ml sodovky, led
1) Víno nalijte do velkého džbánu (můžete přidat brandy), přidejte omyté, očištěné a pokrájené ovoce a oslaďte podle chuti. Nechte do druhého dne proležet a vychladit v lednici.
2) Před podáváním přilijte sodovku a led.
Nejlépe dát do bločků, pokud to bude dlouhé, vyhodíme nějaký dětský recept a třeba krevetový koktejl.
Foto: Shutterstock