Domů     Rýžovar se vám vyplatí
Rýžovar se vám vyplatí
13.9.2024

Už nikdy nechcete mít rýži příliš málo uvařenou, připálenou anebo dokonce rozvařenou? Kupte si rýžovar. Tohle vychytralé zařízení totiž pracuje na principu vaření v páře.

Další hrnec navíc, řeknete si. Ale pokud si doma vaříte rýži často, nikdy neprohloupíte nákupem správného rýžovaru. Nebudete už totiž muset myslet na to, jak dlouho rýži musíte vařit, ani nic dalšího hlídat. Technika vše vyřeší za vás.

Obsluha je přitom velmi jednoduchá: pomocí odměrky umístíte příslušné množství rýže a vody do nádoby, přístroj zapnete a ten se sám o vše postará.

A protože pracuje na principu vaření v páře, tím pádem si připravované potraviny zachovají i velké množství cenných vitamínů a minerálů.

Jaký koupit?

Vybrat si ten nejlepší a také cenově dostupný hrnec není zase tak jednoduché. Ty nejlevnější rýžovary už pořídíte od 500 korun, ty nejdražší, které bývají zpravidla multifunkční, stojí i tři a půl tisíce Kč.

Co na rýžovaru oceníte:

* Že nemusíte hlídat vaření

* Že můžete vařit různé druhy rýže jednoduše

* Že si vaření můžete naplánovat

* Že rýži udržíte dlouho teplou

* Že se rýže dá dobře tvarovat

Většina rýžovarů hravě zvládne uvařit různé typy rýže, včetně krátkozrnných jako arborio nebo sushi rýži, dražší typy dokonce bez potíží připraví dušené maso, zeleninu nebo polévku.

Na úplném začátku vašeho rozhodování o případné koupi hrnce by měly stát tři otázky:

1) Jak často rýži vaříte?

Dopřáváte-li si rýži jen jednou za čas, postačí vám standardní model. Pokud jsou u vás pokrmy s rýží na denním pořádku, zvažte komplikovanější model s vedlejšími funkcemi, jako je vaření pro různé druhy rýže.

2) Pro kolik lidí rýži vaříte?

U rýžovarů základní velikosti vyhledávejte objem od 0,5 l do 1,8 l, které obvykle zvládnou uvařit čtyři porce. Vaříte-li pro pětičlennou rodinu, zvolte zařízení o objemu mezi 2 a 3 litry.

Pokud ve vaší rodině žijí tři generace pod jednou střechou, tak vám nezbývá než prozkoumat nabídky těch nejobjemnějších modelů od 4 do 20 l. Ty jsou určené i pro restaurace.

Chcete-li se radši držet kilogramů, pak počítejte s tím, že do nejmenších modelů nasypete méně než 0,75 kg rýže, pro střední třídu platí hodnoty od 0,75 do 1,2 kg a nejvíce nasypete do těch typů hrnců, jež pojmou 1,3 kila, a někdy i více.

3) Jaká bude spotřeba energie?

Tady platí rovnice, že čím větší objem, tím větší je příkon a spotřeba energie.

Menší přístroje s příkonem kolem 350 W jsou zpravidla úspornější, středně velké rýžovary pro početnější rodinu vyžadují příkon 400–800 W, a u rozměrnějších modelů už příkon sahá až k 2000 W.

Jak správně rýži uvařit:

* Před vhozením do rýžovaru rýži omyjte, abyste ji zbavili nečistot a usazenin.

* Při prvním vaření sledujte, jestli se rýže nelepí ke dnu. Tímto neduhem trpí levnější modely.

* Hlídejte správný poměr rýže a vody – na 1 díl rýže většinou připadne 1,5 dílu vody.

* Pohlídejte si, zda máte dobře zvolené programy.

* Po vypnutí nechte rýži ještě cca 10 minut „dojít“ a teprve poté servírujte.

Další důležité funkce hrnců:

Programy na různé druhy rýže

Zpravidla mají hrnce přednastavené programy pro rýži basmati, jasmínovou, parboiled, indiánskou nebo sushi. Přístroj sám pozná, kdy je rýže hotová. Vy jen stisknete jedno tlačítko a necháte ho pracovat.

Multifunkční vaření

Pokročilejší, tedy multifunční modely mají tzv. funkci 2v1 (rýžovar i parní hrnec dohromady), které zvládnou napařování zeleniny, vaření polévek a ovesných vloček. Hrnec umí uvařit i vejce natvrdo, brambory, dušené maso a mnoho dalšího. Vždy si ale zkontrolujte, čemu je váš model nakloněn.

Časovač

Zajímavá je jistě i funkce odloženého startu, díky němuž si můžete nastavit čas vaření na jakoukoliv dobu, která vám vyhovuje. Konkrétní program je často možné odložit až o 24 hodin.

Funkce udržování teploty

Dá se říci, že právě tato funkce je nepostradatelnou výhodou. Právě vám váš manžel zavolal, že přijde z práce déle, než je obvyklé? Rýži, kterou nyní vaříte, tak díky této funkci už nemusíte později přihřívat.

Jakmile vaření skončí, přístroj sám udrží rýži teplou po dobu dvou až dvanácti hodin. Pozor, délka se významně liší model od modelu!

Ovládání přes mobilní aplikaci

U pokročilejších modelů můžete dokonce svůj rýžovar ovládat přes aplikaci v mobilu. Nastavíte si v ní jak program vaření, tak i čas spuštění, nebo můžete spravovat všechny funkce.

Bezpečnostní prvky

K dispozici máte ochranu proti vyvaření vody nebo proti přehřátí. Některé modely mají i tepluvzdornou rukojeť, takže si nespálíte ruku. Výhodou je i otvor pro únik páry ve víku, proto si při otevírání neopaříte obličej.

Údržba rýžovaru

Většina modelů má vyjímatelné části, které je možné omýt v myčce – o této možnosti se raději vždy přesvědčte v návodu. Nerez i teflon jsou sice snadno čistitelné povrchy, ovšem riziko poškrábání přesto i tady hrozí, zvláště pokud jde o nekvalitní teflon.

Uvařte si s námi:

Meruňkový rýžový nákyp z rýžovaru

1 hrnek rýže (ideálně arborio), 2 hrnky mléka, 1 lžíce skořice, 2 lžíce másla, 2 lžíce cukru, 3 vejce, 4 ks hřebíčku, 2 lžíce vanilkového cukru, 1 citron (kůra), 10 ks meruněk (čerstvé, kompotované nebo mražené)

1) Do rýžovaru dejte vařit rýži v mléce se lžičkou skořice a hřebíčkem. Přisypte oba cukry, přidejte máslo, kůru z jednoho citronu a promíchejte. Po uvaření nechte rýži částečně vychladnout. Oddělte žloutky od bílků a přimíchejte je do vychladlé rýže. Z bílků ušlehejte sníh a také ho vmíchejte do rýže.

2) Troubu si předehřejte na 180 °C a zapékací mísu vymažte máslem. Na dno naneste polovinu rýže a rovnoměrně ji rozprostřete. Poté na ni naskládejte půlky meruněk. Na tuto vrstvu naklaďte zbytek rýže. Pečte 45 až 50 minut, dokud nebude povrch zlatavý.

Upečený nákyp můžete polít šťávou z meruněk nebo posypat moučkovým cukrem či kakaem.

Parmezánové rizoto z rýžovaru

2 lžíce másla, ¼ hrníčku nakrájené cibule, ½ lžíce mletého česneku, 1 hrníček rýže arborio, sůl a pepř, 3 lžíce čerstvě strouhaného parmezánu.

Do rýžovaru vložte 2 lžíce másla, cibuli a česnek. Zapněte rýžovar. Jakmile je máslo roztavené, přidejte rýži a nechte 10 minut vařit. Poté přidejte sůl, pepř, zamíchejte a nechte dovařit.

Po dokončení dejte odležet alespoň 10 minut a smíchejte s 1 lžící másla a parmezánu.

Foto: Shutterstock
Související články
3.7.2025
Začalo ono krásné období plné chutí a vůní, většinou tak krátké a pomíjející. Ale co si trochu uložit do skleniček na horší časy? Jahodový džem s květy z černého bezu (4 sklenice 250 ml) 1 kg zralých sladkých jahod, 200–250 g cukru, 20 g jablečného pektinu, 100 g květů černého bezu (10–12 květenství) 1) Květy odložte na 30 minut na papír nebo na noviny, aby z nich vylezl hmyz. Poté květy odstř
24.6.2025
Trochu netradiční recept s použitím kávy a citronového pepře vás potěší svou chutí a určitě mile překvapí. Na 4 porce budete potřebovat: 4 plátky vepřové kotlety bez kosti, citronový pepř, hladkou mouku na obalení, olej na smažení, 1 střední nadrobno nakrájenou cibuli, 1 šálek (200 ml) silné překapávané nebo turecké kávy bez lógru, 1 lžíci hladké mouky, šlehačku (250 ml), sůl Přílohy: hranolky
18.6.2025
Kdo by neměl! Dobrý párek se bez ní vůbec nedá vychutnat. Nejen proto je ale hořčice je v různých obměnách doma prakticky po celém světě. Výchozími surovinami pro výrobu hořčice jsou hořčičné semínko, ocet a sůl. Ovšem není hořčice jako hořčice. Už v základu se hořčice odlišuje podle toho, jaký druh hořčičného semínka se používá. * Jde o tři různé rostliny, příbuzné řepce olejné – ze kte
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
3.6.2025
Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi. V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto, že wasabi je drahé. Pokud je chcete opravdu och
reklama
Šikovné tipy
Křída umí více než jen psát
Mít po ruce křídu se v domácnosti vyplatí. Skvěle čistí a umí i pár dalších kousků, přitom nedráždí, nevyvolává alergie a není jedovatá. Nahradí levanduli v šatníku: Působí ale trochu jinak. Zatímco levandule svým intenzivním aromatem nepříjemné pachy překryje, křída spíš řeší jejich příčinu, kterou bývá vlhkost v šatníku. Ta podporuje množení bakterií, které jsou […]
Vyzkoušeli jsme: Tablety, nebo gel?
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se […]
Když se barva na vlasy nepovede
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s […]
Kabelka jako pomocník i šperk
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Čína: Její panenská příroda vám sebere dech
epochanacestach.cz
Čína: Její panenská příroda vám sebere dech
Slunce se mocně opírá o štíty mohutných hor. Na nebi není ani mráček a skoro to vypadá, že ostré vrcholky masivů musejí každou chvilkou protnout blankytně modrou oblohu. Jejich majestátnost a dravost krotí nádherné listnaté lesy, jejichž podzimní „čarokresba” vezme dech všem přihlížejícím. Je jednou z největších zemí a statistické údaje popisující tuto nejlidnatější část
Rusové museli USA uplatit, aby Aljašku koupily
historyplus.cz
Rusové museli USA uplatit, aby Aljašku koupily
Alexandr II. rázuje po místnosti sem a tam. Dobře ví, že mu teče do bot. Řada neúspěšných válek zemi zcela zdecimovala. Dluhy navíc začínají být neúnosné. „Prodejte Aljašku,“ rozhodne nakonec, „stejně slouží jen jako výběh pro lední medvědy!“ V médiích Aljašku označují všelijak – jako velkou zamrzlou hroudu ledu, ledárnu či Sewardovu ledničku. Ve Spojených státech
Magické křižovatky: Hranice mezi světy
epochalnisvet.cz
Magické křižovatky: Hranice mezi světy
Na první pohled obyčejné místo. Silnice, která se rozbíhá do čtyř stran. Křižovatka. Ale podle pradávných věr právě tady slábne závoj mezi světy. Je to místo, kde můžete přivolat duchy, uzavřít smlouvu s démonem nebo získat dovednosti, které nejsou z tohoto světa. Opravdu tady můžete změnit svůj osud? A jak vysokou cenu za to zaplatíte?
Počítač a baterie steré 2000 let. Skutečně existovaly!
enigmaplus.cz
Počítač a baterie steré 2000 let. Skutečně existovaly!
Připadají vám hodinový strojek či baterie jako vymoženosti dnešní doby? Takzvaný počítač z Antikythéry objevil 17. března 1902 řecký archeolog Spiridon Spice (1859–1932) při prohledávání vraku římské
Z jiné hvězdné čtvrti: Sluneční soustavou prolétá mezihvězdná kometa
21stoleti.cz
Z jiné hvězdné čtvrti: Sluneční soustavou prolétá mezihvězdná kometa
Astronomové oznámili objev teprve třetího známého objektu, který k nám přilétl z jiného hvězdného systému. Tento návštěvník, nově označený jako 3I/ATLAS, byl poprvé spatřen teleskopem v Chile jako nez
Přivolejte si malé zázraky
nejsemsama.cz
Přivolejte si malé zázraky
Lidská přání a touhy se po tisíciletí příliš nemění a například snaha získat lásku a vysněného partnera je věčná. Malá domácí magie funguje, ať už si přejete svůj život obohatit čímkoli. Domácí magie je dnes často opomíjena kvůli exotičtějším způsobům čarování. A to je škoda. Kvůli tomu se zapomíná na malá kouzla, která znaly už
Bramborový koláč s jablky
tisicereceptu.cz
Bramborový koláč s jablky
Suroviny 250 g brambor 60 g másla 200 g cukru moučky 2 vejce 250 g polohrubé mouky prášek do pečiva jablka Na drobenku 50 g hrubé mouky 30 g másla 30 g cukru krupice Postup Bram
Řeka přináší leccos, někdy dokonce i lásku
skutecnepribehy.cz
Řeka přináší leccos, někdy dokonce i lásku
Čas utekl jako voda, s Pepou, o kterého jsem kdysi tak stála, jsme se rozvedli. Byla jsem přesvědčena, že zůstanu sama, ale osud to tak nechtěl. Měl pro mě ještě jednu lásku. Koukala jsem z okna chaty na jez a myslela na to, že čas utekl jako ta voda. Jak je to dlouho, co jsem se na jezu producírovala,
Morávková drasticky hubne, aby zachránila manželství?
nasehvezdy.cz
Morávková drasticky hubne, aby zachránila manželství?
Co se to děje s oblíbenou herečkou ze seriálu Ordinace v růžové zahradě? Dana Morávková (53) vždy působila dojmem sebevědomé ženy, která by nesklouzla k malichernostem, jako je nesmyslné hladovění v t
Interiér s ikonami skandinávského designu
rezidenceonline.cz
Interiér s ikonami skandinávského designu
Nedaleko Los Angeles si mladý pár nechal postavit vzdušnou rezidenci kombinující ocelový skelet, skleněné stěny a sekvojové obklady. uvnitř vás okouzlí ikony skandinávského designu. Vroce 1998 Mark a Andrea Meyerhoferovi koupili dům v zalesněnémpodhůří Lacanada Flintridge v Kalifornii. Pár začal spolu se skupinou architektů s přetvářením domu tak, že přestavěli část s kuchyní a rodinnou místností.
Bodie: Mrtvé město zlata, hříchu a zločinu, kde se zastavil čas
epochaplus.cz
Bodie: Mrtvé město zlata, hříchu a zločinu, kde se zastavil čas
Stovky „městeček duchů“ jsou rozesety po Spojených státech jako památka na období zlaté horečky, ale žádné není tak známé a zachovalé jako Bodie. Toto kdysi největší a nejmodernější městečko v Kalifornii, plné zlata, peněz, hříchu a krve, prožilo jen tři roky slávy, než se propadlo do desítek let úpadku. Dnes, jako národní historická památka, vypadá,
První surfařská cestovka slaví plnoletost: 18 let na vlnách
iluxus.cz
První surfařská cestovka slaví plnoletost: 18 let na vlnách
Surfová kancelář Surf-Trip, kterou založili sourozenci Olivovi, naučila za 18 let surfovat tisíce lidí z Česka i Slovenska. Z původně malých surfových kempů vyrostla ve stabilní cestovní kancelář s me