Domů     Tak malé a tolik síly: Semena a plody známé i neznámé
Tak malé a tolik síly: Semena a plody známé i neznámé
27.8.2020

Goji, chia, quinoa… Před pár lety jsme o nich ještě nevěděli nic. Teď jim říkáme superpotraviny. Objevili jsme objevené?

Goji

Možná už jste někde v obchodě zaznamenali takové červené sušené plody, které vypadaly jako zmenšenina šípku.

Je to goji (godži) neboli kustovnice čínská, kterou tradiční čínská medicína považuje za elixír mládí, vitaminovou bombu, ovoce nesmrtelnosti, prostě takový červený diamant. Ve starověké Číně sloužila dokonce i jako platidlo.

Dnes se o ní opět mluví hlavně v souvislosti se zdraví prospěšnými látkami a lidé ji hojně nakupují.

Pokud se i vy rozhodnete s ní seznámit, zvažte, v jaké formě ji budete konzumovat. V našich podmínkách přicházejí v úvahu právě ony sušené bobule, šťáva, kapsle či prášek. Navrhujeme vám zkusit bobule.

Ty totiž můžete jíst tak, jak jsou, nebo v mnoha kuchyňských úpravách. Můžete je přidávat do müsli či do jogurtu k snídani, do čaje, nebo z nich čaj vařit, ale i do salátů, třeba v salátu z bílého zelí se krásně vyjímají a ještě dodají zvláštní navinulou chuť.

Právě tak můžete goji přidávat do polévky, do rýže či k masu. Ale pozor, chcete-li vytěžit z tohoto zázraku přírody maximum, užívejte ho v přiměřeném množství, maximálně 2 lžíce denně tj. 10–15 gramů.

Čaj z goji

1) Zhruba 3– 4 lžičky plodů goji smícháme s litrem vody a asi 3 minuty vaříme. Odstavíme a scedíme.

2) Zbylé plody kustovnice nevyhazujeme – vitaminy a další látky si plody zachovají i po povaření. Nesladíme nebo osladíme jen lehce lžičkou medu.

3) Čaj můžeme popíjet denně, ovšem maximálně tři týdny, pak by měla následovat týdenní pauza.

Chia

Drobná, asi 2 mm velká semínka jsou plody šalvěje hispánské a znali a používali je již Aztékové. Mají ohromné hydrofilní vlastnosti. Dokážou navázat tolik vody, že zvětší svůj objem až 12x.

Díky nim je tělo zevnitř skvěle hydratováno, což oceníte při fyzické zátěži. Jsou zdrojem Omega-3 mastných kyselin, které příznivě působí na kardiovaskulární systém a mají spoustu minerálů.

Můžete jimi posypat jogurt, ranní ovesnou kaši, můžeme jimi také zvýšit energetickou a biologickou hodnotu koktejlů, smoothie či šťáv.

Lze z nich vyrobit chutnou, zdravou svačinku, například v kombinaci s banánem, popřípadě je pouze namočit do vody, přidat citron, med a vyrobit tak osvěžující, výživný nápoj.

Navíc, tato malá semínka dokážou organismus zasytit na celé hodiny a zažehnat tak vlčí hlad. Když je tedy budete konzumovat ráno, nebude vás pronásledovat hlad ani mlsná a třeba se vám podaří i zhubnout.

Ale jako u všeho i tady platí opravdu konzumovat s mírou – čili maximálně 2–3 lžíce denně.

Retrokoktejl s chia semínky

1 lžička chia semínek, 1 dl vody, 200 g jahod, 1 jablko, 2 banány, máta na ozdobu

Jahody očistíme a vhodíme do mixeru. Přidáme oloupané banány a oloupané rozkrájené jablko zbavené jádřince. Pečlivě rozmixujeme s přidáním vody. Do hotového koktejlu přidáme semínka chia a zamícháme. Podáváme asi po 10 minutách, aby semínka stačila nabobtnat.

Rady

Smoothie s chia semínky můžeme vyrobit z jakéhokoliv ovoce, chia se dají přidávat i do mléka či jogurtových nápojů.

Chia jsou velmi drobná a snadno se rozsypou, pokud je začnete stírat mokrou houbičkou, zgelovatí a přilepí se vám. Použijte raději malý smetáček či elektrostatickou utěrku.

Quinoa

Málokdo ji zná, pravda, v Čechách není příliš rozšířená, přesto je v dnešní době již snadno dostupná. Jedná se o jednu z nejstarších obilovin pocházející z Jižní Ameriky. Pro staré Inky byla quinoa denním chlebem.

Jako většina obilovin, také quinoa během vaření nabývá na objemu, což je dobré mít na paměti při odměřování porcí. Obilovinu není potřeba předem propírat, jako tomu bývá u jáhel.

A že je hotová, poznáme podle toho, že trochu zprůsvitní a na jednotlivých zrníčcích je patrná struktura klíčku. Výborně se hodí na přípravu sladkých kaší, zeleninových salátů, na přípravu dezertů či jako zavářka do polévky.

Fantazii se však meze nekladou, lze ji přidat všude tam, kde jsme byli zvyklí konzumovat rýži. Dá se krásně zkombinovat se sušeným ovocem a vyrobit tak zdravou a sladkou alternativu snídaně či svačinky pro vaše děti.

Rada:

Který ze třech druhů nakoupit? Nejběžnější bílá má jemnou máslovou chuť. Podobá se bílé rýží, ale je mnohem zdravější. Červená quinoa je křupavější, s oříškovou příchutí. Černá je nejkřupavější a chuťově nejvýraznější.

Pilaf

1 hrnek quinoy, 2 nakrájené mrkve, nakrájený kousek celeru, 2 lžíce olivového oleje, nakrájená červená paprika, 4 stroužky česneku, 1/4 lžičky kurkumy (nebo kari), 1/2 lžičky mletého koriandru, ½ lžičky soli, 1 a 3/4 hrnku vody, zelené byliny dle chuti (např. rukola, petržel, libeček), černý pepř na dochucení

1) Propláchněte quinou a nechte okapat na jemném sítku. Na pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte nadrobno nakrájený česnek. Přidejte nakrájenou mrkev, celer a papriku, vše dobře promíchejte a nechte chvíli dusit.

Přimíchejte quinou a počkejte, než začne pukat. Přilijte vodu, osolte a vařte cca 12 minut, až quinoa změkne. Vmíchejte zelené bylinky (rukolu, petržel nebo libeček) a trochu pepře.

2) Pokud se neobejdete bez masa, můžete se zeleninou osmahnout kuřecí nebo krůtí nakrájené na kousky.

3) Povařte ještě dalších 5 minut a můžete servírovat.

Související články
20.8.2025
Rádi pečete a stále hledáte inspiraci? Připravili jsme pro vás zajímavé recepty na dorty, na kterých si pochutnávají ve Francii, ve Švédsku, v USA a v Norsku. Opera Na těsto: 1 hrnek mandlové mouky, ¾ šálku cukrářského cukru, ¼ šálku univerzální mouky, 3 vejce, 1 žloutek, 3 bílky, ¼ šálku moučkového cukru, 2 lžíce rozpuštěného másla Kávový sirup: 1 lžíce instantního prášku na espresso, 5 lžic t
11.8.2025
Každý si představí něco jiného. Někdo bonbony, jiný ozdobený zmrzlinový pohár nebo dort. Karamel má totiž mnoho forem. Může být tvrdý i tekutý a každý se využívá jinak. Pokud jste s ním ještě nikdy nepracovali, zkuste to. Není to tak složité, jak byste si mohli myslet. Naučte se základ Jakmile ho zvládnete, můžete začít zkoušet další varianty. Na karamelový základ potřebujete jen cukr kryst
5.8.2025
Bez cholesterolu, ale také bez chuti: Tofu má dobrou pověst ze zdravotního hlediska, s tou kulinární je to už horší. Ale jen když si s ním neumíte poradit. Řešením jsou marinády. Po dvou nebo třech hodinách v nálevu máte úplně jiné jiné tofu, chutě a aromata vsakuje jako houba. Tak se tradičně upravuje v Asii, odkud pochází. Nemusíte se ale držet jen tamních receptů, marinovat můžete i podle vla
29.7.2025
Možná jste jí ještě nedali šanci, ne proto, že byste nechtěli, ale prostě nevíte, co s ní. Ono není divu, na trhu s moukami roztrhl pytel a vyznat se v nich úplně lehké není. Ale vyzkoušet pohankovou mouku smysl má, protože kromě skoro všestranného použití má i další výhody. Například zdravotní. *Má nízký glykemický index, což znamená, že pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. *Obsahuje
21.7.2025
Prostor pod dřezem se často stává nepřehledným místem s odpadkovým košem a úklidovými prostředky. Co se s tím dá udělat a jak to změnit? Také se vám stává, že ať se snažíte sebevíc, skříňka pod dřezem se chová jako zakletá? Ne a ne ji uklidit podle svých představ… Jestli je to tím, že v těchto místech „překáží“ spodek dřezu a odpadní trubky, nebo proto, že sem nejčastěji schováváme koš s odpadky,
reklama
Šikovné tipy
Mobil i počítač zaslouží pravidelnou očistu
Všechno, co denně používáme, se postupem času opotřebovává, při správné péči nám vydží jako nové mnohem déle. Například na klávesnici od počítače se zapomíná. Ani čištění mobilního telefonu není pro každého samozřejmostí. Různé nečistoty, drobky, prach, mastnota, přitom zhoršují jejich funkčnost a zároveň vytváří prostředí, v němž si libují bakterie. Odborníci doporučují důkladně vyčistit notebook nebo […]
Ať jsou nože zase ostré
Bez dobře naostřených nožů to v kuchyni opravdu nejde. A pokud si myslíte, že tupým se neříznete, pravý opak je pravdou. Ale abyste své nože konečně dostali do kondice, budete potřebovat brousek. Samozřejmě někdy je lepší svěřit se odborníkům, ale jsou-li daleko, nebo potřebujete ostrý nůž hned, musíte si pomoci sami. Možností je několik, záleží […]
Ze staré stoličky nová
Staré bytelné kousky nábytku vydrží mnoho let. Jen je potřeba dát jim po čase nový kabát. A když už budete renovovat, přidejte i umělecký prvek. Nevadí, když neumíte malovat. Opotřebovanou stoličku určitě nevyhazujte. Můžete si z ní udělat praktický kousek do předsíně. Připravte si: smirkový papír * tmel * barvu na dřevo ve dvou odstínech […]
Vodní dráček, zvířátko jako z pohádky
Snad každé dítě se aspoň jednou zasní, jaké by to bylo mít doma draka. Fantazie se může stát skutečností, když vnoučatům, dětem nebo klidně sami sobě domů pořídíte zvířátko, kterému se pro jeho vzhled přezdívá vodní dráček. Nazývá se axolotl mexický a jde o poměrně nenáročného středně velkého ocasatého obojživelníka, jemuž se říká také chodící […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Vnučka sbírala borůvky a měla prý pomocníka
skutecnepribehy.cz
Vnučka sbírala borůvky a měla prý pomocníka
S Jituškou jsme o prázdninách vyrazily do lesa na maliny a borůvky. Nemohla jsem uvěřit, jak rychle je sbírá. Byl to fofr! Vnučka mi tvrdila, že jí pomáhá borůvková víla. Naše Jitulinka měla svoje první prázdniny, v první třídě na vysvědčení měla samé jedničky, tak ji škola bavila. Celý měsíc trávila se mnou na chalupě, aby mohli její rodiče
Gratinovaný lilek po italsku
nejsemsama.cz
Gratinovaný lilek po italsku
Suroviny: 1 kg lilku 700 g rajčatového pyré 500 g mozzarelly 80 g parmazánu 3 stroužky česneku mouka na obalení bazalka olej na smažení olivový olej sůl (jemná i hrubozrnná) Postup: Lilek nakrájejte na kulaté plátky silné asi ½ cm. Plátky lilku posypte hrubozrnnou solí a dejte na 2 hodiny do cedníku. To vytáhne jejich
Maurice Lacroix představuje AIKONIC: novou éru městské elegance
iluxus.cz
Maurice Lacroix představuje AIKONIC: novou éru městské elegance
V roce 2016 uvedla značka Maurice Lacroix na trh model Aikon, který se rychle stal nejprodávanější kolekcí značky. Nyní švýcarská manufaktura z Franches Montagnes posouvá svou ikonu o krok dál – přich
Axiom 40: párty loď pro milionáře
epochalnisvet.cz
Axiom 40: párty loď pro milionáře
Koncept katamaránu od italského designéra Maura Giamboiho určitě oslní každého, do rád pořádá opulentní večírky. Multifunkční loď s důrazem na společenské zázemí a maximální využití prostoru nabízí beach club, který zabírá třetinu trupu a má rozlohu přes 120 metrů čtverečních. Nabízí sklápěcí terasy, nekonečný bazén, vodopád a centrální tunel mezi trupy. Úchvatné vizualizace od italské
Chcete netradiční zážitek? Navštivte úžasný obří sud
epochanacestach.cz
Chcete netradiční zážitek? Navštivte úžasný obří sud
Máte-li rádi nevšední restaurace a zajímavé hotely, nenechte si ujít návštěvu obřího dřevěného sudu na Javorníku. Historicky starší z dvojice sudů vznikl již v roce 1899 na vrcholu Javorníku u obce Dlouhý Most nedaleko Liberce. Původně šlo o atrakci, která byla součástí Jubilejní výstavy Vídeň 1898 na oslavu 50 let vlády Františka Josefa I. Gigantický dřevěný sud sloužil jako
Nástroj věštců: Ukazují zrcadla budoucnost?
enigmaplus.cz
Nástroj věštců: Ukazují zrcadla budoucnost?
Jedním z nejznámějších nástrojů jasnovidců je křišťálová koule. Spatřit, co přinese zítřek, je prý ale možné také v zrcadlech! [gallery size="full" ids="157026,157027,157025"] Ta totiž podle zá
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Mrazivá krása ledu: Fascinující historie lednic
epochaplus.cz
Mrazivá krása ledu: Fascinující historie lednic
Když si dnes chceme vychladit nápoj, stačí stisknout knoflík. Kdysi to ale nebylo tak snadné. Historie chlazení je plná fascinujících experimentů, od starověkých ledových jam až po moderní chladničky. Jak se vyvíjel jeden z nejdůležitějších vynálezů v historii lidstva? Pojďme se podívat na cestu od „ledového muže“ po supermoderní technologie. Historie lednic začíná ve starověku,
Hádky! Hroutí se Boučkovi už třetí manželství?
nasehvezdy.cz
Hádky! Hroutí se Boučkovi už třetí manželství?
Má snad manželství moderátora Libora Boučka (44) a finalistky České Miss 2014 Gabriely Bendové (33) vážné problémy? Před pár týdny byli spolu viděni v jednom pražském nákupním centru a na idylický p
Polévka z rajčat a paprik
tisicereceptu.cz
Polévka z rajčat a paprik
Výborná zeleninová polévka s bylinkami plná vitaminů a vlákniny. Suroviny na 6 porcí 1,2 l zeleninového vývaru 400 g loupaných rajčat 1 červená paprika 1 zelená paprika 2 žluté papriky 1 ci
Klíčem k obrovské paměťové kapacitě mozku mohou být astrocyty
21stoleti.cz
Klíčem k obrovské paměťové kapacitě mozku mohou být astrocyty
Astrocyty, buňky hvězdicovitého tvaru s dlouhými výběžky, patří mezi tak zvané neuroglie, což je podpůrná tkáň, která spolu s neurony tvoří nervový systém. Gliové buňky představují asi 90 % všech buně
Stoka Krčínka: Šlo kvůli ní slavnému rybníkáři o život?
historyplus.cz
Stoka Krčínka: Šlo kvůli ní slavnému rybníkáři o život?
Radními z jihočeských Netolic cloumá nevýslovná zlost. Na jméno nemohou přijít Jakubu Krčínovi. „Určitě je ve spojení s ďáblem,“ říká nakvašeně jeden z nich. „Kudy chodí jeho strakatý pes, tudy kope stoky,“ dodává druhý. Jablkem sváru je kanál, který Krčín vybudoval nedaleko jejich obce… Hosté, které Vilém z Rožmberka (1535–1592) pozval na zámeček Kratochvíle, jsou jako u