Domů     Těšíte se na kedlubny?
Těšíte se na kedlubny?
3.9.2024

Kedlubny jsou nízkokalorické, obsahují vitaminy i řadu tělu prospěšných látek a gurmáni tvrdí, že v tepelné úpravě jsou i velmi lahodné.

Výhodou je, že se pěstují od jara až do pozdního podzimu, a tak si je můžete dopřávat v kuchyni téměř po celý rok. Největší lahůdkou jsou ale mladé jarní kedlubny. Před jakoukoliv úpravou kedlubny musíte nejprve zbavit tvrdé slupky.

Co z nich připravujeme

Zasyrova kedlubnu můžete přidávat do různých salátů anebo ji zkuste nakrouhat ozdobnými vykrajovátky na tenké proužky a použít ji jako „zeleninovou oblohu“ k masu. Tepelnou úpravou zesládne a je lahodná spolu s květákem, brokolicí a cibulí.

Lze z ní připravit krémovou polévku nebo zeleninové směsi s česnekem, olivovým olejem a nasekanou petrželkou. Plátky můžete smažit i v těstíčku nebo upéct v troubě s kořením namísto brambůrků.

Kedlubny jsou skvělé také jako součást ragú, s vepřovým nebo hovězím masem, mrkví a bramborem. Hodí se i do kimchi ve směsi s další zeleninou.

Kedlubny plněné šunkou

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

4 středně velké kedlubny, 200 g šunky, 2 lžíce sekané petrželové natě, 250 ml masového vývaru, 5 lžic nastrouhaného sýra, 2 lžíce másla, máslo na vymazání plechu, petrželovou nať na ozdobu

Postup:

1. Kedlubny oloupejte, odkrojte vršky a vnitřek vydlabejte. Vydlabanou dužninu spolu se šunkou nakrájejte nadrobno a smíchejte s petrželovou natí. Směs ochuťte solí a pepřem.

2. Kedlubny naplňte nádivkou a vyrovnejte je do zapékací mísy vymazané tukem. Zalijte je vývarem a přikryjte pokličkou nebo alobalem.

3. Pečte je asi 35 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Potom pokličku sejměte, kedlubny obložte tenkými plátky másla a posypte nastrouhaným sýrem. Opět vraťte do trouby a zapečte do zlatohněda. Ozdobte nasekanou petrželovou natí a podávejte.

Kedlubnová polévka

Budete potřebovat:

2 lžíce olivového nebo slunečnicového oleje, 6 středních kedluben, oloupaných a nakrájených na kostičky, 2 lžíce mouky, špetku papriky, 4 šálky kuřecího vývaru, 1 šálek šlehačky, 1/4 šálku zakysané smetany a 2 lžíce jemně sekané petrželky

Postup:

1) Rozehřejte olej na pánvi na střední teplotu. Přidejte kedlubnu a dobře promíchejte. Přilijte 1-2 lžíce vody a nechte pod pokličkou vařit. Pravidelně míchejte a dolévejte vodu, aby se kedlubna nepřipálila. Vařte asi 20 minut, dokud kedlubna nezměkne.

2) Sundejte poklici a nechte ještě vyvařit zbytek vody. Poté přidejte mouku a papriku a pořádně promíchejte. Nalijte vývar, promíchejte a přiveďte opět k varu.

3) Na závěr přidejte obě smetany, sůl, pepř a už jen dostatečně nechte zahřát. Polévku na talíři posypte nasekanou petrželkou.

Smažené kedlubny

Budete potřebovat:

500 g kedlubny, sůl, pepř, 2 lžíce mouky, 1 vejce, strouhanku, 30 g margarínu (nesolený) nebo olej

Postup:

1) Oloupejte kedlubny a nakrájejte asi na 1cm plátky, které osolte a opepřete z obou stran. Obalte je v trojobalu (mouka, rozšlehané vajíčko, strouhanka).

2) Na pánvi rozehřejte margarín nebo olej a smažte plátky cca 3-5 minut z každé strany.

Osmažené kedlubny přendávejte na talíř s papírovým ubrouskem, abyste se zbavili přebytečného oleje.

3) Servírujte teplé. Jako příloha jsou vhodné pečené brambory s tatarkou nebo zeleninový salát.

Kedlubnová omáčka

Budete potřebovat:

1-2 kedlubny, máslo, sůl, pepř, hladkou mouku, 3/4 l mléka, smetanu, vodu

Postup:

1) Kedlubny nastrouhejte nahrubo. V kastrůlku je osmahněte lehce na másle a nechte dusit s trochou vody (aby byly kedlubny ponořené). Osolte, opepřete, můžete přidat vegetu a duste, dokud není kedlubna měkká.

2) Přilijte mléko a trochu smetany. Povařte a zahustěte rozšlehanou moukou s vodou a ještě nechte cca 5 minut vařit.

3) Podávejte s vařenými brambory, vařeným vejcem nebo opečeným párkem.

Kedlubnové ragú se žampiony

Budete potřebovat:

6 ks kedluben, 4 lžíce oleje, 3 lžíce másla, 200 ml mléka, 1 ks cibule, 200 ml smetany, 250 g žampionů, 2 lžíce hladké mouky, špetku muškátového květu, 1 lžíci čerstvé petrželky

Postup:

1) Středně velké kedlubny oloupejte a nakrájejte na kostky. Žampiony očistěte, překrojte je na měsíčky a oloupanou cibuli nakrájejte na drobné kostky. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte cibuli a restujte, dokud nezesklovatí. Pak ji zaprašte hladkou moukou, krátce orestujte a zalijte mlékem.

2) Přidejte kedlubny, směs ochuťte solí, pepřem a špetkou muškátového květu. Uvařte vše do měkka. Žampiony orestujte na oleji a přidejte je do hrnce, zalijte smetanou a provařte.

3) Na závěr přidejte jemně nasekanou petrželku. Kedlubnové ragú se žampiony podávejte s vařenými bramborami nebo s pečivem.

Kedlubnový salát

Budete potřebovat:

400 g kedlubny, 1 velkou mrkev, hrst sekaného koriandru, hrst sekané petrželky, 6 lístků sekané máty, 70 g majonézy, 3 lžičky hrubozrnné hořčice, 1 lžičku červeného vinného octa,

trochu citronové šťávy, špetku soli a pepře

Postup:

1) Ve velké míse pořádně promíchejte nebo ušlehejte ingredience na dresink (majonézu, hořčici, ocet, citron, sůl a pepř)

2) Oloupejte kedlubny a mrkev a nastrouhejte je nahrubo. Přidejte je spolu s koriandrem, petrželkou a mátou k dresinku. Vše řádně promíchejte a můžete servírovat.

Zeleninové jednohubky

Pořádáte menší oslavu, čekáte hosty, nebo jen chcete nějaké zobání k večernímu filmu?

Tuto jednoduchou, křupavou, veselou a hlavně osvěžující svačinku v podobě zeleninových jednohubek (variaci se meze nekladou, hlavně nezapomeňte na kedlubnu) zejména v teplých dnech ocení nejen diabetici, ale i vaši přátelé.

Chrání nás před patogeny

Aby měly kedlubny dlouhodobý vliv na naše zdraví, je třeba je jíst alespoň třikrát týdně ve větším množství.

Obsahují totiž cenný vitamin C, který se neztrácí ani během tepelné úpravy, vitamin K a celou škálu vitaminů skupiny B. Chroupáním této brukve také dodáváme tělu minerální látky, jako je vápník, hořčík, fosfor, železo, jód, zinek, selen nebo síra.

Které vitaminy skupiny B hlavně dodávají?

* Biotin, tedy vitamín B7. Má pozitivní vliv na kvalitu vlasů a pokožky – vlasy díky němu rostou rychleji, jsou odolnější a udržuje se v nich i žádoucí pigment.

* Pyridoxin, tedy vitamin B6. Ten přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání tím, že nám v těle pomáhá k produkci T-buněk a bílých krvinek.

Jedná se o imunitní buňky zabývající se vyhledáváním a ničením látek, které v organismu nemají co dělat.

Udržují zdravá střeva

Konzumace kedluben má dobrý vliv i na činnost zažívacího ústrojí. Zelenina totiž obsahuje rozpustnou i nerozpustnou vlákninu.

Ta rozpustná ovlivňuje trávení v tenkém střevě a zásadně přispívá ke snižování cholesterolu a nerozpustná (hlavně zkvašená v kimchi) působí v tlustém střevě jako prebiotikum, což znamená, že „krmí“ prospěšné střevní bakterie, jako jsou bifidobakterie a laktobacily.

Jaké látky v kedlubně léčí?

* Hlavně rostlinné indoly, které snižují účinek ženského pohlavního hormonu estrogenu, a tím i nebezpečí rakoviny prsu.

* Izotiokyanáty, které působí proti rakovině tlustého střeva a konečníku.

* Fytolátky, které rozšiřují cévy a snižují záněty i krevní tlak. Kedlubny jsou proto efektivní v prevenci rizika selhání srdce a vzniku onemocnění srdce a cév.

Pozor!

* Kedlubnu by neměl jíst ten, kdo právě užívá léky na ředění krve, jako je Warfarin: jejich účinky se mohou vzájemně nepříznivě ovlivňovat.

Foto: Shutterstock

Související články
2.12.2025
Přinášíme vám 5 zajímavostí o avokádu – potravině, která si získává stále větší oblibu! 1. Je se svými průměrnými 220 kcal na 100 g pravou kalorickou bombou, jen mírně zaostávající za čokoládou? Skoro čtvrtinu dužiny totiž tvoří tuk. 2. I přes svou kalorickou vydatnost patří k nejzdravější druhům zeleniny? Tuky, které obsahuje, jsou velmi kvalitní, složením se podobají olivovému oleji.
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
reklama
Šikovné tipy
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
V Krkonoších jsou zavřené některé trasy! Aby měli jeleni klid
21stoleti.cz
V Krkonoších jsou zavřené některé trasy! Aby měli jeleni klid
Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) myslí na to, aby jeleni a laně mohli v pohodě přezimovat a nebyli rušeni turisty. Proto je až do 30. dubna nadcházejícího roku uzavřena celá řada jinak přís
Zuřivý inkvizitor Olomouc nedobyl
historyplus.cz
Zuřivý inkvizitor Olomouc nedobyl
Hraběnka nechce, aby tu žebračku mučili. Boblig to respektuje, i tak ale Marii Schuhovou do mučírny vezme. „Seznámí“ ji s katem a se všemi jeho nástroji. Barvitě líčí, co všechno dovedou. Nebohá žena dostane strach a začne mluvit…   Žerotínové nemají u katolíků nejlepší pověst. Pobělohorská rekatolizace probíhá na jejich severomoravském panství pomaleji než jinde v Českém
Centrum Paraple ukazuje, že pomoc má konkrétní cenu — i dopad
iluxus.cz
Centrum Paraple ukazuje, že pomoc má konkrétní cenu — i dopad
Každý rok musí Centrum Paraple získat více než polovinu svého 93,5milionového rozpočtu od dárců. A nejde o abstraktní čísla – jde o finance, které přímo ovlivňují kvalitu života lidí po poranění míchy
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
epochanacestach.cz
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
Toužíte po skutečné vánoční atmosféře? Vydejte se do Německa, kde mají adventní trhy dlouhou tradici a patří k těm nejpůvabnějším v Evropě. Ty nejbližší českým hranicím najdete v Drážďanech – začínají 26. 11. 2025 a potrvají do 24. 12. 2025. A stojí za to je zažít na vlastní kůži. S norimberským Christkindlesmarktem se drážďanské vánoční trhy
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Tajemná zřícenina Sklabinského hradu: Za legendami na Velkou Fatru
epochalnisvet.cz
Tajemná zřícenina Sklabinského hradu: Za legendami na Velkou Fatru
Na skalnatém kopci nad slovenskou obcí Sklabinský Podzámok se tyčí ruiny kdysi mocného hradu. Zřícenina, která byla dějištěm nejednoho dramatického příběhu, je dnes tichá, zarostlá a na první pohled romantická. Jenže mezi pobořenými zdmi se ukrývají legendy o kletbách, ztracených duších a podzemních chodbách, které nikdy nebyly zcela prozkoumány. Proč bývá právě tato pevnost nazývána
Boršč s hovězím
tisicereceptu.cz
Boršč s hovězím
Ať ruský, polský nebo ukrajinský, boršč patří mezi oblíbené polévky na celém světě. Suroviny na 4 porce 200 g brambor 200 g zelí 100 g mrkve 2 bobkové listy 300 g červené řepy 500 g hovězíh
Tragédie v Childress: Kdo stojí za smrtí dvou sourozenců?
enigmaplus.cz
Tragédie v Childress: Kdo stojí za smrtí dvou sourozenců?
Na přelomu 80. a 90. let se v zapadlém texaském městečku Childress začne šířit strach z okultních praktik. Série nejasných úmrtí zde vyvolává atmosféru nedůvěry a paniky, kterou místní později označí
Kvůli majetku jsme se hádali jako koně
skutecnepribehy.cz
Kvůli majetku jsme se hádali jako koně
Říkala jsem si, že jsme nejlepší rodina na světě a že nás nic nemůže nerozdělit. Nedokážu pochopit, jak nás mohl rozdělit majetek? Byli jsme sourozenci, kteří se milovali. Jeden na druhého jsme nedali dopustit. Naši rodiče nás vychovali dobře, aby z nás byli slušní a féroví lidé. Nikdy mě ani ve snu nenapadlo, že by se naše vztahy
Svádí Žilková boj o lásku se sokyní?
nasehvezdy.cz
Svádí Žilková boj o lásku se sokyní?
Velká čára přes rozpočet! Vypadalo to, že herečka ze seriálu Bratři a sestry Veronika Žilková (64) si konečně bude užívat lásku s tím pravým. Jak je ale vidět, opět musí o své štěstí bojovat. Kuloáry
Dopřejte si podzimní detox
nejsemsama.cz
Dopřejte si podzimní detox
Špatná nálada, stres, zima a také viry a bakterie, které útočí doslova na každém kroku. Pokud si chcete užít podzim se vší parádou, nasaďte podzimní detox, který vám zvedne náladu a prospěje vašemu zdraví. Podzim a jaro jsou nejlepším obdobím pro očistu těla, která vám dodá spoustu energie. A v zimě ji budete obzvlášť potřebovat. Vyzkoušejte ovocné nebo zeleninové šťávy Pokud
Aghóríové a jejich pro Evropany těžko pochopitelný svět: Pojídají mrtvoly a mažou se kremačním popelem
epochaplus.cz
Aghóríové a jejich pro Evropany těžko pochopitelný svět: Pojídají mrtvoly a mažou se kremačním popelem
Pokud zamíříte mezi věčné ohně do svatého města hinduistů i buddhistů, Váránasí, možná narazíte i na jednoho ze zhruba 20 posledních skutečných aghóríů. Tato sekta dříve čítající stovky stoupenců se osamostatní zřejmě již ve 14. století. Proč je kolem ní stále tolik rozruchu, když jde v podstatě o padlou slávu? Aghóríové věří, že bůh Šiva