Povedená šlehačka

Sněhově bílá, nadýchaná peřina na dortu nebo na poháru s ovocem, anebo hrouda sraženého tuku vypouštějící na talíři mastnou tekutinu? Proč se někdy šlehačka povede a jindy zkazí celý dojem z moučníku?

Celkem často se stává, že šlehačka za normálních okolností při šlehání ne a ne ztuhnout. Narychlo pak přidáváme různé ztužovače, ale výsledný efekt stejně nebývá valný. Jindy se zase místo do pěny vyšlehá na hrudkovité máslo. Mezi hospodyňkami se šíří různé „zaručené rady“, někdy skutečně pomůžou, jindy stejně nadýchané pochoutky nedocílíme.

Jak postupovat

Existuje mnoho šlehacích pomůcek na ruční nebo elektrický pohon, ty jsou však k ničemu bez náležitého vychlazení smetany na nejméně 8 °C. Znalci doporučují vložit předem do ledničky také šlehací nádobu a metličky, případně šlehat smetanu v nádobě ponořené do kotlíku s ledem. Kvalitní smetana by se měla našlehat do dvou minut. Na konci této doby by měla přinejmenším zdvojnásobit svůj objem.

Při pokojové teplotě, tedy do 20 °C, by si šlehačka měla udržet svůj tvar alespoň dvě hodiny.

V čem je chyba?

Stává se, že i když použijeme všechny předepsané postupy a například i ztužovač, přesto se stále šlehačka nechce dotuha ušlehat. Potom bude náš problém zcela jistě v tom, že jsme ke šlehání použili nádobu, na jejíž stěně jsou zachyceny byť jen nepatrné zbytky mastnoty. Ke šlehání totiž musíme používat pouze dokonale odmaštěné a naprosto čisté nádobí.

Obecně platí

  • Smetana musí mít minimálně 33 % tuku (i když by měla stačit i 30%).

  • Musí být pořádně vychlazená – před šleháním ji asi na čtvrt hodinky dejte do mrazáku.

  • Také šlehací metly a nádoby na šlehání nechte „namrazit“.

  • Při šlehání zapněte mixér na nejvyšší stupeň.

  • Při šlehání točte miskou se smetanou dokola.

  • Dejte pozor, ať nešleháte příliš dlouho, pak se přešlehá a spadne, nebo zhrudkovatí.

  • Pečliví buďte při ručním šlehání – šlehačka se rychle srazí na máslo.

  • Ztužovač používejte výjimečně, bývá ve šlehačce cítit a může i zhoršit chuť.

  • Můžete použít i láhev na bombičky, chuť je ale potom dost odlišná.

  • Pařížskou (s kakaem) šlehačku po svaření a vychlazení lehce chvilku šlehejte a nechte 24 hodin odpočinout v lednici a pak ji teprve ušlehejte.

Tip Paní domu na domácí pařížskou šlehačku: 1/4 litru polotučného mléka125 g kvalitního másla (polovinu kostky)1 lžička kakaového prášku

  1. V malém množství mléka rozmíchejte kakao a potom přidejte ke zbylému mléku. Nechte na plotně hodně zahřát, ale nesmí se vařit.

  2. Do mixéru nakrájejte máslo, zalijte horkým mlékem a asi 5–7 minut naplno šlehejte.

  3. Uložte do lednice a druhý den vyšlehejte jako normální šlehačku.

Text: Marie Šrámková, foto: archiv firem a Shutterstock

Štítky: ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

I když to neměla vždy lehké, umí si stále užívat života
nasehvezdy.cz

I když to neměla vždy lehké,...

Krutý osud vzal Iloně...
Stuky nad Guernikou: Testovali si tu Němci svoje Luftwaffe?
epochaplus.cz

Stuky nad Guernikou:...

Sirény letadel kvílely. Obyvatelé v panice vzhlíželi...
Neodolatelný vinyl
rezidenceonline.cz

Neodolatelný vinyl

Prvotně vdechl život gramofonovým deskám,...
Tradiční jarní zápas s celulitidou
iluxus.cz

Tradiční jarní zápas s...

Česká značka přírodní kosmetiky Caltha přijala...
Dokáže mysl pohnout věcmi?
enigmaplus.cz

Dokáže mysl pohnout věcmi?

Napětí v sále by se dalo krájet. Pohledy...
Světový den hygieny rukou motivuje k čistotě i péči o pokožku
epochaplus.cz

Světový den hygieny rukou...

Již třetí rok je díky pandemii koronaviru Světový den...
Kam vedla cesta Avarů?
epochalnisvet.cz

Kam vedla cesta Avarů?

Genetická studie, kterou provedl mezinárodní tým...
Hašení budoucnosti? Češi představili světu unikátní novinku
21stoleti.cz

Hašení budoucnosti? Češi...

Pomůže s hašením, evakuací a ještě u toho dobře...
Chystá konečně dlouho odkládanou svatbu?
nasehvezdy.cz

Chystá konečně dlouho...

Na svatbu SANDRY NOVÁKOVÉ...
Vydejte se do Děčína!
epochanacestach.cz

Vydejte se do Děčína!

Severní Čechy jsou...
Osud si pohrál s našimi plány
skutecnepribehy.cz

Osud si pohrál s našimi plány

Dodnes mívám mrazení, když si...
Šťavnatá krkovice v hořčičné marinádě a s bylinkami
tisicereceptu.cz

Šťavnatá krkovice v hořčičné...

Suroviny na 4 porce 4 plátky krkovice lžíce dijonské...
0 shares