Češi jsou vášniví sběratelé hub. A je to dobře, protože lékaři potvrzují jejich příznivý účinek na naše zdraví.
Houby jsou bohaté na vitaminy a minerály, kalorie naopak neobsahují skoro žádné. A mnohé mají opravdu léčivé účinky. Některé z těchto hub však v našich lesích nenajdete, nebo ani netušíte, že se vyskytují i u nás. I přesto se vyplatí se po nich poohlédnout (třeba v lékárnách).
I. Poklad, který ničí stromy
Ano, je to bohužel pravda. Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) patří (ostatně jako mnoho dalších léčivých hub) mezi tzv. dřevokazné houby. Co to znamená? Aby mohla růst, rozkládá živé i mrtvé dřevo a příčinou jsou choroby, které pak stromy postihnou.
Přesto se na ni moc nezlobíme, protože nám to hlíva (čínsky hiratake) mnohonásobně vrátí. Tím, jak blahodárně působí na náš organismus. Obsahuje betaglukany, bojovníky proti virům, bakteriím a parazitům.
Dává nám celou řadu vitaminů (B, D, C, K), bílkoviny, některé mastné kyseliny a stopové prvky (chrom, měď, železo, jód, sodík, selen a zinek). Je také zdrojem vlákniny, která má příznivý vliv na činnost střev.
Některé z účinků, které se hlívě přisuzují
* působí příznivě proti astmatu, artritidě, osteoporóze a vleklým zánětům
* pomáhají při fyzickém i duševním vyčerpání
* zpomaluje stárnutí organismu
* má pozitivní vliv při vyrážkách, ekzémech a alergiích
* posiluje při chřipce, angině a nachlazení
* chrání srdce před poškozením věnčitých tepen a srdečního svalu
* zmírňuje křeče
* prokázán byl výrazný vliv na potlačení některých typů nádorů.
Pro koho není hlíva vhodná
U některých lidí může způsobit střevní potíže. Může mít i projímavé účinky.
Způsob užití
Masité klobouky se používají do polévek a omáček jako příloha k masu a do zeleninových salátů. Lze z nich připravovat přírodní nebo smažené řízky, smaženici a nepravou dršťkovou polévku.
II. Voňavý elixír života
Tak nazývají houževnatec jedlý (Lentinus edodes) Číňané a Japonci. V těchto zemích je známý i pod názvy shiitake nebo xiang gu. Také tato houba roste na živých stromech nebo napadlých kmenech listnatých stromů, většinou dubů, buků, habrů a kaštanů.
Najdete v něm vitaminy B2, B6 a D, měď, selen, kyselinu pantothenovou, zinek a mangan.
Některé z účinků, které se shiitake přisuzují
* pomáhá při žaludečních vředech
* posiluje slezinu
* užívá se při vysokém obsahu tuku v krvi
* rozpouští hleny a zvlhčuje sliznice
* pomáhá při chudokrevnosti
* snižuje vysoký tlak
* posiluje imunitní systém, chrání zdravé buňky před infekcí
* pomáhá při rýmě a nachlazení.
Pro koho není shiitake vhodná
Houba by se neměla užívat zasyrova, může způsobit kožní problémy.
Způsob užití
Shiitake lze upravit prakticky všemi způsoby – smažením, dušením, grilováním, zapékáním i uzením. V jídelníčku může nahradit maso, nebo naopak může maso doplnit.
Hodí se ke špagetám, se smetanovou omáčkou ke knedlíkům nebo těstovinám, ale připravit lze i klasickou smaženici nebo přidat houby do zeleninových salátů. Houby se mohou připravovat s cibulkou, uzeninami, brokolicí a sýrem.
III. Tančící houba
Trstnatec lupenitý, známý pod japonským názvem maitake (Grifola frondosa), čínsky hui shu hua, také patří mezi dřevokazné houby. V přírodě se však už vyskytuje jen zřídka a většinou v Asii.
Proto se mu začalo také říkat tančící houba (bylo velkým štěstím ji najít a houbaři doslova tančili radostí nad svým úlovkem). Od 80. let minulého století se pěstuje uměle.
Některé z účinků, které se maitake přisuzují
* má ochranný vliv na slinivku
* má schopnost ničit bakterie a viry, skvěle se vypořádává s infekcí, poradí si i s plísňovou a houbovou
* skvěle působí při cukrovce (snižuje glykémii a zvyšuje citlivost tkání na inzulin)
* umí pomoci s vysokým tlakem
* působí pozitivně na metabolismus
* pomáhá při osteoporóze
* působí protialergicky, pomáhá u atopické dermatitidy (chronického alergického zánětu pokožky)
* posiluje ledviny a játra
* podporuje funkci vaječníků
* je vhodná jako součást hubnoucích programů, výborně působí proti obezitě
Pro koho není maitake vhodná
Starší plodnice jsou tuhé, a proto jsou méně snadno stravitelné.
Způsob užití
Trsnatec lupenitý je jedlá a chutná houba s všestranným využitím v kuchyni. Dobře se hodí na dršťkovou polévku.
IV. Tibetský poklad
V zimě hmyz, v létě rostlina. To je překlad čínského názvu (dong chong xia co) pro housenici čínskou (Cordyceps sinensis). A právem, protože tato houba je zvláštním svazkem živočišného a rostlinného organismu.
Parazituje na housenkách některých motýlů nebo larev hmyzu. Nejprve zapouští do těla podhoubí a poději vyrůstají z jejího těla dlouhé hnědé plodnice.
Je známá jako tibetská houba nebo tibetský poklad a v tradiční čínské medicíně je již několik tisíc let ceněna jako posilující lék.
Některé z účinků, které se cordycepsu přisuzují
* rozpouští hleny
* posiluje ledviny, stimuluje nadledvinky
* užívá se při astmatu, kašli, celkovém oslabení plic, chronické bronchitidě a tuberkulóze
* pomáhá při rýmě
* má baktericidní účinek, zabírá například na zlatého stafylokoka
* podporuje imunitu
* má afrodiziakální účinky a užívá se při impotenci
* byla prokázána její protinádorová aktivita
* pomáhá ke zlepšení paměti a snížení únavy, zvlášť u starších lidí
* má antioxidační účinky
* rozšiřuje cévy, zlepšuje zásobování srdce a plic krví, optimalizuje obsah kyslíku v krvi, takže zlepšuje energetický stav celého organismu.
Pro koho není cordyceps vhodný
Nemá výrazná omezení.
Způsob užití
Ve starověké Číně se tato houba pěstovala pouze pro císaře a jeho domácnost a nejčastěji se užívala s pečenou kachnou. Dnes se mimo to připravuje s kuřecím, vepřovým, hovězím i skopovým masem.
Týká se to však jen míst přirozeného výskytu (Čína, Tibet, Japonsko). U nás se užívá především ve formě potravního doplňku ve formě tablet, kapslí nebo tinktury.
V. Mnoho názvů, jedna královna
Reishi (Ganoderma lucidum) je legendami opředená houba dlouhověkosti. V tradiční čínské medicíně je považována za skrytý poklad přírody.
Tuto nepřehlédnutelnou červenou houbu s českým názvem lesklokorka lesklá a čínsky též nazývanou ling zhi užívají v Číně k uchování zdraví už více než 4000 let. V poslední době přitahuje stále větší zájem farmakologů a lékařů nejen z Asie, ale z celého světa.
Doporučuje se při léčbě více než 20 chorob a potíží.
I moderní výzkum dokazuje, že houba ganoderma je díky svým téměř 200 biologicky aktivním složkám mimořádným pomocníkem nejen k posílení a ochraně jater, ale i v boji s vysokým krevním tlakem a vysokou hladinou krevního cukru. Účinkem se liší mladé podhoubí a výtrusy houby.
Účinky, které se reishi přisuzují
Výtrusy Podhoubí
* odstraňuje toxiny z buněk * posiluje odolnost těla, bojuje proti virové infekci
* čistí cévy * harmonizuje trávicí systém a činnost ledvin
*zklidňuje nervový systém * urychluje metabolismus, zmírňuje únavu
* snižuje účinky stresu, uvolňuje svaly * zlepšuje funkci jater
* posiluje kontrolní systémy v těle * zmírňuje klimakterické potíže
* obsahuje antialergickou látku (lanostan) * je bohaté na minerály, vitaminy a enzymy
* pomáhá při problémech s pamětí a při demenci * je to mozkové tonikum
* zpomaluje stárnutí buněk * vylučuje toxiny rozpustné ve vodě
Pro koho není reishi vhodná
Přestože se hovoří o velmi dobrém účinku reishi proti rakovině, vyzrálé výtrusy houby (nikoli podhoubí) se nedoporučují:
* starým lidem, protože mají spoustu skrytých chorobných ložisek a ty se mohou projevit všechny najednou
* u vážnějších diagnóz hned od počátku (může se nasadit, až se posílí imunita a tělo se zregeneruje)
* hodně oslabeným lidem
* u diagnózy rakoviny (intenzivnější čištění organismus hodně vyčerpává).
Způsob užití
Reishi je velmi hořká, a tudíž takřka nepoživatelná. Proto se užívá v podobě prášku. Ten se zpracovává do čajů, tablet a tinktury, ale také jako sirup.
Mezi další „zdravé“ houby patří například outkovka pestrá, v Číně nazývaná „tráva Říše nebes“ * penízovka sametonohá z čeledi čirůvkovitých, kterou můžete objevit i na své zahrádce * pečárka dvouvýtrusná (náš známý žampion), výborná jedlá houba se spoustou minerálních látek a vitaminů * václavka, která příznivě ovlivňuje naše srdce, a spousta jiných.
Zpracovala: Dana Pešková, Zdroj: dxn.cz, publikace Pavla Valíčka Rostliny pro zdravý život (nakl. Start) Foto: PX FUEL