Domů     Pirohy: Tradiční slovenské, nebo ruské?
Pirohy: Tradiční slovenské, nebo ruské?
9.8.2022

Pirohy mohou být různé. Pro někoho jsou to typické ruské koláčky, pro jiného slovenská klasika. Někdo je vaří, jiný peče a další zase smaží… Připravují se slané, ale také na sladko.

Proč jsou pirohy tak oblíbeným jídlem? Možná právě proto, že si nediktují, jak mají vypadat, z čeho mají být, jakou chuť mají nabídnout a kdy a jak se budou servírovat. Nelpí na žádném předpisu a vše nechávají jen na vaší fantazii a chuti. Ať si pirohy přichystáte jakkoli, zaručeně si na nich pochutnáte.

Pro co všechno se můžete rozhodnout?

* Druh těsta: nudlové, bramborové, odpalované, tvarohové, nebo listové? Vyberte si to, které vám nejvíc chutná, které se vám nejlépe připravuje a se kterým se vám nejlépe pracuje.

* Chuť: Může být slaná i sladká. Ani tady se meze nekladou.

* Náplň: Pro jakou se rozhodnete? Bude z kysaného zelí, nebo masová? A když masová, tak vepřová, z uzeného, z mletého, nebo z kuřecích kousků? Chutná vám více z hříbků? Nebo sáhnete po sladké – tvarohové, makové, s marmeládou…

* Tvar: Dobře známé měsíčky s vroubkovaným okrajem vám usnadní tvořítko. Obdélníky a čtverečky jsou příjemně jednoduché. Šátečkového tvaru dosáhnete šikmým přeložením čtverečku, vznikne vám vlastně trojúhelník.

Kulinářští mistři modelují také „ranečky“, uzavřené lastury a další zajímavé kreace…

Velikost: Tvarujte si je tak velké, jak právě potřebujete. Jedny budete ukusovat jako rohlík, jiných si na talíř nandáte aspoň deset, abyste se zasytili.

Příprava: Slovenské pirohy se většinou vaří ve slané vodě, ruské se pečou v troubě. Můžete je ale i smažit. V tomto případě vždy přidejte do těsta trochu rumu. Pirohy nebudou tak mastné.

Způsob servírování: Pirohy mají skvělou vlastnost – chutnají výtečně teplé, vlažné i studené.

Některé si vezmete do ruky, jiné si na talíři dozdobíte čerstvou brynzou, restovanou cibulkou, osmaženou slaninou nebo naopak lžící rozpuštěného másla, mákem, tvarohem či čerstvým ovocem.

Recepty

Z nudlového těsta, s mákem

VAŘENÉ VE VODĚ

Suroviny:

500 g polohrubé mouky * 1 vejce * sůl * voda

Náplň: jakákoli marmeláda nebo džem

Na dochucení: máslo * mletý mák * cukr moučka

Postup:

1. Prosátou mouku smíchejte se solí, přidejte vejce a zamíchejte. Do směsi přidávejte vlažnou vodu tak, aby vzniklo vláčné těsto. Důkladně je propracujte a nechte na pomoučeném vále asi 15 minut odležet.

2. Pak těsto vyválejte a vykrajujte obdélníky. Na každý kousek dejte lžičku marmelády, těsto přeložte a okraje přitiskněte, aby marmeláda při vaření nevytekla.

3. Pirohy vařte v osolené vodě. Na talíři polijte rozpuštěným máslem, posypte mletým mákem a cukrem.

Ze syrových brambor

SMAŽENÉ

Suroviny:

1 kg brambor * 200 g polohrubé mouky * 3 vejce * 400 ml oleje * sůl a pepř dle chuti

Náplň: 250 g brambor * 50 g taveného sýra * hrst pažitky * špetka soli * žloutek na potření

Postup:

1. Oloupané syrové brambory nastrouhejte nahrubo. Přidejte celá vejce a mouku, osolte a okořeňte.

2. Z uvařených brambor, sýru, pažitky a soli si připravte náplň.

3. Bramborové těsto naberte na lžíci, vložte lžičku náplně a přikryjte znovu bramborovým těstem.

4. Takto vytvořený piroh smažte po obou stranách na rozpáleném oleji.

Z vařených bramborové

SMAŽENÉ

Suroviny:

1,5 kg brambor * 400 g polohrubé mouky * 1 vejce * sůl * olej na smažení

Náplň: 250 g kysaného zelí

Na servírování: 100 g zakysané smetany

Postup:

1. Brambory si den předem uvaříme ve slupce. Vystydlé oloupeme. Propasírujeme je nebo umeleme, přidáme mouku, vejce a sůl a vypracujeme hladké těsto.

2. Vyválíme na placku asi na 0,5 cm vysokou a vykrajujeme pirohy, které naplníme kysaným zelím. Po obou stranách usmažíme na rozpáleném oleji.

3. Podáváme se zakysanou smetanou. Nebo je můžeme plnit nasladko (s náplní ořechovou, makovou nebo povidly).

Masové se žampiony

PEČENÉ V TROUBĚ

Suroviny

300 g polohrubé mouky * 1/2 prášku do pečiva * 80 g másla * 1 kelímek smetany * sůl

Náplň: 1 větší cibule * 150 g žampionů * 250 g mletého masa * sůl, pepř a mletá paprika * 2 lžíce oleje na smažení

Postup:

1. Ze všech uvedených surovin uhněteme těsto a necháme je odležet v lednici alespoň 1 hodinu.

2. Mezitím si připravíme náplň: Oloupanou cibuli nakrájenou na kostičky smícháme s mletým masem.

3. Žampiony očistíme a nakrájíme nadrobno. Přidáme je k masové směsi, kterou okořeníme solí, pepřem a mletou paprikou.

4. Směs smažíme na pánvi s rozehřátým olejem. Když je hotová, necháme ji vychladnout.

5. Z těsta vykrojíme tvary, naplníme je masovou směsí a pořádně přitiskneme okraje.

6. Pirohy naskládáme na plechy vyložené pečicím papírem, potřeme je rozšlehaným žloutkem a v předehřáté troubě je 20 minut pečeme, až budou zlatavě hnědé.

Rychlé, kynuté a bez vajec

SMAŽENÉ

Suroviny:

1 hrnek teplé vody * 50 g sušeného droždí * 1 lžíce cukru krupice * 1 lžička soli * 3 lžíce oleje * 4 hrnky polohrubé mouky * 1 hrnek vroucí vody * náplň do těsta * olej na smažení

Postup:

1. Do mísy vlijte vlažnou vodu a rozmíchejte v ní droždí.

2. Hned přidejte cukr, sůl, olej a prosátou mouku. Nakonec přidejte hrnek vroucí vody.

3. Z těsta hned, bez kynutí, připravte plněné pirohy a smažte je na rozpáleném oleji.

Text: Dana Pešková, Zdroj: Foto:Shutterstock a zbozomat.cz

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
Související články
12.12.2025
Guláš umí uvařit po paměti snad každá, i nezkušená kuchařka. Dokonce jeho přípravu perfektně zvládají i muži, kteří si ke sporáku stoupají spíš výjimečně, jen když chtějí strávníky překvapit svým kuchařským uměním… Každá domácnost připravuje guláš trochu jinak. Receptura dědící se z generace na generaci se liší v druhu použitého masa, v koření a různých ochucovadlech, v zálivce, kterou maso běh
10.12.2025
Yerba maté je třetím nejoblíbenějším teplým povzbuzujícím nápojem světa. Na přípravu se používají mladé lístky byliny cesmíny paraguajské.   Kouřová vůně a uzená chuť. Řízný a hořký… Tak popisují znalci tradiční jihoamerický nápoj, který tamní šamani při svých rituálech používali již v dobách před Kristem, a který má dodnes přezdívky Zázrak z pralesa nebo Zelené zlato indiánů. Zdravá
2.12.2025
Přinášíme vám 5 zajímavostí o avokádu – potravině, která si získává stále větší oblibu! 1. Je se svými průměrnými 220 kcal na 100 g pravou kalorickou bombou, jen mírně zaostávající za čokoládou? Skoro čtvrtinu dužiny totiž tvoří tuk. 2. I přes svou kalorickou vydatnost patří k nejzdravější druhům zeleniny? Tuky, které obsahuje, jsou velmi kvalitní, složením se podobají olivovému oleji.
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
reklama
Šikovné tipy
Vyrábíme schránku pro Ježíška
Kam vložit dopisy s vánočními přáními, aby je Ježíšek spolehlivě našel? Přece do speciální vánoční schránky.   Budete potřebovat: * dárkovou bedýnku na dvě lahve vína (má vysouvací zadní stranu a poutko, za níž schránku můžete zavěsit na dveře, okno nebo plot) * rukavice * vrtačku se speciálním nástavcem zvaným sukovník (14 mm) * brusnou […]
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Skoncujte s pseudovědou, říká lékař, který píše o budoucnosti stárnutí
21stoleti.cz
Skoncujte s pseudovědou, říká lékař, který píše o budoucnosti stárnutí
Jeden z nejcitovanějších amerických lékřů Eric Topol představuje ve své nové knize Super Agers: An Evidence-Based Approach to Longevity (Superstaříci: Vědecky podložená cesta k dlouhověkosti) optimist
Invest Gate Funds, Hovory W a Josef Fousek
epochalnisvet.cz
Invest Gate Funds, Hovory W a Josef Fousek
Křest poslední knihy Josefa Fouska postavil na pódium řadu známých tváří. Kniha vyšla ve spolupráci s rozhlasovým vydavatelstvím Radioservis, a samozřejmě i v rámci projektu Podzim s láskou a humorem, jehož partnerem je i Český rozhlas a pod jehož záštitou už několik let probíhají i oblíbené Hovory W. Generálním partnerem projektu je už od jeho
Lexikon vlasových masek
nejsemsama.cz
Lexikon vlasových masek
Za lesk, sílu a hedvábnou hebkost vlasů nemusíte utratit majlant. Úplně stejnou, ne-li lepší službu udělají i směsi na vlasy, které si můžete připravit doma. Působí vaše vlasy unaveně, zplihle, vysušeně, lámou se a cítíte, že by potřebovaly pořádnou vzpruhu, ale zrovna nemáte žádný ten „zázračný přípravek po ruce“? Stačí otevřít lednici a pustit se do díla. Na výběr máte hned několik variant
Pletenec plněný mákem nebo skořicí s ořechy
tisicereceptu.cz
Pletenec plněný mákem nebo skořicí s ořechy
Upečte si dnes s námi úžasný pletenec, který se doslova rozplývá na jazyku. Náplně můžete měnit dle libosti. I když vypadá docela obtížně, opak je pravdou. Suroviny 300 g hladké mouky 1 balíček
I takové může být sváteční tajemství
skutecnepribehy.cz
I takové může být sváteční tajemství
Čekal mě neobvyklý Štědrý večer. Věděla jsem, že až pod stromečkem promluvím a cosi prozradím, budou se dít všelijaké věci. Proto jsem se bála. Naštěstí jsem na to nebyla sama! Hrůzou se mi třásla kolena. Vánoce jsou mimo jiné i časem nejrůznějších tajemství, vymýšlíme překvapení, koumáme, jaké koupit dárky, a kam je schovat. Jenomže to moje tajemství bylo
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Vládl místo carevny Anny Ivanovny její milenec?
historyplus.cz
Vládl místo carevny Anny Ivanovny její milenec?
Na vdavky nemá ruská carevna Anna Ivanovna ani pomyšlení. Najde si ale milence, kterému svěří do rukou téměř neomezenou moc. Co na tom, že hrabě Ernest Johann von Biron platí za povýšeného a bezohledného tyrana. V krutosti si se svou milenkou nijak nezadá! Předání moci v Rusku nebylo nikdy hladké a po smrti bezdětného cara Petra II.
Formace ohnivých koulí nad Irskem: Meteorit nebo UFO?
enigmaplus.cz
Formace ohnivých koulí nad Irskem: Meteorit nebo UFO?
Nouze o UFO? To v Irsku rozhodně neznají. Zde se nad hlavami obyvatel až nezvykle často zjevují velké světelné koule, které jsou v pohybu. [gallery ids="161970,161969,161968"] Místní jsou údajně
Peugeot vstupuje do světa kinematografie
iluxus.cz
Peugeot vstupuje do světa kinematografie
Peugeot potvrzuje svůj vstup do světa francouzské kinematografie. Tímto krokem navazuje na svou tradici a renomé spočívající v inovacích, eleganci a výjimečném dědictví. Francouzská kinematografie
Ředkev versus ředkvička. Kdy je poprvé ochutnaly naše jazýčky?
epochaplus.cz
Ředkev versus ředkvička. Kdy je poprvé ochutnaly naše jazýčky?
Ředkvička je dnes běžnou zeleninou, kterou známe jako malý, křupavý červený kulatý kořen. Její raná historie je ale zahalena tajemstvím. Prakticky neexistují archeologické nálezy, které by jasně ukazovaly, kdy a kde lidé ředkvičky poprvé pěstovali. O dějinách ředkve toho víme mnohem více.   Podstatné je rozlišit mezi ředkví a ředkvičkou. V obou případech jde o
Partnerka se pro Havlínka obětovala
nasehvezdy.cz
Partnerka se pro Havlínka obětovala
Herec Tomáš Havlínek (33) ze seriálu Kamarádi se nedávno stal dvojnásobným tatínkem. A to zrovna ve chvíli, kdy mu začaly chodit nabídky jedna za druhou. „Jsem rád, že si mě režiséři začali všímat
Kraj ticha, bílých stop a poctivých chutí
epochanacestach.cz
Kraj ticha, bílých stop a poctivých chutí
Český les v zimě patří k málokterým místům, kde se i v hlavní sezoně dá zažít opravdové ticho. Kraj na západě Čech se v prosinci mění v útočiště všech, kdo chtějí na chvíli vyměnit ruch města za zimní krajinu, čistý vzduch a pohyb, který zahřeje. Hlavním lákadlem jsou bezpochyby běžky. Místní síť tras vede hlubokými