Pirohy mohou být různé. Pro někoho jsou to typické ruské koláčky, pro jiného slovenská klasika. Někdo je vaří, jiný peče a další zase smaží… Připravují se slané, ale také na sladko.
Proč jsou pirohy tak oblíbeným jídlem? Možná právě proto, že si nediktují, jak mají vypadat, z čeho mají být, jakou chuť mají nabídnout a kdy a jak se budou servírovat. Nelpí na žádném předpisu a vše nechávají jen na vaší fantazii a chuti. Ať si pirohy přichystáte jakkoli, zaručeně si na nich pochutnáte.
Pro co všechno se můžete rozhodnout?
* Druh těsta: nudlové, bramborové, odpalované, tvarohové, nebo listové? Vyberte si to, které vám nejvíc chutná, které se vám nejlépe připravuje a se kterým se vám nejlépe pracuje.
* Chuť: Může být slaná i sladká. Ani tady se meze nekladou.
* Náplň: Pro jakou se rozhodnete? Bude z kysaného zelí, nebo masová? A když masová, tak vepřová, z uzeného, z mletého, nebo z kuřecích kousků? Chutná vám více z hříbků? Nebo sáhnete po sladké – tvarohové, makové, s marmeládou…
* Tvar: Dobře známé měsíčky s vroubkovaným okrajem vám usnadní tvořítko. Obdélníky a čtverečky jsou příjemně jednoduché. Šátečkového tvaru dosáhnete šikmým přeložením čtverečku, vznikne vám vlastně trojúhelník.
Kulinářští mistři modelují také „ranečky“, uzavřené lastury a další zajímavé kreace…
Velikost: Tvarujte si je tak velké, jak právě potřebujete. Jedny budete ukusovat jako rohlík, jiných si na talíř nandáte aspoň deset, abyste se zasytili.
Příprava: Slovenské pirohy se většinou vaří ve slané vodě, ruské se pečou v troubě. Můžete je ale i smažit. V tomto případě vždy přidejte do těsta trochu rumu. Pirohy nebudou tak mastné.
Způsob servírování: Pirohy mají skvělou vlastnost – chutnají výtečně teplé, vlažné i studené.
Některé si vezmete do ruky, jiné si na talíři dozdobíte čerstvou brynzou, restovanou cibulkou, osmaženou slaninou nebo naopak lžící rozpuštěného másla, mákem, tvarohem či čerstvým ovocem.
Recepty
Z nudlového těsta, s mákem
VAŘENÉ VE VODĚ
Suroviny:
500 g polohrubé mouky * 1 vejce * sůl * voda
Náplň: jakákoli marmeláda nebo džem
Na dochucení: máslo * mletý mák * cukr moučka
Postup:
1. Prosátou mouku smíchejte se solí, přidejte vejce a zamíchejte. Do směsi přidávejte vlažnou vodu tak, aby vzniklo vláčné těsto. Důkladně je propracujte a nechte na pomoučeném vále asi 15 minut odležet.
2. Pak těsto vyválejte a vykrajujte obdélníky. Na každý kousek dejte lžičku marmelády, těsto přeložte a okraje přitiskněte, aby marmeláda při vaření nevytekla.
3. Pirohy vařte v osolené vodě. Na talíři polijte rozpuštěným máslem, posypte mletým mákem a cukrem.
Ze syrových brambor
SMAŽENÉ
Suroviny:
1 kg brambor * 200 g polohrubé mouky * 3 vejce * 400 ml oleje * sůl a pepř dle chuti
Náplň: 250 g brambor * 50 g taveného sýra * hrst pažitky * špetka soli * žloutek na potření
Postup:
1. Oloupané syrové brambory nastrouhejte nahrubo. Přidejte celá vejce a mouku, osolte a okořeňte.
2. Z uvařených brambor, sýru, pažitky a soli si připravte náplň.
3. Bramborové těsto naberte na lžíci, vložte lžičku náplně a přikryjte znovu bramborovým těstem.
4. Takto vytvořený piroh smažte po obou stranách na rozpáleném oleji.
Z vařených bramborové
SMAŽENÉ
Suroviny:
1,5 kg brambor * 400 g polohrubé mouky * 1 vejce * sůl * olej na smažení
Náplň: 250 g kysaného zelí
Na servírování: 100 g zakysané smetany
Postup:
1. Brambory si den předem uvaříme ve slupce. Vystydlé oloupeme. Propasírujeme je nebo umeleme, přidáme mouku, vejce a sůl a vypracujeme hladké těsto.
2. Vyválíme na placku asi na 0,5 cm vysokou a vykrajujeme pirohy, které naplníme kysaným zelím. Po obou stranách usmažíme na rozpáleném oleji.
3. Podáváme se zakysanou smetanou. Nebo je můžeme plnit nasladko (s náplní ořechovou, makovou nebo povidly).
Masové se žampiony
PEČENÉ V TROUBĚ
Suroviny
300 g polohrubé mouky * 1/2 prášku do pečiva * 80 g másla * 1 kelímek smetany * sůl
Náplň: 1 větší cibule * 150 g žampionů * 250 g mletého masa * sůl, pepř a mletá paprika * 2 lžíce oleje na smažení
Postup:
1. Ze všech uvedených surovin uhněteme těsto a necháme je odležet v lednici alespoň 1 hodinu.
2. Mezitím si připravíme náplň: Oloupanou cibuli nakrájenou na kostičky smícháme s mletým masem.
3. Žampiony očistíme a nakrájíme nadrobno. Přidáme je k masové směsi, kterou okořeníme solí, pepřem a mletou paprikou.
4. Směs smažíme na pánvi s rozehřátým olejem. Když je hotová, necháme ji vychladnout.
5. Z těsta vykrojíme tvary, naplníme je masovou směsí a pořádně přitiskneme okraje.
6. Pirohy naskládáme na plechy vyložené pečicím papírem, potřeme je rozšlehaným žloutkem a v předehřáté troubě je 20 minut pečeme, až budou zlatavě hnědé.
Rychlé, kynuté a bez vajec
SMAŽENÉ
Suroviny:
1 hrnek teplé vody * 50 g sušeného droždí * 1 lžíce cukru krupice * 1 lžička soli * 3 lžíce oleje * 4 hrnky polohrubé mouky * 1 hrnek vroucí vody * náplň do těsta * olej na smažení
Postup:
1. Do mísy vlijte vlažnou vodu a rozmíchejte v ní droždí.
2. Hned přidejte cukr, sůl, olej a prosátou mouku. Nakonec přidejte hrnek vroucí vody.
3. Z těsta hned, bez kynutí, připravte plněné pirohy a smažte je na rozpáleném oleji.
Text: Dana Pešková, Zdroj: Foto:Shutterstock a zbozomat.cz