Domů     Papiňáky jdou s dobou
Papiňáky jdou s dobou
18.3.2025

Ačkoli základní princip je léta stejný, hrnce jsou modernější než za časů našich maminek. A jejich používání se vyplatí i proto, že při vaření výrazně ušetříte.

Přesto se papiňáku někteří lidé vyhýbají, protože z něj mají strach. Obvykle slyšeli o tom, jak někomu hrnec explodoval. Nové a moderní tlakové hrnce ale mají hned několik pojistek, takže nebezpečí nehrozí.

V každém případě vždycky vybírejte hrnec od ověřených výrobců, protože ti také poskytují záruční a pozáruční servis a na trh dodávají náhradní díly. Před koupí se také vyplatí si pár věcí rozmyslet, protože hrnec vám bude určitě sloužit dlouho.

Velikost je důležitá

Samozřejmě záleží na tom, pro kolik lidí budete většinou vařit, ale také na tom, jaká jídla. Musíte totiž počítat s tím, že hrnec můžete naplnit jen do 2/3 objemu, kvůli vznikající páře. Má-li tedy nádoba obsah 3 litry, uděláte v ní 1 litr vývaru.

Malé hrnce se hodí, když počítáte s tím, že budete připravovat spíš zeleninu, polévky a malé kousky masa, které chcete hlavně dusit.

Pokud ale víte, že chcete častěji vařit velké kusy masa jako například vepřová kolena nebo dělat vývary z kostí, potřebujete nádobu velkou. V každém případě ale neplatí, že čím větší tím lépe. Důležitý je i počet osob, pro které chcete vařit.

Pro dva stačí hrnec o objemu do 5 litrů. Pro běžnou čtyřčlennou domácnost se doporučuje 6 litrů.

Materiál

Většina dnešních hrnců je vyrobena z nerezové oceli. Ty nejen dobře vedou teplo, ale dokáží je i udržet. Jen je potřeba, aby ocel byla opravdu kvalitní. Na etiketě najdete 18/10 což znamená, že obsahuje 18% chromu a 10 % niklu a je tedy odolný vůči kyselinám.

Ocelový hrnec se také hodí na všechny typy sporáků. Mohlo by se zdát, že na hliníkový papiňák už nenarazíte, ale není to tak úplně pravda. Vyrábějí se hrnce, které z hliníku jsou a mají nepřilnavý povrch.

Jsou o něco lehčí a díky povrchu se potraviny nepřichytávají. Důležitý je i materiál, ze kterého jsou vyrobena madla. Nejčastěji jde o plast, který odolá vysokým teplotám. Při vaření se zahřejí minimálně. Problematičtější jsou madla kovová.

Ta se rozehřejí a tak je potřeba být při manipulaci s hrncem obzvlášť opatrní. Výhodná jsou ale pro ty, kteří vaří na plynu.

Podívejte se na dno

Důležité je, aby bylo takzvané sendvičové. To nejen pomůže rychlému vaření, ale pomáhá udržovat teplotu i po odstavení z plotny. Může být dvojité nebo ještě lépe trojité. To má obvykle mezi dvěma vrstvami ocele hliníkovou vrstvu.

Způsob zavírání

Poklice a uzávěr je vlastně na tlakovém hrnci to nejdůležitější a záleží na tom, který způsob vám bude vyhovovat.

Pákový – poklici se dává do hrnce šikmo, umístí se do správné polohy a pomocí páky hrnec uzavřete. Pákových hrnců je na trhu velké množství, takž si vybere každý.

Bajonetový – na horní části hrnce jsou výstupky do nichž zasadíte poklici a pootočíte ji. Obvykle k tomu potřebujete obě ruce, ale uzavírání je velmi jednoduché.

V poslední době se ale výrobci snaží manipulaci zjednodušovat, takže existují uzávěry se kterými si poradíte jednou rukou.

Příslušenství

Skleněná poklička – umožňuje použití hrnce na běžné vaření či ohřívání jídla a poslouží i při uložení do lednice.

Parní koš – děrovaná vložka se hodí pro vaření různých surovin, zejména zeleniny, v páře.

Recepty – někteří výrobci dodávají k hrncům kuchařku s návody, a tipy pro vaření.

Funkce

Stupnice naplnění – nesmí chybět u žádného hrnce. Vlastně jsou to rysky uvnitř, podle nichž se orientujete.

Dvojí vaření – jde o možnost nastavit dvě úrovně tlaku, nižší pro zeleninu a polévky, vyšší pro maso. Dražší modely dokonce umožní regulovat tlak podle druhu masa.

Časovač – na něm si nastavíte dobu vaření a o jejím konci vás upozorní zvukovým signálem.

Indikátor zbytkového tlaku – ukáže, kdy je možné hrnec otevřít, nebo jestli musíte přebytek páry ještě vypustit.

Nezapomínejte na údržbu

Samotný hrnec obvykle umyjete ručně nebo v myčce, ale poklice a těsnění si zaslouží víc pozornosti. Pokličku myjte vždycky ručně, v žádném případě do myčky nepatří. Těsnění, které může být z gumy nebo silikonu, vyžaduje rovněž ruční mytí.

Vždycky zkontrolujte, zda je průchozí pojistný ventil a těsnění není opotřebené. Při častém používání se doporučuje vyměnit je jednou za rok za nové.

Existuje i hrnec elektrický

Jeho výhodou je především to, že si sám reguluje přívod tepla a tlak a nevypouští žádnou páru. Většinou má také ještě další funkce, například se dá používat stejně jako hrnec na pomalé vaření.

Na displeji si jen zvolíte program, kromě vaření pod tlakem také dušení, pečení či vaření v páře, klidně nahradí i zavařovací hrnec. Některé mají i možnost odloženého startu. Rozdíl bývá v příkonu jednotlivých typů.

Pohybuje se v rozmezí 1 000–1 600 W. Čím je větší, tím rychleji se suroviny uvaří. Samozřejmě musíte počítat s vyšší cenou.

Víte, že…

…tlakový hrnec vymyslel francouzský vynálezce Denis Papin již v roce 1679? Sice nešlo primárně o hrnec na vaření, nýbrž o experiment s tlakem a párou pro parní čerpadlo, ale to už je dnes jedno.

Jisté je, že se tlaková nádoba při prvním předvádění roztrhla, ale jakmile přidal bezpečnostní ventil, vše fungovalo bezchybně. Na tomto vynálezu, stejně jako mnoha dalších ovšem nezbohatl a zemřel v chudobě. Teprve daleko později papiňák, jak se mu u nás říká, opanoval kuchyně.

Foto: archiv firem
Související články
18.6.2025
Kdo by neměl! Dobrý párek se bez ní vůbec nedá vychutnat. Nejen proto je ale hořčice je v různých obměnách doma prakticky po celém světě. Výchozími surovinami pro výrobu hořčice jsou hořčičné semínko, ocet a sůl. Ovšem není hořčice jako hořčice. Už v základu se hořčice odlišuje podle toho, jaký druh hořčičného semínka se používá. * Jde o tři různé rostliny, příbuzné řepce olejné – ze kte
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
3.6.2025
Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi. V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto, že wasabi je drahé. Pokud je chcete opravdu och
29.5.2025
Nedělní snídaně do postele, lehký oběd nebo vydatná večeře. Tím vším mohou být dozlatova osmažené lívance. Jsou lahodné, zasytí a při servírování mohou být také potěšením pro oči. Lívance jsou oblíbenou a neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Můžeme je servírovat ráno, v poledne i večer a volit z mnoha druhů těst. Podle toho, kolik máme času na přípravu, jaké ingredience jsou zrovna ve špajzu,
28.5.2025
Je to k zlosti, mouka už je v míse a najednou zjistíte, že nemáte ani jediný balíček prášku do pečiva. Při dobře vybavené spíži to ale nemusí být takový problém. Prášek do pečiva není takový unikát, jak by se mohlo zdát, je jen pohodlně připravený k použití. Podstatou jeho účinku je uvolňování bublinek, které těsto nadlehčí. O tento efekt se stará hydrogenuhličitan sodný smíchaný s kyselou přísad
reklama
Šikovné tipy
Vyzkoušeli jsme: Tablety, nebo gel?
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se […]
Když se barva na vlasy nepovede
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s […]
Kabelka jako pomocník i šperk
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní […]
Kosmetické tipy na jaro i léto
Nehty bývají na jaře suché. A také hůře rostou, mají sklon se lámat a třepit. Podepsaly se na nich zimní podmínky, a to tím výrazněji, čím jsou vaše nehty přirozeně slabší a méně pevné. Okamžité zlepšení přinese olejová péče. Použít se dá speciální olej na nehty, ale docela dobře vystačíte i se sprchovým nebo tělovým olejem. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
V zámeckém parku přebýval duch
skutecnepribehy.cz
V zámeckém parku přebýval duch
Pobyt v hotelu se proměnil v noční můru. Probudila jsem se, abych zabránila neštěstí. Mé dítě si vybral nebezpečný duch. K tomu letnímu pobytu jsem se nechala zlákat kamarádkou. Byl to ozdravný pobyt pro postižené děti, a já v něm měla zajistit příjemné večery s cvičením a meditací pro maminky a babičky. Svou malou dceru Kristýnku jsem vzala s sebou. Zabydlely jsme se
Nepečený melounový dort
tisicereceptu.cz
Nepečený melounový dort
Nemusíte ani zapínat troubu a přitom vytvoříte jedinečný dort s lehkým melounovým želé, který bude zejména během horkých letních dnů příjemným osvěžením pro malé i velké strávníky. Potřebujete 1
Jachtou na Seychely s Emerald Cruises
iluxus.cz
Jachtou na Seychely s Emerald Cruises
Společnost Emerald Cruises představuje tři seychelské itineráře na pozadí sametových pláží lemovaných žulovými monolity. Vybírat lze z 8denní, 10denní nebo 13denní plavby během níž cestovatelé objeví
Záhadné zlato z římské pevnosti: Byl to dar pro tajemného boha?
enigmaplus.cz
Záhadné zlato z římské pevnosti: Byl to dar pro tajemného boha?
Enigmatický artefakt je spojen s římskou pevností Gonio, na pobřeží Gruzie nedaleko Batumi. Pevnost byla postavena Římany v prvním století našeho letopočtu. Zde učiněný archeologický objev naznačuje,
Čistá pleť v létě? Zkuste 5 P…
nejsemsama.cz
Čistá pleť v létě? Zkuste 5 P…
Aby pleť zůstala zdravá a chráněná, má důkladné čištění v každodenní rutině prioritu zvláště v létě. Vždyť víme, že čistá pleť má lepší schopnost regenerace. V létě je čištění pleti o to důležitější, oč horčejší jsou dny. Sluníčko totiž dává pleti pořádně zabrat. Proč si máme dopřát čas na čištění pleti V létě se často opalujeme a mažeme opalovacími krémy, na pleti se tak
Bombardér vozil pasažéry v proutěných křesílkách
historyplus.cz
Bombardér vozil pasažéry v proutěných křesílkách
Je sice pořádná zima, ale na letišti kousek od Versailles se to hemží lidmi. Na vzlet se připravuje slavný francouzský bombardér Farman. Místo bomb však bude mít 8. února 1919 zcela jiný náklad…   Francouzští bratři Farmanové chystají žhavou novinku. Zapálení aviatici, z jejichž dílny vyšel slavný bombardovací letoun Farman 60 s přízviskem Goliáš, nestihli svůj aeroplán
Jóbovy slzy: Semena plná zdraví i prastará ozdoba
epochalnisvet.cz
Jóbovy slzy: Semena plná zdraví i prastará ozdoba
Biblický Jób měl dobrý důvod prolévat slzy. Podle nich získává jméno i tropická obilnina slzovka obecná, které se říká též Jóbovy slzy. Její semena totiž tvarem slzy skutečně připomínají a jsou využívány jako prostředek lidové medicíny, nutričně hodnotná potravina i ozdoba.   Rostlina pochází ze zemí jihovýchodní Asie, konkrétně z Myanmaru, Indie, Číny a Malajsie.
Atmosféra uvolněnosti a vysokého komfortu
rezidenceonline.cz
Atmosféra uvolněnosti a vysokého komfortu
Předměstská rezidence nedaleko Moskvy byla pro svého autora, architekta Olega Klodta, ojedinělým projektem. Výsledná elegance, lehkost a funkčnost interiérů jsou však také dílem skvělé spolupráce návrháře s investorem. „ “ Tvůrčímu týmu prošel rukama každičký jednotlivý aspekt promyšleného obytného prostoru. Atmosféra uvolněnosti a komfortu, jíž interiéry dýchají, pramení také ze zvláštní energie, která proudila mezi
Zvířata v ohrožení: Planeta plná plastů
epochaplus.cz
Zvířata v ohrožení: Planeta plná plastů
Dobu kamennou teprve relativně nedávno vystřídaly doba měděná, bronzová a železná. Se železem je v podstatě spjatá i celá moderní doba včetně průmyslové revoluce. Co se tedy plastů týče, historicky vzato jsou pro nás vlastně nedávným, avšak poněkud nebezpečným „módním výstřelkem“. Začaly se objevovat teprve v polovině 20. století. Zaplavená planeta Oproti plastům, jejichž nadpoloviční
Zdislavina studánka: Uzdravuje dodnes nemocné?
epochanacestach.cz
Zdislavina studánka: Uzdravuje dodnes nemocné?
Asi kilometr od státního zámku Lemberk se nachází Zdislavina studánka pojmenovaná podle zdejší šlechtičny, která prý měla zázračné nadání uzdravovat nemocné. Voda prý pomáhá dodnes. Česká šlechtična svatá Zdislava (1220–1252) má podivuhodné schopnosti už jako dítě. Stále se prý modlí a chce se stát poustevnicí. Rodiče ji nicméně provdají za Havla z Lemberka (asi 1210–1254) a
Tělesný pach podceňujeme. Průzkum odhalil, jak Češi (ne)řeší osobní vůni
21stoleti.cz
Tělesný pach podceňujeme. Průzkum odhalil, jak Češi (ne)řeší osobní vůni
Tělesná vůně je tichý, ale silný průvodce našich každodenních setkání. Podle 95 % Čechů ovlivňuje první dojem víc, než si uvědomujeme. Přesto mnozí z nás zanedbávají pravidelnou péči o svěžest. Co vše
Bojuje Sandeva o Prachaře s jeho bývalkou?
nasehvezdy.cz
Bojuje Sandeva o Prachaře s jeho bývalkou?
Toužila se vdát, teď ale Sara Sandeva (27) poslouchá, že její partner Jakub Prachař (41) stále patří jiné. Bude z toho svatba, nebo jen dvě zlomená srdce? Půvabná herečka Sara Sandeva (27) ze seriá