Šípky jsou nádherně dekorativní a současně plné látek prospívajících zdraví. Právě teď dozrávají a jsou v nejlepší kondici. Stačí si je jen natrhat.
Aby si zachovaly co nejvíce vitaminu C, je ovšem nutné sušit rychle. Nejlepší je šípky nakrájet a dát do trouby zapnuté na 40 °C.
Jaké má čaj z šípků léčivé schopnosti?
* Prospívá při nachlazení, ale pijte ho jen mírně teplý a s medem.
* Neméně účinný je ale při potížích se zácpou a plynatostí.
* Pomáhá také při chudokrevnosti a potížích se špatnou kvalitou vlasů a nehtů.
* Vyhýbat by se mu měli jen lidé, kteří berou léky na ředění krve nebo trpí krvácivými potížemi, například hemoroidy.
Delikátní marmeláda
Příprava je sice jednoduchá, ale piplavá a nepříjemná kvůli ostrým pichlavým nažkám semen. Proto je celý vnitřek šípku třeba vydlabat lžičkou a vypláchnout.
Můžete sice použít celé šípky, jenže pak ani po opakovaném propasírování nedosáhnete stejné jemnosti bez ostrých chloupků.
Tip: Pokud si chcete práci usnadnit, pak si spíš sežeňte velké šípky růže měkké nebo růže svrasklé, s nimiž to jde rychleji.
Očištěné šípky povařte asi 30 minut, pak sceďte, rozmixujte a propasírujte. Poté přidejte cukr – na 500 g šípkového pyré asi 250 g cukru – a pomalu vařte, aby hmota houstla.
Správnou konzistenci bude mít, až zkušební vzorek na talířku vychladne do kašovité hustoty. Pak už jen plňte do skleniček a zavařte.
Alternativa s kapkou likéru
Připravte si asi 650 g šípkové pyré, 3 chemicky neošetřené pomeranče a 1 limetku. Z citrusů okrájejte z nich kůru v tenké vrstvě, pak ji nařežte na proužky a dejte do hrnce.
Duste v troše vody, dokud kůra nezměkne, ke konci přilijte trochu pomerančového likéru.
Dužinu pomerančů a limetky nakrájejte na tenké plátky, odstraňte jadérka a dejte do hrnce. Přimíchejte šípkové pyré a nechte pomalu vařit, aby se dužina rozpadla.
Pak přimíchejte 1 kg želírovacího cukru 1:1 a podušenou kůru s likérem a vařte ještě dalších 10 minut za stálého míchání.
Olej proti vráskám
Šípkový olej je pravý anti-aging zázrak, ale kromě toho ještě zlepšuje stav suché pleti, podporuje hojení, zjemňuje jizvy a zklidňuje ekzém.
Příprava je snadná
* Čerstvě natrhané šípky omyjte a důkladně osušte papírovou utěrkou. Nechte rozložené do druhého dne, aby se zbavily zbytků vlhkosti a nezahnívaly.
* Pak je nasypejte do uzavíratelné lahve a zalijte olejem – nejlépe mandlovým, který zesílí blahodárné působení na kůži. Pokud ho nemáte, vezměte zastudena lisovaný slunečnicový nebo olivový.
* Nechte louhovat asi měsíc, každý den protřepejte. Pak olej slijte a uložte do lednice.
Foto: Shutterstock