Domů     Těšíte se na kedlubny?
Těšíte se na kedlubny?
3.9.2024

Kedlubny jsou nízkokalorické, obsahují vitaminy i řadu tělu prospěšných látek a gurmáni tvrdí, že v tepelné úpravě jsou i velmi lahodné.

Výhodou je, že se pěstují od jara až do pozdního podzimu, a tak si je můžete dopřávat v kuchyni téměř po celý rok. Největší lahůdkou jsou ale mladé jarní kedlubny. Před jakoukoliv úpravou kedlubny musíte nejprve zbavit tvrdé slupky.

Co z nich připravujeme

Zasyrova kedlubnu můžete přidávat do různých salátů anebo ji zkuste nakrouhat ozdobnými vykrajovátky na tenké proužky a použít ji jako „zeleninovou oblohu“ k masu. Tepelnou úpravou zesládne a je lahodná spolu s květákem, brokolicí a cibulí.

Lze z ní připravit krémovou polévku nebo zeleninové směsi s česnekem, olivovým olejem a nasekanou petrželkou. Plátky můžete smažit i v těstíčku nebo upéct v troubě s kořením namísto brambůrků.

Kedlubny jsou skvělé také jako součást ragú, s vepřovým nebo hovězím masem, mrkví a bramborem. Hodí se i do kimchi ve směsi s další zeleninou.

Kedlubny plněné šunkou

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

4 středně velké kedlubny, 200 g šunky, 2 lžíce sekané petrželové natě, 250 ml masového vývaru, 5 lžic nastrouhaného sýra, 2 lžíce másla, máslo na vymazání plechu, petrželovou nať na ozdobu

Postup:

1. Kedlubny oloupejte, odkrojte vršky a vnitřek vydlabejte. Vydlabanou dužninu spolu se šunkou nakrájejte nadrobno a smíchejte s petrželovou natí. Směs ochuťte solí a pepřem.

2. Kedlubny naplňte nádivkou a vyrovnejte je do zapékací mísy vymazané tukem. Zalijte je vývarem a přikryjte pokličkou nebo alobalem.

3. Pečte je asi 35 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Potom pokličku sejměte, kedlubny obložte tenkými plátky másla a posypte nastrouhaným sýrem. Opět vraťte do trouby a zapečte do zlatohněda. Ozdobte nasekanou petrželovou natí a podávejte.

Kedlubnová polévka

Budete potřebovat:

2 lžíce olivového nebo slunečnicového oleje, 6 středních kedluben, oloupaných a nakrájených na kostičky, 2 lžíce mouky, špetku papriky, 4 šálky kuřecího vývaru, 1 šálek šlehačky, 1/4 šálku zakysané smetany a 2 lžíce jemně sekané petrželky

Postup:

1) Rozehřejte olej na pánvi na střední teplotu. Přidejte kedlubnu a dobře promíchejte. Přilijte 1-2 lžíce vody a nechte pod pokličkou vařit. Pravidelně míchejte a dolévejte vodu, aby se kedlubna nepřipálila. Vařte asi 20 minut, dokud kedlubna nezměkne.

2) Sundejte poklici a nechte ještě vyvařit zbytek vody. Poté přidejte mouku a papriku a pořádně promíchejte. Nalijte vývar, promíchejte a přiveďte opět k varu.

3) Na závěr přidejte obě smetany, sůl, pepř a už jen dostatečně nechte zahřát. Polévku na talíři posypte nasekanou petrželkou.

Smažené kedlubny

Budete potřebovat:

500 g kedlubny, sůl, pepř, 2 lžíce mouky, 1 vejce, strouhanku, 30 g margarínu (nesolený) nebo olej

Postup:

1) Oloupejte kedlubny a nakrájejte asi na 1cm plátky, které osolte a opepřete z obou stran. Obalte je v trojobalu (mouka, rozšlehané vajíčko, strouhanka).

2) Na pánvi rozehřejte margarín nebo olej a smažte plátky cca 3-5 minut z každé strany.

Osmažené kedlubny přendávejte na talíř s papírovým ubrouskem, abyste se zbavili přebytečného oleje.

3) Servírujte teplé. Jako příloha jsou vhodné pečené brambory s tatarkou nebo zeleninový salát.

Kedlubnová omáčka

Budete potřebovat:

1-2 kedlubny, máslo, sůl, pepř, hladkou mouku, 3/4 l mléka, smetanu, vodu

Postup:

1) Kedlubny nastrouhejte nahrubo. V kastrůlku je osmahněte lehce na másle a nechte dusit s trochou vody (aby byly kedlubny ponořené). Osolte, opepřete, můžete přidat vegetu a duste, dokud není kedlubna měkká.

2) Přilijte mléko a trochu smetany. Povařte a zahustěte rozšlehanou moukou s vodou a ještě nechte cca 5 minut vařit.

3) Podávejte s vařenými brambory, vařeným vejcem nebo opečeným párkem.

Kedlubnové ragú se žampiony

Budete potřebovat:

6 ks kedluben, 4 lžíce oleje, 3 lžíce másla, 200 ml mléka, 1 ks cibule, 200 ml smetany, 250 g žampionů, 2 lžíce hladké mouky, špetku muškátového květu, 1 lžíci čerstvé petrželky

Postup:

1) Středně velké kedlubny oloupejte a nakrájejte na kostky. Žampiony očistěte, překrojte je na měsíčky a oloupanou cibuli nakrájejte na drobné kostky. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte cibuli a restujte, dokud nezesklovatí. Pak ji zaprašte hladkou moukou, krátce orestujte a zalijte mlékem.

2) Přidejte kedlubny, směs ochuťte solí, pepřem a špetkou muškátového květu. Uvařte vše do měkka. Žampiony orestujte na oleji a přidejte je do hrnce, zalijte smetanou a provařte.

3) Na závěr přidejte jemně nasekanou petrželku. Kedlubnové ragú se žampiony podávejte s vařenými bramborami nebo s pečivem.

Kedlubnový salát

Budete potřebovat:

400 g kedlubny, 1 velkou mrkev, hrst sekaného koriandru, hrst sekané petrželky, 6 lístků sekané máty, 70 g majonézy, 3 lžičky hrubozrnné hořčice, 1 lžičku červeného vinného octa,

trochu citronové šťávy, špetku soli a pepře

Postup:

1) Ve velké míse pořádně promíchejte nebo ušlehejte ingredience na dresink (majonézu, hořčici, ocet, citron, sůl a pepř)

2) Oloupejte kedlubny a mrkev a nastrouhejte je nahrubo. Přidejte je spolu s koriandrem, petrželkou a mátou k dresinku. Vše řádně promíchejte a můžete servírovat.

Zeleninové jednohubky

Pořádáte menší oslavu, čekáte hosty, nebo jen chcete nějaké zobání k večernímu filmu?

Tuto jednoduchou, křupavou, veselou a hlavně osvěžující svačinku v podobě zeleninových jednohubek (variaci se meze nekladou, hlavně nezapomeňte na kedlubnu) zejména v teplých dnech ocení nejen diabetici, ale i vaši přátelé.

Chrání nás před patogeny

Aby měly kedlubny dlouhodobý vliv na naše zdraví, je třeba je jíst alespoň třikrát týdně ve větším množství.

Obsahují totiž cenný vitamin C, který se neztrácí ani během tepelné úpravy, vitamin K a celou škálu vitaminů skupiny B. Chroupáním této brukve také dodáváme tělu minerální látky, jako je vápník, hořčík, fosfor, železo, jód, zinek, selen nebo síra.

Které vitaminy skupiny B hlavně dodávají?

* Biotin, tedy vitamín B7. Má pozitivní vliv na kvalitu vlasů a pokožky – vlasy díky němu rostou rychleji, jsou odolnější a udržuje se v nich i žádoucí pigment.

* Pyridoxin, tedy vitamin B6. Ten přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání tím, že nám v těle pomáhá k produkci T-buněk a bílých krvinek.

Jedná se o imunitní buňky zabývající se vyhledáváním a ničením látek, které v organismu nemají co dělat.

Udržují zdravá střeva

Konzumace kedluben má dobrý vliv i na činnost zažívacího ústrojí. Zelenina totiž obsahuje rozpustnou i nerozpustnou vlákninu.

Ta rozpustná ovlivňuje trávení v tenkém střevě a zásadně přispívá ke snižování cholesterolu a nerozpustná (hlavně zkvašená v kimchi) působí v tlustém střevě jako prebiotikum, což znamená, že „krmí“ prospěšné střevní bakterie, jako jsou bifidobakterie a laktobacily.

Jaké látky v kedlubně léčí?

* Hlavně rostlinné indoly, které snižují účinek ženského pohlavního hormonu estrogenu, a tím i nebezpečí rakoviny prsu.

* Izotiokyanáty, které působí proti rakovině tlustého střeva a konečníku.

* Fytolátky, které rozšiřují cévy a snižují záněty i krevní tlak. Kedlubny jsou proto efektivní v prevenci rizika selhání srdce a vzniku onemocnění srdce a cév.

Pozor!

* Kedlubnu by neměl jíst ten, kdo právě užívá léky na ředění krve, jako je Warfarin: jejich účinky se mohou vzájemně nepříznivě ovlivňovat.

Foto: Shutterstock

Související články
28.3.2025
Zvláště teď v zimě přijde teplé sousto po ránu vhod. Velmi snadno se o takovou snídani postarají vaflovače nebo topinkovače. Jen si musíte koupit ten správný přístroj. Především je třeba zvážit, pro kolik porcí teplou snídani připravovat. I mezi obyčejnými topinkovači a vaflovači je rozdíl v tom, kolik kousků umí najednou připravit. Pro pohodlí a rychlost jsou také důležité doplňkové funkce. J
27.3.2025
Máme je rádi už proto, že vyřeší večeři i pohoštění, a většinou nám i ušetří peníze. Navíc můžeme zpracovat spoustu surovin, které nám doma přebývají, a fantazii se meze nekladou. A pokud vás právě nic nenapadá, přinášíme trochu inspirace. Vajíčková 3 vejce, 1 lžička plnotučné hořčice, 4 lžíce másla, pažitka, sůl, pár kapek citronové šťávy, špetka cukru, sladká paprika, lžička olivového oleje 1
25.3.2025
Kozí sýr nemá jednu chuť ani texturu: Může být vyzrálý i sametově hladký, plísňový nebo pikantní, drobivý či přírodně jemný a snadno roztíratelný, stejně jako doladěný kořením. A seženete jeho různé druhy dnes téměř v každém supermarketu. Dokonce existuje řada kozích farem, které prodávají domácí kozí sýry i v bio kvalitě. Asi si ale řeknete, proč byste ho měli jíst. Protože je zdravý Kozí mlé
21.3.2025
Cibule není jenom přírodním elixírem pro léčbu neduhů, ale hlavně kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Cibulačku a smažené cibulové kroužky asi všichni známe. Ale co zkusit cibulovou pizzu z listového těsta, cibulovou pomazánku nebo cibulový koláč? Smažené kroužky Potřebujete: 3 velké cibule, 1 lžíci solamylu, 6 lžic hladké mouky, 2 vejce, mletý pepř, 6 lžic piva, olej na s
18.3.2025
Ačkoli základní princip je léta stejný, hrnce jsou modernější než za časů našich maminek. A jejich používání se vyplatí i proto, že při vaření výrazně ušetříte. Přesto se papiňáku někteří lidé vyhýbají, protože z něj mají strach. Obvykle slyšeli o tom, jak někomu hrnec explodoval. Nové a moderní tlakové hrnce ale mají hned několik pojistek, takže nebezpečí nehrozí. V každém případě vždycky vybíre
reklama
Šikovné tipy
Lepicí váleček odstraní nejen chlupy
Původně byl sice určen pro majitele chlupatých domácích mazlíčků, aby jim pomohl zbavit oděv od chlupů, jenže tenhle šikovný pomocník umí víc než očistit kabát či sukni. Lepicí váleček stojí pár korun a určitě se vyplatí, když ho budete mít nejen doma ve skříni, ale i třeba v miniverzi v kabelce. Poradí si totiž s […]
Rozkvetlá kartička místo pugétu
Hodí se jako pozornost, ale i na výzdobu domova, když ji zarámujete. Navíc tak zužitkujete i drobné zbytky látek a galanterie. Potřebovat budete kus pevného kartonu, krepový papír, lepidlo a zmíněné zbytky látek, stužek či krajek. Předem je třeba také promyslet, zda obrázek bude zavěšený nebo instalovaný ve stolním rámečku, a podklad podle záměru upravit. […]
Dáte si kaki?
Určitě vás každý rok lákají ty zářivě oranžové plody, a kdo je už někdy zkusil, sáhne po nich, jen co se objeví. Pokud patříte mezi ty, kdo k tomu ještě nesebrali odvahu, je čas to napravit. Kde se vzalo? Pochází z jihovýchodní Asie, v Číně se prý pěstovalo už před 2000 lety a je plodem […]
Vyměnit zámek dokážete sami
Nedělá se to sice často, ale důvodů k výměně může být víc, například když někdo z rodiny ztratí klíče, když jste se nastěhovali do nového bytu, nebo když chcete lepší zabezpečení. Navíc výměna zámku profesionálem není nejlevnější. A i když se vám to bude zdát složité, krásně to zvládnete sami a ušetříte. Vlastně budete potřebovat […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Koněpruské jeskyně a javoříčští netopýři už se probouzí
epochanacestach.cz
Koněpruské jeskyně a javoříčští netopýři už se probouzí
Hlavní sezóna zpřístupněných jeskyní sice začne až další víkend, ale už tuto sobotu 29. března 2025 zvou Koněpruské jeskyně na Berounsku na Jarní probouzení domu přírody Českého krasu. Javoříčské jeskyně na Olomoucku zase v sobotu chystají oblíbené Probouzení netopýrů. Program Zahájení sezóny v Koněpruských jeskyních na Zlatém koni v Českém krasu je naplánován v sobotu od 9:00
Velikonoční menu v restauraci The Artisan
iluxus.cz
Velikonoční menu v restauraci The Artisan
Jaro přináší nejen probouzející se život do přírody, ale i do kuchyně restaurace The Artisan v pražském hotelu Marriott. Pro letošní Velikonoce připravil šéfkuchař David Rejhon speciální menu, které s
Tajemný Klášterec nad Orlicí: Ďáblové pod omítkou svatostánku?
epochalnisvet.cz
Tajemný Klášterec nad Orlicí: Ďáblové pod omítkou svatostánku?
Kostel Nejsvětější Trojice najdeme v podhůří Orlických hor, v obci Klášterec nad Orlicí. Historie tohoto původně gotického kostela sahá hluboko do minulosti. Uvnitř kostela, v oblouku mezi kněžištěm a chrámovou lodí, nacházejí restaurátoři nápis: ,,Chrám tento Nejsv. a nerozdílné Trojice Boží vystavěn jest v Létu 453 od Narození Božího“. Je tedy možné, že se může jednat o
Na dvoře Ludvíka XIV.: Servíruje se bešamel a vidlička je ďáblův nástroj
epochaplus.cz
Na dvoře Ludvíka XIV.: Servíruje se bešamel a vidlička je ďáblův nástroj
Lžíce, vidlička a nůž, to je základ příboru, který běžně používáš u stolu. Tušíte ale, že to zdaleka není samozřejmost? Cesta vidličky k jídelnímu stolu byla docela složitá a ještě v 18. století se ještě leckde musíte obejít bez ní. Třeba u královského stolu. Na dvoře francouzského krále Ludvíka XIV. (1638–1715), přezdívaného „král Slunce“ se
Záhada Terakotové armády: Působili na čínském císařském dvoře sochaři z antického Řecka?
enigmaplus.cz
Záhada Terakotové armády: Působili na čínském císařském dvoře sochaři z antického Řecka?
Když byl v roce 1974 v Číně objeven soubor osmi tisíc keramických soch, zpráva o tomto neuvěřitelném nálezu se rozletěla do světa. Dnes tuto unikátní kolekci známe pod označením Terakotová armáda. Byl
Bernášková utekla manželovi za kamarádem?
nasehvezdy.cz
Bernášková utekla manželovi za kamarádem?
Sotva skončilo patnáctileté manželství herečky Jany Bernáškové (44) ze seriálu ZOO Nové začátky, už začínají vyplouvat na povrch pikantní detaily. A povídá se, že režiséra a scenáristu Rudolfa Merkn
Nikdy jí tu faleš neodpustíme!
skutecnepribehy.cz
Nikdy jí tu faleš neodpustíme!
Kolegyni jsem považovala za svůj vzor. Nakonec jsem zjistila, že za líbivou fasádou se skrývá zlá a zákeřná osoba, která se ničeho neštítí. Anna byla sociální pracovnice, stejně jako já. Pracovaly jsme společně na oddělení péče o seniory. Na začátku naší spolupráce jsme si rozuměly skvěle. Byla vnímavá, empatie z ní přímo sršela, a především měla vždy dobré rady, jak se postarat o pacienty.
5 vyvrácených mýtů o čaji: Jeho domovinou není Čína
historyplus.cz
5 vyvrácených mýtů o čaji: Jeho domovinou není Čína
„Čajovník je zřejmě nejstarší kulturní rostlinou světa. Pochází z Číny, kde se pěstuje asi 2500 let,“ uvádí současná autorka Viola von Wachendorfová. I další knihy, popisující dějiny pěstování čaje, začínají podobnými příběhy. Bylo to ale tak doopravdy?   Některé legendy kladou počátky pěstování čaje dokonce ještě mnohem dál do minulosti. „Louis Lewin (německý farmakolog, žijící
Měsíční Grand Canyon? Obří kaňony vznikly během několika minut
21stoleti.cz
Měsíční Grand Canyon? Obří kaňony vznikly během několika minut
Při pohledu na Grand Canyon v Arizoně si snadno představíme, jak jej po miliony let vyřezávala voda, pomalu formující tuto dechberoucí krajinu. Ale co kdyby podobné kaňony vznikly během několika minut
Dům roku, který se zrodil ve sklepě
rezidenceonline.cz
Dům roku, který se zrodil ve sklepě
Když tato zajímavá rezidence získala celosvětové prvenství ve světové soutěži International Architecture Award 2008, bylo to pro její tvůrce velké překvapení. Návrh totiž vznikl v nevytápěném suterénním ateliéru, kde tehdy tříčlenný tým dnes slavného architekta Roberta Konieczného skončil po své nepříliš úspěšné předchozí kariéře. Měl za sebou osm let chudoby, spaní v autě na staveništích, pouze
Všechno jsme spolu zvládli
nejsemsama.cz
Všechno jsme spolu zvládli
Když už jsem myslela, že se budu soustředit na sebe a budu si užívat klidný život po všech trápeních, syn mi zaklepal na dveře s tím, že se dostal do obrovských potíží a jde mu o život. Celý život jsem si přála jen to, aby se moje děti měly dobře. Po dramatickém rozvodu s manželem, který nás
Kroupové rizoto s houbami
tisicereceptu.cz
Kroupové rizoto s houbami
Pokud chcete použít sušené hříbky, namočte je asi hodinu předem. Suroviny 300 g čerstvých hub 300 g ječných krup 2 stroužky česneku 2 lžíce másla 2 lžíce olivového oleje 50 ml bílého vína