Domů     Rýžovar se vám vyplatí
Rýžovar se vám vyplatí
13.9.2024

Už nikdy nechcete mít rýži příliš málo uvařenou, připálenou anebo dokonce rozvařenou? Kupte si rýžovar. Tohle vychytralé zařízení totiž pracuje na principu vaření v páře.

Další hrnec navíc, řeknete si. Ale pokud si doma vaříte rýži často, nikdy neprohloupíte nákupem správného rýžovaru. Nebudete už totiž muset myslet na to, jak dlouho rýži musíte vařit, ani nic dalšího hlídat. Technika vše vyřeší za vás.

Obsluha je přitom velmi jednoduchá: pomocí odměrky umístíte příslušné množství rýže a vody do nádoby, přístroj zapnete a ten se sám o vše postará.

A protože pracuje na principu vaření v páře, tím pádem si připravované potraviny zachovají i velké množství cenných vitamínů a minerálů.

Jaký koupit?

Vybrat si ten nejlepší a také cenově dostupný hrnec není zase tak jednoduché. Ty nejlevnější rýžovary už pořídíte od 500 korun, ty nejdražší, které bývají zpravidla multifunkční, stojí i tři a půl tisíce Kč.

Co na rýžovaru oceníte:

* Že nemusíte hlídat vaření

* Že můžete vařit různé druhy rýže jednoduše

* Že si vaření můžete naplánovat

* Že rýži udržíte dlouho teplou

* Že se rýže dá dobře tvarovat

Většina rýžovarů hravě zvládne uvařit různé typy rýže, včetně krátkozrnných jako arborio nebo sushi rýži, dražší typy dokonce bez potíží připraví dušené maso, zeleninu nebo polévku.

Na úplném začátku vašeho rozhodování o případné koupi hrnce by měly stát tři otázky:

1) Jak často rýži vaříte?

Dopřáváte-li si rýži jen jednou za čas, postačí vám standardní model. Pokud jsou u vás pokrmy s rýží na denním pořádku, zvažte komplikovanější model s vedlejšími funkcemi, jako je vaření pro různé druhy rýže.

2) Pro kolik lidí rýži vaříte?

U rýžovarů základní velikosti vyhledávejte objem od 0,5 l do 1,8 l, které obvykle zvládnou uvařit čtyři porce. Vaříte-li pro pětičlennou rodinu, zvolte zařízení o objemu mezi 2 a 3 litry.

Pokud ve vaší rodině žijí tři generace pod jednou střechou, tak vám nezbývá než prozkoumat nabídky těch nejobjemnějších modelů od 4 do 20 l. Ty jsou určené i pro restaurace.

Chcete-li se radši držet kilogramů, pak počítejte s tím, že do nejmenších modelů nasypete méně než 0,75 kg rýže, pro střední třídu platí hodnoty od 0,75 do 1,2 kg a nejvíce nasypete do těch typů hrnců, jež pojmou 1,3 kila, a někdy i více.

3) Jaká bude spotřeba energie?

Tady platí rovnice, že čím větší objem, tím větší je příkon a spotřeba energie.

Menší přístroje s příkonem kolem 350 W jsou zpravidla úspornější, středně velké rýžovary pro početnější rodinu vyžadují příkon 400–800 W, a u rozměrnějších modelů už příkon sahá až k 2000 W.

Jak správně rýži uvařit:

* Před vhozením do rýžovaru rýži omyjte, abyste ji zbavili nečistot a usazenin.

* Při prvním vaření sledujte, jestli se rýže nelepí ke dnu. Tímto neduhem trpí levnější modely.

* Hlídejte správný poměr rýže a vody – na 1 díl rýže většinou připadne 1,5 dílu vody.

* Pohlídejte si, zda máte dobře zvolené programy.

* Po vypnutí nechte rýži ještě cca 10 minut „dojít“ a teprve poté servírujte.

Další důležité funkce hrnců:

Programy na různé druhy rýže

Zpravidla mají hrnce přednastavené programy pro rýži basmati, jasmínovou, parboiled, indiánskou nebo sushi. Přístroj sám pozná, kdy je rýže hotová. Vy jen stisknete jedno tlačítko a necháte ho pracovat.

Multifunkční vaření

Pokročilejší, tedy multifunční modely mají tzv. funkci 2v1 (rýžovar i parní hrnec dohromady), které zvládnou napařování zeleniny, vaření polévek a ovesných vloček. Hrnec umí uvařit i vejce natvrdo, brambory, dušené maso a mnoho dalšího. Vždy si ale zkontrolujte, čemu je váš model nakloněn.

Časovač

Zajímavá je jistě i funkce odloženého startu, díky němuž si můžete nastavit čas vaření na jakoukoliv dobu, která vám vyhovuje. Konkrétní program je často možné odložit až o 24 hodin.

Funkce udržování teploty

Dá se říci, že právě tato funkce je nepostradatelnou výhodou. Právě vám váš manžel zavolal, že přijde z práce déle, než je obvyklé? Rýži, kterou nyní vaříte, tak díky této funkci už nemusíte později přihřívat.

Jakmile vaření skončí, přístroj sám udrží rýži teplou po dobu dvou až dvanácti hodin. Pozor, délka se významně liší model od modelu!

Ovládání přes mobilní aplikaci

U pokročilejších modelů můžete dokonce svůj rýžovar ovládat přes aplikaci v mobilu. Nastavíte si v ní jak program vaření, tak i čas spuštění, nebo můžete spravovat všechny funkce.

Bezpečnostní prvky

K dispozici máte ochranu proti vyvaření vody nebo proti přehřátí. Některé modely mají i tepluvzdornou rukojeť, takže si nespálíte ruku. Výhodou je i otvor pro únik páry ve víku, proto si při otevírání neopaříte obličej.

Údržba rýžovaru

Většina modelů má vyjímatelné části, které je možné omýt v myčce – o této možnosti se raději vždy přesvědčte v návodu. Nerez i teflon jsou sice snadno čistitelné povrchy, ovšem riziko poškrábání přesto i tady hrozí, zvláště pokud jde o nekvalitní teflon.

Uvařte si s námi:

Meruňkový rýžový nákyp z rýžovaru

1 hrnek rýže (ideálně arborio), 2 hrnky mléka, 1 lžíce skořice, 2 lžíce másla, 2 lžíce cukru, 3 vejce, 4 ks hřebíčku, 2 lžíce vanilkového cukru, 1 citron (kůra), 10 ks meruněk (čerstvé, kompotované nebo mražené)

1) Do rýžovaru dejte vařit rýži v mléce se lžičkou skořice a hřebíčkem. Přisypte oba cukry, přidejte máslo, kůru z jednoho citronu a promíchejte. Po uvaření nechte rýži částečně vychladnout. Oddělte žloutky od bílků a přimíchejte je do vychladlé rýže. Z bílků ušlehejte sníh a také ho vmíchejte do rýže.

2) Troubu si předehřejte na 180 °C a zapékací mísu vymažte máslem. Na dno naneste polovinu rýže a rovnoměrně ji rozprostřete. Poté na ni naskládejte půlky meruněk. Na tuto vrstvu naklaďte zbytek rýže. Pečte 45 až 50 minut, dokud nebude povrch zlatavý.

Upečený nákyp můžete polít šťávou z meruněk nebo posypat moučkovým cukrem či kakaem.

Parmezánové rizoto z rýžovaru

2 lžíce másla, ¼ hrníčku nakrájené cibule, ½ lžíce mletého česneku, 1 hrníček rýže arborio, sůl a pepř, 3 lžíce čerstvě strouhaného parmezánu.

Do rýžovaru vložte 2 lžíce másla, cibuli a česnek. Zapněte rýžovar. Jakmile je máslo roztavené, přidejte rýži a nechte 10 minut vařit. Poté přidejte sůl, pepř, zamíchejte a nechte dovařit.

Po dokončení dejte odležet alespoň 10 minut a smíchejte s 1 lžící másla a parmezánu.

Foto: Shutterstock
Související články
3.10.2024
Balkánská je balkánská kuchyně je koncertem vůní a chutí a připomene krásnou dobu letní dovolené. Máme pro vás pár skvělých receptů. Čočková čorba (4 porce) 2 lžíce olivového oleje, 1 středně žlutá cibule nakrájená na kostičky, 1 velká nebo 3 malé mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky, 1 střední brambor oloupaný a nakrájený na kostičky, 2 stroužky česneku nakrájené na plátky, 1 lžíce rajčat
30.9.2024
Zakysané mléčné produkty jsou nejen výborným zdrojem bílkovin a vápníku, ale blahodárně působí i na naše střeva. Vyznáte se v nich? Na trhu jich objevíte hned několik. Všechny jsou pro naše zdraví přínosné, však se také řadí mezi superpotraviny. A to pro obsah prospěšných bakterií. Vedle vitaminů A, D a B a kvalitních bílkovin obsahují také fosfor. Množství vápníku je úplně stejné jako v mléce,
27.9.2024
Obdivujete nádherné fondánem nebo marcipánem potažené dorty v kuchařkách i na internetu a přemýšlíte, že se do toho jednou také pustíte, ale pořád ne a ne se k tomu odhodlat? Obavy z toho, jestli potahování zvládnete, jsou pochopitelné, protože práce s marcipánem nebo fondánem už vyžaduje trochu cukrářských zkušeností, a tak by se vám možná hodilo pár rad cukrářky Olgy Ceralové. Nakonec zjistíte,
23.9.2024
Podzim se blíží, ale je ještě přece jen až „za rohem“. Takže ještě hodně grilovaček určitě zvládnete. A připravit si můžete třeba pravé řecké speciality. Souvlaki (viz úvodní foto) 600 g vepřového masa, olivový olej, 50 ml bílého vína, 3 lžíce citronové šťávy, 1 lžička majoránky, 1 lžička tymiánu, 1 bobkový list, sůl, pepř 1) Maso nakrájejte na kostky o průměru 4 centimetry a dejte do mísy. 2)
17.9.2024
Když se řekne těstoviny, asi si každý představí Itálii, i když jejich původ není vůbec tak jasný. Jisté ovšem je, že jsou oblíbené po celém světě. Už kvůli tomu, že i jednoduchou přípravou vykouzlíte spoustu zajímavých a bohatých chutí. Penne a la vodka (4 porce) 1 cibule, 2 stroužky česneku, 300 g penne, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička sušených chilli vloček, 2 lžíce rajského protlaku, 1 ple
reklama
Šikovné tipy
Obrazy z lisovaných květů
Chcete si na stěnu zavěsit skutečný originál? Není to nic nedostupného, dokonce si takovou dekoraci můžete vlastnoručně vyrobit. Inspirací vám může být tradiční japonské umění oshibana. Ačkoli je sušení a lisování květin pro radost a na ozdobu nejspíš skoro tak staré jako lidstvo samo, k dokonalosti a uměleckému směru ho dovedli až Japonci někdy v […]
Domácí kosmetika s vůní medu
Med se k pěstění krásy používá od nepaměti. A ve vlastnoručně vyrobené kosmetice budete mít jistotu, že je ho tam poctivá porce. Med umí hodně. Intenzivně hydratuje pleť i vlasy, hojí rty, regeneruje suchou pokožku, brání infekcím na kůži. Umí dokonce změkčit zatvrdlou kůži na patách. Hodí se pro všechny typy pleti, pozor jen při […]
Vybrat správné ponožky není jen tak
Měli byste jim věnovat stejnou pozornost, jako když si vybíráte boty. Protože i na ponožkách záleží, jak se vám bude chodit a jestli se budete cítit příjemně a pohodlně. Ponožky musí udržet vaše nohy v suchu, v zimě v teple, v létě by zas měly zabraňovat pocení a zápachu, jejich lemy nesmí škrtit a švy by vás neměly nikde […]
Krabička na kapesníky může být hezká
A vyrobit ji vůbec není těžké. Jestli rádi tvoříte, ale netroufáte si zatím na větší věci, tohle je nápad právě pro vás. Budete potřebovat: Krabičku (polotovar koupíte na internetu, v hobby marketech nebo ve výtvarných potřebách), větší a menší štětec, univerzální vodou ředitelné barvy Povrch krabičky před natíráním důkladně zbavte prachu a jiných nečistot. Bílou […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Nešťastní samečci tarantulí: Hledají lásku, nacházejí smrt
21stoleti.cz
Nešťastní samečci tarantulí: Hledají lásku, nacházejí smrt
Podzimní období v Coloradu přináší zvláštní jev, nastává totiž čas páření tarantulí. Pavoučí milostné hrátky dokonce přitahují nadšence z dalekých koutů, kteří touží spatřit každoroční milostné rituál
Zchlaďte svou žáhu
nejsemsama.cz
Zchlaďte svou žáhu
Pálení žáhy je problém, který může potkat kohokoli, a přestože není nebezpečný, umí být hodně otravný. Podívejme se na to, proč vzniká a jak se ho lze zbavit. Možná jste si právě pochutnala na oblíbeném jídle, a najednou cítíte nepříjemné pálení, které vám stoupá od žaludku až do krku. Ano, přesně tohle je pálení žáhy a není to žádná
Sladký zabiják: Přidaný cukr zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění
epochaplus.cz
Sladký zabiják: Přidaný cukr zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění
Sladká chuť kdysi našim předkům signalizovala, že daná potravina je zdrojem rychle využitelné energie, kterou potřebovali při dlouhých pochodech, namáhavé práci, útěku či při boji. Ovšem s dnešním pohodlnějším způsobem života a dostupností sladkostí prakticky na každém kroku se z cukru stal nepřítel číslo jedna, mimo jiné ohrožuje i naše srdce! Cukry rozlišujeme na v
Červený duch z Arizony: Démon nebo neznámé zvíře?
epochalnisvet.cz
Červený duch z Arizony: Démon nebo neznámé zvíře?
Podle legendy zrozené v roce 1883 v americkém státě Arizona žije na jihovýchodě země podivné stvoření vypadající jako velbloud. Kromě toho, že má jít o děsivého obřího tvora, který útočí na lidi, prý na jeho hřbetě sedí lidská kostra. Jde o ducha nebo tvora z masa a kostí?   Měsíc visí nízko na obloze a krajinu
Pustevny: Stopa architekta Dušana Jurkoviče
epochanacestach.cz
Pustevny: Stopa architekta Dušana Jurkoviče
Dřevo, pestré barvy a lidové tradice. Tak bychom mohli ve zkratce charakterizovat dílo architekta Dušana Jurkoviče. Jeho stavby jsou dodnes perlami mnoha míst naší republiky v čele s Pustevnami nad Rožnovem pod Radhoštěm. Našli bychom jen málo architektů, kteří ve své práci tak důsledně a přitom tvořivě respektovali lidové tradice. Dušan Jurkovič, významný představitel secesní architektury, sice
Herufek: Láska v každém kousku čokolády
iluxus.cz
Herufek: Láska v každém kousku čokolády
Ještě na začátku minulého století patřilo Česko k čokoládovým velmocím, tato tradice byla sice zdecimována válkou a dobou komunismu, ale nikdy úplně nezmizela. Důkazem je také rodinná čokoládovna sídl
Knihovnička Domácí lékař je plná receptů na domácí kurýrování
tisicereceptu.cz
Knihovnička Domácí lékař je plná receptů na domácí kurýrování
Chtěli byste mít doma knížečku, do které můžete nahlédnout kdykoli vás trápí nějaké zdravotní neduhy a najít v ní rovnou i rychlé řešení? Tak právě pro vás je tu náš nový Domácí lékař plný rad na přír
Tajemná sekta ohrožovala dceru
skutecnepribehy.cz
Tajemná sekta ohrožovala dceru
Před lety se moje mladší dcera zapletla s nebezpečnou sektou. Zdravotní následky si bohužel nese dodnes. Dcera propadla temným silám a nebezpečné sektě! Věřila, že čeká dítě se samotným Satanem. Co když to ale byla pravda? Dceřino soukromí jsem respektovala Kdysi dávno lidé věřili, že dívky mohou otěhotnět s ďáblem. Někteří lidé tomu věří i
Záhada švédské kamenné lodě: Byla pohřebištěm, nebo observatoří?
enigmaplus.cz
Záhada švédské kamenné lodě: Byla pohřebištěm, nebo observatoří?
Více než tisíc kamenných lodí najdete po celé Skandinávii. Nejpozoruhodnější z nich se nazývá Ales Stenar a nachází se v jižním Švédsku. V jejích útrobách má být údajně ukryt hrob mýtického krále.
Dovolenkový ráj hokejové legendy
rezidenceonline.cz
Dovolenkový ráj hokejové legendy
Asi pětačtyřicet minut jízdy od Los Angeles po malebné Pacific Coast Highway leží Malibu, destinace báječných rekreačních sídel bohatých a slavných. Na jedné z jejích nejlepších pláží se před lety usadila s rodinou i někdejší dlouholetá hvězda americké NHL, Chris Chelios. Chelly, jak ho s láskou nazývají jeho kolegové, když komentuje NHL pro EPSN, trojnásobný
Pražská asanace: Lidé chodili do bourané čtvrti na exkurzi
historyplus.cz
Pražská asanace: Lidé chodili do bourané čtvrti na exkurzi
Početná skupina zvědavců prochází po vratkých pavlačích z jednoho opuštěného domu do druhého. V ruce třímají pouze svíce. Smutně si přehrávají ten mizející kus pražské historie. Myslí na ten podivný a legendami opředený starosvětský život, jenž v těchto ponurých domech a průchodech ještě nedávno bujel. Brzy bude všemu konec…   Pro jednoho jde o největší zhůvěřilost, jaké se
Proč Patrasovou tak moc trápí?
nasehvezdy.cz
Proč Patrasovou tak moc trápí?
Saxofonista Felix Slováček (81) si stále užívá života naplno. Koncertuje, rád chodí do společnosti a dorazil také na oslavu narozenin hudebního skladatele Zdeňka Bartáka (70). I když měl dvě hodiny