Šťavnatý a na jazyku se rozplývající tuňákový steak si naprosto zamilujete.
Suroviny
2 čerstvé steaky z tuňáka
2 hrsti čerstvé bazalky
1 stroužek česneku
1 chilli paprička
1 lžíce nastrouhaného parmazánu
4 lžíce olivového oleje
1 polévková lžíce limetové šťávy
sůl, čerstvě drcený pepř
Postup
Steak z tuňáka si pořádně nasolte a opepřete. Vůbec se nebojte, že byste ho přesolili.
Místo klasického mletého pepře je lepší nadrtit si kuličky pepře v hmoždíři. Pak ho pokapejte olivovým olejem.
Na pánvi si rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a pak zprudka steak osmahněte z obou stran.
Chcete-li, aby byl méně propečený, postačí minuta a půl z každé strany. Aby byl propečenější, opékejte ho z každé strany 3 až 5 minut.
V mixéru si pak rozmixujte bazalku, stroužek česneku, limetkovou šťávu, olivový olej, chilli papričku a parmazán.Osolte a opepřete.
Jakmile máte tuňáka opečeného, naservírujte ho na talíř buď vcelku, anebo nakrájeného na tenké proužky.
Pestem můžete tuňáka potřít z obou stran anebo ho jím přelít. Zakápněte ho i šťávou z limety.
Jak chutná nejlépe?
Čerstvé pesto nemusíte připravovat pouze z bazalky, ale například i z estragonu nebo koriandru. Koriandr nejlépe chutná v kombinaci s pistáciemi.