Domů     Podmáslí, kefír nebo…
Podmáslí, kefír nebo…
30.9.2024

Zakysané mléčné produkty jsou nejen výborným zdrojem bílkovin a vápníku, ale blahodárně působí i na naše střeva. Vyznáte se v nich?

Na trhu jich objevíte hned několik. Všechny jsou pro naše zdraví přínosné, však se také řadí mezi superpotraviny. A to pro obsah prospěšných bakterií. Vedle vitaminů A, D a B a kvalitních bílkovin obsahují také fosfor.

Množství vápníku je úplně stejné jako v mléce, ale díky kyselému prostředí ho tělo lépe vstřebává.

Levné, dostupné a zdravé…

Nespornou výhodou zakysaných mléčných nápojů je, že jsou levné, takže nezatíží peněženku. Jsou běžně dostupné a můžete je užívat bez omezení. Dokonce i když máte na mléko a mléčné výrobky alergii.

Mléčné bakterie totiž zčásti rozštěpí mléčný cukr, který některým lidem dělá potíže při trávení.

Co způsobí rozdíly

Jsou to právě bakterie. Podle toho, které jsou použity, vznikne výrobek s typickou chutí, vůní i konzistencí. Rozdílné je i celkové nutriční složení jednotlivých nápojů. A jaké kultury bakterií jsou ty nejúčinnější?

Podle gastroenterologa doc. MUDr. Pavla Kohouta z Thomayerovy nemocnice se to nedá říct jednoznačně. „Každý člověk snáší jinou kulturu, což je dáno geneticky,“ doplnil. Každopádně všechny používané kultury jsou zdraví prospěšné.

Podmáslí

Získává se jako druhotný produkt při výrobě másla. Jestli se nevyrobí ze zakysané smetany, je třeba do podmáslí přidat zákys. Obvykle se používá smetanový. Protože má podmáslí velmi nízký obsahu tuku (od 0,5 do 1,5 %), hodí se i pro redukční diety. Obsahuje také lecitin, tuk důležitý pro mozek.

Tip Paní domu: Když mléko v receptu nahradíte podmáslím, bude moučník jemný a nadýchaný.

Vyzkoušejte tento recept

1 celé vejce smíchejte s ½ hrnku moučkového cukru, 1 hrnkem podmáslí, 1 lžičkou jedlé sody a 1,5 hrnku hladké mouky (prosijte ji). Přidejte 0,5 hrnku oleje a 1 vanilinový cukr.

Pečte ve vymazané formě jen 10 – 20 minut při teplotě 180 °C. Po vychladnutí polijte polevou, kterou připravíte smícháním rozpuštěné čokolády na vaření (1 tabulka) a zakysané smetany (1 kelímek).

Kysané podmáslí

… je podmáslí smíchané s mlékem, do kterého se přidá smetanový zákys.

Zákys

Co že to vlastně zákys je? Znáte ho i pod názvem kyška a jedná se vlastně o libovolný mléčný výrobek, který vznikl fermentací (tedy kvašením) pomocí mléčné kultury. Nejčastěji se používá smetanová kultura, ale může to být také jogurtová nebo kefírová.

Jedinou podmínkou, která určuje zákys, je obsah minimálně 1 milionu bakterií na jeden gram.

Kefír

Oproti podmáslí je pikantnější a jeho chuť je mírně nahořklá. Oproti ostatním kysaným mléčným nápojům se liší tím, že vzniká z kefírových zrn, která obsahují specifické mléčné bakterie, ale zároveň i kvasinky.

Proto během tohoto kombinovaného kvašení vzniká etanol (ale jen opravdu velmi malé množství). Konečný nápoj je díky tomu jemně perlivý.

Tip Paní domu: Také kefír skvěle nahradí tučnou smetanu a moučníkům dodá vláčnost.

Kefírové mléko

… je zředěný kefír, oproti kterému obsahuje pouze méně kvasinek.

Acidofilní mléko

Má podobné účinky jako kefír a jedná se prakticky o kravské mléko, která se nechá zkysat acidofilní kulturou. Stejně jako kefír je i acidofilní mléko ostré, ale je výrazně kyselejší. Je významným zdrojem vitaminu B12.

Tip Paní domu: Acidofilní mléko si můžete koupit čisté, ale také s různými ovocnými příchutěmi.

Jogurtové mléko

Velmi zjednodušeně je možné říct, že je to řídký jogurt. Dobře zahání žízeň za horkého počasí, ale z výživového hlediska jde o potravinu.

Rámeček

Až si budete zakysané nápoje kupovat, vybírejte si ty čerstvé. Tepelně ošetřené, které jsou v Tetra Packu, už v sobě nemají živé kultury, a tím jsou nutričně méně cenné. Skladujte je v lednici.

Foto: Shutterstock

Štítky:
Související články
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
3.6.2025
Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi. V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto, že wasabi je drahé. Pokud je chcete opravdu och
29.5.2025
Nedělní snídaně do postele, lehký oběd nebo vydatná večeře. Tím vším mohou být dozlatova osmažené lívance. Jsou lahodné, zasytí a při servírování mohou být také potěšením pro oči. Lívance jsou oblíbenou a neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Můžeme je servírovat ráno, v poledne i večer a volit z mnoha druhů těst. Podle toho, kolik máme času na přípravu, jaké ingredience jsou zrovna ve špajzu,
28.5.2025
Je to k zlosti, mouka už je v míse a najednou zjistíte, že nemáte ani jediný balíček prášku do pečiva. Při dobře vybavené spíži to ale nemusí být takový problém. Prášek do pečiva není takový unikát, jak by se mohlo zdát, je jen pohodlně připravený k použití. Podstatou jeho účinku je uvolňování bublinek, které těsto nadlehčí. O tento efekt se stará hydrogenuhličitan sodný smíchaný s kyselou přísad
23.5.2025
Co si budeme povídat, i když se gastronomie vyvíjí zdravějším směrem a šéfkuchaři se předhánějí v inovacích, stejně ta naše česká jídla prostě milujeme a čas od času po nich zatoužíme, protože tu vůni a chuť nic nenahradí. Šumavská kulajda (4 porce) 4 větší brambory, 200 ml smetany na šlehání, 35 g sušených hub (200 g čerstvých), 2 lžíce nasekaného kopru (lze použít i sterilovaný), 1 litr zelen
reklama
Šikovné tipy
Vyzkoušeli jsme: Tablety, nebo gel?
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se […]
Když se barva na vlasy nepovede
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s […]
Kabelka jako pomocník i šperk
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní […]
Kosmetické tipy na jaro i léto
Nehty bývají na jaře suché. A také hůře rostou, mají sklon se lámat a třepit. Podepsaly se na nich zimní podmínky, a to tím výrazněji, čím jsou vaše nehty přirozeně slabší a méně pevné. Okamžité zlepšení přinese olejová péče. Použít se dá speciální olej na nehty, ale docela dobře vystačíte i se sprchovým nebo tělovým olejem. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Jsou UFO u Oblasti 51 jenom kamufláž?
enigmaplus.cz
Jsou UFO u Oblasti 51 jenom kamufláž?
Již před nějakou dobou CIA potvrdila to, co se přes 50 let snažila utajit. Základna známá jako Oblast 51 je skutečná. Mimozemské stroje na ní ale podle oficiální zprávy nejsou. I když neidentifikovate
Suché, nebo mokré?
nejsemsama.cz
Suché, nebo mokré?
Pravidelné a pečlivé odličování a čištění pleti je základním předpokladem pro její krásný a zdravý vzhled. Každé ráno pleť potřebuje vyčistit, večer také a navíc zbavit make-upu. Mělo by jít o naprostou rutinu, ať se děje, co se děje. Čištění můžete provádět několika způsoby. Suché odličování Neznamená to drhnutí pleti nasucho. Použijte odličovací mléko, gel či micelární vodu podle typu
Waldorf Astoria Seychelles Platte Island oslaví letošní Global Wellness Day sérií zážitků na téma Reconnect
iluxus.cz
Waldorf Astoria Seychelles Platte Island oslaví letošní Global Wellness Day sérií zážitků na téma Reconnect
U příležitosti letošního Global Wellness Day, který se koná 14. června 2025, resort Waldorf Astoria Seychelles Platte Island představuje pečlivě sestavenou nabídku zážitků přirozeně odrážející filozof
Pitný režim večer nedoženete
epochalnisvet.cz
Pitný režim večer nedoženete
Dodržovat pitný režim je správné, ale pít večer, to je jiné téma. Přeženete-li to, může se vám stát, že se kvůli potřebě častého močení nevyspíte. V kolik hodin pít naposledy, abyste netrpěli žízní, ale neproseděli noc na toaletě?   Podle urologů zdravý způsob močení je 8x za den a 1x za noc. Ale čím to, že
Přišla jsem vlastně o vše
skutecnepribehy.cz
Přišla jsem vlastně o vše
Ta, kterou jsem považovala za nejlepší přítelkyni, se ukázala jako ta nejhorší osoba, jakou jsem kdy potkala. Ženská mrcha, která mi vzala vše! Byla to manipulátorka a lhářka a já jsem díky ní přišla o manželství i klid v duši. S Andreou jsem se poznala před deseti lety na kurzu jógy. Byla okouzlující, usměvavá, vtipná a vždycky perfektně upravená. Lichotila mi Hned jsme si
Vypadal takto svatý Václav? Vědci zrekonstruoval 1100 let starý obličej českého knížete
21stoleti.cz
Vypadal takto svatý Václav? Vědci zrekonstruoval 1100 let starý obličej českého knížete
Jak mohl skutečně vypadat svatý Václav? Na to se pokusil odpovědět mezinárodní tým vědců, který za pomoci nejmodernějších forenzních technik vytvořil digitální rekonstrukci podoby slavného českého kní
Nechali si Bernášková a Merkner pootevřené dveře k návratu?
nasehvezdy.cz
Nechali si Bernášková a Merkner pootevřené dveře k návratu?
Herečka Jana Bernášková (44) ze seriálu ZOO Nové začátky a režisér Rudolf Merkner (53) se po rozvodu dohodli na netradičním řešení. Kvůli dětem si ponechali společný byt, ve kterém se střídají. Když
Kronikář Přibík Pulkava: Skrýval se za ním sám císař Karel IV.?
epochaplus.cz
Kronikář Přibík Pulkava: Skrýval se za ním sám císař Karel IV.?
Autor Kroniky české, arcibiskupský písař, správce školy. O jeho osobnosti toho mnoho nevíme. Snad proto kolem něj vznikaly různé dohady. O co vlastně jde? Pojďme se na jeho Přibíka Pulkavu a jeho dílo podívat. Tajemství zahaluje Příbíka Pulkavu z Radenína (†asi 1378/1380), který v Kronice české, podle některých pramenů nazývané také Kronika nejjasnějšího knížete Karla, krále českého
Pikantní cuketový salát
tisicereceptu.cz
Pikantní cuketový salát
Nejvhodnější jsou malé cukety. Suroviny na 4 sklenice 2 kg cuket 2 chilli papričky 1 česnek Na nálev 1 l vody 200 ml vinného octa 1 Deko 10 kuliček pepře 10 kuliček nového koření 3
Duchové Kunžvartu
epochanacestach.cz
Duchové Kunžvartu
Na samém pomezí Českého království, na východním úbočí šumavské hory Strážný, stála od 14. století mohutná pevnost zvaná Kunžvart. V současnosti zbývá z hradu, který patří mezi nejtajemnější místa v oblasti, prakticky jen torzo čtyřhranné věže. Už výstup ke zřícenině (výlet začnete v nedalekém městysi Strážný) je jako z pohádky – cesta se vine lesem lemovaným mechem porostlými balvany, kapradím
Casa Clara, óda na životní styl South Beach
rezidenceonline.cz
Casa Clara, óda na životní styl South Beach
Výjimečná, architektonicky významná rezidence s okouzlujícími interiéry, vybavenými designovým nábytkem a doplňky italské firmy Henge, představuje moderní plážovou vilu s luxusem nejvyššího kalibru. Pohlednicově krásné prostředí široké mořské zátoky na půvabném pobřeží jedné z nejkrásnějších částí amerického Miami je dokonalým rámcem pro elitní bydlení ve vysokém stylu značky, která představuje mnohem více než jenom nábytek. Jde
Prvního ředitele Národního divadla zdrtila nešťastná láska
historyplus.cz
Prvního ředitele Národního divadla zdrtila nešťastná láska
„Ta jeho neodbytnost je směšná. Nelidsky mne nudí, “ stěžuje si Anna Lauermannová deníku na svého ctitele. Odmítá ho, ale přitom stačí, aby jenom na týden zmizel z Prahy a nedal vědět kam, a už má o něj strach.   „Myslím, že by bylo lépe, kdybyste ke mně nechodil… Máte ještě čas se oženit, máte