Domů     Říká se jim pâté a terina…
Říká se jim pâté a terina…
8.12.2023

Jemná masová pasta, která se maže na krajíčky čerstvého chleba nebo na opečené bagetky. I tak by se dala popsat paštika. Pokrm, který může být i luxusní delikatesou.

V každém obchodě s potravinami a v lahůdkářství si můžete za pár korun nakoupit paštiky různých chutí a provedení. Přesto se pusťte do vlastní výroby a připravte si paštiku domácí. Až ji jednou zkusíte, nejspíš už nikdy nebudete chtít jinou.

Ostatně vždy tak budete mít jistotu, že ta vaše paštika zaručeně neobsahuje kuřecí či vepřové kůže, drůbeží separáty, sóju, škrob ani mouku.

Zalijte paštiku domácím bujonem, který po vychladnutí udělá na povrchu efektní rosolovitou vrstvu.
Zalijte paštiku domácím bujonem, který po vychladnutí udělá na povrchu efektní rosolovitou vrstvu.

Kterou si vyberete?

Jsou ideální ke svačince i jako studený předkrm. A když si na nich dáte opravdu záležet, mohou se stát gurmánským skvostem svátečního stolu. Vybírat můžete ze dvou typů:

* Teriny – připravují se ze směsi nahrubo rozemletého masa nebo jater, které se šetrně zapékají ve speciální nádobě (terině) ponořené do vodní lázně. Teriny se následně nechají vystydnout a pak se krájejí nožem na plátky.

Na tácu se mohou dozdobit, například brusinkami. Jako příloha se servíruje čerstvá zelenina, houby naložené v kyselém nálevu, nakládané cibulky a další…

* Pâté – najdete ve sklenici nebo jiné nádobě a je velmi jemné, neboť maso se nejprve umele a pak vyšlehá dohladka. Před uzavřením se sklenice zalije sádlem.

Tato paštika se servíruje v nádobě, v níž se připravovala, s nožem a s krajíčky opečené bagetky, toustů, chleba nebo jiného pečiva vhodného k namazání.

Tip Paní domu: Chuť terin nejlépe vynikne, když je asi hodinu před podáváním ponecháte při pokojové teplotě. Tak budou mít prostor na to, aby rozvinuly všechny své akcenty.

Vyzkoušejte paštiku „en croute“ – tedy terinu, která se před vložením do zapékací mísy obalí. Můžete ji zabalit do listového těsta nebo do plátků slaniny.
Vyzkoušejte paštiku „en croute“ – tedy terinu, která se před vložením do zapékací mísy obalí. Můžete ji zabalit do listového těsta nebo do plátků slaniny.

Co se hodí?

Paštiky se připravují z různých druhů mas, například z vepřového, drůbežího, králičího a zvěřiny nebo jejich směsí. Existují i rybí varianty. Z vnitřností jsou vhodná játra. Dochutit a dozdobit je pak můžete čímkoli podle své fantazie.

Použijte sušené ovoce, česnek, pepř, bylinky – třeba tymián nebo kadeřavou petrželku, lanýže, rozinky, špetku lékořice, muškátový oříšek, koňak nebo jiný alkohol… Lze přidat i vejce.

Obdobou paštik typu „en croute“ je galantina. Jedná se o roládu připravenou z vykostěného masa, které je naplněné jemnou a vhodně okořeněnou masovou nádivkou.

Z masa se používá drůbeží, vepřové nebo z pernaté zvěře – koroptev, bažant. Vždy musí být „mladé“. Starší je nutné tepelně zpracovávat delší dobu, což nepříznivě ovlivňuje chuť a kvalitu náplně.

Galantina se peče v troubě a podává se na studeno.

Tajemstvím správné galantiny je právě nádivka, která – aby byla opravdu jemná – se dvakrát pomele na masovém strojku a pak se ještě prolisuje přes síto.

Do směsi se přimíchávají přísady, nakrájené na kostičky. Například uzený jazyk, syrové vepřové sádlo, uzená slanina, lanýže, pistácie, játra a další…

Paštika z husích jater

Suroviny:

500 g očištěných a odblaněných husích jater * 250 g vařeného nebo pečeného libového vepřového sádla * 100 g syrového vepřového sádla * 1 lanýž nebo pestřec * 2 žloutky * sůl * paštikové koření * 1 lžíce worcesterské omáčky * 1 lžíce rumu nebo koňaku * plátky slaniny na vyložení formy * 1 bobkový list

Příprava:

1. Husí játra rozdělte na dvě poloviny. Jednu polovinu nakrájejte na plátky, protáhněte na nudličky nakrájeným lanýžem, dejte do misky, pokapejte worcesterskou omáčkou a rumem nebo koňakem, osolte, okořeňte a nechejte v chladu asi hodinu marinovat.

2. Sádlo, druhou polovinu husích jater a vepřové maso nakrájejte na kostky a na masovém strojku dvakrát umelte. K této masové kaši přidejte žloutky, sůl, nepatrné množství paštikového koření a vše metlou prošlehejte.

3. Formu vyložte plátky slaniny, přidejte masovou kaši a poklaďte ji částí marinovaných jater. Na ně dejte opět trochu masové kaše, a tak střídavě postupujte, až vše spotřebujete.

Nahoru přijde masová kaše a zakryjte ji tenkým plátkem syrového vepřového sádla, na které položte bobkový list.

4. Formu přikryjte poklicí nebo alobalem a ve vodní lázni v troubě ji vařte přibližně 90 minut. Pak sejměte pokličku nebo alobal, odstraňte bobkový list a plátek sádla, popřípadě slijte tekutinu, je-li nějaká na povrchu, a nechte paštiku vychladnout.

5. Z dobře vychlazené paštiky lžící namočenou v horké vodě vykrajujte lístečky. Do středu skleněného talířku položte plátek citronu, na něj vkusně naaranžujte lístečky vykrájené z paštiky. Dozdobte zelenou petrželkou. Podávejte s opečeným chlebem a zeleninovým salátem bez majonézy.

Tip Paní domu: Tato paštika se také výborně hodí jako pomazánka na chlebíčky nebo k plnění košíčků z listového těsta.

Související články
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
29.9.2025
Tvrdá vánočka, bábovka „placatá“ jako věneček, koblihy plné omastku. Kde se stala chyba? Těsto nejde zpracovat Aby šlo těsto dobře zpracovat, je nutné, aby měly všechny jeho složky pokojovou teplotu. Máslo či tuk nechte na kuchyňské lince změknout, do těsta nedávejte vajíčka a mléko rovnou z ledničky. Pokud se srazí tuk s vejci, můžete ho nad horkou vodní párou lehce rozehřát.  Na vině může b
24.9.2025
V kotlíku nad ohněm lze tavit a ohřívat nepřeberné množství pochutin, zdaleka to není jen sýr. Fondue můžete připravit masové, s vývarem, zeleninové či ovocné a čokoládové.   Správné ingredience * Pro sýrové fondue vybírejte kvalitní sýry, tučnější a aromatické, např. čedar, ementál, goudu či gruyere. * Při dochucování se meze nekladou, hodí se česnek, bílé víno, třešňovice, mušká
reklama
Šikovné tipy
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Lakovaná kouzla
Také máte doma lahvičky laků na nehty, které nepoužíváte? Nevyhazujte je, mohou posloužit k úplně jiným účelům. Tady je několik tipů, k čemu všemu se taková malá lahvička může hodit. * Dekorativní těžítko: Dá se vyrobit velmi snadno. Budete potřebovat jen větší oblázek, širší prázdnou plechovku nebo plechové víko, vodu a lak na nehty. Do plechovky […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Goldfingers Prague – místo pro dokonalou zábavu v Praze
epochanacestach.cz
Goldfingers Prague – místo pro dokonalou zábavu v Praze
Každá významná událost, ať už narozeniny či rozlučka se svobodou, představuje rovnici s několika proměnnými. Cílem je vždy stejný výsledek: vytvořit zážitek s takovou hustotou, aby se nesmazatelně zapsal do paměti. Mnoho pokusů však končí jen jako běžný večer s vyšším rozpočtem. Rozdíl mezi pouhou konzumací a skutečným prožitkem přitom spočívá v precizním řízení všech
Skrývala Krannerova kašna troubu?
historyplus.cz
Skrývala Krannerova kašna troubu?
Jeho výstavba se z mnoha důvodů výrazně opozdila. Třebaže od potlačení svatodušních bouří uplynuly již skoro dva roky, v Praze dál převládá odpor k rakouské monarchii. Pomník císaře Františka I. je proto odhalen ve vší tichosti a čeští vlastenci si z něj rádi utahují… Krátce po smrti rakouského císaře Františka I. (1768–1835) se čeští stavové
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Vojáci, které nezabil mráz: nové důkazy o nemocích Napoleonovy armády
21stoleti.cz
Vojáci, které nezabil mráz: nové důkazy o nemocích Napoleonovy armády
V létě roku 1812 zahájil Napoleon s více než půlmilionovou armádou tažení na Rusko. Nepochyboval o rychlém vítězství, avšak místo toho přišla jedna z největších katastrof vojenských dějin. Jen zlomek
Rozpadne se Matáskovi i čtvrté manželství?
nasehvezdy.cz
Rozpadne se Matáskovi i čtvrté manželství?
Tohle by se nemuselo herci ze seriálu Bratři a sestry Davidu Matáskovi (62) vyplatit! Třikrát se rozvedl, čtyřikrát oženil. Dosud se zdálo, že s jeho současnou manželkou, o dvacet pět let mladší Evo
Mendělejevova tabulka prvků: Zdálo se mu o ní ve snu?
epochaplus.cz
Mendělejevova tabulka prvků: Zdálo se mu o ní ve snu?
Říká se, že Dmitriju Ivanoviči Mendělejevovi se periodická tabulka prvků zjevila ve snu. Ať už je to pravda, nebo jenom legenda, jedno je jistém právě díky němu má svět chemie svůj řád. Muž, který dokázal předpovědět i prvky, jež tehdy ještě nikdo neznal, přetváří chaos v dokonalý systém. Rok 1869 se stává mezníkem moderní vědy.
Pro peníze by zničil celou rodinu!
skutecnepribehy.cz
Pro peníze by zničil celou rodinu!
Žila jsem jen pro své děti, Magdu a Petra. Chtěla jsem, aby měli v životě vše, co potřebovali. Myslela jsem, že jsem jim vštípila správné hodnoty. Jak jsem se pletla! Vždy byli nerozluční až do chvíle, kdy se na mých narozeninách do krve pohádali. Od mé oslavy spolu nepromluvili, a co víc, dělají si naschvály! Vždycky jsem odsuzovala kamarádky, hádající
Bitva u Azincourtu: Vítězného Jindřicha V. okradli lapkové
epochalnisvet.cz
Bitva u Azincourtu: Vítězného Jindřicha V. okradli lapkové
K zemi se snáší hustý déšť. Před vlhkem není úniku, znavení a hladoví Angličané se choulí chladem. Mluví šeptem, nebo mlčí. Král ostatně nařídil ticho.   Vstal za rozednění, nechal se obléct do zbroje a zúčastnil se mše. Anglický král Jindřich V. (1387–1422) je během ní pohroužen do sebe. Nemá před sebou pěkné vyhlídky. Francouzské
Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio: Nejsportovnější klasik
iluxus.cz
Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio: Nejsportovnější klasik
Druhé takové auto budete na trhu jen těžko hledat. Sportovní klasik v tom nejlepším slova smyslu. Alfa Romeo Giulia je sportovní sedan, který chytí za srdce už při pohledu zvenčí. Po usednutí za v
Když make-up nedělá, co má
nejsemsama.cz
Když make-up nedělá, co má
Make-up má podtrhnout půvab ženy, sjednotit pleť a zakrýt případné nedostatky. Dokáže také zamaskovat následky probdělé noci, pleť rozzářit a dodat jí zdravý vzhled. Ale co když se ráno hezky nalíčíte a za pár hodin zjistíte, že se make-up usadil ve vráskách a místo maskování je ještě zvýrazňuje? Problém nemusí být v kosmetickém produktu, ale v chybném nanášení. Pozor, připravit! Sebelepší
Čupakabra, nebo zmutovaný kojot? Texas děsí další záhadné stvoření
enigmaplus.cz
Čupakabra, nebo zmutovaný kojot? Texas děsí další záhadné stvoření
Tajemný tvor se psími či vlčími rysy se objevil na dvorku jedné rodiny v texaském městě Grapevine. Zatímco odborníci se dohadují, co to je, sousedé mají jasno. Podle nich jde o legendární čupakabru, b
Domácí malinovka z čerstvých malin
tisicereceptu.cz
Domácí malinovka z čerstvých malin
Pokud jsou maliny samy o sobě dost sladké, tak není zapotřebí přidávat cukr. Ingredience 5 snítek máty 250 g čerstvých malin 7 lžic třtinového cukru 1 l mírně perlivé vody šťáva z ½ citronu