Domů     Prima houbařská sezona
Prima houbařská sezona
25.9.2019

Láká vás spíše romantika, vůně lesa a měkké došlapování do podušek z mechu nebo spíš pohodlné a jisté sklízení žampionů ve vlastním sklepě. Ať už je to jakkoli, přinášíme vám pár rad a receptů, s nimiž bude i ta vaše houbařská sezona určitě prima.

K přípravě houbových pokrmů používáme kromě lesních hub také pěstované žampiony a hlívu ústřičnou, která je chuťově výraznější než žampiony.

Hřiby příjemně voní po mařince vonné a při přípravě se rozvine jejich jemná oříšková příchuť.

Uměle pěstované žampiony mají méně intenzivní chuť a mají bílou barvu.

Čerstvé polní žampiony mají hnědé klobouky a potřebují k růstu kořínky trávy a dobytčí hnůj, proto je najdeme nejčastěji na pastvinách.

Pro mnohé druhy houbových lišek je společná více nebo méně výrazná peprná chuť.

Pokud recept neuvádí jinak, krájíme houby na co nejmenší kousky; po tepelné úpravě budou stravitelnější.

Proč nám hřiby nerostou ve sklepě?

To, co my oceňujeme na houbách, je pouze zlomek celku, totiž plodnice skládající se z klobouku a třeně neboli nohy. Daleko větší část houby zůstává pod zemí. Skládá se z pletiva křehkých, mikroskopicky tenkých vláken.

Ta odebírají z půdy organické látky, zvětralé zbytky rostlin a pomocí vody vytvářejí svou vlastní, na minerály bohatou plodnicovou hmotu.

Četným houbám (mezi jiným i hřibům) odumřelé látky v půdě nestačí. Vlákna jejich podhoubí opřádají tenké kořínky stromů, kterým dávají přednost, a odebírají z nich živiny nutné pro vlastní růst. Jako „protihodnotu“ zadržují vláhu a v ní rozpuštěné minerály.

Je-li počasí příznivé, spojuje se v pravidelných odstupech mnoho vláken podhoubí, roste rychle vzhůru a vyráží ze země jako vlastní „houby“. Vzhledem k náročnému způsobu života podzemního podhoubí se dosud nepodařilo například hřiby uměle pěstovat.

Nejen je, ale i mnoho jejich příbuzných musíme tedy získávat pouze sběrem v lese.

Chutě z celého světa

Při pohledu na pěkný hřib – nejchutnější evropskou houbu – padne na kulinárního znalce možná nostalgie a zavzpomíná na různé kuchyňské úpravy, s nimiž se setkal nejen doma, ale i v zahraničí.

Nezapomenutelný požitek můžete mít při konzumování lasagní s hřiby z údolí Aosty, hřibového carpaccia, ale i flíčků s hříbky od babičky z Podkrkonoší, bažanta na hříbkách, oblíbené kulajdy nebo zapečených palačinek plněných houbami.

Žampiony – nejčastěji na našem stole

Jsou u nás pravděpodobně nejznámějšími houbami, které také přicházejí nejčastěji na náš stůl. Na trhu jsou ovšem k dostání výhradně uměle pěstované; jejich divoce rostoucí příbuzní – žampion polní, ovčí a lesní – upadli skoro v zapomnění.

Přitom jsou tyto divoce rostoucí druhy mnohem aromatičtější než žampiony pěstované. Najdeme je však jen v přírodě nebo vzácně ve specializovaných obchodech a na trzích.

Tradičně pěstovaný žampion dvouvýtrusý se nepěstuje venku, ale v podzemních jeskyních, bunkrech, v nepoužívaných tunelech nebo ve sklepech. Substrát se skládá z rozmělněného listí nebo slámy, k nimž se přidává se zálivkou i hnůj.

Před divoce rostoucími houbami mají ty uměle vypěstované velkou výhodu: jsou ušetřeny škodlivých vlivů životního prostředí – kyselých dešťů, nebo dokonce radioaktivity.

Nemůžeme nic zkazit

Syrové, dušené nebo opékané žampiony vylepší téměř všechny běžné pokrmy. Společně s kořením, například tymiánem, majoránkou, rozmarýnem, paprikou, petrželkou, bazalkou a zvláště česnekem dostanou na vyšší kulinární stupeň vaječné a masité pokrmy.

Syrové žampiony nakrájené na lupínky jsou zvláště výtečné v salátu s polníčkem a rukolou. Opékané houby se slaninou a šalotkou mají vysoký obsah bílkovin, a mohou proto nahradit masitý pokrm.

Pěstované houby můžeme používat i v syrovém stavu, např. žampiony do salátů. A chceme-li uchovat jejich pěknou bílou barvu, pokapeme je citronem.

Velké houbové klobouky, např. bedly nebo žampionu, můžeme plnit různými nádivkami a zapékat.

Nejoblíbenější divoce rostoucí houby – lišky

Jejich žlutooranžové plodnice zářivě vynikají v zeleném mechu a ocení je každý milovník hub.

U nás kromě lišky obecné roste i výrazně aromatická liška žlutavá, která je na vrchní straně o něco tmavší a na spodní straně bleší, dále liška nálevkovitá s okrově zbarvenou nožkou a liška Friesova s ovocnou vůní a nakyslou chutí.

Na trhu však většinou najdeme lišku obecnou, její další příbuzní se objevují pouze velmi zřídka.

Nesmějí chybět v pokrmech z houbových směsí

V kuchyni můžeme lišky používat nejrůznějším způsobem. Jejich ovocná vůně připomíná meruňky nebo broskve a pikantně peprná chuť skvěle ladí s hovězím masem a zvěřinou. Nejaromatičtější jsou malé pevné lišky, jejichž klobouček se dosud trychtýřovitě nepropadá.

Jak na omáčky?

Na omáčku se sice hodí především hřibovité houby, ale i ze žampionů, čirůvek, smržů apod. získáme chutnou omáčku.

Chuťově méně výrazné uměle pěstované žampiony můžeme doplnit sušenými houbami, které omáčce dodají pravou houbovou chuť, popř. použijeme houbový prášek (roztlučené sušené houby), který přidáváme těsně před dokončením tepelné úpravy.

Pokud použijeme houby naložené v soli, omáčku solíme jen mírně nebo vůbec, aby nebyla přesolená. Přichucujeme ji jen velmi mírně, aby si zachovala svou typickou kořennou chuť hub.

Houbové ragú

2 středně velké cukety, 1 menší pórek (jen bílá část), 1 lžíce oleje, 1 zelená a 1 červená paprika, sůl, mletý pepř, 250 g žampionů, 2 lžíce hladké mouky, 250 ml zeleninového vývaru, 5 lžic sterilovaného hrášku

Cukety oloupeme a nakrájíme na kolečka. Bílou část pórku nakrájíme a na oleji krátce osmahneme. Přidáme cukety a nakrájené papriky, osolíme, opepříme a dusíme bez podlévání asi 10 minut. Potom vmícháme nakrájené houby, krátce je podusíme a zaprášíme moukou.

Za stálého míchání přilijeme vývar a dusíme dalších 15 minut. Po přidání hrášku pokrm prohřejeme, ale již nedusíme. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.

Foto: Shutterstock

Předchozí článek
Související články
22.12.2025
Croquembouche (čteme krokánbuš) je lahodný dezert, který se ve Francii připravuje při slavnostních příležitostech. Poprvé ho představil cukrář Antoine Carême v druhé polovině 18. století a měl takový úspěch, že ho dnes zná každý i za hranicemi jeho země. Doba přípravy: 180 minut   Rozpis na 8 porcí: * Na těsto: 150 g másla, 200 g hladké mouky, 5 vajec, 450 ml vody * Na čokoládo
18.12.2025
Odpověď je snadná. Ano. Nějak už to mají zakódováno v genech. Typický Francouz si na jídle dává opravdu záležet.   Jídlo je pro něj radost, potěšení, společenská událost. A pozor nejen v restauraci, ale i doma v rodině. Kvalita především Vaření začíná už při nákupu. Sice musíme opustit představu, že se všechno každý den kupuje na trhu, kde si lze produkty ohmatat, očichat a pr
12.12.2025
Guláš umí uvařit po paměti snad každá, i nezkušená kuchařka. Dokonce jeho přípravu perfektně zvládají i muži, kteří si ke sporáku stoupají spíš výjimečně, jen když chtějí strávníky překvapit svým kuchařským uměním… Každá domácnost připravuje guláš trochu jinak. Receptura dědící se z generace na generaci se liší v druhu použitého masa, v koření a různých ochucovadlech, v zálivce, kterou maso běh
10.12.2025
Yerba maté je třetím nejoblíbenějším teplým povzbuzujícím nápojem světa. Na přípravu se používají mladé lístky byliny cesmíny paraguajské.   Kouřová vůně a uzená chuť. Řízný a hořký… Tak popisují znalci tradiční jihoamerický nápoj, který tamní šamani při svých rituálech používali již v dobách před Kristem, a který má dodnes přezdívky Zázrak z pralesa nebo Zelené zlato indiánů. Zdravá
2.12.2025
Přinášíme vám 5 zajímavostí o avokádu – potravině, která si získává stále větší oblibu! 1. Je se svými průměrnými 220 kcal na 100 g pravou kalorickou bombou, jen mírně zaostávající za čokoládou? Skoro čtvrtinu dužiny totiž tvoří tuk. 2. I přes svou kalorickou vydatnost patří k nejzdravější druhům zeleniny? Tuky, které obsahuje, jsou velmi kvalitní, složením se podobají olivovému oleji.
reklama
Šikovné tipy
Vánoční hvězdu přizdobte
Letos můžete zkusit styl „Ledového království“.  Nejen klasická červená, ale i bílá vánoční hvězda má totiž úžasné kouzlo.   1) Připravte si skleněnou mísu odpovídajících rozměrů a potřete ji neředěným saponátem na nádobí. Poté na ni postupně přikládejte tyčinky lepidla do tavné pistole a tu je opatrně rozpouštějte. 2) Až vytvoříte dostatečně hustou síť, nechte […]
Z vlastnoručního etažéru a malované dózy bude cukroví chutnat ještě lépe
Na štědrovečerní tabuli se bude dřevěný etažér vyjímat lépe než cukroví naskládané na talíři. Zkuste si ho letos vyrobit. Křehké druhy cukroví můžete do té doby uložit v plechových dózách, které pomalujete vánočními motivy. Dóza na cukroví Vlastnoručně zdobená dóza s domácím cukrovím může posloužit i jako pěkný dárek.   Budete potřebovat: * plechové dózy * vodou […]
Vyrábíme schránku pro Ježíška
Kam vložit dopisy s vánočními přáními, aby je Ježíšek spolehlivě našel? Přece do speciální vánoční schránky.   Budete potřebovat: * dárkovou bedýnku na dvě lahve vína (má vysouvací zadní stranu a poutko, za níž schránku můžete zavěsit na dveře, okno nebo plot) * rukavice * vrtačku se speciálním nástavcem zvaným sukovník (14 mm) * brusnou […]
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Vánoce, které vás překvapí
epochanacestach.cz
Vánoce, které vás překvapí
Kde jsou nejlepší Vánoce? Než odpovíte logicky, že doma, zkuste si přečíst, jak to na Ježíška vypadá po světě. Zázrak Vánoc stojí za to zažít kdekoli. Ať se tam zpívá Tichá noc, nebo Narodil se Kristus Pán… Kanada Ještě před Štědrým dnem pořádají Kanaďané pečicí večírky, kdy příchozí pečou vánoční koláčky „cookies“ dle vlastního receptu. Chodí tu Santa
Maturitní večírek všechno změnil
skutecnepribehy.cz
Maturitní večírek všechno změnil
Byla jsem zvyklá na učitelky, ale na gymplu jsme měli profesora. Se spolužačkami jsme se shodly, že je to fešák. Nenapadlo mě, že bychom na gymnáziu dostali třídního profesora, chlápka. Byla jsem zvyklá na paní učitelky. Tohle ale žádná paní učitelka nebyla, spíš znepokojivě hezký mladý kluk, který nedávno promoval. Nejen já jsem z něj byla celá pryč. Se spolužačkami
Berlín, Vídeň, Lvov i chuť na kolonie. I Češi měli svou expanzivní politiku
21stoleti.cz
Berlín, Vídeň, Lvov i chuť na kolonie. I Češi měli svou expanzivní politiku
České země zpravidla nepatřily mezi velmoci, které by rozprostíraly moc nad svým okolím. Výjimky z tohoto stavu bychom však v historii našli. Bývaly doby, kdy čeští panovníci ovládali mořské pobřeží n
Karel Koželuh: Fred Astaire tenisu
historyplus.cz
Karel Koželuh: Fred Astaire tenisu
Na naprosto přehledné silnici za Prahou pozdě večer znenadání naráží osobní auto do náklaďáku. Spolu s řidičem právě přichází o život nejvšestrannější český sportovec všech dob. Dobyl svět, ale návrat domů mu štěstí nepřinesl. Ke sportu se Karel Koželuh (1896–1950) dostal už v útlém dětství. Pekařské povolání, které v Praze vykonává jeho otec Josef, by ještě nemohlo být
Zrod Vánoc: Když Slunce vítězí nad tmou a lidé hodí společenská pravidla za hlavu
epochaplus.cz
Zrod Vánoc: Když Slunce vítězí nad tmou a lidé hodí společenská pravidla za hlavu
Císař Konstantin I. Veliký vládne Římské říši v době, kdy se křesťanství mění z pronásledované víry v jednu z hlavních náboženských tradic říše. Sám je křesťanům příznivě nakloněn a jeho politika výrazně ovlivňuje formování křesťanského kalendáře, i když nevytváří Vánoce jako takové přímo on. Místo toho se v jeho době objevují první stopy oslav svátků
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Havlíček pokládal Brixen za hnízdo hlupáků
epochalnisvet.cz
Havlíček pokládal Brixen za hnízdo hlupáků
Je to nepříjemné probuzení. Havlíček otevře oči, ale u jeho postele nestojí ani manželka Julie, ani bratr František, nýbrž pražský vrchní komisař Franz Dedera, okresní hejtman Ferdinand Voith a četník s ručnicí. Karel Havlíček Borovský (1821–1856) je rozespalý, dlouho do noci psal, teprve před chvílí si šel lehnout. Přesto vstane, oblékne si župan a se
Dykovi v krizi: Přichází vyvrcholení?
nasehvezdy.cz
Dykovi v krizi: Přichází vyvrcholení?
Situace kolem vztahu Tatiany Dykové (47) se neustále přiostřuje, a dokonce se proslýchá, že Vojtěch Dyk (40) už žije jinde. Kdo udělal za jejich vztahem poslední tečku? Udílení cen Český slavík je
S mozkem hurá do fitka!
nejsemsama.cz
S mozkem hurá do fitka!
Stejně jako svaly, i mozek je třeba udržovat v dobré kondici. Mozek, který neustále dostává potřebné podněty, je na tom mnohem lépe než mozek člověka, který leží hodiny u televize. Čím mu prospějete? Lidský mozek má rád hravost, a tak mu tuto radost dopřejte. Zaměstnávejte ho cíleně – luštěte křížovky a sudoku, řešte různé hádanky,
Užiteční rádci: Českému králi Václavovi IV. pomáhaly při panování hvězdy
enigmaplus.cz
Užiteční rádci: Českému králi Václavovi IV. pomáhaly při panování hvězdy
Astrologie na českém královském dvoře existuje, ačkoli naše představy o tehdejších „hvězdopravcích“ bývají dnes spíš podceňované a zkreslené. V období vrcholného a pozdního středověku je astrologie ne
Babiččin třešňový koláč se skořicovou drobenkou
tisicereceptu.cz
Babiččin třešňový koláč se skořicovou drobenkou
Sladký kynutý koláč plný třešní, ozdobený máslovou skořicovou drobenkou. Suroviny na 20 kusů Na těsto 125 ml vlažného mléka 1 vejce 50 g másla 250 g hladké mouky 50 g cukru 12 g droždí
S glo vstříc novým technologiím
iluxus.cz
S glo vstříc novým technologiím
Kouř, štiplavý zápach, popel a společenské stigma – to je realita spojená s užíváním klasických cigaret, tak jak ji známe po staletí. Není proto divu, že i v této oblasti hledá moderní věda vhodnější