Domů     Proč se doma nedaří čerstvým bylinkám?
Proč se doma nedaří čerstvým bylinkám?
20.3.2020

Není nad čerstvé koření v kuchyni. A to i v zimních měsících. Jenže rostlinky ze samoobsluhy obvykle po pár dnech uhynou. Poradíme vám, co dělat, abyste si svěží bylinky mohli vychutnat po celou zimu.

Bazalka, máta, petržel, rozmarýn a další bylinky v květináčcích, které prodávají v obchodech, jsou většinou určeny jen pro okamžitou spotřebu. To znamená, že k vaření využijete jejich lístečky a pak se s rostlinou rozloučíte. Pokud ale chcete, aby vám doma dlouho vydržely, stačí dodržovat pár zásad.

Přesaďte je

Poté, co si rostlinky přinesete z obchodu, musíte je vlastně zachránit. V těsných plastových obalech a při umělém osvětlení se jim tam opravdu moc dobře nedaří, a to ještě většinou nemívají ani dostatek vláhy, protože prodavače moc nezajímají.

Nejdřív z nich sundejte celofánový či igelitový obal, plastový kelímek postavte do nějaké misky a bylinu, pokud má suchou zeminu, důkladně zalijte. Až se trochu vzpamatuje, vyjměte ji z kelímku a přesaďte do většího květináče s kvalitní zeminou.

Vhodná je kombinace zahradnického substrátu s rašelinou. Pod něj dejte několik kamínků, aby se vytvořila drenážní vrstva, která bude odvádět přebytečnou vodu. Pak musíte rostlinu opatrně aklimatizovat.

Kam s ní

Zdálo by se, že na místo, kde je hodně světla, ale pozor na to! Jestli rostlina stála v obchodě v tmavém regálu, rychlý přechod na přímé slunce by nepřežila.

Proto ji nejdřív postavte někam dále od okna, a až se zhruba za týden zaklimatizuje, přemístěte ji na parapet. Měl by být širší, aby se rostliny nedotýkaly skla, na kterém se teď v zimě, pokud mrzne, může tvořit námraza. Okno by mělo směřovat na jih, nebo na východ.

Zalévání je alchymie

I když většina středomořských bylinek nemá ráda přemokření, zpočátku je zalévejte tak, aby substrát nebyl nikdy úplně suchý a pozorujte, jak reagují. Jestli se vám zdá, že mají unavené listy, potřebují zalít častěji.

Nesmějí ale stát ve vodě, to by jim uhnily kořínky! Sušší substrát nevadí tymiánu nebo rozmarýnu, zato máta je na zálivku velmi náročná – vyžaduje ji každý den. Stejně tak je třeba pravidelně zalévat bazalku, petržel či pažitku.

Univerzální rada, jak často zalévat, neexistuje. Musíte to vypozorovat sami. Co však bylinky vyloženě nesnášejí, je suché sálavé teplo.

Pokud tedy máte pod parapetem radiátor, bude zemina v květináčích rychleji vysychat, takže kromě častějšího zalévání je třeba rostliny rovněž rosit!

Hnojit ano, či ne?

Bylinky by údajně měly přijít do styku s průmyslovými hnojivy naposledy dva týdny před konzumací, ale lepší prý je vůbec s takovým hnojením nezačínat. Pokud mají kvalitní substrát a jednou za rok je přesazujete, ani to nepotřebují.

Někteří pěstitelé však tvrdí, že samotná voda nestačí, a doporučují přidat do zálivky jednou za 14 dní krystalické hnojivo s vyšším obsahem dusíku.

Zařiďte jim vhodnou teplotu

Správná teplota pro pěstování bylinek v bytě se pohybuje mezi 15 – 20 °C, v noci může klesnout až o 2 – 4 °C . Ideální je mít je v zimní zahradě, nebo u okna na chodbě.

Jenže bylinky obvykle míváme v kuchyni, aby byly po ruce, a tam je mnohem větší teplo a pára z vaření. S tím se většina z nich kupodivu dokáže vyrovnat, ale nesmíte na ně větrat! Průvan a v zimě mrazivý vzduch je dokonale zahubí.

Bylinky vhodné k pěstování v bytě

Petržel, pažitka, bazalka, máta, tymián, saturejka, rozmarýn, meduňka, dobromysl, kerblík, libeček, koriandr. Většina z nich patří k trvalkám, a tak jim správnou péčí o něco prodloužíte život.

Jen bazalka a majoránka vám vydrží pouhý rok a také libeček pěstovaný doma se obvykle pěstuje jako jednoletka.

Využití v kuchyni

Petržel

Do polévek, salátů, k vaječným, bramborovým a rybím pokrmům, jako ozdoba ve studené kuchyni.

Rozmarýn

K dochucení omáček, masa, při grilování.

Bazalka

Hodí se skoro ke všemu, tradičně do pokrmů z rajčat. Přidávejte ji až na konec vaření.

Tymián

Na drůbež a zvěřinu, do dušených jídel, polévek a nádivek.

Pažitka

Na chléb s máslem, do polévek, salátů či vaječných jídel, k lehkým rybím specialitám nebo do omáček.

Meduňka

Do salátů, sladkých či tvarohových pokrmů, nápojů a bylinkového likéru.

Máta

K jehněčímu a mletému masu, do marinád, sladkých pokrmů a salátových zálivek. Nezastupitelná je v kubánském nápoji mojito.

Saturejka

Do nejrůznějších salátů, polévek a luštěninových jídel.

Dobromysl

K zelenině, zejména k rajčatům, lilku, cuketě a paprice, do polévek, omáček, k těstovinám a k masovým pokrmům. Typické koření na pizzu.

Kerblík

Do polévek, omáček, salátů, vařených ryb, drůbežího, telecího a jehněčího masa. Přidává se krátce před koncem vaření.

Koriandr

Čerstvý na grilované ryby, do orientálních pokrmů z dušeného masa, do salátů, majonéz, tvarohových  pomazánek, smetanových zálivek, do polévek a čatní. Semena – do pečiva, zákusků, vánočního cukroví, do nádivek, paštik a pod tučná masa.

Libeček

Nejlépe do tradiční české bramboračky či zeleninových polévek, do karbanátků, smažených vajíček, pomazánek, do omelety, salátové zálivky či smetanové omáčky.

Foto: Shutterstock

Související články
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
reklama
Šikovné tipy
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Tropický ananasový nanuk
tisicereceptu.cz
Tropický ananasový nanuk
Konečně se nám pomalu otepluje, takže je tu čas nanuků. Suroviny 1,5 hrnku ananasu (čerstvého, nebo kondenzovaného) 1 hrnek kousků manga 1/2 až ¾ hrnku kokosového mléka Postup Nejprve si
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Magie pro 7 dní v týdnu
nejsemsama.cz
Magie pro 7 dní v týdnu
Podzim se svými sychravými dny, jejichž atmosféra není zrovna moc povznášející, je skoro předurčen k rituálním obřadům, které vám mohou ulehčit život. Sedmi dnům v týdnu vládnou různé planety. Pokud si chcete zpříjemnit své dny, vyzkoušejte magické rituály s podzimní atmosférou. Zlaté listí, vůně čaje a světlo svíček vám v tom pomohou. Pondělí – Nové začátky Je pod vlivem Měsíce,
Po 9 měsících na vnějším plášti ISS mech znovu ožil na Zemi
21stoleti.cz
Po 9 měsících na vnějším plášti ISS mech znovu ožil na Zemi
Odolnost mechu známého jako čepenka odstálá (Physcomitrella patens) podle vědců naznačuje, že by v budoucnu mohl pomáhat s tvorbou kyslíku či obohacováním půd během vesmírných misí, ačkoliv sám není p
Costner stále ještě teskní po své bývalé manželce?
nasehvezdy.cz
Costner stále ještě teskní po své bývalé manželce?
Bolestná zpráva pro herce z filmu Osobní strážce, Kevina Costnera (70). Jeho bývalá žena Christine Baumgartner (51) se vdala. Stala se ženou fešného finančníka Joshe Connora (35). Měli romantický o
Jediný špion vyhrál Izraeli šestidenní válku
historyplus.cz
Jediný špion vyhrál Izraeli šestidenní válku
Najednou se rozletí dveře a do bytu vtrhne několik mužů s pistolemi. „Nehýbejte se, Thabete!“ vykřikne plukovník Su´edani. Cohen v duchu zakleje. Ti bastardi přišli v nejhorší možnou chvíli. Zrovna odeslal do Izraele radiovou depeši a čeká, až mu centrála potvrdí její příjem. Malá vysílačka leží vedle něj na posteli…   Narodil se v egyptské Alexandrii, kam jeho
Co se stalo s pokladem templářů po 13. říjnu 1307? Záhada přetrvává
epochaplus.cz
Co se stalo s pokladem templářů po 13. říjnu 1307? Záhada přetrvává
Řád templářů, oficiálně nazývaný Chudí rytíři Krista a Šalomounova chrámu, vyrostl během dvou staletí z malé skupiny křesťanských bojovníků v jednu z nejmocnějších vojenských i finančních sil středověké Evropy. Založení s cílem chránit poutníky ve Svaté zemi jim postupně otevřelo cestu k obrovskému bohatství – od zlata a stříbra přes rozsáhlé pozemky až po cenné
Nejtajemnější obrazy světa: Příběhy, které budí respekt i obavy
enigmaplus.cz
Nejtajemnější obrazy světa: Příběhy, které budí respekt i obavy
Plačící chlapec, Ztrápený muž, nebo třeba Člověk navrhuje, Bůh zavrhuje. To vše jsou velmi známé údajně prokleté obrazy, jichž ale existuje mnohem víc! Zajímá vás, které to jsou, a jak se jejich kletb
Čekalo nás něco výjimečného
skutecnepribehy.cz
Čekalo nás něco výjimečného
Neměla jsem ráda hromadné firemní akce. Jenže jeden výlet do lesa spojený s houbařením úplně všechno změnil. Nikdy jsem neměla ráda firemní teambuildingy. Vždycky mi připadaly umělé a plné falešných úsměvů. Les, který měl být naším cílem, se však zdál být ideálním místem k útěku od kancelářské rutiny. A když jsme navíc měli v plánu jít na houby, byla jsem ochotná vydržet to.
Tasmánský král sýrů pocházel z Čech
epochalnisvet.cz
Tasmánský král sýrů pocházel z Čech
Mladík, stojící na přídi zaoceánské lodi, s nadějí pozoruje blížící se australské břehy. V následujících desetiletích se nejen proslaví a zbohatne, ale především naučí protinožce milovat sýry.   Potomci sedláka Josefa Vyhnálka z Hnátnice nedaleko Letohradu ve východních Čechách mají život narýsovaný dlouho dopředu…Především nejstarší syn Milan Vyhnálek (1925–2013), od něhož se v souladu s tradicí očekává,
Birkin Jane Birkin míří do dražby – a její hodnota je hlubší než ta finanční
iluxus.cz
Birkin Jane Birkin míří do dražby – a její hodnota je hlubší než ta finanční
Když se na aukci objeví Hermès Birkin, ceny běžně stoupají do statisíců dolarů. Ale když jde o kabelku, kterou desítky let nosila sama Jane Birkin, přidává se k finanční hodnotě ještě jedna – emocioná
Stříbrné vánoční dny 2025: Vstupenka pro naše čtenáře ZDARMA!
epochanacestach.cz
Stříbrné vánoční dny 2025: Vstupenka pro naše čtenáře ZDARMA!
Zveme všechny příznivce lákavého vánočního nakupování a báječné vánoční atmosféry na výstaviště do Letňan PVA EXPO PRAHA, kde proběhne již 16. ročník veletrhu STŘÍBRNÉ VÁNOČNÍ DNY. Tento veletrh dárků, dekorací a spotřebního zboží je pořádán uvnitř výstavní haly a nabízí kromě báječných nákupů všeho druhu také příjemnou relaxaci a občerstvení u velkého vánočního stromu za