Domů     Podvýživa seniorů: Nenápadný zloděj sil
Podvýživa seniorů: Nenápadný zloděj sil
23.4.2020

Je to obrovský problém jak v soukromí rodiny, tak celkově. Starších lidí, kteří trpí nějakou formou podvýživy, je totiž obrovské množství. A důvod není tak prostý, jak si myslíme.

Důchodci na jídle šetří, protože nemají na vyhazování, zní obvyklé vysvětlení. Jenže stejně velký problém s podvýživou seniorů zaznamenávají i jinde, třeba v sousedním Německu.

A jak se ukazuje, příčin je více a v našich podmínkách zůstávají často skryté za zdůvodněním finančním. Přitom důsledky podvýživy jsou pro naše rodiče a prarodiče drtivé.

Předčasně, už někdy od 65 let, kdy se teprve o seniorském věku začíná mluvit, ztrácejí síly. Zhoršuje se imunita, stoupá dlouhodobá nemocnost a čeho dramaticky ubývá, to je radost ze života.

Žvýkej pořádně!

Říkáváme to malým dětem, ale ledabyle žvýkáme všichni. S věkem se to může výrazně zhoršovat, což má dva důvody. Tím hlavním jsou potíže s chrupem.

Starší lidé nemívají motivaci řešit problémy se zuby jako v mládí, u mužů klesá zájem o udržování vzhledu, kam pěkný chrup patří, už po padesátce, u žen asi o deset let později. Odrazující jsou navíc i vysoké výdaje na „generální opravu“ chrupu.

Tady by měla zasáhnout rodina a prarodiče přimět, aby nad svými zuby nemávali rukou. Rodina může pomoct finančně, ale i citově, protože je na potomcích, aby své rodiče přesvědčili o tom, že je chtějí vidět dlouho v dobré kondici a spokojené.

Ztráta chuti

Ve vyšším věku se vytrácí jak apetit, tak smysl pro vnímání chuti. Jídlo se pak stává povinností, ztrácí lákavost a lidé na něj zapomínají. Pocit hladu přestávají vnímat, zvyknou si na něj stejně jako na pocit žízně.

A když už pak něco snědí, tak to často špatně rozkoušou. Nepravidelný a k tomu malý objem špatně rozkousaného jídla zhoršuje práci střeva, takže tělo dokáže hůře využít i to málo, co dostane.

Výsledný obraz může být velmi podobný tělesnému chátrání lidí postižených anorexií.

Pořád totéž na talíři

Nechutenství a nezájem o jídlo vede ke zjednodušování nákupů a jídelníček se zploští tak, že nemůže poskytnout tělu, co by potřebovalo. Na jedné straně obvykle přebývá bílého pečiva, na straně druhé se nedostává masa, vajec, celozrnných výrobků.

Velkou bolestí současných generací důchodců je jejich netečnost k ovoci a zelenině, které se v mladších letech nenaučili jíst.

Když kupují ovoce, tak obvykle pro vnoučata, přitom sami mají potřebu živin, které se nacházejí právě v ovoci a zelenině, mnohem větší než děti.

Nezájem o tyto potraviny vede k prohlubujícímu se nedostatku hořčíku, železa, stopových prvků, vitaminu C a A, a pokud na stole chybí i celozrnné obiloviny, tak i vlákniny a vitaminů řady B.

Kriticky chybí

Vitamin B9 čili kyselina listová

Patří k živinám, jejichž nedostatek už u seniorů vede k poškozování zdraví. Kyselina listová je nezbytná pro tvorbu krve, při jejím nedostatku vzniká těžká anémie.

B9 je ale důležitý také pro trávení a podporu chuti k jídlu, což seniorům často chybí. Když si k tomu přičtete deprese, kterými starší lidé trpívají, je společná příčina v podobě nedostatku vitaminu B9 zjevná.

Hlavní zdroje: Zelená listová zelenina, játra, žloutek

Vitamin B 12

I ten je naprosto nezbytný pro tvorbu krve a dobré trávení, takže o něm platí totéž, co pro kyselinu listovou. Vážný nedostatek B12 však může vést k nebezpečnější anémii, která je zhoubná.

K dalším užitečným vlastnostem B 12 patří jeho schopnost podporovat činnost mozku jako paměť a učení.

Hlavní zdroje: játra a ledviny, maso, vejce

Vápník

Známá je jeho nepostradatelnost pro pevnost kostí, která ve vyšším věku ještě narůstá. Vápník je ale stejně důležitý pro regulaci srdečního rytmu.

Uklidňuje nervovou soustavu a likviduje kyselinu mléčnou, která v těle vzniká po nadměrném fyzickém vypětí nebo následkem stresu. Nezbytný je také pro správnou srážlivost krve.

Hlavní zdroje: sardinky, sezamová pasta, tvrdé sýry, ořechy, vývar z hovězích kostí

Zinek

Je nesmírně důležitý pro všechny hojivé pochody v těle a pro dobré fungování imunity. Uklidňuje nervy a pomáhá při depresích.

Hlavní zdroje: ryby, maso, vejce, pšeničné klíčky a olej z nich

Vitamin D

Podporuje nejen ukládání vápníku v kostech a tím jejich pevnost, ale také imunitní systém. Při nedostatku vitaminu D se protahují i banální infekce a oddaluje vyléčení. Vitamin D pomáhá udržovat také zdravý nervový systém, normální puls a srážlivost krve.

Hlavní zdroje: Tím nejdůležitějším je sluneční záření, které při dopadu na kůži vyvolává tvorbu vitaminu D. U seniorů, kteří chodí ven jen omezeně, je nutné dbát na vitamin D v potravinách. Najdete ho hlavně v rybách, dobrým zdrojem jsou sardinky, losos, tuňák.

Pozor: Podvýživa skrytá za nadváhu

Hubenost není podmínkou. Zvlášť u lidí, kteří měli nadváhu většinu života nebo s léty výrazně přibrali, se podvýživa nemusí projevit výrazným hubnutím. Je to podobný princip jako u chronických dietářek.

Tělo si na snížený přísun energie přivykne a začne omezovat výdej. Od pohledu tedy nepoznáte, jestli máte před sebou seniora, který jí dostatečně, nebo trpí podvýživou.

Kolik seniorů trpí podvýživou?

Čísla se různí, jsou to jen odhady, ale i tak nepříjemně vysoké. Nejhorší situace je u lidí starších 70 let, kteří žijí v domovech pro seniory, kde podvýživou může trpět až  80 % lidí, pak u hospitalizovaných ve zdravotnických zařízeních ( až 65 %).

A co je zarážející, k podobnému výsledku došli při náhodných průzkumech i v sousedním Německu. Příčin je vícero a patří k nim i depresivní stavy těchto seniorů.

Lepší je situace u seniorů bez vážných onemocnění, kteří žijí ve svých domovech, tam se podvýživa podle odhadů týká asi 10 % až 15 %, ale podle jiných čísel až 30 %.

Každopádně psychický stav prokazatelně hraje při nechutenství stejně velkou roli jako kvalita a lákavost jídla.

Následky podvýživy

Ubývání svalů – Když tělu chybí bílkoviny, odbourává svaly. Potíž je, že u starých lidí svalstva už tak jako tak ubývá kvůli hormonálním změnám. Ani při kvalitním jídelníčku se pak svaly neobnoví ve stejné míře jako u lidí dejme tomu třicetiletých.

S chátráním svalů ubývá seniorům nejen energie, ale také pohyblivosti a schopnosti zahřát se. Právě svaly produkují nejvíce tělesného tepla. Úbytku svalů se odborně říká sarkopenie a trpí jí i podvyživení lidé s nadváhou.

Obtížné hojení po operacích – I u zdravých lidí trvá několik měsíců, než se tělo po operačním zákroku dostane do stejné kondice jako před ním.

U seniorů s podvýživou se to už nemusí podařit nikdy a dědeček nebo babička zůstanou po operaci v chatrnějším tělesném stavu.

Celkové zhoršování zdraví – Nedostatek živin a energie přirozeně prohlubuje potíže, které měl postižený v mladším věku, a přidává k nim další, vyvolané právě váznoucí dodávkou určitých látek. Výsledkem pak bývá celková sešlost bez jasného ústředního problému.

Tento stav se odborně také označuje kachexie a jinak se objevuje také u těžkých onemocnění.

Ale co s tím?

Řešit příčiny je mnohem složitější, než si je detailně pojmenovat. Naráží to hlavně na nechuť seniorů měnit cokoli ve svém životě, bez pomoci blízkých to nepůjde. O zásadním významu opravy chrupu už byla řeč.

Co dalšího můžeme pro své rodiče a prarodiče udělat? Hodně, především je víc zahrnout do svého života. Podobnost německých a českých odhadů v počtech seniorů s podvýživou ukazuje, že velmi podstatným důvodem je deprese.

Jak u nás, tak v sousední zemi trpí podvýživou až čtyři pětiny seniorů žijících mimo domov v nějakém typu léčebného nebo pečovatelského zařízení. V domácích podmínkách je to jen zlomek tohoto čísla.

Z toho se dá usoudit, že starý člověk především potřebuje být zahrnut do rodinného prostředí, být mezi svými lidmi, aby měl pro koho žít.

Pomoc s nákupy a vařením

Nedostatek energie je jedním z citelných problémů, který rovněž vede k podvýživě starších lidí. Nákupy v supermarketech jsou vyčerpávající i pro řadu mladších, natož pak pro seniory, kteří se zdlouhavěji rozhodují a pomaleji orientují.

Uvařit domácí hovězí polévku se pak zdá jako zbytečný luxus, když se dají koupit polévky instantní.

Jenže právě poctivý domácí bujón z hovězích kostí, se zeleninou a nudlemi je životabudič dodávající významné množství živin, mimo jiné i kriticky chybějícího vápníku.

Pomoc rodiny s nákupy a vařením by proto měla směřovat nejen k tomu, aby se děda s babičkou najedli, ale aby jejich jídlo bylo připravené z poctivých surovin, nikoli polotovarů.

Praktické tipy

Zaměřit bychom se měli na drobné úpravy jídelníčku než prarodičům vnucovat něco, na co nejsou zvyklí. Ohled musíme brát i na horší trávení a slabou chuť k jídlu, jídla pro seniory by měla být odlehčená, ale chuťově přitažlivá. Jak toho dosáhnout?

Koření

Vynikající aroma má libeček, připomínající chutí tekuté polévkové koření. Je jeho zdravější variantou a senioři proti němu určitě nebudou nic namítat. Podobně uspějete i s dalším zeleným kořením, počínaje obyčejnou pažitkou.

Hůře stravitelná bývá petržel kudrnka, tu nejprve vyzkoušejte, zda nedělá prarodičům trávicí potíže.

Koriandr má příjemnou plnou chuť, aniž by dráždil trávicí trakt. Hodí se výborně na maso i do dušené zeleniny, vynikající je na hrášek s mrkví. Pro seniory kupujte výhradně mletý.

Trávení zlepšuje také mletý rozmarýn, zlepšuje hlavně vylučování žluči, takže je vhodný do tučnějších jídel.

Maso a spol.

Krůtí maso má jemnou strukturu a dá se dobře rozkousat. Prodává se navíc i mleté a oproti stejně dietnímu hovězímu je šťavnaté. Je vynikající alternativou pro karbanátky.

Nezapomínejte na vejce, od jejich zakazování při vysoké hladině cholesterolu v krvi se už upouští, naopak se ukazuje, že vejce jsou významným zdrojem jak bílkovin, tak důležitého vitaminu A a minerálů, především železa.

Měkké tvarohy jsou pro seniory ideální svačinou zvlášť se strouhaným ovocem, stejně jako se připravuje pro děti. Starší lidé obvykle ovoce jedí velmi málo, a když už, tak ho špatně rozkoušou.

Kombinace tvarohu a nastrouhaného ovoce je skoro geniální, tělo tím získává nejen kvalitní bílkoviny, ale i tuky a díky ovoci vitaminy rozpustné v tucích. Ty jsou hlavně v ovoci výrazných barev, v meruňkách, broskvích, mangu, kiwi a podobně.

Pro podporu zažívání je dobré nezapomínat na kvašené mléčné výrobky jako kefír a acidofilní mléko.

Zelenina a luštěniny

Starší generace byly zvyklé na minimum zeleniny na jídelníčku, obvykle je kysané zelí nebo rajčata a papriky. Přitom zelenina je hlavním zdrojem minerálů, které senioři (i když nejen oni) nutně potřebují ke zdraví a kondici.

U prarodičů nejspíš uspějete s bohatými zeleninovými polévkami. Mnohem méně vhodná je zelenina smažená, a nejen ta, ve vyšším věku mohou mít lidé potíže i s trávením zeleninových salátů. Proto není vhodné je prarodičům nutit.

Luštěniny jsou vůbec nejlepším zdrojem vlákniny a ta je potřebná pro dobrou práci střev. Současně jsou ale některé z nich hůře stravitelné. Které seniorům doporučit? Především hrášek, konzervovaný nebo mražený.

Také červená a žlutá čočka, druhy, které není nutné namáčet před vařením, nepůsobí nadýmání a rychle měknou. Dají se z nich připravit výborné pomazánky, stejně tak z konzervované cizrny. Konzervace je ve slaném nálevu a nijak nezhoršuje výživové kvality cizrny. Můžete ji ale samozřejmě také normálně uvařit.

Přílohy a pečivo

Bílé, nebo tmavé pečivo? To je otázka. Bílé šetří žaludeční a střevní sliznici, která může být podrážděná, ale pokud bude starší člověk jíst výhradně bílé housky, bude mít pravděpodobně potíže se zácpou. Takže lepší je oba typy kombinovat.

U tmavého pečiva pozor na chléb pouze přibarvovaný, nikoli z tmavé mouky bez balastních látek.

Na trhu je velké množství obilných, ale i luštěninových vloček.

Jejich předností je hlavně obsah vlákniny, minerálů a vitaminů B. Dají se použít pro přípravu vločkových kaší, výborně chutnají se skořicí podporující apetit a s dušeným ovocem (syrové by v kombinaci s kaší způsobilo nadýmání).

Pokud babička či děda kaše nechce, dají se tyto vločky používat aspoň jako zavářka do polévek.

Tuky a oleje

Staří lidé často jedí velmi málo a pak jim scházejí živiny rozpustné v tucích a také obsažené v některých kvalitních tucích, hlavně vitamin E. Například olej z pšeničných klíčků je dobrým zdrojem zinku, nutného pro regeneraci a hojivé procesy v těle.

Olej je sice dražší než obyčejný stolní, ale nepoužívá se na vlastní přípravu jídla, jen přidáme lžičku do hotové porce na talíři. Už jen tato změna může přinést nečekané zlepšení ve zdravotním stavu.

Vynikající je také olej dýňový, přezdívaný olej věčného mládí, a oleje z ořechů.

Text: Lenka Korandová, foto: Shutterstock

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
Související články
17.12.2025
Každý, komu je přes 25 let, by měl pravidelně procvičovat mozkové závity. Od tohoto věku se totiž začíná zhoršovat paměť.   Možná máte problém vzpomenout si na jméno kolegy z práce. Nebo marně v paměti lovíte název knížky, kterou jste nedávno přečetli. Je to opravdu tak, s věkem jako kdyby se paměť rozhodla stávkovat.   Cvičte tělo i mozek Procvičujte mozkové závity. Není
10.12.2025
Yerba maté je třetím nejoblíbenějším teplým povzbuzujícím nápojem světa. Na přípravu se používají mladé lístky byliny cesmíny paraguajské.   Kouřová vůně a uzená chuť. Řízný a hořký… Tak popisují znalci tradiční jihoamerický nápoj, který tamní šamani při svých rituálech používali již v dobách před Kristem, a který má dodnes přezdívky Zázrak z pralesa nebo Zelené zlato indiánů. Zdravá
3.12.2025
Zavřete oči a představte si, jak sedíte v útulné sauně na měkké lavici z exotického dřeva. Vaším tělem prochází intenzivní teplo. Páry provoněné éterickými oleji s každým nádechem jemně hladí vaše hrdlo. Saunování je totiž dávným a v dnešní uspěchané době znovu objevovaným prostředkem k obnovení a upevnění fyzických i psychických sil s blahodárnými léčivými účinky. Tři důvody, proč do sauny
2.12.2025
Přinášíme vám 5 zajímavostí o avokádu – potravině, která si získává stále větší oblibu! 1. Je se svými průměrnými 220 kcal na 100 g pravou kalorickou bombou, jen mírně zaostávající za čokoládou? Skoro čtvrtinu dužiny totiž tvoří tuk. 2. I přes svou kalorickou vydatnost patří k nejzdravější druhům zeleniny? Tuky, které obsahuje, jsou velmi kvalitní, složením se podobají olivovému oleji.
28.11.2025
Všimli jste si, jak často se ve výčtu vlivů poškozujících zdraví opakuje stres? Tak často, až na tohle slovo přestáváme slyšet. Tím ovšem jeho ničivé dílo ze světa nezmizí. Raději bychom se mu měli postavit čelem. Ničí nám imunitu, poškozuje cyklus, a dokonce zhoršuje i pleť. O tom, co s naším tělem dělá stres, by se měly učit už děti ve škole. Stres je největší nepřítel našeho zdraví, dokáže nap
reklama
Šikovné tipy
Vánoční hvězdu přizdobte
Letos můžete zkusit styl „Ledového království“.  Nejen klasická červená, ale i bílá vánoční hvězda má totiž úžasné kouzlo.   1) Připravte si skleněnou mísu odpovídajících rozměrů a potřete ji neředěným saponátem na nádobí. Poté na ni postupně přikládejte tyčinky lepidla do tavné pistole a tu je opatrně rozpouštějte. 2) Až vytvoříte dostatečně hustou síť, nechte […]
Z vlastnoručního etažéru a malované dózy bude cukroví chutnat ještě lépe
Na štědrovečerní tabuli se bude dřevěný etažér vyjímat lépe než cukroví naskládané na talíři. Zkuste si ho letos vyrobit. Křehké druhy cukroví můžete do té doby uložit v plechových dózách, které pomalujete vánočními motivy. Dóza na cukroví Vlastnoručně zdobená dóza s domácím cukrovím může posloužit i jako pěkný dárek.   Budete potřebovat: * plechové dózy * vodou […]
Vyrábíme schránku pro Ježíška
Kam vložit dopisy s vánočními přáními, aby je Ježíšek spolehlivě našel? Přece do speciální vánoční schránky.   Budete potřebovat: * dárkovou bedýnku na dvě lahve vína (má vysouvací zadní stranu a poutko, za níž schránku můžete zavěsit na dveře, okno nebo plot) * rukavice * vrtačku se speciálním nástavcem zvaným sukovník (14 mm) * brusnou […]
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Díky dronům analyzují vědci velrybí dech
21stoleti.cz
Díky dronům analyzují vědci velrybí dech
Používání dronů je v moderní době velmi rozšířené, a to v různých oblastech lidské činnosti. Spoléhají na ně i odborníci, kteří se zabývají zdravím keporkaků a dalších velryb v arktických vodách. Bezp
Montblanc přeje Veselé Vánoce
iluxus.cz
Montblanc přeje Veselé Vánoce
Montblanc vnáší do letošních Vánoc atmosféru zimních dnů, kdy se člověk na chvíli zastaví, vezme do ruky pero a nechá myšlenky plynout po papíru. Ruční psaní je jedním z nejkrásnějších způsobů, jak
Věděla, že jsem v nebezpečí
skutecnepribehy.cz
Věděla, že jsem v nebezpečí
Byla to jen taková hra na schovávanou a mě nenapadlo nic lepšího, než se ukrýt do zakázané dědečkovy truhlářské dílny… V  dětství jsem často trávila prázdniny a také volné víkendy i se svým bratrem u babičky a dědečka na vesnici. Dědeček byl šikovný stolař a s babičkou si ještě přivydělávali zdobením už hotových rakví v odlehlé dílně. Přikázali nám, abychom do této
Ardbeg House: Legenda z Islay vítá první hosty
epochalnisvet.cz
Ardbeg House: Legenda z Islay vítá první hosty
Slavná palírna Ardbeg, spadající pod skupinu LVMH, poprvé vstoupila do hotelového světa…Na ostrově Islay otevřela Ardbeg House, stylové boutiqové útočiště propojující charakter své legendární produkce s prostředím ostrova, který je proslulý dlouhou tradicí a jedinečným rukopisem místních palíren. Dvanáct pokojů a apartmá, z nichž každý má svůj vlastní příběh, vás vtáhne do atmosféry, která působí jak
Tichá domácnost u Burešové kvůli třetímu dítěti?
nasehvezdy.cz
Tichá domácnost u Burešové kvůli třetímu dítěti?
Dostává bezbřehá láska trhliny? Na veřejnosti se hvězda seriálu ZOO Eva Burešová (32) a její partner, šéfkuchař Přemek Forejt (38), prezentují jako dokonalý pár. Podle našeho zdroje to má však za dv
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Čočková polévka s klobáskou
tisicereceptu.cz
Čočková polévka s klobáskou
Ať už ji máte raději se smetanou, nebo jemně kyselou, ze silného domácího vývaru bude jedinečná. Ingredience 250 g čočky 1 mrkev kousek celeru 2 stroužky česneku 300 g brambory 1 cibule 1
Vánoce, které vás překvapí
epochanacestach.cz
Vánoce, které vás překvapí
Kde jsou nejlepší Vánoce? Než odpovíte logicky, že doma, zkuste si přečíst, jak to na Ježíška vypadá po světě. Zázrak Vánoc stojí za to zažít kdekoli. Ať se tam zpívá Tichá noc, nebo Narodil se Kristus Pán… Kanada Ještě před Štědrým dnem pořádají Kanaďané pečicí večírky, kdy příchozí pečou vánoční koláčky „cookies“ dle vlastního receptu. Chodí tu Santa
8 nejslavnějších gladiátorů: Skláněli se před nimi i římští císaři?
historyplus.cz
8 nejslavnějších gladiátorů: Skláněli se před nimi i římští císaři?
Svalnatý bijec v rukách pevně svírá kopí a jeho hrot má namířen na blížící se nebezpečnou šelmu. Jediný špatný krok, jediné zaváhání a skončí roztrhán na kusy. Diváci v aréně sedí na krajích svých sedadel a ani nedutají. Vtom šelma zaútočí. Pohotový gladiátor však stihne uskočit a zasadit jí smrtící ránu. Carpophorus údajně za jediný
Zima je drsná, ale vaše ruce být nemusí
nejsemsama.cz
Zima je drsná, ale vaše ruce být nemusí
S příchodem zimy dostávají pořádně zabrat. Mráz, vítr a suchý vzduch jim dávají lekci z otužování. Ale nebojte, stačí pár kroků, a budou jako v bavlnce. Kůže na rukou patří mezi nejméně chráněné, ale nejvíc namáhané části těla. A i když se o ni snažíte pečovat promazáváním, někdy to nestačí. A to zvlášť v zimě. Jak tedy předcházet suchosti a popraskání
Přišlo od Panny Marie varování proti covidu?
enigmaplus.cz
Přišlo od Panny Marie varování proti covidu?
Mohou být některá náboženská zjevení tak konkrétní, aby nás varovala před nadcházejícími událostmi? Italka jménem Gisella Cardia tvrdí, že ano! [gallery size="full" ids="162348,162350,162349"] V
Láska versus přátelství: Řídí je stejné procesy v těle?
epochaplus.cz
Láska versus přátelství: Řídí je stejné procesy v těle?
I když to nezní moc romanticky, žádná láska by na světě nebyla bez obyčejné chemie! Jaké třaskavé reakce za ní stojí, už vědci tuší. Ale jak to s přátelstvím, které k lásce nemá zas tak daleko? Pokud si představíme tělo jako chemickou laboratoř, tak v sekci, kde se míchá láska, intimita a partnerské soužití, je