Domů     Papiňáky jdou s dobou
Papiňáky jdou s dobou
18.3.2025

Ačkoli základní princip je léta stejný, hrnce jsou modernější než za časů našich maminek. A jejich používání se vyplatí i proto, že při vaření výrazně ušetříte.

Přesto se papiňáku někteří lidé vyhýbají, protože z něj mají strach. Obvykle slyšeli o tom, jak někomu hrnec explodoval. Nové a moderní tlakové hrnce ale mají hned několik pojistek, takže nebezpečí nehrozí.

V každém případě vždycky vybírejte hrnec od ověřených výrobců, protože ti také poskytují záruční a pozáruční servis a na trh dodávají náhradní díly. Před koupí se také vyplatí si pár věcí rozmyslet, protože hrnec vám bude určitě sloužit dlouho.

Velikost je důležitá

Samozřejmě záleží na tom, pro kolik lidí budete většinou vařit, ale také na tom, jaká jídla. Musíte totiž počítat s tím, že hrnec můžete naplnit jen do 2/3 objemu, kvůli vznikající páře. Má-li tedy nádoba obsah 3 litry, uděláte v ní 1 litr vývaru.

Malé hrnce se hodí, když počítáte s tím, že budete připravovat spíš zeleninu, polévky a malé kousky masa, které chcete hlavně dusit.

Pokud ale víte, že chcete častěji vařit velké kusy masa jako například vepřová kolena nebo dělat vývary z kostí, potřebujete nádobu velkou. V každém případě ale neplatí, že čím větší tím lépe. Důležitý je i počet osob, pro které chcete vařit.

Pro dva stačí hrnec o objemu do 5 litrů. Pro běžnou čtyřčlennou domácnost se doporučuje 6 litrů.

Materiál

Většina dnešních hrnců je vyrobena z nerezové oceli. Ty nejen dobře vedou teplo, ale dokáží je i udržet. Jen je potřeba, aby ocel byla opravdu kvalitní. Na etiketě najdete 18/10 což znamená, že obsahuje 18% chromu a 10 % niklu a je tedy odolný vůči kyselinám.

Ocelový hrnec se také hodí na všechny typy sporáků. Mohlo by se zdát, že na hliníkový papiňák už nenarazíte, ale není to tak úplně pravda. Vyrábějí se hrnce, které z hliníku jsou a mají nepřilnavý povrch.

Jsou o něco lehčí a díky povrchu se potraviny nepřichytávají. Důležitý je i materiál, ze kterého jsou vyrobena madla. Nejčastěji jde o plast, který odolá vysokým teplotám. Při vaření se zahřejí minimálně. Problematičtější jsou madla kovová.

Ta se rozehřejí a tak je potřeba být při manipulaci s hrncem obzvlášť opatrní. Výhodná jsou ale pro ty, kteří vaří na plynu.

Podívejte se na dno

Důležité je, aby bylo takzvané sendvičové. To nejen pomůže rychlému vaření, ale pomáhá udržovat teplotu i po odstavení z plotny. Může být dvojité nebo ještě lépe trojité. To má obvykle mezi dvěma vrstvami ocele hliníkovou vrstvu.

Způsob zavírání

Poklice a uzávěr je vlastně na tlakovém hrnci to nejdůležitější a záleží na tom, který způsob vám bude vyhovovat.

Pákový – poklici se dává do hrnce šikmo, umístí se do správné polohy a pomocí páky hrnec uzavřete. Pákových hrnců je na trhu velké množství, takž si vybere každý.

Bajonetový – na horní části hrnce jsou výstupky do nichž zasadíte poklici a pootočíte ji. Obvykle k tomu potřebujete obě ruce, ale uzavírání je velmi jednoduché.

V poslední době se ale výrobci snaží manipulaci zjednodušovat, takže existují uzávěry se kterými si poradíte jednou rukou.

Příslušenství

Skleněná poklička – umožňuje použití hrnce na běžné vaření či ohřívání jídla a poslouží i při uložení do lednice.

Parní koš – děrovaná vložka se hodí pro vaření různých surovin, zejména zeleniny, v páře.

Recepty – někteří výrobci dodávají k hrncům kuchařku s návody, a tipy pro vaření.

Funkce

Stupnice naplnění – nesmí chybět u žádného hrnce. Vlastně jsou to rysky uvnitř, podle nichž se orientujete.

Dvojí vaření – jde o možnost nastavit dvě úrovně tlaku, nižší pro zeleninu a polévky, vyšší pro maso. Dražší modely dokonce umožní regulovat tlak podle druhu masa.

Časovač – na něm si nastavíte dobu vaření a o jejím konci vás upozorní zvukovým signálem.

Indikátor zbytkového tlaku – ukáže, kdy je možné hrnec otevřít, nebo jestli musíte přebytek páry ještě vypustit.

Nezapomínejte na údržbu

Samotný hrnec obvykle umyjete ručně nebo v myčce, ale poklice a těsnění si zaslouží víc pozornosti. Pokličku myjte vždycky ručně, v žádném případě do myčky nepatří. Těsnění, které může být z gumy nebo silikonu, vyžaduje rovněž ruční mytí.

Vždycky zkontrolujte, zda je průchozí pojistný ventil a těsnění není opotřebené. Při častém používání se doporučuje vyměnit je jednou za rok za nové.

Existuje i hrnec elektrický

Jeho výhodou je především to, že si sám reguluje přívod tepla a tlak a nevypouští žádnou páru. Většinou má také ještě další funkce, například se dá používat stejně jako hrnec na pomalé vaření.

Na displeji si jen zvolíte program, kromě vaření pod tlakem také dušení, pečení či vaření v páře, klidně nahradí i zavařovací hrnec. Některé mají i možnost odloženého startu. Rozdíl bývá v příkonu jednotlivých typů.

Pohybuje se v rozmezí 1 000–1 600 W. Čím je větší, tím rychleji se suroviny uvaří. Samozřejmě musíte počítat s vyšší cenou.

Víte, že…

…tlakový hrnec vymyslel francouzský vynálezce Denis Papin již v roce 1679? Sice nešlo primárně o hrnec na vaření, nýbrž o experiment s tlakem a párou pro parní čerpadlo, ale to už je dnes jedno.

Jisté je, že se tlaková nádoba při prvním předvádění roztrhla, ale jakmile přidal bezpečnostní ventil, vše fungovalo bezchybně. Na tomto vynálezu, stejně jako mnoha dalších ovšem nezbohatl a zemřel v chudobě. Teprve daleko později papiňák, jak se mu u nás říká, opanoval kuchyně.

Foto: archiv firem
Související články
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
reklama
Šikovné tipy
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Cesta do srdce Velké Moravy: Poznejte dědictví našich předků
epochanacestach.cz
Cesta do srdce Velké Moravy: Poznejte dědictví našich předků
Velehrad, jedno z nejvýznamnějších poutních míst u nás, je pro jednodenní výlet jako stvořený. Těšit se můžete na bohatou historii i na nevšední zážitky. Obec Velehrad najdete nedaleko Uherského Hradiště přímo mezi výběžky pohoří Chřiby. O tomto místě se často hovoří jako o jednom z nejmalebnějších koutů Slovácka. A není divu! Tajemné katakomby Dominantou obce a zároveň největší chloubou velehradské farnosti
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Žabí krupobití: Proč prší obojživelníci?
enigmaplus.cz
Žabí krupobití: Proč prší obojživelníci?
Čas od času se z nebe začnou snášet hejna žab! Vědci tvrdí, že za tento déšť může tornádo, které do sebe zvířata nasaje, poponese a vlivem gravitace je zase pustí. Ale proč se vždy jedná pouze o jeden
Skandinávská hvězda nezávislého hodinářství na Micro Praha Festival
iluxus.cz
Skandinávská hvězda nezávislého hodinářství na Micro Praha Festival
Po ohromném úspěchu na letošním hodinářském veletrhu SEW i jeho nezapomenutelné after-party se dánská značka Arcanaut chystá na další velkou zastávku – Micro Praha Festival 2025. Své hodinky Garnet
Kachna na pomerančích
nejsemsama.cz
Kachna na pomerančích
Kachna na pomerančích je mimořádně opulentní a přitom chuťově malinko odlehčenější varianta tradiční svatomartinské pečínky. Ingredience: ● 1 kachna (2–2,5 kg) ● 2 pomeranče ● 2 lžíce medu ● 1 lžíce sójové omáčky ● sůl ● pepř ● tymián Postup: Kachnu omyjte, osolte a opepřete. Pomeranče nakrájejte na plátky a vložte do břicha kachny. Med smíchejte se sójovou omáčkou a kachnu jím po celou
Nešťastný duch žádal o pomoc
skutecnepribehy.cz
Nešťastný duch žádal o pomoc
Po smrti maminky jsem chodila pravidelně na rodinný hrob. Jednou, bylo už hodně pozdě, se ze tmy vynořila mlžná postava. O své rodiče jsem přišla hodně brzy. Otec zemřel tragicky při dopravní autonehodě, když mi bylo devět let. Maminka se sice dočkala toho, že jsem se vdala, ale dlouho se z vnoučat neradovala. Podivné ticho Po matčině smrti
Krém z borůvek, který zpomalil čas
21stoleti.cz
Krém z borůvek, který zpomalil čas
Je to takový svatý grál v kosmetice. Krémů proti vráskám je na trhu spousta, některé pomáhají alespoň trošku, jiné jsou jen předražené tuky, ale stárnutí pleti tak jako tak nezastaví. Avšak vědci z čí
Proč spadla Cválající Gertruda?
historyplus.cz
Proč spadla Cválající Gertruda?
Mostní konstrukce se divoce vlní jako utržený list papíru ve větru. Lidé zanechávají auta napospas živlům a prchají ve snaze zachránit si holý život. Jeden z nejpyšnějších mostů světa za pár minut zmizí pod vodní hladinou. Most přes Tacomskou úžinu nedaleko amerického Seattlu má být zázrakem moderního stavitelství. „Bude to třetí nejdelší visutý most světa,“ slibuje
Tragédie rodiny Chalifouxových: Příběh, který šokoval Ameriku i svět
epochaplus.cz
Tragédie rodiny Chalifouxových: Příběh, který šokoval Ameriku i svět
Když se 5. srpna 1948 na titulní straně amerických novin Vidette-Messenger objevila fotografie matky obklopené svými dětmi a nápisem „4 děti na prodej“, stal se z ní okamžitě symbol poválečné bídy a lidské beznaděje. Děti namačkané k sobě, matka, která odvrací tvář – možná zahalená slzami, možná hanbou. Mnozí tehdy věřili, že jde o podvrh
Zemětřesení jako boží trest? Ve zbožném Lisabonu zůstaly stát nevěstince!
epochalnisvet.cz
Zemětřesení jako boží trest? Ve zbožném Lisabonu zůstaly stát nevěstince!
Zoufalý Josef I. prochází troskami Lisabonu. Beznaděj bije do očí. Z tepajícího velkoměsta zbyla jen hromada sutin. „Je to snad boží trest?“ ptá se sám sebe šokovaný portugalský panovník.   Obyvatelé Lisabonu nemohli dospat. V kalendáři je 1. listopad, na který připadá Slavnost Všech svatých. „Lisabon neviděl hezčí ráno než onoho listopadového dne, slunce naplno zářilo, celé
Dietní jarní receptář právě vyšel
tisicereceptu.cz
Dietní jarní receptář právě vyšel
A zase ty Vánoce Mnoho lidí už teď začíná řešit problémy s nabranými kily. Vyzkoušeli jste nespočet diet, ale ne a ne zhubnout? Netrapte své tělo ani duši, pojďte na to zdravě a chytře. Pokud tápe
Rozvede Pechlát svoji milou kolegyni?
nasehvezdy.cz
Rozvede Pechlát svoji milou kolegyni?
Nebezpečná blízkost mezi hercem ze seriálu Zločin na dobré cestě Martinem Pechlátem (51) a herečkou Annou Polívkovou (46)! Oba jsou zadaní. Pechlát žije s bankovní úřednicí Andreou Švehlíkovou a man