Domů     Říká se jim pâté a terina…
Říká se jim pâté a terina…
8.12.2023

Jemná masová pasta, která se maže na krajíčky čerstvého chleba nebo na opečené bagetky. I tak by se dala popsat paštika. Pokrm, který může být i luxusní delikatesou.

V každém obchodě s potravinami a v lahůdkářství si můžete za pár korun nakoupit paštiky různých chutí a provedení. Přesto se pusťte do vlastní výroby a připravte si paštiku domácí. Až ji jednou zkusíte, nejspíš už nikdy nebudete chtít jinou.

Ostatně vždy tak budete mít jistotu, že ta vaše paštika zaručeně neobsahuje kuřecí či vepřové kůže, drůbeží separáty, sóju, škrob ani mouku.

Zalijte paštiku domácím bujonem, který po vychladnutí udělá na povrchu efektní rosolovitou vrstvu.
Zalijte paštiku domácím bujonem, který po vychladnutí udělá na povrchu efektní rosolovitou vrstvu.

Kterou si vyberete?

Jsou ideální ke svačince i jako studený předkrm. A když si na nich dáte opravdu záležet, mohou se stát gurmánským skvostem svátečního stolu. Vybírat můžete ze dvou typů:

* Teriny – připravují se ze směsi nahrubo rozemletého masa nebo jater, které se šetrně zapékají ve speciální nádobě (terině) ponořené do vodní lázně. Teriny se následně nechají vystydnout a pak se krájejí nožem na plátky.

Na tácu se mohou dozdobit, například brusinkami. Jako příloha se servíruje čerstvá zelenina, houby naložené v kyselém nálevu, nakládané cibulky a další…

* Pâté – najdete ve sklenici nebo jiné nádobě a je velmi jemné, neboť maso se nejprve umele a pak vyšlehá dohladka. Před uzavřením se sklenice zalije sádlem.

Tato paštika se servíruje v nádobě, v níž se připravovala, s nožem a s krajíčky opečené bagetky, toustů, chleba nebo jiného pečiva vhodného k namazání.

Tip Paní domu: Chuť terin nejlépe vynikne, když je asi hodinu před podáváním ponecháte při pokojové teplotě. Tak budou mít prostor na to, aby rozvinuly všechny své akcenty.

Vyzkoušejte paštiku „en croute“ – tedy terinu, která se před vložením do zapékací mísy obalí. Můžete ji zabalit do listového těsta nebo do plátků slaniny.
Vyzkoušejte paštiku „en croute“ – tedy terinu, která se před vložením do zapékací mísy obalí. Můžete ji zabalit do listového těsta nebo do plátků slaniny.

Co se hodí?

Paštiky se připravují z různých druhů mas, například z vepřového, drůbežího, králičího a zvěřiny nebo jejich směsí. Existují i rybí varianty. Z vnitřností jsou vhodná játra. Dochutit a dozdobit je pak můžete čímkoli podle své fantazie.

Použijte sušené ovoce, česnek, pepř, bylinky – třeba tymián nebo kadeřavou petrželku, lanýže, rozinky, špetku lékořice, muškátový oříšek, koňak nebo jiný alkohol… Lze přidat i vejce.

Obdobou paštik typu „en croute“ je galantina. Jedná se o roládu připravenou z vykostěného masa, které je naplněné jemnou a vhodně okořeněnou masovou nádivkou.

Z masa se používá drůbeží, vepřové nebo z pernaté zvěře – koroptev, bažant. Vždy musí být „mladé“. Starší je nutné tepelně zpracovávat delší dobu, což nepříznivě ovlivňuje chuť a kvalitu náplně.

Galantina se peče v troubě a podává se na studeno.

Tajemstvím správné galantiny je právě nádivka, která – aby byla opravdu jemná – se dvakrát pomele na masovém strojku a pak se ještě prolisuje přes síto.

Do směsi se přimíchávají přísady, nakrájené na kostičky. Například uzený jazyk, syrové vepřové sádlo, uzená slanina, lanýže, pistácie, játra a další…

Paštika z husích jater

Suroviny:

500 g očištěných a odblaněných husích jater * 250 g vařeného nebo pečeného libového vepřového sádla * 100 g syrového vepřového sádla * 1 lanýž nebo pestřec * 2 žloutky * sůl * paštikové koření * 1 lžíce worcesterské omáčky * 1 lžíce rumu nebo koňaku * plátky slaniny na vyložení formy * 1 bobkový list

Příprava:

1. Husí játra rozdělte na dvě poloviny. Jednu polovinu nakrájejte na plátky, protáhněte na nudličky nakrájeným lanýžem, dejte do misky, pokapejte worcesterskou omáčkou a rumem nebo koňakem, osolte, okořeňte a nechejte v chladu asi hodinu marinovat.

2. Sádlo, druhou polovinu husích jater a vepřové maso nakrájejte na kostky a na masovém strojku dvakrát umelte. K této masové kaši přidejte žloutky, sůl, nepatrné množství paštikového koření a vše metlou prošlehejte.

3. Formu vyložte plátky slaniny, přidejte masovou kaši a poklaďte ji částí marinovaných jater. Na ně dejte opět trochu masové kaše, a tak střídavě postupujte, až vše spotřebujete.

Nahoru přijde masová kaše a zakryjte ji tenkým plátkem syrového vepřového sádla, na které položte bobkový list.

4. Formu přikryjte poklicí nebo alobalem a ve vodní lázni v troubě ji vařte přibližně 90 minut. Pak sejměte pokličku nebo alobal, odstraňte bobkový list a plátek sádla, popřípadě slijte tekutinu, je-li nějaká na povrchu, a nechte paštiku vychladnout.

5. Z dobře vychlazené paštiky lžící namočenou v horké vodě vykrajujte lístečky. Do středu skleněného talířku položte plátek citronu, na něj vkusně naaranžujte lístečky vykrájené z paštiky. Dozdobte zelenou petrželkou. Podávejte s opečeným chlebem a zeleninovým salátem bez majonézy.

Tip Paní domu: Tato paštika se také výborně hodí jako pomazánka na chlebíčky nebo k plnění košíčků z listového těsta.

Související články
12.12.2025
Guláš umí uvařit po paměti snad každá, i nezkušená kuchařka. Dokonce jeho přípravu perfektně zvládají i muži, kteří si ke sporáku stoupají spíš výjimečně, jen když chtějí strávníky překvapit svým kuchařským uměním… Každá domácnost připravuje guláš trochu jinak. Receptura dědící se z generace na generaci se liší v druhu použitého masa, v koření a různých ochucovadlech, v zálivce, kterou maso běh
10.12.2025
Yerba maté je třetím nejoblíbenějším teplým povzbuzujícím nápojem světa. Na přípravu se používají mladé lístky byliny cesmíny paraguajské.   Kouřová vůně a uzená chuť. Řízný a hořký… Tak popisují znalci tradiční jihoamerický nápoj, který tamní šamani při svých rituálech používali již v dobách před Kristem, a který má dodnes přezdívky Zázrak z pralesa nebo Zelené zlato indiánů. Zdravá
2.12.2025
Přinášíme vám 5 zajímavostí o avokádu – potravině, která si získává stále větší oblibu! 1. Je se svými průměrnými 220 kcal na 100 g pravou kalorickou bombou, jen mírně zaostávající za čokoládou? Skoro čtvrtinu dužiny totiž tvoří tuk. 2. I přes svou kalorickou vydatnost patří k nejzdravější druhům zeleniny? Tuky, které obsahuje, jsou velmi kvalitní, složením se podobají olivovému oleji.
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
reklama
Šikovné tipy
Z vlastnoručního etažéru a malované dózy bude cukroví chutnat ještě lépe
Na štědrovečerní tabuli se bude dřevěný etažér vyjímat lépe než cukroví naskládané na talíři. Zkuste si ho letos vyrobit. Křehké druhy cukroví můžete do té doby uložit v plechových dózách, které pomalujete vánočními motivy. Dóza na cukroví Vlastnoručně zdobená dóza s domácím cukrovím může posloužit i jako pěkný dárek.   Budete potřebovat: * plechové dózy * vodou […]
Vyrábíme schránku pro Ježíška
Kam vložit dopisy s vánočními přáními, aby je Ježíšek spolehlivě našel? Přece do speciální vánoční schránky.   Budete potřebovat: * dárkovou bedýnku na dvě lahve vína (má vysouvací zadní stranu a poutko, za níž schránku můžete zavěsit na dveře, okno nebo plot) * rukavice * vrtačku se speciálním nástavcem zvaným sukovník (14 mm) * brusnou […]
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Chytila do své sítě Lewandowská konečně boháče?
nasehvezdy.cz
Chytila do své sítě Lewandowská konečně boháče?
Konečně se život krásky ze seriálu Mladá krev Simony Lewandowské (26) vyvíjí podle jejích představ? Její hvězda nyní sice míří vzhůru, herečka se však svěřila, že není nejspokojenější. Buďto nepřich
Jak správně navoskovat snowboard – postup krok za krokem
epochaplus.cz
Jak správně navoskovat snowboard – postup krok za krokem
Vytáhli jste snowboard ze skříně a skluznice vypadá jako zašedlá sušenka? Pokud vás na svahu všichni předjíždějí a prkno se na rovinkách zastavuje, je nejvyšší čas provést voskování snowboardu. Dobrou zprávou je, že navoskovat snowboard zvládnete i doma – bez drahého servisu a během jednoho večera. Proč je voskování skluznice tak důležité Čerstvě navoskovaná skluznice
VistaJet – Ideální cesta do oblak
epochalnisvet.cz
VistaJet – Ideální cesta do oblak
Vlastnctví soukromého tryskáče je sice vnímáno jako jeden ze symbolů bohatsví a úspěchu, ve skutečnosti je ale provozování vlastního dopravního letadla spíše noční můrou. Náklady na provoz, servis, posádku či prostor v hangáru jsou astronomické. Existuje ale snadnější a efektivnější cesta, která nic neubírá na přepychu a exkluzivitě. Jmenuje se VistaJet… Hledání nových formatů
Betonové baterie budou napájet města budoucnosti
21stoleti.cz
Betonové baterie budou napájet města budoucnosti
I v budoucnosti budou města vyžadovat velké množství elektrické energie pro své fungování, a to ideálně z obnovitelných zdrojů. Tuto energii je však třeba někde ukládat. Ve městech budoucnosti by se t
Věděla jsem, že to bývalo květinářství!
skutecnepribehy.cz
Věděla jsem, že to bývalo květinářství!
Když jsem přijela poprvé do Španělska, cítila jsem se jako doma. Procházela jsem se uličkami, zdály se mi tak známé. Snad z minulého života? Horké sluneční paprsky, jasně modrá obloha, slaná voda a pláže mě vždycky přitahovaly. Procestovala jsem toho opravdu hodně, myslela jsem si, že mě už na cestách v mých padesáti letech nemůže nic překvapit. Přesto
Schwarzenberskou banku vytuneloval její ředitel
historyplus.cz
Schwarzenberskou banku vytuneloval její ředitel
Bankovnictví je prastará záležitost. Už Ježíš v Novém zákoně zvrhává v chrámu stolice lichvářů a vyhání je z posvátného místa. Řád templářů ve středověku buduje bankovní síť, aby mohli poutníci do Svaté země cestovat se směnkou, a nikoli s hotovostí. Florenští bankéři v době renesance rovnou kontrolují finanční toky velké části Evropy…   S 18.
Nejkrásnější adventní trhy Evropy
nejsemsama.cz
Nejkrásnější adventní trhy Evropy
Přinášíme vám ty nejlepší tipy, kam vyrazit na vánoční trhy jen kousek od českých hranic! Vyberte si od těch největších a nejproslulejších, až po méně známé, ale o to malebnější. Na každém z nich na vás dýchne pravý duch Vánoc. Bratislava Udělejte si výlet na vánoční trhy do Bratislavy! Slovenská metropole se tu promění v jeden velký sváteční příběh.Ulice historického centra se rozzáří světýlky,
Vánoce, které vás překvapí
epochanacestach.cz
Vánoce, které vás překvapí
Kde jsou nejlepší Vánoce? Než odpovíte logicky, že doma, zkuste si přečíst, jak to na Ježíška vypadá po světě. Zázrak Vánoc stojí za to zažít kdekoli. Ať se tam zpívá Tichá noc, nebo Narodil se Kristus Pán… Kanada Ještě před Štědrým dnem pořádají Kanaďané pečicí večírky, kdy příchozí pečou vánoční koláčky „cookies“ dle vlastního receptu. Chodí tu Santa
Zatmění předurčené zápěstí
iluxus.cz
Zatmění předurčené zápěstí
Ženevská manufaktura Frederique Constant a magazín Time+Tide dokazují, že ze spojení vždy vychází kreativní počiny. Produktově limitovaná novinka rozšíří kolekci Highlife. Konkrétně se jedná o mode
Šťavnaté rolky na slanině
tisicereceptu.cz
Šťavnaté rolky na slanině
Skvělá letní rychlovka, kterou si oblíbí každý. Dovnitř můžete dát i jiné náplně, výtečný je třeba špenát. Ingredience 6 kuřecích prsou 250 g slaniny 200 g sýra 1 sklenice sušených rajčat gr
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Zelená žena z Babylonu: Mýtus, který přetrval desetiletí
enigmaplus.cz
Zelená žena z Babylonu: Mýtus, který přetrval desetiletí
Legenda o takzvané „zelené ženě z Babylonu“ patří k nejznámějším neověřeným příběhům archeologie 20. století. Podle rozšířených, avšak nikdy nepotvrzených tvrzení měl britský archeolog Sir Henry Rawli