Domů     Papiňáky jdou s dobou
Papiňáky jdou s dobou
18.3.2025

Ačkoli základní princip je léta stejný, hrnce jsou modernější než za časů našich maminek. A jejich používání se vyplatí i proto, že při vaření výrazně ušetříte.

Přesto se papiňáku někteří lidé vyhýbají, protože z něj mají strach. Obvykle slyšeli o tom, jak někomu hrnec explodoval. Nové a moderní tlakové hrnce ale mají hned několik pojistek, takže nebezpečí nehrozí.

V každém případě vždycky vybírejte hrnec od ověřených výrobců, protože ti také poskytují záruční a pozáruční servis a na trh dodávají náhradní díly. Před koupí se také vyplatí si pár věcí rozmyslet, protože hrnec vám bude určitě sloužit dlouho.

Velikost je důležitá

Samozřejmě záleží na tom, pro kolik lidí budete většinou vařit, ale také na tom, jaká jídla. Musíte totiž počítat s tím, že hrnec můžete naplnit jen do 2/3 objemu, kvůli vznikající páře. Má-li tedy nádoba obsah 3 litry, uděláte v ní 1 litr vývaru.

Malé hrnce se hodí, když počítáte s tím, že budete připravovat spíš zeleninu, polévky a malé kousky masa, které chcete hlavně dusit.

Pokud ale víte, že chcete častěji vařit velké kusy masa jako například vepřová kolena nebo dělat vývary z kostí, potřebujete nádobu velkou. V každém případě ale neplatí, že čím větší tím lépe. Důležitý je i počet osob, pro které chcete vařit.

Pro dva stačí hrnec o objemu do 5 litrů. Pro běžnou čtyřčlennou domácnost se doporučuje 6 litrů.

Materiál

Většina dnešních hrnců je vyrobena z nerezové oceli. Ty nejen dobře vedou teplo, ale dokáží je i udržet. Jen je potřeba, aby ocel byla opravdu kvalitní. Na etiketě najdete 18/10 což znamená, že obsahuje 18% chromu a 10 % niklu a je tedy odolný vůči kyselinám.

Ocelový hrnec se také hodí na všechny typy sporáků. Mohlo by se zdát, že na hliníkový papiňák už nenarazíte, ale není to tak úplně pravda. Vyrábějí se hrnce, které z hliníku jsou a mají nepřilnavý povrch.

Jsou o něco lehčí a díky povrchu se potraviny nepřichytávají. Důležitý je i materiál, ze kterého jsou vyrobena madla. Nejčastěji jde o plast, který odolá vysokým teplotám. Při vaření se zahřejí minimálně. Problematičtější jsou madla kovová.

Ta se rozehřejí a tak je potřeba být při manipulaci s hrncem obzvlášť opatrní. Výhodná jsou ale pro ty, kteří vaří na plynu.

Podívejte se na dno

Důležité je, aby bylo takzvané sendvičové. To nejen pomůže rychlému vaření, ale pomáhá udržovat teplotu i po odstavení z plotny. Může být dvojité nebo ještě lépe trojité. To má obvykle mezi dvěma vrstvami ocele hliníkovou vrstvu.

Způsob zavírání

Poklice a uzávěr je vlastně na tlakovém hrnci to nejdůležitější a záleží na tom, který způsob vám bude vyhovovat.

Pákový – poklici se dává do hrnce šikmo, umístí se do správné polohy a pomocí páky hrnec uzavřete. Pákových hrnců je na trhu velké množství, takž si vybere každý.

Bajonetový – na horní části hrnce jsou výstupky do nichž zasadíte poklici a pootočíte ji. Obvykle k tomu potřebujete obě ruce, ale uzavírání je velmi jednoduché.

V poslední době se ale výrobci snaží manipulaci zjednodušovat, takže existují uzávěry se kterými si poradíte jednou rukou.

Příslušenství

Skleněná poklička – umožňuje použití hrnce na běžné vaření či ohřívání jídla a poslouží i při uložení do lednice.

Parní koš – děrovaná vložka se hodí pro vaření různých surovin, zejména zeleniny, v páře.

Recepty – někteří výrobci dodávají k hrncům kuchařku s návody, a tipy pro vaření.

Funkce

Stupnice naplnění – nesmí chybět u žádného hrnce. Vlastně jsou to rysky uvnitř, podle nichž se orientujete.

Dvojí vaření – jde o možnost nastavit dvě úrovně tlaku, nižší pro zeleninu a polévky, vyšší pro maso. Dražší modely dokonce umožní regulovat tlak podle druhu masa.

Časovač – na něm si nastavíte dobu vaření a o jejím konci vás upozorní zvukovým signálem.

Indikátor zbytkového tlaku – ukáže, kdy je možné hrnec otevřít, nebo jestli musíte přebytek páry ještě vypustit.

Nezapomínejte na údržbu

Samotný hrnec obvykle umyjete ručně nebo v myčce, ale poklice a těsnění si zaslouží víc pozornosti. Pokličku myjte vždycky ručně, v žádném případě do myčky nepatří. Těsnění, které může být z gumy nebo silikonu, vyžaduje rovněž ruční mytí.

Vždycky zkontrolujte, zda je průchozí pojistný ventil a těsnění není opotřebené. Při častém používání se doporučuje vyměnit je jednou za rok za nové.

Existuje i hrnec elektrický

Jeho výhodou je především to, že si sám reguluje přívod tepla a tlak a nevypouští žádnou páru. Většinou má také ještě další funkce, například se dá používat stejně jako hrnec na pomalé vaření.

Na displeji si jen zvolíte program, kromě vaření pod tlakem také dušení, pečení či vaření v páře, klidně nahradí i zavařovací hrnec. Některé mají i možnost odloženého startu. Rozdíl bývá v příkonu jednotlivých typů.

Pohybuje se v rozmezí 1 000–1 600 W. Čím je větší, tím rychleji se suroviny uvaří. Samozřejmě musíte počítat s vyšší cenou.

Víte, že…

…tlakový hrnec vymyslel francouzský vynálezce Denis Papin již v roce 1679? Sice nešlo primárně o hrnec na vaření, nýbrž o experiment s tlakem a párou pro parní čerpadlo, ale to už je dnes jedno.

Jisté je, že se tlaková nádoba při prvním předvádění roztrhla, ale jakmile přidal bezpečnostní ventil, vše fungovalo bezchybně. Na tomto vynálezu, stejně jako mnoha dalších ovšem nezbohatl a zemřel v chudobě. Teprve daleko později papiňák, jak se mu u nás říká, opanoval kuchyně.

Foto: archiv firem
Související články
12.3.2025
Podívat se do téhle země asi zatouží leckdo, ale málokdy je to kvůli místní kuchyni. Možná to bude tím, že ji téměř neznáme. Ale můžeme to zkusit napravit. Pro začátek přinášíme pár receptů. Polévka z mořských plodů (4 porce) 1 větší cibule, 2 až tři stroužky česneku, 3 plátky kvalitní slaniny, 2 střední mrkve, 2 petržele, 5 středních brambor nakrájených na kostičky, 500 ml rybího nebo zelenino
28.2.2025
Navenek jsou křupavé, uvnitř měkké a jemné, prostě neodolatelné. Takové jsou churros con canela tradiční sladkost z Pyrenejského poloostrova. Zkuste si je udělat, určitě si pochutnáte a možná si budete připadat jako na španělské dovolené. Suroviny na cca 25 ks (po 10 cm): 140 g hladké mouky, 250 ml vody, 10 g skořicového cukru (1 lžíce), 1 lžička olivového oleje, ¼ lžičky soli, 1 litr oleje na sm
19.2.2025
Jsou neobyčejně ostré a díky speciální úpravě ostří toho umí nakrájet podstatně víc než nože běžné. Mají ale samozřejmě i své nevýhody. Vyrábějí se z té nejkvalitnější damaškové ocele nebo kvalitní německé ocele. Speciální japonskou metodou tepelného zpracování, kdy je jádro z měkčí oceli obaleno ocelí tvrdou, se dosahuje vynikající kvality ostří. Stejná technologie výroby se přitom v Japonsku po
13.2.2025
Čas od času je dobré do jídelníčku zařadit i sladké jídlo. Využijte navíc sezonu jablek. Zaručeně tím potěšíte celou hladovou rodinu! Ingredience 3–4 jablka 4–5 rohlíků (housek, bagetek) mletá skořice 50 g rozinek 2 vejce 1 tučný tvaroh ve vaničce 1 vanilkový cukr 2 lžíce cukru krupice 1 lžíce másla 500 ml mléka Postup Formu na pečení poctivě vymažte máslem. Rozinky přeberte,
30.1.2025
Termohrnek je skvělým pomocníkem, když jdete ven a s sebou si chcete vzít teplý čaj nebo kafe. Na trhu je jich řada, liší se materiálem, a někdy i spolehlivostí. Jak si mezi nimi vybrat? Skleněný Jeho nespornou výhodou je fakt, že vždy máte přehled o tom, kolik nápoje vám ještě zbývá. Jejich součástí jsou zpravidla ochranné kroužky, které působí jako dodatečný menší obal, takže vám jen tak hr
reklama
Šikovné tipy
Vyměnit zámek dokážete sami
Nedělá se to sice často, ale důvodů k výměně může být víc, například když někdo z rodiny ztratí klíče, když jste se nastěhovali do nového bytu, nebo když chcete lepší zabezpečení. Navíc výměna zámku profesionálem není nejlevnější. A i když se vám to bude zdát složité, krásně to zvládnete sami a ušetříte. Vlastně budete potřebovat […]
Krásné vlasy přes zimu trpěly
Ať už nosíte čepici, nebo pro krásu trpíte a chodíte bez ní, vlasy to odnášejí tak jako tak. Jsou suché, lámavé, nabité statickou elektřinou. Všechny tyto potíže se ale dají pravidelnou péčí odstranit. Čím je vzduch venku chladnější, tím méně vlhkosti se na povrchu vlasů udrží. Suchý vzduch ve vytápěných místnostech působí na vlasy obdobně. […]
K omrzlinám můžete přijít snadno…
… zvlášť při zimní dovolené a dlouhých výletech v neznámém terénu. Zrádná ale může být i nedělní procházka, třeba když uklouznete v čerstvém sněhu. Nejohroženější jsou diabetici, kterým riziko zdaleka nehrozí jen na horách. Pokud trpí syndromem diabetické nohy, což je nebezpečná kombinace zhoršeného stavu nervů a špatného prokrvení, pak se může stát, že necitlivá […]
Sypání ptáčkům připravte sami
Věděli jste, že čím je ptáček menší, tím více potřebuje energie, aby za chladných nocí neumrzl? Například sýkorka modřinka, která váží pouhých 10 gramů, spálí za mrazivé noci až 2 gramy svých tukových zásob, aby udržela tělíčko v teple? Na čem si pochutnají? Slunečnicová semínka – jsou bohatá na olej, ptákům chutnají a dodají jim […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Marmeládovo-makový koláč
nejsemsama.cz
Marmeládovo-makový koláč
Zkoušeli jste někdy přidat marmeládu rovnou do těsta? V tomto makovém moučníku je pak cítit i krásně jemná a osvěžující chuť ovoce. Potřebujete: ✿ 3 hrnky hladké mouky ✿ 1,5 hrnku cukru ✿ 1 prášek do pečiva ✿ 1 vanilkový cukr ✿ 1 vejce ✿ 1 hrnek oleje ✿ 2 hrnky mléka ✿ 1,5 hrnku mletého máku ✿ 2 lžíce marmelády ✿ 1 hořkou čokoládu
Srdce říkalo něco jiného
skutecnepribehy.cz
Srdce říkalo něco jiného
Holky si myslely, že s Milošem spolu chodíme, ale nebyla to pravda. Překážela nám v tom taková nepříjemná věc. Seznámili jsme se na diskotéce v kulturním domě. Pořadatelé pouštěli dovnitř jen mládež, která již dovršila šestnáctý rok, což nebyl můj případ, bylo mi teprve patnáct. A tak mě takový tlustý, na první pohled zlý chlápek seřval a vyhodil. Smutně jsem courala venku
Holistický přístup s funkčním stylem
rezidenceonline.cz
Holistický přístup s funkčním stylem
Jedinečný Senses Pool House, který se nachází v nádherném prostředí u Středozemního moře ve Wardanieh asi čtyřicet kilometrů jižně od libanonského Bejrútu, je dokonalou směsicí relaxace a pohody na pozadí velkolepé přírodní scenérie. Pro architekty z Wael Farran Studio celý projekt představoval pořádnou výzvu. Byl koncipován jako rozšíření stávajícího sídla. „V rámci zadání jsme museli
Přiměl Mikuláš Opavský Vítkovce k poslušnosti?
historyplus.cz
Přiměl Mikuláš Opavský Vítkovce k poslušnosti?
Jako už mnohokrát připravuje věznitel svého zajatce k okázalé popravě před očima protivníků. Tentokrát ale s vydíráním neuspěje, a tak musí splnit slovo. Hlava jeho těžce zkoušené oběti vzápětí leží u katových nohou. Moravský markrabě Přemysl Otakar II. (kolem r. 1233–1278) se 11. února 1252 v rakouském Hainburgu žení, ale nikdo neočekává, že manželství bude plné romantické lásky.
Ricottové lívance s ovocem
tisicereceptu.cz
Ricottové lívance s ovocem
Lívanečky z ricotty jsou úžasně vláčné a křehké a jsou připravené za chvíli. Potřebujete 3 vejce 250 g ricotty 250 ml mléka 120 g hladké mouky 1 lžičku prášku do pečiva máslo nebo ghí javo
Patrasová se musí léčit, jinak bude zle!
nasehvezdy.cz
Patrasová se musí léčit, jinak bude zle!
Dagmar Patrasová (68) a Felix Slováček (81) opět plní titulky bulvárních plátků. A tentokrát se do skandálů herečky a hudebníka vložil i herec Jiří Krampol (86), který si prošel podobnou zkušeností se
Historické hodinky Louis Vuitton na přehlídce dámské kolekce značky pro podzimní sezónu
iluxus.cz
Historické hodinky Louis Vuitton na přehlídce dámské kolekce značky pro podzimní sezónu
U příležitosti přehlídky dámské kolekce Louis Vuitton pro sezónu podzim/zima 2025 se na mole exkluzivně objevily historické hodinky LV II. Kolekce pro sezónu podzim/zima 2025-2026 přijíždí na stani
Záhada z české klasiky: Jak to bylo s Maryšou?
enigmaplus.cz
Záhada z české klasiky: Jak to bylo s Maryšou?
Vesnické drama Aloise a Viléma Mrštíků je klasikou. „Maryša“ byla poprvé uvedena v roce 1894 a patří k vrcholům české realistické dramatické tvorby. Námět si Alois Mrštík přivezl ze svého pobytu v mor
Český okultista Pierre de Lasenic: Pronikl do tajů sexuální magie?
epochalnisvet.cz
Český okultista Pierre de Lasenic: Pronikl do tajů sexuální magie?
Na počátku minulého století přichází na svět mnoho významných osobností z oblasti mystiky a hermetismu. Jednou z výrazných postav je i Petr Pavel Kohout (1900–1944), který později začne používat pseudonym Pierre de Lasenic neboli Petr z Lásenice. Proč toho o něm víme dodnes tak málo?   Petr Kohout se narodí v Brně, avšak rodina se brzy stěhuje do Prahy,
Konec pohádky Diany a Charlese: Rytíř na bílém koni zjevně neexistuje
epochaplus.cz
Konec pohádky Diany a Charlese: Rytíř na bílém koni zjevně neexistuje
Princ a princezna jako z pohádky. „Z jejího pohledu to byla láska – myslela si, že ji doslova pohltí, že se pro ni stane se rytířem na bílém koni, vším, co vždycky chtěla,“ uvádí britská spisovatelka Wendy Holdenová o vztahu princezny Diany a Charlese. Jenže zanedlouho se ukáže, že o idylku jde jenom navenek. Princezna Diana
Nevíte, co se starým mobilem? REMOBIL se o něj postará
21stoleti.cz
Nevíte, co se starým mobilem? REMOBIL se o něj postará
Odhaduje se, že v současné době je recyklováno pouze 10 procent nepotřebných mobilů, zbytek skladujeme doma v šuplíku. V České republice je to kolem 12 milionů kusů, přičemž jen obyvatelé Prahy takto
Konkatedrála Nanebevzetí Panny Marie v Opavě: Sebere vám dech
epochanacestach.cz
Konkatedrála Nanebevzetí Panny Marie v Opavě: Sebere vám dech
Nejvýznamnější gotická stavba Opavy se majestátně tyčí na Rybím trhu už osm století. Věž konkatedrály Nanebevzetí Panny Marie se svou výškou vyrovná věži dómu svatého Václava v Olomouci. Pověst praví, že v dobách, kdy se v Opavě začal stavět chrám nanebevzetí Panny Marie, žili ve městě dva bratři. Oba byli stavitelé a oba se zamilovali do stejné dívky.