Domů     Pochoutky v zavařovačkách připravíte i v zimě
Pochoutky v zavařovačkách připravíte i v zimě
3.2.2024

Jestli teď kroutíte hlavou, že zavařujete přece v létě, možná vás nenapadlo, že i teď můžete ledacos vykouzlit.

Třeba jste nakoupili ve slevě zeleninu, a už teď víte, že ji nesníte. Totéž se může přihodit i s masem nebo jinými surovinami. A častý argument proč zavařovat, když se dá všechno koupit? Je to jednoduché.

Jednak ušetříte a nebudete plýtvat, kromě toho budete mít doma železnou zásobu, když nechcete chodit po obchodech a to se, jak jsme zažili v posledních měsících, hodí vždycky.

A zavařování hotových jídel je vhodné i pro ty, kteří jezdí v zimě na chalupy nebo na hory. Nemusejí se starat o jídlo, protože mají vařeno, navíc z domácích surovin. Možná i proto se zimní zavařování zase dostalo do módy. Zkuste to, bude vás to bavit.

Ajvar

200 g lilku, 600 g kapií, 3 utřené stroužky česneku, 20 ml oleje, uzená paprika, sůl, pepř, citronová šťáva na dochucení

1) Lilky dejte spolu s paprikami na plech vyložený pečicím papírem a vcelku i se slupkou pečte asi 30 minut na 200 °C.

2) Po vychladnutí z lilku vydlabejte dužinu. Papriky ještě horké dejte do mísy a přikryjte fólií, aby se zapařily. Pak je oloupejte.

3) Poté dužinu z paprik a lilku rozemelte, nebo nasekejte nadrobno. Použijete-li mixér, neměli byste suroviny mixovat příliš najemno.

4) Přendejte lilek, papriky a všechny další suroviny do hrnce, osolte, zalijte olejem a za stálého míchání vařte na mírném ohni asi tři hodiny. Směs by se neměla vařit.

Až se vše spojí a vznikne pasta, ochutnejte, případně dochuťte citronovou šťávou, přendejte ji do sklenic.

5) Sterilujete 20 minut při teplotě 85 °C.

Ajvar pochází ze Srbska, a říká se mu také srbský kaviár. Má mnoho variant, takže ho můžete přizpůsobit svým chutím. Může být pálivý, nakyslý i sladký. A k čemu se hodí? K masu, na těstoviny či na pizzu, na tousty a topinky i jako dip k hranolkům.

Boloňská omáčka

1 kg rajčat, 3 cibule, 2 mrkve, ¼ celeru, 4 stroužky česneku, 2 rajské protlaky, sůl, pepř, oregano, nasekaná bazalka, 2 lžíce olivového oleje, 350 g mletého hovězího masa

1) Zeleninu oloupejte a nakrájejte. Rajčata loupat nemusíte. Na oleji osmahněte cibulku, přidejte maso, osolte, opepřete a restujte asi 5 minut. Zalijte vodou, přidejte nakrájenou zeleninu, rajské protlaky, koření a vařte asi 30 minut. Měla by vzniknout hustá omáčka.

2) Poté ochutnejte, případně ještě přikořeňte a ještě horkou směs naplňte do sklenic a pevně je zavíčkujte.

3) Protože je v omáčce maso, budete ji muset zavařit dvakrát. A to buď 1 hodinu při 100 °C a po vychladnutí ještě jednou stejně, nebo v troubě při 180 °C 1 hodinu a podruhé 45 minut.

Boloňská omáčka pochází z Itálie, hodí k těstovinám, ale dá se použít i na topinky. V našich krajích se často podává se špagetami, což ale Italové nedělají nikdy. Spíš ji používají na lasagne nebo k větším dutým těstovinám.

Zelenina v soli

1 kg kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 300 g soli

1) Kořenovou zeleninu omyjte, očistěte a nakrájejte na kostičky (můžete ji i nastrouhat na hrubém struhadle).

2) Nakrájenou zeleninu vsypte do mísy a přidejte sůl.

4) Směs pečlivě promíchejte, nejlépe rukama. Pak už stačí napěchovat do uzavíratelné sklenice.

Zelenina se hodí na polévku nebo pod maso, ale než ji použijete, je dobré ji propláchnout, aby jídlo nebylo přesolené.

Lahůdková paštika

500 g vepřové plece, 500 g vepřového bůčku, 250 g vepřových jater, 2 cibule, sůl, kmín, pepř, muškátový oříšek

1) Játra spařte vroucí vodou a potom nakrájejte spolu s masem na kousky a nejlépe dvakrát za sebou pomelte v mlýnku na maso. Vznikne tak jemná masová směs.

2) Opražte cibuli a tu pak ještě rozmixujte najemno. Do vzniklé a připravené masové směsi důkladně vmíchejte opraženou cibuli, sůl, koření a vše nechte asi půl hodinky odležet.

3) Pak naplňte do malých zavařovacích sklenic, přibližně do tří čtvrtin jejich výšky a dobře uzavřete.

4) Sterilujte dvě hodiny při 90–100°C nebo nadvakrát vždy po hodině.

Způsobů, jak udělat paštiku, je spousta, v podstatě využijete, co máte k dispozici. A můžete různě obměňovat nejen maso, ale samozřejmě koření. Nebo třeba přidejte brusinky, či zkuste vlašské ořechy a zalít trochou koňaku.

Utopenci

12 kvalitních špekáčků, 5 cibulí, sterilované feferonky, dijonská hořčice

Na nálev: 4 bobkové listy, 8 kuliček nového koření, 15 kuliček černého pepře, 4 stroužky česneku nakrájené na plátky, 300 ml octa, 600 ml vody, 1 lžíce soli, 2 lžíce krystalového cukru

1) Špekáčky oloupejte, nařízněte, vymažte hořčicí, vložte do nich několik plátků cibule a kousek sterilované feferonky.

2) Do sklenic vyskládejte na dno nakrájenou cibuli, přidejte špekáčky, feferonku, navrch opět zakončete cibulí.

3) Na nálev přiveďte k varu vodu s octem, přidejte koření, česnek, sůl i cukr a povařte 5 minut.

4) Utopence zalijte teplým nálevem, zavíčkujte a nechte vychladnout. Poté nechte v lednici alespoň 4–5 dní uležet.

5) Pokud se rozhodnete je zavařit, vložte do hrnce utěrku, na ni postavte sklenice, zalijte studenou vodou do 2/3 sklenic a přiveďte k varu. Pak snižte teplotu a špekáčky nechte táhnout asi 25 minut.

Klasika, na kterou Češi nedají dopustit. A způsobů nakládání je spousta. Každý tvrdí, že jeho je ten nejlepší. Takže i tady můžete popustit uzdu fantazii.

Jediné, co byste měli dodržovat, je to, že nálev na utopence by se měl před použitím převařit a samozřejmě kupujte opravdové špekáčky, tedy ty, co obsahují maso a špíček.

Rillettes z kachny

2 kachní stehna (nebo polovina kachny rozdělená na části), 250 g kachního sádla, snítka rozmarýnu, ½ lžičky sušeného tymiánu, 2 stroužky česneku, ½ cibule, sůl pepř

1) Pekáč rozehřejte na plotně, přidejte trošku kachního sádla a opečte oloupanou polovinu menší cibule, dva stroužky česneku a snítky bylinek, aby se všechno pěkně rozvonělo. Přidejte zbytek sádla a nechte rozehřát.

2) Kachní stehna osolte, opepřete, vložte do pekáče se sádlem a dejte péct do rozehřáté trouby minimálně na tři hodiny na cca 110 °C.

3) Jakmile jsou stehna hotová, to poznáte, protože se začnou rozpadat, vyndejte je ven ze sádla a nechte vychladnout. Pak oberte maso z kostí a vidličkou je rozdělte na jednotlivá vlákna. Dejte do sklenic a zalijte kachním sádlem.

V lednici rillettes chvilku vydrží, ale děláte-li víc porcí a chcete-li si být jistí trvanlivostí, nebo je připravujete na cesty, nechte uzavřené skleničky zavařit v mírně bublající vodní lázni asi 40–60 min.

Zavařené vepřové

1,5 kg vepřové kýty, 500 g vepřové plece, 800 g uzeného bůčku bez kůže, 8 stroužků česneku, 1 lžíce majoránky, ½ lžičky chilli, 4 bobkové listy, 1 lžička kuliček bílé hořčice, 10 kuliček nového koření, asi 2,5 lžičky soli, ½ lžičky mletého pepře

1) Nejméně tučnou část kýty a plece (asi jeden kilogram) nakrájejte na malé kostky, tučné kousky spolu s bůčkem umelte v mlýnku na maso. Vše promíchejte, přidejte drcený česnek, majoránku, chilli a bobkový list, hořčici a nové koření rozdrcené v hmoždíři. Osolte a nechte marinovat přes noc.

2) Další den vložte maso do vyhřátých sklenic a pečlivě zavíčkujte. Na dno širokého hrnce položte utěrku, vložte sklenice a zalijte vodou do ¾ jejich výšky. Hrnec zakryjte pokličkou, postavte na sporák a sterilujte.

3) Udělejte to třikrát s odstupem 24 hodin a to takto. Od uvedení vody do varu 60, 40 a 30 minut. Po první a druhé sterilizaci nechte sklenice vychladnout v hrnci. Vodu musíte samozřejmě doplňovat, aby sklenice byly ponořené vždycky do ¾ výšky. Po třetí sterilizaci vyndejte z hrnce a nechte vychladnout na lince.

Vepřové můžete vzít na cesty, ale i do práce a jíst je s chlebem, případně k němu uvařit nějakou přílohu.

Související články
1.9.2025
Měli jste se krásně, ochutnali jste zajímavé pokrmy a rádi byste si ten zážitek zopakovali? Není nic snazšího. Pljeskavica (10 porcí) Možná jste ji ochutnali na dovolené v bývalé Jugoslávii, lze ji vidět i v Rumunsku a Bulharsku. Každý region má trochu jiný recept. Asi nejznámější je Leskovačka pljeskavica, která pochází z města Leskovac v Srbsku. Je pikantní, protože se do ní přidávají chilli
28.8.2025
Pamatujete, jak potřebovala Saxana v Dívce na koštěti nutně sehnat babské ucho? Tak to jí šlo právě o šalvěj. Říká se jí ale i jinak, třeba babí roucho, koníčky, rapaňa, šalfie či vlčí chvost. V léčitelství se používala odedávna a neobejdeme se bez ní ani v kuchyni. K čemu se hodí? Působí proti pocení – výzkumy prokázaly, že dokáže snížit produkci potu až o 50 %, přičemž největší účinek má dvě h
20.8.2025
Rádi pečete a stále hledáte inspiraci? Připravili jsme pro vás zajímavé recepty na dorty, na kterých si pochutnávají ve Francii, ve Švédsku, v USA a v Norsku. Opera Na těsto: 1 hrnek mandlové mouky, ¾ šálku cukrářského cukru, ¼ šálku univerzální mouky, 3 vejce, 1 žloutek, 3 bílky, ¼ šálku moučkového cukru, 2 lžíce rozpuštěného másla Kávový sirup: 1 lžíce instantního prášku na espresso, 5 lžic t
11.8.2025
Každý si představí něco jiného. Někdo bonbony, jiný ozdobený zmrzlinový pohár nebo dort. Karamel má totiž mnoho forem. Může být tvrdý i tekutý a každý se využívá jinak. Pokud jste s ním ještě nikdy nepracovali, zkuste to. Není to tak složité, jak byste si mohli myslet. Naučte se základ Jakmile ho zvládnete, můžete začít zkoušet další varianty. Na karamelový základ potřebujete jen cukr kryst
5.8.2025
Bez cholesterolu, ale také bez chuti: Tofu má dobrou pověst ze zdravotního hlediska, s tou kulinární je to už horší. Ale jen když si s ním neumíte poradit. Řešením jsou marinády. Po dvou nebo třech hodinách v nálevu máte úplně jiné jiné tofu, chutě a aromata vsakuje jako houba. Tak se tradičně upravuje v Asii, odkud pochází. Nemusíte se ale držet jen tamních receptů, marinovat můžete i podle vla
reklama
Šikovné tipy
Lakovaná kouzla
Také máte doma lahvičky laků na nehty, které nepoužíváte? Nevyhazujte je, mohou posloužit k úplně jiným účelům. Tady je několik tipů, k čemu všemu se taková malá lahvička může hodit. * Dekorativní těžítko: Dá se vyrobit velmi snadno. Budete potřebovat jen větší oblázek, širší prázdnou plechovku nebo plechové víko, vodu a lak na nehty. Do plechovky […]
Dáváme věcem druhý život: Staré, ale nikoli k ničemu
Je hezké, když si schováváte staré či nepotřebné věci, že se jednou můžou hodit. Jenže aby se to stalo, je potřeba ještě druhý krok. Oživit je, dát jim novou funkci a obvykle jim také dopřát zkrášlovací kúru novým nátěrem. Proměnit nepotřebné v potřebné a vysloužilé ve znovu sloužící je jednodušší, než se může zdát. Takové úpravy […]
Vydejte se na jeřabiny
Právě teď, koncem léta jeřabiny dozrávají v plné kráse do zářivých barev. Možná teprve při pohledu na ně si uvědomíte, kolik jich kolem nás roste. Temně oranžové plody lákají ptáky a my si je nosíme domů hlavně jako dekoraci, což je  škoda, protože jeřabiny prospívají zdraví. Jen je nesmíte jíst syrové, tedy alespoň ne ve […]
Čtěte ušima
Audiokniha šetří oči, zabírá minimum místa a může se stát vaším milým společníkem třeba při vaření nebo úklidu. Mnohem víc vtáhne do děje a rozvíjí fantazii. Co je audiokniha Jedná se o zvukovou podobu tištěné knihy, která nadchne i malé děti, zapřisáhlé nečtenáře, příznivce literatury s poškozením zraku nebo dyslektiky. Je to předčítaná verze klasické psané […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Mistr Frabato: Český mág světového renomé!
enigmaplus.cz
Mistr Frabato: Český mág světového renomé!
Důkazem toho, že i v Čechách se rodí novodobí čarodějové, je František Bardon (1909–1958), přezdívaný mistr Frabato či Arion. [gallery ids="158583,158585,158584"] Jeho sláva dosáhla i daleko za
Dovolená v Turecku: Od odpočinku až po zážitkové výlety
nejsemsama.cz
Dovolená v Turecku: Od odpočinku až po zážitkové výlety
Turecko není zdaleka jen azurové moře a hřejivé sluneční paprsky až do podzimu. Vyjeďte si na lodní výlet po řece, nebo se vydejte za historickými památkami, kterých tu není málo. Istanbul Hlavní město Turecka je Mekka byzantských kostelů, barevných bazarů, trhů s kořením a osmanských mešit. Tohle v plážovém letovisku prostě nezažijete! Silnou duchovní energií na vás dýchne Modrá mešita i Chrám Hagia Sofia, jehož
Stonehenge: Věčná záhada prehistorického kolosu – Dílo obrů, trpaslíků, nebo snad mimozemšťanů?
epochaplus.cz
Stonehenge: Věčná záhada prehistorického kolosu – Dílo obrů, trpaslíků, nebo snad mimozemšťanů?
Ačkoli dnes máme k dispozici ty nejmodernější vědecké metody, stále nevíme, kdo a proč nechal postavit Stonehenge v Anglii. Prozradí nám někdy své tajemství? Tento komplex menhirů a kamenných kruhů, zapsaný na Seznamu světového dědictví UNESCO, je tak stále obestřen záhadami, na které historikové, archeologové i astronomové celá staletí marně hledají odpověď. Stonehenge je majestátním
Znázornění odolnosti: Victorinox Pro Air GMT Automatic
iluxus.cz
Znázornění odolnosti: Victorinox Pro Air GMT Automatic
Společnost Victorinox dnes uvedla na světové trhy hodinky Air Pro GMT Automatic, které jsou připraveny ke vzlétnutí do nebes a zároveň jsou příkladem závazku značky ke kvalitnímu řemeslnému zpracování
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Alexandr Hamilton: Chudý imigrant založil první americkou banku
historyplus.cz
Alexandr Hamilton: Chudý imigrant založil první americkou banku
Malý Alexandr sklopí zrak a zakouká se na svoje staré ošoupané boty. Srdce se mu rozbuší a jeho bledá pleť zrudne hanbou. Nechce už dál poslouchat ty jízlivé řeči o své matce. Přidá proto do kroku, aby byl doma… Píše se rok 1789 a Amerika se stále vzpamatovává z války za nezávislost. I když boje skončily
Miláčka má Rusevová v cizině?
nasehvezdy.cz
Miláčka má Rusevová v cizině?
Herečka Anežka Rusevová (38) ze seriálu ZOO Nové začátky je v poslední době jako vyměněná. Zdá se, že opět hubne, aby měla ještě štíhlejší postavu. prozradila, že ze skříně vyházela neforemné obl
LITOMĚŘICKÉ VINOBRANÍ 2025.
epochanacestach.cz
LITOMĚŘICKÉ VINOBRANÍ 2025.
Jedná se o jednu z největších a nejoblíbenějších akcí ve městě. Slavnost sklizně vinné révy je spojena s kulturním programem, hudebními vystoupeními, degustacemi vína, burčáku a dalších pochutin. Kulturní program bude probíhat opět na několika scénách – Mírové náměstí, historická scéna, divadelní nádvoří, hradní nádvoří, Tržnice Felixe Holzmanna, Dominikánské náměstí a klub Baronka. http://mkz-ltm.cz/mimoobjekty/program/vinobrani-2025-6126.html
Analýza DNA jako nástroj pro identifikaci obětí hromadných katastrof
21stoleti.cz
Analýza DNA jako nástroj pro identifikaci obětí hromadných katastrof
DNA neboli deoxyribonukleová kyselina je obsažena v každé tělní buňce a nese genetický materiál jedince, který se předává při rozmnožování z rodičů na potomky. Analýza DNA pak slouží k určení fyziolog
Dýňová polévka s karotkou
tisicereceptu.cz
Dýňová polévka s karotkou
Dýňová polévka je výtečná, sytá, lehce stravitelná a hotová rychle a prakticky bez námahy. Suroviny na 4 porce 1 dýně Hokaido 2 karotky 50 g másla 1 cibule 1 l zeleninového vývaru sůl, pep
Indické Trump Towers se chlubí opulentními penthousy
epochalnisvet.cz
Indické Trump Towers se chlubí opulentními penthousy
Dvojice mrakodrapů, které vyrůstají v Novém Dílí, nabídnou nevšední exkluzivitu a přepych. Není tedy divu, že je o tyto luxusní rezidence v hodnotě od jednoho do patnácti milionů dolarů velký zájem. Věže nabídnou svým obyvatelům také veškerý servis a zázemí, pro ty nejmovitější rezidenty jsou tu pak také čtyři rozlehlé penthousy. Dvě nové věže
Jak mě snacha chtěla vyštípat z domu
skutecnepribehy.cz
Jak mě snacha chtěla vyštípat z domu
Trápila jsem se otázkou, zda mladým vyklidit pole a nechat jim svůj dům, nebo zůstat a bojovat. Nakonec jsem se rozhodla. Nikam se nehnu! Už zase jsem si zalila šálek kávy studenou vodou. Vylila jsem tu břečku do dřezu a znovu zapnula rychlovarnou konvici – ani ťuk. Pustila jsem televizi – ticho a tma jako v hrobě. Chtěla jsem rozsvítit.