Domů     V hlavní roli růže
V hlavní roli růže
3.6.2020

Je tu ten čas, kdy cítíme omamnou vůni královen květin. Pokud i vy milujete růže, zkuste to s nimi i v kuchyni. Uvidíte, že překvapíte rodinu i hosty.

Voňavý čaj

Jeho výroba je prostá. Jednu vrchovatou lžičku podrcených růžových okvětních plátků louhujte čtvrt hodiny v horké vodě, která už prošla varem. V létě připravujte čaj z lístků právě utržených, na zimu si nasušte do zásoby.

Tip: Pomáhá při různých zánětech a bolestech, včetně bolestí v kříži, které trápí téměř každého. Oceníte ho při žaludečních vředech. Jedinečná vůně celkově harmonizuje psychiku.

Růžové s růží

Jakostní růžové víno, lístky růží,  jemně perlivá minerální voda, větvičky levandule (na ozdobu), skleničky, led

1) Naplníme formu na led vodou a do každé přihrádky vložíme okvětní lístek růže. Necháme zamrazit.

2) Když jsou kostky ledu zmrzlé, vyklepneme je a vyskládáme na dno sklenky.

3) Poté zalijeme vychlazeným růžovým vínem a doplníme po okraj perlivou minerální vodou v poměru 2:1. Ozdobíme větvičkou čerstvé levandule.

Džem z okvětních lístků

200 g okvětních lístků růže (pokud možno neošetřené chemicky a co nejvoňavější; čím budou mít květy tmavší barvu, tím lépe bude vypadat i džem), 600 ml vody, 600 g cukru krupice, šťáva z jednoho citronu, 1 sáček přípravku s pektinem (Pektogel, Gelfix atd.)

1) Okvětní lístky opatrně odtrhneme od květu, odstraníme poškozené a odstřihneme bílou špičku lístků (tato část je trochu trpká, bez ní bude chuť džemu jemnější). Po úpravě lístky zvážíme; potřebných 200 g je poměrně slušná hromádka.

2) Lístky nasypeme do větší mísy, propláchneme je a necháme okapat.

3) Lístky zalijeme šťávou z citronu a posypeme několika lžícemi cukru, které odebereme z navážených 600 g. Lístky pomalu a velmi opatrně promačkáváme a hněteme, aby se příliš nepotrhaly, ale změkly a uvolnily silice a barvu.

4) Po zhruba 10 minutách se hromada lístků zmenší na méně než polovinu. Zalijeme je vodou a necháme asi hodinu macerovat. Občas promícháme. Už v této fázi můžeme vidět, jak se voda postupně zbarvuje do karmínova a přitom už nádherně voní.

5) Lístky i s vodou přelijeme do hrnce a přivedeme do varu. Krátce povaříme, až lístky začnou ztrácet barvu a zprůsvitní. V tuto chvíli se musíme rozhodnout, zda chceme hustší džem s lístky, nebo jemnější průsvitné želé.

Pokud zvolíme želé (rosol), vybereme cedníkem lístky, pořádně je vymačkáme a vyhodíme. Můžeme nechat jen pár pro ozdobu, ve sklenici pak průsvitné lístky vypadají efektně.

6) Do směsi pak přidáme pektin a znovu ji asi 1 minutu povaříme. Poté přisypeme zbytek cukru a džem vaříme dalších 5–10 minut. Vyzkoušíme, jak želíruje, a pokud se mu nechce, přidáme půl lžičky kyseliny citronové. Horký džem plníme do sklenic, které po naplnění hned otočíme.

Neodolatelný sirup

100 g cukru krystal, ½ litru vody, kyselina citronová, lístky růže

1) Vodu s cukrem vaříme asi 5 minut.

2) Do odměrky namačkáme okvětní plátky tolika růží, aby jich bylo asi 1/4 litru.

3) Růže zalijeme horkým cukerným roztokem, přidáme na špičku nože kyselinu citronovou a vše necháme 2 dny louhovat.

4) Potom scedíme a uložíme v chladnu, kde vydrží několik dní.

5) Pokud chceme sirup uchovat, sterilizujeme ho 20 min na 80 °C, nebo si ho ve tvořítkách zamrazíme a použijeme na dochucení a ochlazení nápoje (např. minerálky). Sirup bude mít barvu růží, ze které byl připravován, a bude po nich i vonět.

Tip: Zkuste jej jako přeliv na zmrzlinu.

Koktejl Forbidden Flowers

½ lžičky květů levandule, ½ lžičky (2 g) vanilkového cukru, 10 ml růžového sirupu, 15 ml citronové šťávy, 40 ml mrkvové šťávy, 10 sedmikrásek, 100 ml perlivé vody na dolití

Na ozdobu: 1 lístek růže, svazeček 3 sedmikrásek, kornout z novin, do kterého se zabalí sklenice

1) Sedmikrásky a levanduli společně s cukrem promačkáme přímo v šejkru. Přilijeme všechny ingredience, kromě perlivé vody, a s ledem dobře protřepeme.

2) Přelijeme do sklenic 0,3 l s ledem a dolijeme vodou.

3) Ozdobíme jedním lístkem růže a svazečkem tří sedmikrásek. Sklenici zabalíme do kornoutu z novin, které jsou symbolické k názvu koktejlu.

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
Související články
19.5.2025
Máte rádi smažená jídla, ale protože víte, že nejsou nejzdravější, tak stará olejová fritéza odpočívá někde ve spíži? Nebo jste ji pro jistotu nikdy neměli? Zkuste horkovzdušnou. Proti té tradiční má hodně výhod a přitom jsou pokrmy stejně chutné a křupavé, ovšem lehčeji stravitelné. K přípravě jídla totiž využívá horký vzduch, a když olej, tak opravdu jen minimální množství. Nemusíte tedy řešit,
16.5.2025
Bojíte se mikrovlnky? Pro jedny je to nepostradatelný domácí spotřebič, pro druhé riziko pro zdraví. Přitom technicky vzato používá stejný zdroj pro svoje fungování jako rádia, televizory, mobilní telefony, přístroje GPS nebo třeba hřejivé infralampy a dotaženo do detailů i náš zrak – elektromagnetické vlny delšího rozsahu. Elektromagnetické záření může být skutečně nebezpečné, ale až při vlnách v
14.5.2025
Určitě si doma děláte různé zeleninové saláty, dáváte ji do polévek, omáček i nakládáte. A právě pečená zelenina je to, co vám v repertoáru ještě chybí. A to je škoda. Už proto, že šetří kapsu a také ji můžete použít na spoustu způsobů. Třeba na těstoviny, na polévku, do wrapů a omelet... Kterou vybrat? Vlastně téměř jakoukoliv, ale asi nejvíce se hodí kořenová, třeba brambory, pastinák, sladké
12.5.2025
Písečné pláže, slunce, moře všudypřítomná modrá a bílá, to je Řecko. A samozřejmě kuchyně, která chutná snad každému. A kdyby ta dovolená letos nevyšla, co si nějakou tu dobrotu připravit doma? Citronová polévka (4 porce) 1 malé kuře, 1 cibule i se slupkou do vývaru, svazeček z natě celeru, petrželky a bobkového listu, 2 kuličky pepře, kousek kůry z bio citronu, 1 lžička soli, šálek rýže, 2
29.4.2025
Ale jakou, když existuje tolik druhů. A někdy ani ti, kteří kávu milují a rádi experimentují, nedokáží přesně určit, co do které vlastně patří. Espresso zná každý, ale co ty ostatní? Pojďme se na to podívat. Ristretto – pochází ze Sicílie a je velice podobné espressu, ale s tím rozdílem, že jeho objem je okolo 20 ml. Připravuje se z toho stejného množství kávy, ale extrakce je kratší, takže vyn
reklama
Šikovné tipy
Dřevo opět v plné kráse: Jak jej renovovat?
Sem tam škrábanec nebo skvrna a povrch jaksi omšelý… Přírodní dřevo je úžasný materiál, ale nepříliš odolný vůči stopám opotřebování a zašpinění. Stačí ale málo a může se zaskvít v původní kráse. Odborníci, truhláři a návrháři, sice radí nechat dřevo přirozeně stárnout, protože se dokáže do jisté míry samo regenerovat a viditelnost skvrn nebo rýh […]
Růžičky na dárky, které nadělají spoustu parády
Až bude příště potřebovat ozdobit dárek, nebudete muset nic shánět. Stačí jen saténová stuha, nůžky a lepidlo. Šířka stuhy určí velikost květu, takže záleží na vaší představě. Aby se vám ale se stuhou pohodlně pracovalo, měla by mít šířku aspoň 5 cm. Nastříhejte ji na 10cm dílky, na jeden květ jich budete potřebovat 10 až […]
Už žádné lupy!
To se snáze řekne, než provede. Ať už jsou to lupy mastné, nebo suché, v boji s nimi budete potřebovat hodně trpělivosti a vytrvalosti. V určité míře jsou šupinky ve vlasech normální. Kožní buňky se přirozeně obměňují, jejich životnost je pouhé čtyři týdny, pak se uvolní a odpadnou. Těchto šupinek si obvykle vůbec nevšimnete. Pokud […]
Velikonoční dekorace: Vejce, kde ses tady vzalo?
Obří vejce může být netradiční dekorací a navíc poslouží jako zajímavý květináč na cibuloviny. A to vše ne jenom na Velikonoce! Vejce je dokonalým symbolem jara jako takového. Nebojte, nenakladla jej žádná dračice. Zrodilo se ze sádrových obvazů. Totiž, u vás doma se teprve zrodí. A vyrobit ho zvládne i úplný začátečník. Připravte si speciální […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Elegantní penthouse v lyžařském ráji
rezidenceonline.cz
Elegantní penthouse v lyžařském ráji
V srdci lyžařského města Aspenu v americkém Coloradu stojí dům, na jehož střeše se nachází rozlehlý luxusní byt, poskytující svým obyvatelům dokonalé místo k životu. Čistý a vzdušný interiér, plynule navazující na terasu, září teplem a třpytivým horským sluncem. Aspen, dnes velmi známé lyžařské středisko obklopené pohořím Rocky Mountains, vznikl původně jako místo těžby stříbra. Během devatenáctého století
Zoo Jihlava: Zvířecí svět uprostřed města
epochanacestach.cz
Zoo Jihlava: Zvířecí svět uprostřed města
Zahrada, která vás vtáhne do světa zvířat a přírody – Zoo Jihlava je ideálním místem pro všechny, kteří hledají zážitky plné dobrodružství, poznání a zábavy. V srdci Vysočiny na necelých 10 hektarech se vydáte na expedici takřka celým světem. Více než 250 druhů zvířat a přes 1500 jedinců vytváří unikátní svět, kde si na své přijdou
Bez kapesníku ani ránu
nejsemsama.cz
Bez kapesníku ani ránu
Venku je už krásně teplo, a vy přesto pořád smrkáte a rýma vás ne a ne opustit? Nejspíš máte chronickou rýmu. Někdy se jen lehká viróza může protáhnout i na několik týdnů a vyústit v chronickou rýmu. Jak se s tímhle trápením co nejdříve poprat a co na chronickou rýmu zabírá? Rýmu, tu klasickou, dostane občas téměř každý. Může ji způsobit virová či bakteriální infekce, případně alergie. Většinou přejde
Poprvé ve vzduchu: Když dinosaurus dostal křídla
21stoleti.cz
Poprvé ve vzduchu: Když dinosaurus dostal křídla
Nově analyzovaná fosilie Archaeopteryxe, získaná Fieldovým muzeem v Chicagu v roce 2022, přinesla zcela nové poznatky o tom, jak se první ptáci naučili létat. Tento exemplář, původně pocházející z Bav
Lenin: mistrovské dílo balzamovačů, Nebo precizní podvod?
enigmaplus.cz
Lenin: mistrovské dílo balzamovačů, Nebo precizní podvod?
Rudé náměstí v Moskvě je 19. března 1934 plné návštěvníků, z nichž většina míří do mauzolea ruského komunistického politika Vladimira Iljiče Lenina (1870–1924). Společně s davem pomalu kráčí i 46letý
Luminox a FORCE BLUE spojují síly v ochraně světových oceánů
iluxus.cz
Luminox a FORCE BLUE spojují síly v ochraně světových oceánů
Hodinářská značka Luminox, které důvěřují příslušníci Navy SEALs i dobrodruzi, oznámila své oficiální partnerství s FORCE BLUE, jedinou neziskovou organizací na světě, která přeškoluje a nasazuje býva
Smrt ukázala, jak jsme si byly blízké
skutecnepribehy.cz
Smrt ukázala, jak jsme si byly blízké
Našla jsem skrýš s fotografiemi. Zjistila jsem, že mě s babičkou spojuje symbol draka, který mě zavedl na novou životní cestu. Když mi zemřela babička, bylo nutné vyklidit její domek. Já si vzala na starost půdu, kam by se rodičům špatně dostávalo. Byla plná prachu a krámů, žádné poklady jsem nenašla. Až když jsem měla
Mezinárodní den autismu: Nové naděje v léčbě díky pupečníkové krvi
epochalnisvet.cz
Mezinárodní den autismu: Nové naděje v léčbě díky pupečníkové krvi
Autismus je jako strašák společnosti. Zatímco podvědomě s sebou nese předsudky z předsudků, konkrétně už ovlivňuje schopnost dítěte komunikovat, navazovat vztahy a zapojit se do běžných aktivit. Někteří jedinci s poruchami autistického spektra (PAS) vykazují mimořádné schopnosti, například v matematice, jazycích nebo umění, jiní čelí výzvám, které komplikují jejich každodenní život. Právě dnes si připomínáme
Bez léků se Locklear už nikdy neobejde
nasehvezdy.cz
Bez léků se Locklear už nikdy neobejde
Doby, kdy po ní muži šíleli a ženy jí záviděly její výjimečnou krásu, jsou už k její smůle dávno pryč. Bývalá hvězda amerického seriálu Melrose Place Heather Locklear (63), která má za sebou tvrdý bo
Od medúzy po houby: Když je jídlo hazardem se životem
epochaplus.cz
Od medúzy po houby: Když je jídlo hazardem se životem
Japonci si pochutnávají na jedovaté medúze ečizen kurage, na Jamajce zase riskují s nezralým ovocem ackee. A co teprve lesní houby, kde i v Česku může záměna skončit tragédií? Přečtěte si o pokrmech, které lákají svou chutí, ale mohou vás stát život. Ečizen kurage – je libo jedovatou medúzu? Ta chuť za riziko stojí, tvrdí
Japonci nedobyli Koreu ani na druhý pokus
historyplus.cz
Japonci nedobyli Koreu ani na druhý pokus
Korejské námořnictvo utrpělo v bitvě u Pusanu strašlivý debakl, zbyla mu jen hrstka lodí. Admirál I Sun-sin, jemuž král opět svěřil nejvyšší velení, se přesto nevzdává. Znovu prokáže své výjimečné schopnosti. Střetne se s velkou japonskou přesilou a slavně zvítězí! Hospodařit na malém kousku půdy jako jeho otec nebude. Dospívající Hidejoši Tojotomi (1537–1598) z rodné
Křupavé okurčičky
tisicereceptu.cz
Křupavé okurčičky
Okurková sezona nemusí být nudná, zvlášť, když si můžeme tyhle zelené pochoutky naložit do láku. Potřebujete 400 g okurek 3 kuličky pepře 2 kuličky nového koření 1 bobkový list ½ lžičky hořč