Pamatujete, jak potřebovala Saxana v Dívce na koštěti nutně sehnat babské ucho? Tak to jí šlo právě o šalvěj. Říká se jí ale i jinak, třeba babí roucho, koníčky, rapaňa, šalfie či vlčí chvost. V léčitelství se používala odedávna a neobejdeme se bez ní ani v kuchyni.
K čemu se hodí?
Působí proti pocení – výzkumy prokázaly, že dokáže snížit produkci potu až o 50 %, přičemž největší účinek má dvě hodiny po požití. Této její vlastnosti využívají i kosmetické firmy při výrobě antiperspirantů. Ale vnitřní užití je vhodnější.
Bolení v krku – obsahuje třísloviny, které mají stahující účinky. Účinkuje nejen na bolest krku, ale i na různé afty a pomáhá při krvácení dásní. Většinou se doporučuje kloktání odvarem ze šalvěje, který může napomoci zastavit i počínající angínu.
Zažívací potíže – uvolňuje hladké svalstvo okolo trávicího ústrojí. Dokáže zklidnit žaludek, střeva a zamezit nadýmání.
Léčí rány – dokáže hubit některé bakterie. Toho lze využít třeba při drobném poranění na zahrádce a přiložit rozemnuté šalvějové listy.
Má příznivé účinky na paměť – projasňuje myšlenky a zlepšuje pozornost.
Působí i jako konzervační látka – i proto se přidává jako koření do jídla, zejména při pečení masa.
Jak ji usušit?
Pokud se rozhodnete šalvěj zpracovat, musíte dodržet pár pravidel. Listy sbírejte těsně před tím, než šalvěj vykvete. Musejí být naprosto suché, protože jinak by zhnědly a nedaly by se použít. Proto je ideální sbírat listy a nať za slunečných dní v poledne.
Sušit byste je měli v tenkých vrstvách ve stínu. Nať by i usušená měla mít zelenou až stříbrošedou barvu.
Vyrobte si
Med
Do zavařovací sklenice nasypte hrst rozdrcených listů šalvěje a zalijte medem. Důkladně promíchejte. Poté dejte sklenici asi na měsíc do chladné a temné místnosti a můžete používat.
Hodí se při nachlazení a bolesti v krku. Můžete ho jíst jen tak po lžičkách nebo rozpustit v horké vodě.

Tinktura
Připravte si 500 ml kvalitní pálenky a do ní přidejte hrst nakrájené kvetoucí nati. Macerujte asi jeden měsíc a poté tinkturu přeceďte. Uchovejte v temnu a chladu.
Užívejte krátkodobě asi 2x denně 20 kapek při angíně, viróze, nachlazení, bolestech svalů či žaludeční nevolnosti.

Víno
5 lžic sušené šalvěje zalijte 750 ml suchého bílého vína, nechte louhovat 5 – 6 dní na chladném místě.
Užívejte 1 polévkovou lžíci po jídle. Podporuje trávení a posiluje psychiku.

Čaj
2 – 3 lžičky řezané (sušené nebo čerstvé) šalvěje zalijte 250 ml vroucí vody, nechte vylouhovat 15 minut a pijte vlažný 1–2 šálky denně.
Pokud ho chcete užívat proti pocení, pak si dejte 1 lžíci každé dvě hodiny. Proti nočnímu pocení vypijte 1 šálek studeného čaje večer.

Bonbony
120 g medu, 100 g cukru krupice, 2 lžíce nadrcené sušené šalvěje, šťáva z poloviny citronu
Do hrnce dejte všechny ingredience kromě šalvěje a pozvolna směs zahřívejte na mírném ohni, až hmota zhoustne. Hrnec odstavte z plotny a vmíchejte šalvěj rozdrcenou na prach.
Na pracovní plochu si pak rozprostřete pečicí papír a lžičkou na něj nanášejte malé karamelky, které nechte ztuhnout. Můžete je pak obalit v moučkovém cukru, aby se nelepily k sobě, a uložit do dózy s víkem.
Tip: Bonbony budou ještě účinnější, když k šalvěji přidáte tymián, mátu a hřebíček.

Na co si dát pozor
Šalvěj obsahuje malé množství thujonu, který je toxický pro nervy a má negativní vliv na játra, proto se doporučuje užívat ji jen po určitou dobu. Při použití 3 šálků šalvěje za den ale poškození nehrozí.
Bylina se také nedoporučuje epileptikům a není vhodná ani pro těhotné, kojící ženy a malé děti.