Domů     Recepty ze spíže
Recepty ze spíže
23.3.2023

Někdy je třeba uvařit z pár ingrediencí, prostě použít, jak se říká, co dům dal. Ale v tom jsou naše hospodyňky víc než dobré. Takže my přidáváme jen pár receptů pro inspiraci.

Zapečená bulka s vejcem

(4 porce)

4 bulky, 4 vejce, olivový olej, sůl, pepř, pažitka nebo petrželka

1) Bulky ve dvou třetinách nařízněte a část vydlabejte. Potřete olivovým olejem a rozklepněte do nich vejce.

2) Osolte opepřete a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 8 minut.

3) Posypejte pažitkou nebo petrželkou a podávejte ještě horké.

Doba přípravy 20 minut

Náročnost 1

Snídaně na vidličku, která nedá žádnou práci, a přitom zasytí a zahřeje. Chcete-li, můžete do vydlabaných bulek přidat třeba šunku nebo sýr. Jako příloha se hodí opečená zelenina.

Sýrová polévka s chipsem

(4 porce)

1,2 l drůbežího vývaru, 5 stroužků česneku (můžete dát méně), 4 lžíce másla, 4 lžíce mouky, 120 ml bílého vína, 3 hrsti nastrouhaného sýra, 4 lžíce parmezánu

1) Nejdřív si udělejte chipsy. Nastrouhejte parmezán. Troubu vyhřejte na 200 °C, vyložte plech pečicím papírem a vytvořte na něm 4 sýrové kupičky (nechte mezi nimi dostatek místa, sýr se vám v troubě rozteče). Vložte do trouby asi na 10 minut. Hotové chipsy nechte vychladnout a pak je opatrně sloupněte z pečicího papíru.

2) Vývar uveďte do varu, přidejte stroužky česneku a zmírněte plamen.

3) Na pánvičce rozpusťte máslo, přidejte mouku a udělejte světlou jíšku. Zalijte vínem rozvařte a vlijte do vývaru. Na mírném plamenu vařte asi 15 minut.

4) Do hrnce vsypte sýr, míchejte, až se rozpustí a polévku ozdobenou chipsy hned podávejte. Se sýrem by se polévka už neměla vařit.

Doba přípravy 40 minut

Náročnost 1

V polévce skvěle zužitkujete různé zbylé sýry z lednice nebo z mrazáku. A nebojte se ani těch zrajících. Pokud nechcete použít víno, můžete přidat trochu mléka. A kdyby trochu krému zbylo, přidejte ještě sýr a trochu smetany a máte omáčku na těstoviny.

Strata

(4 porce)

1 sáček zmraženého listového nebo sekaného špenátu, 1 velká nadrobno nakrájená cibule, 3 lžíce másla, 250 g staršího bílého pečiva nakrájeného na kostky, 170 g ementálu, 60 g parmezánu, 700 ml mléka, 8 vajec, 2 lžíce dijonské hořčice, pepř, muškátový oříšek, sůl

1) Ze špenátu vymačkejte vodu a pak ho nasekejte nadrobno. Cibuli osmažte na másle na středním stupni, až zvláční, trvá to asi 5 minut. Osolte ji, opepřete, postrouhejte muškátovým oříškem, smažte ještě minutu, pak přidejte špenát a sejměte z ohně.

2) Zapékací formu (můžete udělat v několika malých) vymažte máslem a po dně rozložte třetinu chlebových kostek. Pokryjte třetinou špenátové směsi a posypte třetinou sýrů. Postup zopakujte, poslední vrstvu budou tvořit sýry.

3) Prošlehejte mléko s vejci a hořčicí, osolte a opepřete. Stratu přelijte ochuceným mlékem, formu přetáhněte fólií a dejte nejméně na 8 hodin do chladu.

4) Troubu předehřejte na 180 °C. Formu se stratou nechte stát 30 minut v pokojové teplotě, pak ji vložte do trouby a pečte asi 45 až 55 minut na střední příčce trouby až vyběhne, zezlátne a bude propečená.

Doba přípravy 100 minut + odležení

Náročnost 2

Strata je vlastně taková italská žemlovka naslano. Výhodou je, že v ní můžete zužitkovat různé zbytky, a při tom vytvoříte skvělé jídlo, takže fantazii se meze nekladou. A kdy ji udělat? Kdykoliv. Může to být oběd, večeře, ale klidně i pohoštění pro kamarády.

Pochoutka z jedné pánve

(4 porce)

3 plátky anglické slaniny, 2 střední brambory (varný typ B), ¼ lžičky soli, ¼ lžičky mletého pepře, 4 velká vejce, 50 g uzeného sýra nebo čedaru nastrouhaného nahrubo, čerstvá pažitka nebo petrželka na posypání (nemusí být)

1) Na plotnu postavte pánev o průměru cca 30 cm vhodnou do trouby a položte na ni vedle sebe plátky slaniny. Pak teprve zapněte na mírný výkon. Opékejte z obou stran, až budou plátky křupavé.

Odstavte, tuk nechte v pánvi, slaninu přesuňte na talíř vyložený papírovými utěrkami. Až slanina trochu zchladne, nakrájejte ji na kousky. Mezitím předehřejte troubu na 200 °C.

2) Brambory omyjte, oloupejte a nastrouhejte co nejvíc nahrubo, nebo nakrájejte na malé kousky a důkladně osušte a vymačkejte v látkové utěrce.

3) Pánev vraťte na sporák, a až bude vypečený tuk dobře rozehřátý, vsypte osušené brambory a rychle je promíchejte. Pak je rozprostřete a nechte 2 minuty opékat bez míchání. Osolte, opepřete a promíchejte. Opět bez míchání 3 minuty opékejte.

Poté znovu promíchejte a zase 2 minuty opékejte. Brambory by měly mírně zhnědnout. Pak vmíchejte nakrájenou slaninu a opékejte další 2 minuty.

4) Odstavte pánev a v bramborové směsi udělejte lžící čtyři prohlubně. Do každé rozklepněte vejce. Okolo vajec posypejte nastrouhaným sýrem.

5) Vložte do trouby a zapékejte asi 8–10 minut. Podle chuti dosolte a opepřete. Posypejte bylinkami a ihned podávejte.

Doba přípravy 60 minut

Náročnost 2

V Americe tomuto jídlu říkají „hash brown“ a připravují je jako víkendovou snídani. U nás bychom je asi nazvali selská pánev a dali bychom si je třeba i k večeři.

Výhodou je, že se nemusíte striktně držet receptu, ale můžete přidat podle chuti další ingredience.

Nudle s mákem

(4 porce)

180 g hrubé mouky, 2 žloutky, špetka soli, 1–2 lžíce vody, 20 g másla, mletý mák , moučkový cukr, olej, hrst rozinek

1) Mouku se žloutky, solí a vodou zpracujte v hladké tužší těsto a nechte půl hodiny pod utěrkou odležet.

2) Mezitím si namočte rozinky do vlažné vody, aby změkly.

3) Z těsta vyválejte tenký plát a krájejte širší nudle, které vařte v osolené vodě s olejem.

3) Jakmile vyplavou, jsou hotové. Nudle sceďte, vložte do mísy a prolijte rozpuštěným máslem.

4) Podávejte posypané mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem a posypané rozinkami.

Doba přípravy 70 minut

Náročnost 2

Prosté a obyčejné jídlo, které udělá radost dětem a vám možná také připomene doby dávno minulé. Možná se pak podivíte, proč jste je tak dlouho nedělali.

Francouzské tousty

(4 porce)

4 plátky toustového chleba, 300 ml mléka, 50 g másla, 10 g vanilkového cukru, 2 vejce, ¼ lžičky mleté skořice, 1 kávová lžička vanilkového aroma, špetka strouhaného muškátového oříšku, moučkový cukr na posypání

1) V míse vyšlehejte metličkou vejce, mléko, muškátový oříšek, skořici, vanilkové aroma a cukr.

2) Na středním ohni v pánvi rozehřejte máslo.

3) Plátky toustového chleba namočte ve vaječné směsi tak, aby dobře nasákly. V pánvi na velmi mírném ohni smažte na másle dozlatova z obou stran.

4) Po upečení tousty posypte moučkovým cukrem.

Doba přípravy 20 minut

Náročnost 1

K téhle sladké pochoutce, která se hodí ke kávě či čaji, ale i jen tak, když vás honí mlsná, můžete přidat ovoce, smetanu, nebo tousty zalít javorovým sirupem, či medem.

Text Eva Hořánková

Foto Shutterstock

Štítky:
Související články
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
reklama
Šikovné tipy
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Šperk mezi kabelkami
iluxus.cz
Šperk mezi kabelkami
Nová kabelka Panthère C de Cartier, která byla uvedená na trh v roce 2021, vyniká sochařskou sponou ve tvaru majestátního písmene C zakončeného hlavou panthera. Siluleta panthera a elegance, která je
Otevřete brány k odvěké síle
nejsemsama.cz
Otevřete brány k odvěké síle
Toužíte po očistě, síle nebo novém začátku? Oheň, voda, vzduch a země jsou čtyři pradávní strážci a mohou pro vás být těmi nejmocnějšími spojenci. Když se ponoříte do světa magie, zjistíte, že to největší kouzlo je ukryté přímo v přírodě. Oheň, voda, vzduch a země – čtyři základní kameny života, bez nichž bychom neexistovali. Živly nejsou jen fyzické prvky přírody, jež
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Proč spadla Cválající Gertruda?
epochalnisvet.cz
Proč spadla Cválající Gertruda?
Most přes Tacomskou úžinu nedaleko amerického Seattlu má být zázrakem moderního stavitelství…„Bude to třetí nejdelší visutý most světa,“ slibuje konstruktér Leon Solomon Moisseiff, který svými nápady již inspiroval obdivovaný projekt mostu Golden Gate v San Francisku.   Zadání je ale pro něj příliš konvenční. Požadované příhradové vazníky nahrazuje modernějšími a podstatně subtilnějšími deskovými nosníky. „Most tak
Schwarzenberg svedl manželku lorda strážce pečeti
historyplus.cz
Schwarzenberg svedl manželku lorda strážce pečeti
Pavel III. Esterházy vede coby rakouský velvyslanec ve Velké Británii nové diplomaty na přijímací audienci ke králi Jiřímu IV. Mezi několika novými tvářemi je i mladý Felix Schwarzenberg. Vzdělaný, pohledný, zkušený muž, schopný mluvit plynně anglicky, německy, česky, španělsky, francouzsky a latinsky.   Felix (1800–1852) pochází ze slavného rodu Schwarzenbergů a jen jeho jméno mu
Prohnanou potvoru potkáš i ve stáří
skutecnepribehy.cz
Prohnanou potvoru potkáš i ve stáří
Když jsem překročila sedm křížků, věřila jsem, že už o životě něco vím! Myslela jsem si, že v tomhle věku mě už nic nepřekvapí. Jenže jsem se mýlila. Mám pro vás na srdci příběh o jedné ženě, která dokázala rozvrátit nejen moje přátelství, ale pokusila se mi zničit i rodinu. Ne proto, že by byla krásná nebo
Římské katakomby – tiché svědectví dávné víry i smrti
enigmaplus.cz
Římské katakomby – tiché svědectví dávné víry i smrti
Jen málo proslulých metropolí se může pyšnit tak bohatou historií jako italský Řím. I toto město má ale dvě tváře. Tu první, kterou vystavuje svým návštěvníkům, a pak druhou. Ta zůstává skrytá pod dla
Livigno zahajuje zimní sezónu. Nabídne perfektní sněhové podmínky i aktivity mimo sjezdovky
epochanacestach.cz
Livigno zahajuje zimní sezónu. Nabídne perfektní sněhové podmínky i aktivity mimo sjezdovky
Od 29. listopadu 2025 do 1. května 2026 se Livigno chystá přivítat návštěvníky na svých zasněžených svazích a nabídnout jim víc než jen perfektně upravené sjezdovky. V srdci italských Alp, v nadmořské výšce 1 816 metrů, zde čekají ideální sněhové podmínky, široká nabídka zimních aktivit a autentická atmosféra horského městečka, kde se místní tradice snoubí
I starověká americká civilizace se musela vyrovnat s katastrofálním suchem!
21stoleti.cz
I starověká americká civilizace se musela vyrovnat s katastrofálním suchem!
Archeologické nálezy v Caralu, sídle prehispánské civilizace v dnešním Peru, svědčí o tom, že i v Americe existovala starověká společnost, souběžně s prvními velkými civilizacemi v Mezopotámii, Egyptě
Báječný salát Niçoise
tisicereceptu.cz
Báječný salát Niçoise
Černé olivy dnes běžně seženete na váhu. Jsou cenově výhodnější a chuťově lepší než ty ve sklenicích. Budete-li mít možnost, sáhněte po řecké odrůdě Kalamata. Ingredience 100 g zelených fazolový
Morávková léčí zásadně jen líbáním
nasehvezdy.cz
Morávková léčí zásadně jen líbáním
Herečka Dana Morávková (54) ze seriálu Ordinace v růžové zahradě hraje doktorku už tolik let, že jí fanoušci mnohdy zastavují uprostřed ulice a prosí ji o radu. „Říkám, že léčit umím jenom líbáním
Záhadní traviči z Belle Époque. Čtyři nevyřešené případy, které otřásly Paříží
epochaplus.cz
Záhadní traviči z Belle Époque. Čtyři nevyřešené případy, které otřásly Paříží
Na přelomu 19. a 20. století prožívala Paříž svou Belle Époque – dobu umění, luxusu a zdánlivé bezstarostnosti. Za blyštivou fasádou kabaretů a přepychových salonů se však skrýval temnější svět. Ve stínu elegance působili zločinci, jejichž zbraní byly jedy tak rafinované, že je tehdejší věda jen stěží dokázala odhalit. Jejich cílem byly především majetné oběti