Domů     Ryba na sváteční stůl
Ryba na sváteční stůl
12.12.2023

Jsou tu Vánoce, čas oblíbených šupináčů, ale nejen jich. Stále častěji se kupují i jiné druhy ryb.

A důležité je vědět, jak s nimi zacházet. V tom ale mnozí pokulhávají. Možná to nebude ani nechutí k rybám samotným. Třeba jste prostě nevyrostli v rybářské rodině, a tak to s rybami moc neumíte. Ale i to se dá změnit.

Jak nakupovat

Měli byste se rozhodnout, jestli mořskou, nebo sladkovodní. Je to otázka chuťových preferencí, i když je pravda, že mořské ryby bývají dietnější, ale některé, zejména losos, tuňák a sardinka, mají vyšší obsah omega-3 mastných kyselin.

To ovšem platí jen tehdy, pokud rybu připravujete i s kůží, protože podstatná část omega-3 kyselin se nachází v podkožním tuku. Protentokrát vynechme zmražené ryby a pojďme na nákup do prodejny s čerstvými. Na co se soustředit?

Hlavním znakem čerstvosti je barva žaber. Ty musejí být červené, nesmí na nich být sliz ani pěna. Kůže ryby musí být napjatá, a když do ní zapíchnete prst, důlek se hned vyrovná. Prohlédněte si oko, jestli není zakalené.

Jak ryby ukládat?

Přinesenou rybu je třeba uložit do chladu. Ideální teplota je 0–2 °C, maximálně 4 °C. Pokud je vykuchaná, omyjeme ji a osušíme. Pokud získáme rybu celou, musíme ji vykuchat a pečlivě odstranit všechny nečistoty.

Zejména dejte pozor, abyste rybu nepotřísnili žlučí, protože ta by rybu znehodnotila. Očištěnou a osušenou rybu dejte na talíř nebo do krabičky a překryjte fólií, nebo do fólie zabalte. Takto může zůstat v lednici 2 dny. Máte-li možnost vakuování, pak se její trvanlivost prodlouží až na 5 dní.

Mrazit, nebo ne?

Samozřejmě je vhodné rybu připravovat čerstvou. Ale pokud víte, že ji celou nevyužijete, nebo máte doma rybáře, budete asi přebytky mrazit. Ani to není u ryb bez problému. Ideálně by totiž teplota měla být nejméně -35 °C, což v domácích mrazácích nedosáhnete.

Pokud tedy víte, že budete mrazit ryby častěji, uvažujte o lednici s rychlomrazením. V mrazáku skladujte ryby v mikrotenovém sáčku nebo v plastové uzavíratelné krabičce. Maximální doba by neměla přesáhnout jeden měsíc, aby neutrpěla kvalita.

Rozmrazení

Stejně jako maso i rybu je třeba rozmrazovat šetrně. Vyndejte ji z mrazáku den před kuchyňskou úpravou a vložte ji do lednice, kde postupně rozmrzne.

Zásadně nepoužívejte vodu ani vysokou teplotu, protože tak se přemnoží mikroorganismy, které mohou způsobit zdravotní problémy.

Co s rybím pachem?

Některým lidem vadí charakteristický rybí pach. Měli byste ale vědět, že není u každé ryby stejný. Hodně záleží na prostředí, kde žila. V každém případě část odéru zmizí se slizem, který smyjete.

Můžeme ji také na chvíli namočit do mléka, které také zápach vytáhne. Poté ji umyjte a osušte a pokapejte citronovou šťávou, která jednak zápach neutralizuje, jednak zpevní maso.

Pár tipů

Ryby snesou téměř všechny úpravy. Můžete je vařit, dusit, péct i grilovat, ale i marinovat ve směsi citrusů a bylinek. A určitě se vám bude hodit pár rad.

• Pořiďte si kvalitní ostrý nůž, nebo spíš dva. Na filetování je vhodná tenká ostrá, pružná špička. Na porcování podkov zase upotřebíte silnější nůž nebo sekáček.

• Rybě neuškodí více soli, ale rozhodně to nepřežeňte s kořením. Pamatujte, že rybí maso je jemné a má svou vlastní chuť. Nesnažte se ji přebít.

• Některé ryby, třeba pečeného pstruha, můžete před konzumací celého vykostit. Vyndáte páteř i s kostmi, jde to snadno.

• Pokud budete grilovat, pamatujte, že je lepší mít filety s kůží. Ty totiž udrží křehké maso pohromadě. Pokud ji nechcete sníst, můžete ji na konci úpravy sundat.

Nezapomeňte však, že opečená kůže některých ryb (třeba pstruha či makrely) je velmi chutná a křupavá.

Jaké vybrat koření?

Každý kuchař vám řekne, že koření nesmí přebít chuť rybího masa. Nanejvýš vhodný je citron. A v našich končinách se jako základní koření na ryby používá kmín. K tomu pak můžeme přidat některou z bylinek.

Kopr se hodí k lososu, ale měl by se přidávat těsně před dokončením. Stálicí k rybě je i tymián. Čerstvým můžete naplnit vnitřek ryby, nebo se dává do oleje, ve kterém se ryba marinuje. Do polévek patří petrželka, rozmarýn dodá zase rybě středomořský šmrnc.

Francouzi rádi dávají na ryby estragon, který má výraznou lehounce nahořklou chuť. Itálii připomene zase bazalka. A pokud byste chtěli zabrousit do Asie, budete potřebovat čerstvý zázvor, koriandr a sójovou omáčku.

Foto: Shutterstock

Související články
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
reklama
Šikovné tipy
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Šelma, která přechytračila pasti: první důkaz, že vlk použil nástroj
21stoleti.cz
Šelma, která přechytračila pasti: první důkaz, že vlk použil nástroj
V odlehlých končinách západní Kanady se odehrála scéna, kterou by ještě nedávno považovali biologové za nemožnou. Výzkumný tým pracující na území národa Heiltsuk položil na mořské dno pasti na invaziv
Omlazující zázrak zvaný exosomy
nejsemsama.cz
Omlazující zázrak zvaný exosomy
Zní to skoro jako sen. Na scénu přichází inteligentní sérum, které aplikujete na obličej dvakrát denně, a ono ihned začne aktivně likvidovat nedokonalosti pleti. Revoluční novinka, která cloumá světem kosmetiky! Právě to je docela nenápadná pleťová péče s tzv. exosomy, jež dokáže takřka nahradit nákladné botulotoxinové či hyaluronové injekční zákroky. S buňkami komunikuje a aktivně je napravuje Exosomy jsou nosiči informací,
Stříbrné vánoční dny 2025: Vstupenka pro naše čtenáře ZDARMA!
epochanacestach.cz
Stříbrné vánoční dny 2025: Vstupenka pro naše čtenáře ZDARMA!
Zveme všechny příznivce lákavého vánočního nakupování a báječné vánoční atmosféry na výstaviště do Letňan PVA EXPO PRAHA, kde proběhne již 16. ročník veletrhu STŘÍBRNÉ VÁNOČNÍ DNY. Tento veletrh dárků, dekorací a spotřebního zboží je pořádán uvnitř výstavní haly a nabízí kromě báječných nákupů všeho druhu také příjemnou relaxaci a občerstvení u velkého vánočního stromu za
Tasmánský král sýrů pocházel z Čech
epochalnisvet.cz
Tasmánský král sýrů pocházel z Čech
Mladík, stojící na přídi zaoceánské lodi, s nadějí pozoruje blížící se australské břehy. V následujících desetiletích se nejen proslaví a zbohatne, ale především naučí protinožce milovat sýry.   Potomci sedláka Josefa Vyhnálka z Hnátnice nedaleko Letohradu ve východních Čechách mají život narýsovaný dlouho dopředu…Především nejstarší syn Milan Vyhnálek (1925–2013), od něhož se v souladu s tradicí očekává,
Proč se britská vévodkyně Kate nebojí nosit i levné šperky?
epochaplus.cz
Proč se britská vévodkyně Kate nebojí nosit i levné šperky?
Když se Kate Middleton stala součástí královské rodiny, získala přístup k desítkám vzácných diamantů a historických klenotů. Přesto je na ní uvidíme jen při nejvýjimečnějších příležitostech. Místo nich často volí levné, dostupné nebo moderní šperky a rozhodně to není proto, že by drahokamy neměla ráda. Jde o promyšlenou strategii, díky které působí přístupně, moderně a
Melounový drink
tisicereceptu.cz
Melounový drink
A abyste měli všechny ty dobroty čím zapít, tak si umíchejte skvělý nápoj. Melounový drink je tou pravou tečkou na závěr. Na zdraví! Ingredience 60 ml světlého rumu 2 limety 12 až 14 lístků má
Proč kráska opustila hvězdného boháče Cruise?
nasehvezdy.cz
Proč kráska opustila hvězdného boháče Cruise?
Herec z filmu Rain Man, Tom Cruise (63), skončil zase sám, bez lásky! Jeho přítelkyně, kubánsko-španělská herečka Ana de Armas (37), ho po devíti měsících opustila. Údajně vyprchala jiskra a milen
Birkin Jane Birkin míří do dražby – a její hodnota je hlubší než ta finanční
iluxus.cz
Birkin Jane Birkin míří do dražby – a její hodnota je hlubší než ta finanční
Když se na aukci objeví Hermès Birkin, ceny běžně stoupají do statisíců dolarů. Ale když jde o kabelku, kterou desítky let nosila sama Jane Birkin, přidává se k finanční hodnotě ještě jedna – emocioná
V našem domě jedna navíc
skutecnepribehy.cz
V našem domě jedna navíc
Manžel mě jeden den informoval, že si našel milenku, a hned následující den si ji k nám nastěhoval. Žila jsem roky v domnění, že náš manželský život je v pohodě. Bohužel jsem si to myslela jen já. Spokojený vztah skončil ze dne na den. Manžel mi jednoho dne sdělil, že miluje jinou. A ta je teď těhotná! Rovnou mi oznámil, že
Plakala císařovna pro svého soudce Ti?
historyplus.cz
Plakala císařovna pro svého soudce Ti?
Po tváři čínské císařovny Wu se koulí slzy jako hrachy…Její oblíbenec, ministr Ti Žen-ťie, muž činu, který se dokázal ohánět slovem v soudní síni stejně jako mečem v případě ohrožení a nejedou jí dobře poradil ve státnických záležitostech, právě odešel na věčnost.   „Nemůže být falešná?“ ptá se Chung Liang svého pána, který pozoruje velkou
Řeka Sambatjon: Byl smrtící vodní živel skutečný?
enigmaplus.cz
Řeka Sambatjon: Byl smrtící vodní živel skutečný?
Rozbouřený říční tok s mohutnými peřejemi je děsivý a neúprosný. Jeho vroucí vody ode dna odpoutávají obrovské těžké balvany a zuřivě jimi vrhají do vzduchu. Vymrštěné kameny pak dopadají na každého,
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i