Domů     Vaříme vajíčka. Jak využít koledu?
Vaříme vajíčka. Jak využít koledu?
30.3.2019

Situace, která se každý rok opakuje. Už to sice není, co bývalo, ale stejně, když se koledníkům daří, přinesou koš vajec, vám zbudou nějaká, co jste měli připravená pro všechny případy. A co teď s nimi? Pár nápadů bychom měli.

Salát Mimóza

Jmenuje se podle květiny a původ má v Rusku, ale dělá se vlastně všude a každý má na něj trochu jiný recept. Není vůbec dietní, ale zato se ho nají více hostů a na přípravu je úplně jednoduchý. Prostě taková skládačka. Pokud jste ho ještě nedělali, zkuste, nebudete litovat.

Budete potřebovat: 4 vejce uvařená natvrdo, 250 g čedaru, 420 g červeného lososa v konzervě, 1 velkou cibuli, 1 mrkev a majonézu z jednoho vejce

1) Bílky nastrouháme a dáme do skleněné mísy. Další vrstvu tvoří nastrouhaný čedar.

Dále poklademe zcezeným a na malé kousky rozdrobeným lososem, najemno nasekanou cibulí, nastrouhanou mrkví a potřeme majonézou (můžete samozřejmě dávat mezi jednotlivé vrstvy, ale vyrobíte kalorickou bombu).

2) Poslední vrstvu tvoří nastrouhané žloutky, které připomínají mimózu.

Tipy Paní domu: Na tento salát lze použít jakoukoli rybu z konzervy, ale když si lososa nebo tuňáka uděláte čerstvého, ocitnete se i s tímto prostým salátem v ráji.

Domácí majonéza tento pokrm také posune o několik tříd výše, a pokud chcete dietnější verzi, zkuste nízkotučnou kyselou smetanu.

Vaječné muchomůrky

Nemyslete si, že udělají radost jenom dětem. Vejce a rajče se vzájemně skvěle doplňují, a navíc nožičku muchomůrky můžete vyplnit jakoukoliv náplní, která vaší rodině chutná. My jsme tentokrát zůstali u klasiky.

Budete potřebovat: 6 natvrdo uvařených vajec, 60 g másla, 3 sardelky, 6 rajských jablíček

Oloupaná vejce u silnějšího konce seřízneme, aby stála. Špičku uřízneme až po žloutek, který malou lžičkou vyndáme. Žloutky utřeme se sardelovým máslem a hmotu naplníme do vaječné dutiny. Kloboučky muchomůrek jsou z půlek kulatých rajských jablíček.

Puntíky na kloboučku vyrobíme z utřeného másla. Skupinu muchomůrek různé velikosti postavíme do jemně pokrájeného hlávkového salátu na míse.

Tip Paní domu: Máte-li malá vajíčka, nebo dokonce křepelčí, můžete je napíchnout na špejli a servírovat třeba na pažitce.

Skotská vejce

Není to tak dávno, co se z nich stal nový hit některých restaurací. Ale jak už to bývá, jejich historie je daleko starší. Scotch eggs údajně vymysleli v londýnském lahůdkářství Fortnum & Mason počátkem 18. století.

Oblíbilo si je celé britské impérium včetně Indie (tam dávají místo petržele koriandr).

Budete potřebovat: 300 g mletého masa (směs vepřového a hovězího), 1 syrové vejce, 4 vejce uvařená natvrdo, sůl, pepř, zelenou petrželku, 2–3 lžíce mouky na obalení vajíčka, strouhanku na obalení masa, rostlinný olej (druh, který se nepřepaluje)

1) Mleté maso propracujeme s kořením a jedním vajíčkem.

2) Vejce natvrdo oválejte v mouce (maso na nich pak bude lépe držet). Opatrně, ale důkladně je obalte masovou směsí  a poté ještě ve strouhance. Rozehřejte vyšší vrstvu tuku v kastrůlku nebo fritéze a vejce smažte dozlatova. Podávejte rozkrojená. Budou vám chutnat s domácí majonézou, nebo se z ní odvozenými omáčkami.

Tipy Paní domu: Aby se vám vejce lépe balila, použijte potravinovou fólii.

Pokud vám tento pokrm chutná, zkuste příště obalit vejce naměkko. Je to piplačka, ale chutí budete překvapeni.

Polníčkový salát s vejci

Pokud si chcete dát něco lehkého, je pro vás salát ideální. Může to být jakýkoliv, ale zkuste polníček. Díky obsahu vitaminů a minerálů je polníček vhodný pro posílení imunity a to je začátkem jara k nezaplacení. A co je nejdůležitější, bude vám chutnat.

Budete potřebovat: 300 g polníčku, 2 lžíce oleje, 3 vařená vejce, 1 lžíci octa, sůl, cukr a pepř

1) Očištěný polníček natrháme, přidáme na tenká kolečka nakrájenou cibuli, natvrdo uvařená vejce nakrájená na plátky nebo na čtvrtky.

2) Olej, ocet, cukr a sůl promícháme a můžeme podávat.

Tip Paní domu: Aby se vám vejce nerozpadla, podávejte dresink zvlášť, aby se mohl každý obsloužit podle chuti.

Plněná vejce

Jednoduché pohoštění, které také zná mnoho lidí, už méně jich je dělá a ještě méně si vyhraje s chutěmi, a to je možná i škoda. Tady totiž může být kreativita nekonečná.

Recept základní: Na dvě natvrdo uvařená vejce potřebujeme 20 g másla, trochu soli, pepře a hořčici.

1) Natvrdo uvařená vejce oloupeme a opatrně nožem podélně rozpůlíme. Žloutky pomocí lžíce propasírujeme jemným sítkem do misky.

2) Přidáme změklé máslo a ochutíme solí, pepřem a hořčicí. Všechny přísady utřeme na krém.

3) Bílky na vypouklé straně poněkud seřízneme, aby později plněná vejce držela ve správné poloze. Náplň nastříkáme do připravených půlek zoubkovanou hubičkou a ozdobíme.

Můžeme ale použít i jiné náplně:

Lososová pěna a kaviár

Na 4 vejce potřebujeme 50 g másla, 25 g lososa, mléko, majonézu, zakysanou smetanu, vše společně se žloutky rozmixujeme a lososovou pěnu necháme v chladu ztuhnout.

Pak vychlazenou pěnou naplníme cukrářský sáček s hvězdicovou trubičkou, nastříkáme ji do bílkových lodiček, ozdobíme třeba kaviárem a snítkou kopru.

Avokádová pěna

Žloutky ze dvou vajec propasírujeme, pak rozpůlíme avokádo, vyndáme pecku, lžicí vyjmeme ze slupky dužinu a také ji protlačíme přes struhadlo. Přidáme utřený česnek, sůl, pepř, 45 g lučiny, trochu majonézy a ručním šlehačem ušleháme do pěny.

Před plněním necháme vychladit v lednici. Ozdobíme vlašským ořechem.

Pěna ze sardinek

Sardinky a žloutek rozmělníme, přidáme máslo, osolíme, opepříme, dochutíme citronem, případně trošku osladíme a můžeme vejce naplnit. Ozdobíme třeba nakládanými houbičkami nebo proužky oliv.

Můžeme také plnit jen důlky po žloutcích a použít sýrový krém, paštiku, plátky lososa, plátky šunky, kousky tuňáka, prostě co vás napadne. Dbejte jen, aby chutě byly vyrovnané a vzájemně ladily.

Přece jen plněné vajíčko se sice skládá z docela obyčejných ingrediencí, ale vy ho můžete povýšit na delikatesu.

reklama
Související články
26.9.2023
Existuje spousta prostředků, které kynutí pomohou či nakypří těsto. Někdy jsme ovšem na rozpacích, jaký vybrat. Použít můžeme prášek do pečiva, jedlou sodu, vinný kámen nebo droždí, a to jak sušené, tak čerstvé. Droždí Potřebujeme je do všech kynutých těst. V těch nám různé kypřicí prášky moc nepomohou. Droždí totiž zachovává v kynutých těstech šťavnatost a jemnost, což jiná kypřidla nezvládnou
20.9.2023
O jedlých květinách už jste jistě slyšeli, ale možná nevíte, že jednu z nich máte na zahrádce. Je to ta, jejíž květy kvetou jen jeden den, a odtud také pochází její jméno. Je krásná, a nevyžaduje téměř žádnou péči. Existuje spoustu druhů všech možných barev a vůní, i proto ji máme tak rádi. Vlastně si roste tak nějak sama, plevele ji neohrožují, protože je zadusí, a stanoviště si také moc nevyb
14.9.2023
Písečné pláže, slunce, moře všudypřítomná modrá a bílá, to je Řecko. A samozřejmě kuchyně, která chutná snad každému. A kdyby ta dovolená letos nevyšla, co si nějakou tu dobrotu připravit doma? Citronová polévka (4 porce) 1 malé kuře, 1 cibule i se slupkou do vývaru, svazeček z natě celeru, petrželky a bobkového listu, 2 kuličky pepře, kousek kůry z bio citronu, 1 lžička soli, šálek rýže, 2
12.9.2023
Zapomeňte na buchty, knedlíky, lívance a pečivo. Čarujte s kvasnicemi jinak a připravte drožďovou polévku, knedlíčky nebo výtečnou pomazánku. Že je droždí zdravé, o tom není pochyb. Poskytuje tělu celou řadu živin a vitaminů, a přitom šetří kalorie. Nejen to už je důvodem, proč droždí zařadit do jídelníčku častěji. Co se v kvasnicích skrývá Především jsou to vitaminy typu B: * Vitamin B1 (
10.9.2023
Nerostou? Nevadí, při procházce po lese se dají nasbírat suroviny i na jiné delikatesy než jen na smaženici. Stromové víno „Ochránce“ Chutí připomíná řecké víno retsina, do něhož se přidává borová pryskyřice. Stromové víno se hodí k sýrovým a zeleninovým jídlům a díky obsahu tříslovin také jako aperitiv nebo digestiv. Oživuje při únavě. Budete potřebovat - menší mísu mladých, ale už vzro
reklama
Šikovné tipy
Kouzelné zátiší z plata od vajec
Plata a krabičky od vajec jsou z recyklovaného papíru a pro další třídění odpadu se nehodí. Navíc vyhazovat je by byla věčná škoda. Skvěle se hodí pro výrobu originálních dekorací. Základním materiálem jsou velká plata od vajec. Krabičky lze použít také, ale spíš jako doplněk. Samozřejmě musí být v šedé barvě. Foto přes dvoustranu, v […]
Kouzelné slamáčky jen tak pro radost
Roztomilou letní dekoraci na zahradu vytvoříte snadno a potřebovat k tomu budete prázdné plastové kelímky a provázek. Kreativní činnost probouzí estetické cítění, odbourává stres a uklidňuje mysl. A vůbec není pravda, že je k ní třeba zručnost a vycvičené prsty. Vyzkoušejte si, jak hravě zvládnete kouzelné malé kloboučky. Připravte si * plastové kelímky * motouz * mašle […]
Mininotýsek do dlaně
Vlastnoručně vyrobená malinká knížečka jako pro panenky vám poslouží například na poznamenání telefonního čísla nebo důležité poznámky. A bude vždy po ruce. Můžete si do něj zapisovat tajnosti. Nebo si ho připněte na kabelku jako ozdobu. Jinou variantou může být mininotýsek, ve kterém místo prázdných stránek najdete fotografie svých blízkých. A když si ho vytvoříte […]
Ze staré lavice nová
Možná i vy najdete někde na půdě starou lavici, kterou vám bude líto vyhodit. Ta naše bývala asi v kuchyni a nevypadá moc hezky. Ale posloužit ještě může. Stačí jí dát nový kabát. Budete potřebovat: Vodou ředitelnou barvu (my jsme použili okrovou), vodou ředitelnou lazuru (ořech), smetáček, brusku, smirkový papír, štětec, látku (nejlepší je kočárkovina, ale […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Domácí pasta na terase
iluxus.cz
Domácí pasta na terase
Terasa U Prince disponuje jedním z 15. nejkrásnějších výhledů na celém světě. Pražský klenot na Staroměstském náměstí prolíná historii s novodobou gastronomií. Díky vyhřívání a zastřešení terasy je zd
JOSEFÍNSKÉ SLAVNOSTI 2023
epochanacestach.cz
JOSEFÍNSKÉ SLAVNOSTI 2023
S podtitulem pocta Marii Terezii a pevnosti samotné připomíná akce založení pevnosti Terezín 10. října 1780. Již tradičně jsou situovány především do období 18. století. Jejich cílem je připomenout jedinečnou terezínskou pevnost a události, která předcházeli její výstavbě. Jde o jedny z největších slavností zaměřených na toto období v Evropě. Každoročně je navštěvují z Čech,
Zrádný „alzheimer“: Začíná vše už v děloze?
epochalnisvet.cz
Zrádný „alzheimer“: Začíná vše už v děloze?
Jako jedno z prvních vás připraví o schopnost se dorozumět, posléze také o orientační smysl, a nakonec o vlastní „já“. Ačkoli účinný lék stále neexistuje, vědci nepřestávají pátrat   Což
Už nemám síly, musela jsem překonat svou hrdost
skutecnepribehy.cz
Už nemám síly, musela jsem překonat svou hrdost
Pořád jsem si to nechtěla připustit a jakoukoli pomoc odmítala, ale teď už nemohu dál. Moje nezlomná hrdost se mi málem vymstila. Vždycky jsem byla přesvědčená o tom, že se dokážu o sebe postarat. Celý život jsem na tom poctivě pracovala. Nikdy jsem nelenošila. Dovedla jsem se postarat o domácnost, pět dětí, manžela i hospodářství. Jeden čas jsem měla u sebe
Domácí citronový cheesecake
tisicereceptu.cz
Domácí citronový cheesecake
Dezert můžete při servírování ozdobit plátky citronu, citronovou kůrou nebo kopečkem šlehačky. Potřebujete 200 g máslových sušenek 100 g másla Náplň 50 g cukru krupice 500 g ricotty nebo
Snaží se utajit rozchod s partnerem?
nasehvezdy.cz
Snaží se utajit rozchod s partnerem?
Herečke ze seriálu Ordinace v růžové zahradě 2 Lucie Zedníčková (54) v posledních třech letech tvořila pár se sympatickým zvukařem a osvětlovačem Miroslavem Ollém. K nám do redakce se ovšem dostaly i
Exkluzivní kreativita arabské estetiky
rezidenceonline.cz
Exkluzivní kreativita arabské estetiky
Nádherný byt s desítkou rozmanitých luxusních pokojů představuje esenci dokonalého souznění orientální atmosféry se soudobou precizností, tak typickou pro nábytek a doplňky společnosti Covet House, je
Čínští vědci geneticky upravili bource morušového, aby produkoval materiál budoucnosti
21stoleti.cz
Čínští vědci geneticky upravili bource morušového, aby produkoval materiál budoucnosti
O pavoučím hedvábí, což je proteinové vlákno z výměšků pavouků rodu Argiope a Nephila, se jako o materiálu budoucnosti hovoří již dlouho. Zhotovení textilie z něj je však extrémně nákladné a zdlouhavé
Věčné ohně planety Země: Záhadné plameny jsou místy legend i zázraků!
enigmaplus.cz
Věčné ohně planety Země: Záhadné plameny jsou místy legend i zázraků!
Na světě jich najdeme stovky, hoří na povrchu i pod ním, mnohdy už tisíce let. Většinou je pohání podzemní uhlí, plyny či ropa, ale ne všude je to tak jednoduché. Pro některé věčné ohně nemá vysvětlen
Z nerozlučných přátel rivalové: Čím Strauss převálcoval Lannera?
epochaplus.cz
Z nerozlučných přátel rivalové: Čím Strauss převálcoval Lannera?
Johann Strauss a Josef Lanner jsou každý jiný. Johann je melancholik se sklonem ke smutným náladám, zatímco Josef se rád baví ve společnosti. Možná právě proto se skvěle doplňují a orchestru se daří. Johann Strauss starší (1804–1849) doplní v roce 1819 trio houslisty Josefa Lannera (1801–1843). Dá se říci, že spolu s bratry Karlem a Janem Drahánkovými tvoří
Skončila zase sama?
nasehvezdy.cz
Skončila zase sama?
Rusovlasá herečka ze seriálu Dobré zprávy Natálie Halouzková (22) strávila několik posledních týdnů na Srí Lance. Cestovala tam sama, nejspíš to brala jako velkou výzvu. Těžko ale říct, jaký to měl
Čočková pomazánka s mletou paprikou
tisicereceptu.cz
Čočková pomazánka s mletou paprikou
Nejlépe chutná na čerstvém chlebu, ale při oslavách do ní můžete namáčet na silnější proužky nakrájenou mrkev nebo řapíkatý celer. Suroviny 200 g žluté nebo červené čočky 200 ml vody 2 stroužk