Domů     Potřebujete nový kávovar?
Potřebujete nový kávovar?
26.4.2024

Doby, kdy jsme znali jen českého „turka“, jsou už dávno pryč a mnozí z nás si na kávě chtějí opravdu pochutnat. Uvažují proto o koupi kávovaru. Jak se ale vyznat v té nepřeberné nabídce přístrojů?

První věc, kterou byste měli před nákupem kávovaru zvážit, je reálná spotřeba kávy. Pokud se u vás doma denně vypijí 1-4 šálky kávy, nemusíte se starat o objem nádoby na vodu ani o rychlost přípravy. Vystačíte si s menším a cenově dostupnějším kávovarem.

Důležitá pak je otázka, jaký druh kávy pijete. Je to intenzivní espresso, anebo káva s bohatou mléčnou pěnou? Podle všech kritérií a preferencí pak hledejte univerzální kávovar. Můžete za něj dát několik stovek, ale i tisíce korun.

Pákový kávovar

Počítejte s tím, že koupí takového kávovaru vaše investice do vybavení nekončí.

Budete totiž potřebovat nejen mlýnek na kávu – mlýnky jsou součástí pouze dražších a profesionálních přístrojů – ale i pěchovadlo (to někdy bývá součástí přístroje), podložku či odklepávač.

Při samotné přípravě kávy se musíte naučit i takovým věcem, jako je extrakce či údržba kávovaru.

*Všímejte si čerpadla

Prvním bodem, kterého si u pákového kávovaru všímejte, je, zda má vibrační nebo rotační čerpadlo.

Nejlepší variantou je čerpadlo rotační, které poskytuje stálý tlak a umožňuje nastavení na ideálních 9 barů. Jsou jím vybaveny hlavně profesionální kavárny, proto spadají do nejvyšší cenové kategorie. Nevýhodou rotačního čerpadla je i jeho velikost a váha.

Součástí levnějších kávovarů je většinou vibrační čerpadlo, které je malé, lehké, ale jeho velkou nevýhodou je nemožnost regulace tlaku. Kompromisem je střední třída kávovarů s OPV ventilem, díky kterému lze výši tlaku alespoň omezit na požadovaných 9 barů.

*Nastavitelná teplota vody

Tato funkce je také důležitá. Regulace teploty na výstupu se označuje zkratkou PID. Zvýšení nebo snížení teploty vody byť jen o dva stupně může výrazně změnit chuťové vyznění připravené kávy, takže jde o důležitou funkci kávovaru. Pokud kávovar tuto funkci má, spadá opět do dražší kategorie.

*Zpěňovací tryska na mléko

Se správnou technikou napěňování mléka můžete dosáhnout pěny vhodné i na latte art. K tomu však musíte mít kávovar s kvalitní tryskou. Ty mívají tlak 1-1,5 baru a mléko se napěňuje přes tzv. bojler.

*Příslušenství a náhradní díly k pákovým kávovarům

Při nákupu kávovaru je dobré myslet dopředu na investice do speciálních náhradních dílů.

Někteří výrobci totiž vůbec nenabízejí náhradní díly, jako je páka, přetlakové a nepřetlakové sítko ve své standardní nabídce, případně nemají příslušenství kompatibilní s výrobky jiných značek a vy jste pak nuceni kupovat díly od značky, které mohou být i několikanásobně dražší.

Automatický kávovar

Skvěle se hodí do kanceláří, kde není možnost se přípravě kávy více věnovat, ale je vhodný i pro domácí účely. Kávu si v něm připravíte rychle a bez námahy, stisknutím jednoho tlačítka. Automatická příprava je však vždy na úkor chuti kávy.

Lepší automaty nabízí možnost volby intenzity výsledného nápoje, případně nastavení hrubosti mletí kávy. Poloautomatický espresso kávovar nabízí rovněž možnost přípravy mnoha nápojů, ale používá se zde již mletá káva nebo kávové E.S.E. pody.

Příprava kávy v poloautomatickém kávovaru vyžaduje více práce než v automatickém kávovaru.

*Pozor na spařovací jednotku

Levnější typy automatických kávovarů mívají většinou vestavěný mlýnek, jímž voda proteče příliš rychle, káva je pak nevýrazná a mdlá.

Některé dražší varianty ale mají už robustnější spařovací jednotku, která zpomaluje průtok vody kávou, čímž pak připravenou kávu výrazně přiblíží výsledku z pákového kávovaru. Je možné v něm nastavit jak množství kávy, tak hrubost mletí.

*Služby a servis

U automatického kávovaru je doporučeno jednou za šest měsíců pročistit spařovací jednotku, tedy odvézt kávovar do servisu.

Připravte se na to, že i mezi servisováním byste měli o stroj pečovat, například jej musíte odmašťovat čisticí tabletou na automatické kávovary a odvápňovat.

Každý kávovar vyžaduje čas od času servis, proto při koupi zvažujte, jaké služby prodejce nabízí, jakým způsobem probíhá reklamace, kam bude potřeba kávovar odvézt na servis, případně zda dostanete po tu dobu náhradní přistroj.

Kávovary na kapsle

Kapslové kávovary za poslední roky prošly velkými změnami a dnes už většina kvalitních kávovarů tohoto druhu pracuje s čerpadlem s dostatečným tlakem a má ve svojí výbavě i nádobku na mléko a pěniče mléka.

Dokážou tak připravit výborné espresso, ale i latte macchiato či cappuccino. Každá kapsle v sobě obsahuje dávku čerstvě namleté kávy, která byla vakuově zabalená, proto při kontaktu se vzduchem neztratí nic ze svojí intenzity.

Výhodou tak je, že není třeba se starat o namletí kávových zrn ani se strachovat, za jak dlouho umletou kávu zpracujete. Kapslové kávovary jsou vhodnou volbou pro ty, kteří chtějí mít horký nápoj na stole do minuty.

Některé kapsle mají navíc zvenku čárový kód, z něhož umí kávovar přečíst recept a odměřit správné množství všech ingrediencí.

Jednoduchý překapávač

S ním je příprava kávy rychlá a snadná, dokonce si můžete připravit velké množství kávy najednou. Dalším plusem bývá to, že káva není oproti espressu tak silná, a třetí nespornou výhodou je nízká pořizovací cena kávovaru a snadná údržba.

Překapávače kávy dělíme na klasické a elektrické. Zatímco s elektrickými je proces téměř bez vaší účasti, u klasických jde spíše o specifické překapávače, jako jsou drippery, vacuum poty, aeropressy či moka konvičky.

*Nekvalitní filtr ovlivní chuť

Překapávač na kávu vybírejte podle příkonu, objemu nádoby na kávu a jeho dalších funkcí. Nepodceňujte ani výběr filtrů – nekvalitní filtr totiž negativně ovlivní chuť kávy.

Existují filtry papírové, které jsou určeny na jedno použití a vyplatí se na nich nešetřit. Filtry z umělé hmoty jsou vyjímatelné a dobře omyvatelné, lze je proto použít opakovaně.

Překapávání kávy přes bavlněný filtr trvá déle, jelikož je jemnější než papírový nebo plastový. Bavlna však dokáže propustit více kávových olejů a chuť kávy pak bývá bohatší.

*Zkontrolujte si rozměry

Aby se vám překapávač vešel na předem vybrané místo, je třeba si pohlídat jeho rozměry a hmotnost. Pokud s přístrojem nebudete hýbat, klidně si vyberte stabilní kovový model.

Pokud jej ale budete pravidelně převážet třeba na chatu, praktičtější bude plastový překapávač na kávu.

*S mlýnkem

Kvalitní překapávače mívají zabudovaný přístroj s mlýnkem. Jeho pořízení ale není nijak levné – vyjde vás i na čtyři tisíce korun. Samozřejmě i v této kategorii jsou ještě dražší přístroje, ty však jsou určeny pro výrazně větší objemy připravované kávy.

Presovač – french press

Jak si v něm kávu připravit? Do skleněné nádoby ve tvaru válce opatřené nerezovým sítkem nasypete potřebné množství kávy podle počtu porcí a požadované „síly“ kávy.

Doporučuje se spíše jednodruhová nahrubo namletá káva, připomínající krystalový cukr či jemnější písek. Vše pak zalijete odpovídajícím množstvím vody, která má být těsně pod bodem varu, tedy okolo 92–96 °C. Takto zalitou kávu necháte asi čtyři minuty louhovat.

Na nádobu pak nasadíte píst s otvory a vytvořený lógr tlačíte dolů. Poté kávu slijete, aby se dál nelouhovala, a servírujete.

Něco kávového ke kávě

Irské kávové muffiny (Irish Coffee Muffins)

1 vejce, 200 g hladké mouky, 60 g cukru, 50 g másla, 50 ml smetany na šlehání, 70 g rozpustné kávy, 50 ml whisky, prášek do pečiva, sůl.

Troubu předehřejte na 200 °C, smíchejte všechny suroviny a důkladně promíchejte. Směs naplňte do papírových formiček na muffiny a dejte do trouby péct na 20 minut.

Čokoládovo-kávové šálky

200 g tmavé čokolády s vysokým obsahem kakaové hmoty, 100 ml silné kávy, 4 lžíce oblíbeného alkoholu – například rumu či brandy, 400 ml smetany ke šlehání, 1 lžíce třtinového cukru a kakao na ozdobu.

1) Rozlámejte čokoládu na malé kousky a smíchejte s kávou a alkoholem. V kastrůlku přiveďte k varu 250 ml smetany, ztlumte, přidejte čokoládovou směs a míchejte, až se čokoláda rozpustí a bude hladká. Rozdělte do šesti šálků a nechte v chladničce přes noc odpočinout.

2) Před podáváním ušlehejte zbylých 150 ml smetany s cukrem na tuhou šlehačku. Šálky s čokoládovou směsí ozdobte šlehačkou a posypte kakaem tak, aby vše vypadalo jako cappuccino.

Text: Olga Böhmová, foto: Shutterstock

Předchozí článek
Další článek
Související články
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
reklama
Šikovné tipy
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Šperk mezi kabelkami
iluxus.cz
Šperk mezi kabelkami
Nová kabelka Panthère C de Cartier, která byla uvedená na trh v roce 2021, vyniká sochařskou sponou ve tvaru majestátního písmene C zakončeného hlavou panthera. Siluleta panthera a elegance, která je
Otevřete brány k odvěké síle
nejsemsama.cz
Otevřete brány k odvěké síle
Toužíte po očistě, síle nebo novém začátku? Oheň, voda, vzduch a země jsou čtyři pradávní strážci a mohou pro vás být těmi nejmocnějšími spojenci. Když se ponoříte do světa magie, zjistíte, že to největší kouzlo je ukryté přímo v přírodě. Oheň, voda, vzduch a země – čtyři základní kameny života, bez nichž bychom neexistovali. Živly nejsou jen fyzické prvky přírody, jež
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Proč spadla Cválající Gertruda?
epochalnisvet.cz
Proč spadla Cválající Gertruda?
Most přes Tacomskou úžinu nedaleko amerického Seattlu má být zázrakem moderního stavitelství…„Bude to třetí nejdelší visutý most světa,“ slibuje konstruktér Leon Solomon Moisseiff, který svými nápady již inspiroval obdivovaný projekt mostu Golden Gate v San Francisku.   Zadání je ale pro něj příliš konvenční. Požadované příhradové vazníky nahrazuje modernějšími a podstatně subtilnějšími deskovými nosníky. „Most tak
Schwarzenberg svedl manželku lorda strážce pečeti
historyplus.cz
Schwarzenberg svedl manželku lorda strážce pečeti
Pavel III. Esterházy vede coby rakouský velvyslanec ve Velké Británii nové diplomaty na přijímací audienci ke králi Jiřímu IV. Mezi několika novými tvářemi je i mladý Felix Schwarzenberg. Vzdělaný, pohledný, zkušený muž, schopný mluvit plynně anglicky, německy, česky, španělsky, francouzsky a latinsky.   Felix (1800–1852) pochází ze slavného rodu Schwarzenbergů a jen jeho jméno mu
Prohnanou potvoru potkáš i ve stáří
skutecnepribehy.cz
Prohnanou potvoru potkáš i ve stáří
Když jsem překročila sedm křížků, věřila jsem, že už o životě něco vím! Myslela jsem si, že v tomhle věku mě už nic nepřekvapí. Jenže jsem se mýlila. Mám pro vás na srdci příběh o jedné ženě, která dokázala rozvrátit nejen moje přátelství, ale pokusila se mi zničit i rodinu. Ne proto, že by byla krásná nebo
Římské katakomby – tiché svědectví dávné víry i smrti
enigmaplus.cz
Římské katakomby – tiché svědectví dávné víry i smrti
Jen málo proslulých metropolí se může pyšnit tak bohatou historií jako italský Řím. I toto město má ale dvě tváře. Tu první, kterou vystavuje svým návštěvníkům, a pak druhou. Ta zůstává skrytá pod dla
Livigno zahajuje zimní sezónu. Nabídne perfektní sněhové podmínky i aktivity mimo sjezdovky
epochanacestach.cz
Livigno zahajuje zimní sezónu. Nabídne perfektní sněhové podmínky i aktivity mimo sjezdovky
Od 29. listopadu 2025 do 1. května 2026 se Livigno chystá přivítat návštěvníky na svých zasněžených svazích a nabídnout jim víc než jen perfektně upravené sjezdovky. V srdci italských Alp, v nadmořské výšce 1 816 metrů, zde čekají ideální sněhové podmínky, široká nabídka zimních aktivit a autentická atmosféra horského městečka, kde se místní tradice snoubí
I starověká americká civilizace se musela vyrovnat s katastrofálním suchem!
21stoleti.cz
I starověká americká civilizace se musela vyrovnat s katastrofálním suchem!
Archeologické nálezy v Caralu, sídle prehispánské civilizace v dnešním Peru, svědčí o tom, že i v Americe existovala starověká společnost, souběžně s prvními velkými civilizacemi v Mezopotámii, Egyptě
Báječný salát Niçoise
tisicereceptu.cz
Báječný salát Niçoise
Černé olivy dnes běžně seženete na váhu. Jsou cenově výhodnější a chuťově lepší než ty ve sklenicích. Budete-li mít možnost, sáhněte po řecké odrůdě Kalamata. Ingredience 100 g zelených fazolový
Morávková léčí zásadně jen líbáním
nasehvezdy.cz
Morávková léčí zásadně jen líbáním
Herečka Dana Morávková (54) ze seriálu Ordinace v růžové zahradě hraje doktorku už tolik let, že jí fanoušci mnohdy zastavují uprostřed ulice a prosí ji o radu. „Říkám, že léčit umím jenom líbáním
Záhadní traviči z Belle Époque. Čtyři nevyřešené případy, které otřásly Paříží
epochaplus.cz
Záhadní traviči z Belle Époque. Čtyři nevyřešené případy, které otřásly Paříží
Na přelomu 19. a 20. století prožívala Paříž svou Belle Époque – dobu umění, luxusu a zdánlivé bezstarostnosti. Za blyštivou fasádou kabaretů a přepychových salonů se však skrýval temnější svět. Ve stínu elegance působili zločinci, jejichž zbraní byly jedy tak rafinované, že je tehdejší věda jen stěží dokázala odhalit. Jejich cílem byly především majetné oběti