Domů     Takové obyčejné tousty
Takové obyčejné tousty
26.8.2024

Každý z nás je občas udělá. Mají spoustu variant a poslouží i jako malý oběd nebo svačinka ať už do práce nebo na cesty.

Dají se připravit na pánvi, v sendvičovači, zapékat pod grilem. Použít můžete klasický toustový chléb, ale také třeba veku nebo nakrájenou bagetu. Jestli doma stále střídáte jen pár osvědčených receptů, máme pro vás další nápady z domova i ze světa.

Zkuste třeba variaci na španělské Bocados, rychlý a teplý předkrm s čerstvým sýrem a vynikající směsí ratatouille. Ale našli jsme i další recepty, kterými se můžete inspirovat.

Bocados s čerstvým sýrem a karamelizovanou cibulí

(8 toastů)

2 velké cibule, 3 sušená rajčata, 20 g přírodních vyloupaných pistácií, 1 silnější bageta (na 8 ks ) 4 lžíce extra virgin olivového oleje, směs koření na ratatouille, 125 g přírodního kozího sýra, kousek zázvoru (5×2,5 cm)

1) 2 velké cibule oloupeme a nakrájíme na co nejtenčí proužky (půlměsíčky), tzv. „julienne“.

2) Na pánvi se 4 lžícemi extra virgin olivového oleje je necháme, za občasného promíchání, velmi zvolna na středním ohni zkaramelizovat. (cca 20 minut a nesmí zhnědnout, zůstane průsvitná).

3) Mezitím obalíme váleček čerstvého kozího sýra směsí koření ratatouille, aby koření nasáklo vodou a změklo, a nakrájíme jej na 16 stejných koleček.

4) Nakrájíme bagetu na 8 stejných kusů toustů o tloušťce cca 1,5 cm, které necháme v toustovači nebo na grilu lehce zezlátnout.

5) Zároveň najemno nastrouháme oškrábaný (škrábeme lžící) čerstvý zázvor o velikosti 5×2,5 cm, nahrubo nasekáme 20 g přírodních, nesolených a nepražených vyloupaných pistácií a nadrobno nakrájíme 3 sušená rajčata.

Tyto ingredience vmícháme do hotové zkaramelizované cibule, promícháme a lehce prohřejeme.

6) Na všechny tousty dáme přibližně stejnou vrstvu teplé zkaramelizované ochucené cibule, na ní položíme 2 kolečka kozího sýra se směsí ratatouille a teplé podáváme.

Reuben sendvič

2 lžíce másla, 8 plátků chleba, 8 plátků pastrami, nebo nakrájeného uzeného hovězího masa, 8 plátků sýru typu ementál, 1 hrnek kysaného zelí, ½ šálku zálivky Tisíc ostrovů (recept najdete na straně 34)

1) Předehřejte velkou pánev nebo gril na střední teplotu.

2) Jednu stranu plátků chleba lehce namažte máslem. Nepomazané strany potřete dresinkem Tisíc ostrovů. Na polovinu toustů dejte 1 plátek ementálu, 2 plátky uzeného hovězího masa, ¼ hrnku kysaného zelí a druhý plátek sýra. Navrch dejte zbývající plátky chleba máslem namazanou stranou ven.

3) Sendviče grilujte, dokud nebudou obě strany zlatavě hnědé, asi 5 minut na každé straně. Podávejte horké.

Příběhů o vzniku americké klasiky se vypráví hned několik a vedou se o ně spory. První přisuzuje autorství restauraci Arnolda Reubena v New Yorku, jejímiž nejčastějšími hosty byli Židé, a tak se místo vepřové šunky dávalo hovězí a hodně kysaného zelí.

Podle druhého ho vymyslel Reuben Kolakofsky, aby nakrmil spoluhráče v pokeru.

Ale hlavní věcí, na kterou je třeba u skvělého Reubena pamatovat, je, že byste měli sendvič grilovat pomalu a pod určitým tlakem, takže chléb dostane toastově hnědou barvu, maso se prohřeje a sýr se roztaví.

Croque monsieur

8 plátků světlého toustového chleba, 10 g másla, 2 lžíce hladké mouky, 250 ml mléka

sůl, ¼ lžičky muškátového oříšku, 200 g vepřové šunky, 200 g sýra gruyére, 2 lžičky dijonské hořčice, 1 hrst čerstvé pažitky

1) Plátky toustového chleba namažte máslem. Vyskládejte na plech s pečicím papírem, vložte na 5 minut do trouby na 150 °C. Vyjměte a teplotu zvyšte na 220 °C gril.

2) Udělejte si bešamel. Rozpusťte v kastrůlku máslo a přidejte mouku a restujte 3 minuty. Za stálého šlehání vlijte mléko a vařte 5 minut. Osolte a přidejte muškátový oříšek a zašlehejte dijonskou hořčici.

3) Všechny tousty namažte bešamelem. Čtyři poklaďte plátky šunky a polovinou sýra nastrouhaného najemno. Přiklopte zbylými tousty namazanou stranou nahoru a posypte sýrem.

4) Zapečte pod grilem dozlatova. Podávejte posypané čerstvou pažitkou nebo bylinkami.

Název téhle francouzské dobroty vznikl spojením slov „croquer“ (křupat) a „monsieur“ (pán). Croque monsieur se prý podával v pařížských kavárnách už v roce 1910 a najdeme ho tam dodnes. Má ovšem ženskou verzi. Croque madame je mladší a přibylo na ní ještě volské oko.

Rajčatová bruschetta

6 plátků bruschetty, použít můžete ale v podstatě jakýkoliv chléb nebo bagetu, 300 g malých vyzrálých rajčátek, 50 ml kvalitního olivového oleje, pár lístků čerstvé bazalky, sůl, pepř

1) Předehřejte troubu na 200 °C. Krajíčky chleba potřete olivovým olejem a dejte je péct na zhruba čtyři minuty.

2) Rajčátka nakrájejte a vložte je do misky. Přidejte olivový olej, natrhané lístky bazalky, osolte, opepřete a jemně promíchejte.

3) Rajčatovou směs rozdělte na topinky. Můžete ještě posypat parmezánem nebo přidat nakrájenou mozarellu.

V jednoduchosti je krása. Bruschetta bývala jídlem chudých a původně šlo jen o starý tvrdší chléb, kterému právě trocha olivového oleje a sůl dodávala lepší chuť. Dnes slouží jako předkrm a nebo osvěžující občerstvení.

Nejdůležitější je použít chutná a voňavá rajčata. Předtím, než je nakrájíte, byste z nich ale měli odstranit semínka a vodnatou dužninu, která by chleba rozmáčela.

Sladké francouzské

6 až 8 toustů, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, 50 ml smetany, ¼ lžičky skořice, trochu oleje nebo másla, ovoce med

1) Vajíčka rozšlehejte s vanilkovým cukrem, skořicí i smetanou.

2) Ve směsi obalte tousty, nechte je chvíli nasáknout a osmažte je na pánvi s trochou oleje dozlatova.

3) Hotové naskládejte na sebe, přidejte jakékoliv ovoce a polijte medem.

Tousty namočené ve vajíčku najdeme v různých kuchyních a pod různými názvy.

Nejčastěji se jim říká francouzské tousty, ale v Británii je nazývají chudí rytíři z Windsoru, v samotné Francii je dostanete také pod označením pain perdu, což znamená ztracený chléb, Řekové mají zase svůj avgofetes.

Ale to je vlastně jedno, důležité je, že je to lahůdka, k snídani jako dělaná.

Foto: Koření od Antonína (koreni.cz), Shutterstock
Související články
23.12.2025
Tradice obalovaného kapra s bramborovým salátem coby štědrovečerní pokrm je mnohem mladší, než by se mohlo zdát. Poprvé ho připravila M. D. Rettigová a první recept na jeho přípravu se objevil v kuchařce až v roce 1924.   V českých rodinách se kapr na Štědrý večer podával už dříve, někdy od počátku 19. století, ale spíše jen v rybníkářských oblastech nebo v rodinách, které si ho finančně mohli
22.12.2025
Croquembouche (čteme krokánbuš) je lahodný dezert, který se ve Francii připravuje při slavnostních příležitostech. Poprvé ho představil cukrář Antoine Carême v druhé polovině 18. století a měl takový úspěch, že ho dnes zná každý i za hranicemi jeho země. Doba přípravy: 180 minut   Rozpis na 8 porcí: * Na těsto: 150 g másla, 200 g hladké mouky, 5 vajec, 450 ml vody * Na čokoládo
18.12.2025
Odpověď je snadná. Ano. Nějak už to mají zakódováno v genech. Typický Francouz si na jídle dává opravdu záležet.   Jídlo je pro něj radost, potěšení, společenská událost. A pozor nejen v restauraci, ale i doma v rodině. Kvalita především Vaření začíná už při nákupu. Sice musíme opustit představu, že se všechno každý den kupuje na trhu, kde si lze produkty ohmatat, očichat a pr
12.12.2025
Guláš umí uvařit po paměti snad každá, i nezkušená kuchařka. Dokonce jeho přípravu perfektně zvládají i muži, kteří si ke sporáku stoupají spíš výjimečně, jen když chtějí strávníky překvapit svým kuchařským uměním… Každá domácnost připravuje guláš trochu jinak. Receptura dědící se z generace na generaci se liší v druhu použitého masa, v koření a různých ochucovadlech, v zálivce, kterou maso běh
10.12.2025
Yerba maté je třetím nejoblíbenějším teplým povzbuzujícím nápojem světa. Na přípravu se používají mladé lístky byliny cesmíny paraguajské.   Kouřová vůně a uzená chuť. Řízný a hořký… Tak popisují znalci tradiční jihoamerický nápoj, který tamní šamani při svých rituálech používali již v dobách před Kristem, a který má dodnes přezdívky Zázrak z pralesa nebo Zelené zlato indiánů. Zdravá
reklama
Šikovné tipy
Vánoční hvězdu přizdobte
Letos můžete zkusit styl „Ledového království“.  Nejen klasická červená, ale i bílá vánoční hvězda má totiž úžasné kouzlo.   1) Připravte si skleněnou mísu odpovídajících rozměrů a potřete ji neředěným saponátem na nádobí. Poté na ni postupně přikládejte tyčinky lepidla do tavné pistole a tu je opatrně rozpouštějte. 2) Až vytvoříte dostatečně hustou síť, nechte […]
Z vlastnoručního etažéru a malované dózy bude cukroví chutnat ještě lépe
Na štědrovečerní tabuli se bude dřevěný etažér vyjímat lépe než cukroví naskládané na talíři. Zkuste si ho letos vyrobit. Křehké druhy cukroví můžete do té doby uložit v plechových dózách, které pomalujete vánočními motivy. Dóza na cukroví Vlastnoručně zdobená dóza s domácím cukrovím může posloužit i jako pěkný dárek.   Budete potřebovat: * plechové dózy * vodou […]
Vyrábíme schránku pro Ježíška
Kam vložit dopisy s vánočními přáními, aby je Ježíšek spolehlivě našel? Přece do speciální vánoční schránky.   Budete potřebovat: * dárkovou bedýnku na dvě lahve vína (má vysouvací zadní stranu a poutko, za níž schránku můžete zavěsit na dveře, okno nebo plot) * rukavice * vrtačku se speciálním nástavcem zvaným sukovník (14 mm) * brusnou […]
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Montblanc přeje Veselé Vánoce
iluxus.cz
Montblanc přeje Veselé Vánoce
Montblanc vnáší do letošních Vánoc atmosféru zimních dnů, kdy se člověk na chvíli zastaví, vezme do ruky pero a nechá myšlenky plynout po papíru. Ruční psaní je jedním z nejkrásnějších způsobů, jak
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Štóla bez kynutí
nejsemsama.cz
Štóla bez kynutí
Můžete ji připravit jako jedlý dárek. Těsto rozdělte na 3 díly a připravte malé štóly, které zabalte do celofánu a obvažte stuhou. Ingredience na 1 štólu: ● 500 g polohrubé mouky ● 150 g moučkového cukru ● 200 g másla ● 2 vejce ● 250 g měkkého tvarohu ● 1 prášek do pečiva ● 120 g mandlí ● 250 g rozinek ● 100 g kandovaného ovoce ● špetka soli ● 100 ml rumu ● moučkový cukr na obalení Postup: Mandle krátce svařte
Vánoce, které vás překvapí
epochanacestach.cz
Vánoce, které vás překvapí
Kde jsou nejlepší Vánoce? Než odpovíte logicky, že doma, zkuste si přečíst, jak to na Ježíška vypadá po světě. Zázrak Vánoc stojí za to zažít kdekoli. Ať se tam zpívá Tichá noc, nebo Narodil se Kristus Pán… Kanada Ještě před Štědrým dnem pořádají Kanaďané pečicí večírky, kdy příchozí pečou vánoční koláčky „cookies“ dle vlastního receptu. Chodí tu Santa
Pobíhala snad po horách divoženka?
skutecnepribehy.cz
Pobíhala snad po horách divoženka?
Snadno jsme za šera a v mlze zabloudili. Vítr se zvedl a stromy se ohnuly k zemi. Najednou jsme uslyšeli nelidský výkřik. Kamarádka mi nabídla pobyt na své chatě v Krušných horách. S nadšením jsem přijala a těšila se, jak si budu užívat víkend s manželem a vnoučátky. Nasedli jsme do auta a vypravili se za zdravým prostředím.
Kérka a zánět: Tetování může dlouhodobě ovlivňovat imunitní systém
21stoleti.cz
Kérka a zánět: Tetování může dlouhodobě ovlivňovat imunitní systém
Věděli jste, že při tetování nezanecháváte stopu jen na kůži, ale také na imunitním systému? Průlomová mezinárodní studie, na níž se podíleli i vědci z Biologického centra Akademie věd ČR, ukazuje, že
Snídaňová galetka
tisicereceptu.cz
Snídaňová galetka
Galetka je taková palačinka z pohankové mouky. Stejně jako sladkou palačinku i slanou variantu můžete naplnit čímkoli, co máte rádi. Ingredience 250 g hladké pohankové mouky 30 g hladké pšenič
Za rozpad vztahu s Kaňokovou může jeho nevěra!
nasehvezdy.cz
Za rozpad vztahu s Kaňokovou může jeho nevěra!
Herečka ze seriálu Ratolesti Beáta Kaňoková (36) přiznala šokující skutečnost. O svém rozchodu s hercem ze seriálu Kamarádi Tomášem Havlínkem (33) neměla dlouho odvahu mluvit. Jen se v tichosti vyro
Vánoční koleda Charlese Dickense: Posílám krocana!
epochaplus.cz
Vánoční koleda Charlese Dickense: Posílám krocana!
Na rok 1824 Charles Dickens (1812–1870) nikdy nezapomene. Je mu teprve 12 let, když otce zavřou kvůli dluhům do vězení. Hoch musí z domu, do noclehárny, a začít pracovat ve fabrice na výrobu černi. Milovanou sbírku knih musí dát do zástavy a o škole si může nechat jen zdát. Otce pustí sice za tři měsíce,
Ardbeg House: Legenda z Islay vítá první hosty
epochalnisvet.cz
Ardbeg House: Legenda z Islay vítá první hosty
Slavná palírna Ardbeg, spadající pod skupinu LVMH, poprvé vstoupila do hotelového světa…Na ostrově Islay otevřela Ardbeg House, stylové boutiqové útočiště propojující charakter své legendární produkce s prostředím ostrova, který je proslulý dlouhou tradicí a jedinečným rukopisem místních palíren. Dvanáct pokojů a apartmá, z nichž každý má svůj vlastní příběh, vás vtáhne do atmosféry, která působí jak
Jakou moc má pentagram: Nepatří jen Satanovi
enigmaplus.cz
Jakou moc má pentagram: Nepatří jen Satanovi
Pentagram je notoricky známý symbol, v minulosti měl ale několik jiných významů než s jakými si ho spojujeme dnes. Máme si na něj dávat pozor nebo nás může chránit? [gallery size="full" ids="162339
Zlatá bula sicilská: Na důležitosti ztratila již 4 roky po vydání
historyplus.cz
Zlatá bula sicilská: Na důležitosti ztratila již 4 roky po vydání
Přemysl Otakar I. se rozhodl. V probíhající válce o říšský trůn opustí svého dosavadního spojence a přidá se k Otovi Brunšvickému. Tratit na tom určitě nebude. Odměnu přislíbil českému králi i mazaný papež, který ho drží v šachu!   Nebere ohledy na druhé, sleduje jen vlastní zájem. Opakovaně porušuje svoje sliby, a přesto mu to prochází. Dokonce i