Domů     Sladké Velikonoce: Sváteční dobroty zblízka i zdaleka
Sladké Velikonoce: Sváteční dobroty zblízka i zdaleka
10.4.2023

Ozdobený velikonoční stůl se bez sladkých pochoutek neobejde. A ať už jsou odkudkoliv, všechny mají jedno společné, jsou chutné i krásné.

Colomba pasquale

500 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 25 g droždí, 150 g rozpuštěného másla, 200 ml mléka, 4 vejce + 2 žloutky, 100 g kandované pomerančové kůry (nebo směsi kandovaného ovoce), 100 g mandlí, špetka soli

1) Z poloviny mouky, droždí a části teplého mléka zaděláme kvásek.

2) Po vykynutí přidáme celá vejce a jeden žloutek, zbytek mouky, moučkový cukr, pomerančovou kůru, máslo, mléko a špetku soli.

3) Vypracujeme těsto a necháme je vykynout. Mezitím si naloupeme mandle, nebo použijeme již hotové mandlové lupínky.

4) Vykynuté těsto naložíme do vymazané a moukou vysypané formy – pravá colomba by měla mít tvar holubice, směle ale můžete použít formu na beránka, bábovku nebo dva srnčí hřbety.

5) Těsto potřeme žloutkem, posypeme mandlemi. Prvních 10 minut pečeme při teplotě 200 °C, poté ztlumíme teplotu na 160 °C a pečeme ještě 40 min.

Colomba pasquale, tedy velikonoční holubice, je tradiční italský moučník z kynutého těsta. Často se k jeho výrobě používá kvásek, my jsme vybrali recept s droždím, protože je rychlejší.

Křížová buchta

500 g hladké mouky + na poprášení, ½ lžičky soli, 85 g třtinového cukru, 1 lžička mleté skořice, 1 lžička perníkového koření, špetka strouhaného muškátového oříšku, 50 g másla pokrájeného + na vymazání, sáček instantního droždí, 140 g směsi sušeného ovoce, 300 ml mléka

Na kříže a na ozdobení: 3 lžíce hladké mouky, 2 lžíce vody, 5 lžic zlatého sirupu nebo medu

1) Ve velké míse promícháme mouku, sůl, cukr a koření. Přidáme máslo a prsty ho ve směsi rozdrobíme. Vmícháme instantní droždí a sušené ovoce pokrájené na malé kostičky. Mléko mírně ohřejeme. Přiléváme postupně do mísy a vypracujeme měkké a soudržné těsto.

2) Hmotu vyklopíme na pomoučněnou pracovní plochu a hněteme asi pět minut, až přestane lepit. Rozdělíme na dvacet stejných kousků a vyválíme z nich koule. Vyšší plech vyložíme papírem na pečení a lehce ho pomažeme máslem.

Rozložíme na něj bochánky kousek od sebe. Opatrně zakryjeme namaštěnou potravinovou fólií a necháme na teplém místě kynout dvě hodiny.

3) Troubu předehřejeme na 190 °C. Na kříže promícháme tři lžíce mouky a dvě lžíce studené vody tak, aby vznikla hladká pasta. Tu dáme do plastového sáčku a ustřihneme růžek. Na každý bochánek namalujeme kříž. Pečeme patnáct až osmnáct minut dozlatova.

4) Zvolna ohřejeme sirup nebo med a ještě teplé bochánky jím potřeme. Podáváme teplé.

Angličané je nazývají Hot Cross Buns a je to vlastně obdoba našeho mazance. Kříž symbolizuje ukřižování Krista. A sám název naznačuje, že nejchutnější jsou tyto buchtičky teplé.

Tsoureki

2 vejce + 3 natvrdo na vrch, 660 g hladké mouky, 190 ml plnotučného mléka, 100 g cukru krupice,

80 g másla, 21 g čerstvého droždí (půlka kostky), 1 lžička skořice, 1 lžička mletého nového koření, ½ lžičky kmínu, sůl

1) Nejprve ve vodě uvaříme 3 vejce natvrdo. Vychladlá obarvíme červenou barvou na vajíčka.

2) Ve velké míse smícháme sypké suroviny (mouku, sůl, skořici, nové koření, kmín).

3) V hrnečku ve vlažném mléce rozmícháme droždí a chvíli je necháme pracovat.

4) Máslo utřeme s cukrem a poté do něj zašleháme 2 vejce. Připravenou směs přidáme do moučné směsi s kořením a přilijeme i mléko s droždím. Vše vařečkou promícháme, směs vyklopíme na pomoučený vál a rukama ji hněteme tak dlouho, dokud nezískáme hladké těsto. (Na hnětení samozřejmě můžete použít robot).

5) Připravené těsto vložíme do mísy vymazané olejem a z vrchu ji přikryjeme fólií, aby těsto neosychalo. Necháme 2 hodiny kynout.

6) Po dvou hodinách těsto vyndáme z mísy, několikrát je promáčkneme pěstí a opět je vrátíme zpět do mísy. Mísu přikryjeme fólií a těsto necháme opět kynout, tentokrát 1 hodinu.

7) Vykynuté těsto nabude dvojnásobné velikosti. Dáme je na pomoučený vál a rozdělíme na 3 stejné díly. Z každého vyválíme na 1 m dlouhého hada a všechny tři je smotáme do copu. Cop stočíme dokola a na vrch poklademe vejce.

8) Připravený věnec přikryjeme fólií a necháme 1 hodinu kynout. Troubu vyhřejeme na 190 °C. Vložíme vykynutý věnec a pečeme 45 minut.

Tsoureki pochází z Řecka a připomíná náš velikonoční věnec (může mít ale i jiný tvar). Na rozdíl od něj je méně sladký, ale díky použitému koření víc voní. Vejce musí být červená, protože mají symbolizovat Kristovu krev.

Carská pascha

1 kg polotučného tvarohu, 100 g másla, špetka drceného hřebíčku, kůra z jednoho citronu, 100 g medu, 50 ml amaretta, 80 g sušených meruněk, 80 g rozinek sultánek, 200 ml smetany na šlehání, 50 g kandované pomerančové kůry, 5 vajec, mandle na zdobení

1) Rozinky, na kostky pokrájené sušené meruňky a nakrájenou kandovanou kůru naložíme do amaretta.

2) Smícháme med, tvaroh, drcený hřebíček, lehce povolené máslo a smetanu s rozšlehanými vejci. Ohřejeme hmotu za stálého míchání zhruba na teplotu 80 °Celsia.

3) Až začne hmota houstnout, odstavíme ji z ohně a necháme vychladnout.

4) Vmícháme sušené ovoce, kandovanou kůru a směs nalijeme do plátnem vyložené formy. Existuje speciální forma, ale my si můžeme vypomoci cedníkem nebo novým květináčem. Směs zatížíme a necháme v chladu odkapat a ztuhnout alespoň dva dny před podáváním.

Velikonoce jsou i v pravoslaví nejvýznamnějším svátkem. Jedním z tradičních dezertů je právě pascha, která symbolizuje boží hrob. Na stranách bývá vytlačen pravoslavný kříž a písmena X a B, což v azbuce znamená Kristus vstal z mrtvých. Pokud nemáte formu, můžete kříž složit z kandovaného ovoce.

Boží milosti

250 gramů hladké mouky, 50 gramů cukru krupice, špetka soli, 50 gramů másla, 2 žloutky, 2 lžíce rumu, 5 lžic zakysané smetany, olej, moučkový a vanilkový cukr na obalení

1) Mouku smícháme napřed se suchými surovinami a potom přidáme žloutky, zakysanou smetanu, máslo, rum a vypracujeme těsto. Na půl hodiny ho dáme přikryté utěrkou odpočinout do ledničky.

2) Na vále vyválíme těsto válečkem na nudle na asi třímilimetrovou placku. Vykrajujeme rádýlkem obdélníčky, které uprostřed dvakrát prořízneme. Můžete samozřejmě vytvarovat mašličky či jiné tvary.

3) Jednotlivé kousky dáme smažit postupně do vysoké vrstvy oleje, při smažení se trochu nafouknou. Když začnou hnědnout, rychle je vyndáváme a pokládáme na papírovou kuchyňskou utěrku, abychom je zbavili přebytečného tuku.

4) Ještě za tepla obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým.

Boží milosti mají dlouhou tradici, najdete je i v Domácí kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové. A receptů existuje spousta. Někdo do těsta dává rum, někdo bílé víno.

Můžete přidat i nastrouhanou citronovou kůru a místo oleje můžete na pečení použít sádlo.

Neapolský koláč

1 vejce, 250 g hladké mouky, 125 g krystalového cukru, 125 g změklého másla, 1 kypřicí prášek

250 g rýže arborio, 250 g čerstvého ricotta sýru, 250 g krystalového cukru, 4 vejce, 1 vanilkový cukr, kůra a šťáva z půlky menšího pomeranče, kandované ovoce, olej, strouhanka na vysypání

1) Všechny ingredience na těsto smícháme tak, aby se vše spojilo. Těsto musí být tužší, ale méně než linecké. Zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici vychladit.

2) Rýži uvaříme doměkka, necháme lehce zchladnout, smícháme s ricottou, oběma cukry a vejci, ochutíme pomerančovou kůrou a šťávou. Přimícháme kandované ovoce. Měla by vzniknout tekutější hmota.

3) Dortovou formu vymažeme olejem a vysypeme strouhankou. Vychlazené těsto vyválíme na asi půlcentimetrovou tloušťku a vyložíme jím dno i stěny formy. Pravděpodobně bude přečnívat přes okraj, takže je odřízneme. Do formy nalijeme připravenou náplň.

4) Zbylé těsto vyválíme, nakrájíme na proužky a navrch koláče vytvarujeme mřížku. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 °C přibližně 45 minut. Koláč necháme zchladnout a odležet. Nejlépe chutná druhý den.

Tento koláč s více než staletou tradicí se připravuje v každé rodině jinak, ale vždy se skládá ze dvou částí, křehkého těsta a náplně podobné nákypu.

Vypráví se, že ho vymyslela jedna neapolská jeptiška, když chtěla připravit moučník s vůní květů pomerančovníku, který rostl v zahradách kláštera.

Pokud to bude dlouhé, nějaký recept vynecháme.

Foto: Shutterstock

Související články
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
29.9.2025
Tvrdá vánočka, bábovka „placatá“ jako věneček, koblihy plné omastku. Kde se stala chyba? Těsto nejde zpracovat Aby šlo těsto dobře zpracovat, je nutné, aby měly všechny jeho složky pokojovou teplotu. Máslo či tuk nechte na kuchyňské lince změknout, do těsta nedávejte vajíčka a mléko rovnou z ledničky. Pokud se srazí tuk s vejci, můžete ho nad horkou vodní párou lehce rozehřát.  Na vině může b
reklama
Šikovné tipy
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Fenomén poltergeista. Proč se nadpřirozené jevy často pojí s dospíváním?
enigmaplus.cz
Fenomén poltergeista. Proč se nadpřirozené jevy často pojí s dospíváním?
Říká se, že děti jsou citlivější na to, co je pro dospělé neviditelné. Někdy se ale tato vnímavost může obrátit proti nim. Podle některých teorií mohou děti a dospívající v období silných emocí nevědo
Gurmánský zážitek z grilování: třikrát jinak
tisicereceptu.cz
Gurmánský zážitek z grilování: třikrát jinak
Slunečné počasí vylákalo grilovat už všechny milovníky dobrého jídla. Připravit na grilu můžete opravdu širokou škálu zeleniny a různé druhy sýrů vhodných na gril, ale přece jen nejoblíbenější variant
Rozlišení bez smyslu: Studie tvrdí, že 8K televize jsou pro většinu diváků zbytečné
21stoleti.cz
Rozlišení bez smyslu: Studie tvrdí, že 8K televize jsou pro většinu diváků zbytečné
Ve výzkumu publikovaném v časopise Nature Communications pod názvem “Resolution limit of the eye – how many pixels can we see?” autoři z Cambridghské univerzity a společnosti Meta přišli s překvapivým
Sen odhalil, kde je poklad
skutecnepribehy.cz
Sen odhalil, kde je poklad
Tu paseku ze sna jsem dobře znala, ale nemohla jsem si vzpomenout, kde se nachází. Letní dovolená pak vše odhalila. Zjistila jsem, že to, co se nám zdá, může mít spojitost se skutečnými událostmi, třeba i s hodně dávnými. Krátce před důchodem se mi stalo něco neuvěřitelného. Díky tajemným silám jsme získali odměnu. Ve snu
Ultimátní oblečení na svah: Goldbergh GOLD Exclusive
iluxus.cz
Ultimátní oblečení na svah: Goldbergh GOLD Exclusive
Oblíbená značka zimního oblečení Goldbergh představuje Goldbergh GOLD Exclusive – exkluzivní limitovanou kolekci, která posouvá pojetí alpské elegance na novou úroveň Tato exkluzivní kapsulová kolekce
Telč – město, které dýchá romantikou a klidem
epochanacestach.cz
Telč – město, které dýchá romantikou a klidem
Není velké ani přehnaně pyšné. Ale je krásné. Navíc je to skutečné místo šťastných lásek. Alespoň tak TELČ nazval spisovatel František Kožík (†87). Asi proto, že se do něj každý ihned zamiluje. Telč je kouzelné místo s bohatou historií a nádherným centrem. Právě to je už od 90. let minulého století zapsané na seznamu UNESCO. Mohou za
Vztah Basikové s jejím novým princem nevyšel?
nasehvezdy.cz
Vztah Basikové s jejím novým princem nevyšel?
Byl to jen reklamní tah, nebo vzal vztah za své? Nad tím si teď mnozí lámou hlavu. V létě se totiž muzikálová hvězda Bára Basiková (62) pochlubila, že má novou lásku. Totožnost dotyčného nesdělila,
Létají v Yprech z věže kočky?
epochalnisvet.cz
Létají v Yprech z věže kočky?
Náměstí je narvané k prasknutí. Všichni vzhlížejí k věži nad tržnicí. „Už letí!“ křikne kdosi. Do natěšeného davu se snáší shůry mňoukající, k smrti vyděšená kočka.   Kdo nebohé zvíře dole chytí, může si připadat jako král jarmarku. Často se lidé i o tuto trofej poperou. Co na tom, že je zvíře raněné či polomrtvé, tradice je tradice.
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Stal se podplukovník Sochor obětí atentátu?
historyplus.cz
Stal se podplukovník Sochor obětí atentátu?
Vyhlédne z okénka, když vtom spatří, jak se na jejich vůz v plné rychlosti řítí nákladní auto. Řidič stihne vyskočit, ale podplukovník Sochor namísto toho nahmatává samopal. Vystřelit už nezvládne. Vojenský náklaďák do jeho automobilu zprava narazí takovou silou, že ho zcela odmrští stranou. Důstojník je s vážnými poraněními převezen do nemocnice. Byla srážka nehodou,
Zamilujte si multifunkční líčidla!
nejsemsama.cz
Zamilujte si multifunkční líčidla!
Probíhají vaše rána v pracovních dnech ve spěchu, a na dlouhé zkrášlování není čas? Ale zároveň chcete vypadat upraveně, se zdravou barvou ve tváři? Tady se hodí tzv. multifunkční líčidla, která obsáhnou i několik kroků najednou. Výživa pleti je základ Klíčem je věnovat více času péči o pleť a můžete pak ubrat na líčení. Večerní péče je samozřejmostí a tu ranní můžete výrazně zkrátit díky
Přesycení světem zážitků. Tři psychologické mechanismy, které nás ženou za novým.
epochaplus.cz
Přesycení světem zážitků. Tři psychologické mechanismy, které nás ženou za novým.
Nuda, paradox moderní doby. Žijeme v éře neustálé konektivity a nekonečné nabídky zábavy, kde je všechno dostupné na jedno kliknutí. A přesto nás často přepadá pocit prázdnoty a ztráty smyslu. Nuda tak není pouhým nedostatkem podnětů, ale složitým psychologickým mechanismem s hlubokými kořeny v lidském vývoji. Věda se dnes na nudu dívá jako na emocionální