Vypadá to, že jde o to samé, ale není tomu tak, i když jde o výrobek velmi podobný a také se podobně používá.
Protlak se vyrábí z rajčat, která se zbaví semínek a slupky a pak se propasírují. Zbaví se vody, případně se přidávají různá zahušťovadla, sůl, cukr a protlak se různě dochucuje kořením.
Protlaky různých výrobců se hodně liší nejen chutí, ale i v množství použitých rajčat. Vyplatí se přečíst si složení, protože mohou obsahovat navíc různé konzervanty.
Passata je vlastně rajčatové pyré. Je vyrobena pouze z prolisovaných rajčat, ale není ničím zahuštěná. Původní passatta, kterou si Italové dělají doma, se ani tepelně neupravuje. Ta, kterou zakoupíme v obchodě, prochází krátkou tepelnou úpravou.
Nduja: Jak se to jí?
Možná jste se už setkali s kalábrijskou specialitou s tímto zvláštním jménem. Je to jemný, ale pikantní roztíratelný salám z mletého vepřového masa s pálivými papričkami, které také této pochoutce dodávají červenou barvu.
Má krémovitou konzistenci a maže se na čerstvý chléb nebo bruschettu. V některých domácnostech ji předem nahřejí. Její použití je ale daleko širší. Můžete ji dát na pizzu, do omáčky na těstoviny či jí dochutit grilované maso.