Na co se zaměřit při koupi pánve? Důležitý je materiál, velikost, samozřejmě i cena, ale jedním z hlavních ukazatelů je typ pánve, tedy to, k čemu ji budete při přípravě jídla nejvíce používat.
Bez pánve to v kuchyni moc nejde. Slouží ke smažení, dušení, vaření, grilování, ale i zapékání. Ty základní, klasické pánve, jsou univerzální.
Můžete je použít prakticky na cokoliv – k restování masa, smažení řízků, přípravě omáček, na lívance a palačinky i míchaná vajíčka ke snídani. Jestli je ale kulinářské umění vaším koníčkem, jen s jednou univerzální pánví si určitě nevystačíte.
Pojďme se podívat, jaké další trh nabízí. Možná si jich nakonec pořídíte i víc.
Tip Paní domu: Vyplatí se vám pořídit si sadu pánví. Jednak vyjde levněji a také máte po ruce vždy takovou velikost, kterou právě k přípravě jídla potřebujete.
Grilovací
Poznáte je snadno, protože jejich specifikem je vroubkovaný povrch. Ten, který se krásně otiskne na plátek masa a nadělá na něm typické žebrování. Jeho účelem je zajistit, aby se maso (ale i zelenina) nepřichytlo ke dnu.
Grilovací pánve mohou mít vedle tradičního kulatého tvaru také čtvercový, který má mít menší sklon k deformitám dna po dlouhodobém používání.
Grilovací pánve bývají těžší, masivní, často jsou z kvalitní oceli nebo ze železa, aby vydržely vysoké teploty, dlouho udržely teplo a rovnoměrně ho rozvedly po celé ploše dna.
Znáte je možná pod názvem pánve na steaky a vedle plátků masa jsou vhodné i na grilovanou zeleninu, křupavý sýr a další lahůdky.
Speciální wok pánev
Své místo u vás najde, jestliže máte rádi asijskou kuchyni. Ale nejen ji. I když se jí často přezdívá „čínská pánev“, mistři kuchaři ji používají k přípravě specialit z celého světa. Má hluboké, tzv.
kotlíkové dno, které slouží k dokonalému promíchání připravovaného jídla. Výsledkem je pak jeho výraznější, autentická chuť. Ovšem smyslem wok pánve je zahřívat nejen dno, ale i stěny.
Oblíbené jsou pánve wok s odnímatelnou rukojetí, v nichž můžete naservírovat přímo na prostřený stůl.
Na palačinky
Vyznačují se nízkým okrajem a plochým dnem. Je to tak proto, aby se palačinky na nich daly pohodlně obracet. Vhodné jsou i na lívance, omelety, placky a bramboráky. Bývají lehounké a nutností je nepřilnavý povrch.
Elektrické
Specifickým typem jsou elektrické pánve. Nepotřebujete sporák ani troubu, nahradí i klasickou remosku. Snadno se udržují a jsou určené pro všechny typy tepelných úprav pokrmů, tedy na klasické smažení, grilování, dušení, vaření, zapékání i pečení.
Výběr materiálu nepodceňujte
V současnosti existuje celá řada nejrůznějších materiálů a sloučenin. Každý má výhody, ale i nevýhody. Pojďme se podívat alespoň na základny druhy:
Keramika + Vhodná pro přípravu zdravých jídel při nižších teplotách, nižší pořizovací cena – Možnost poškození kuchyňskými předměty, rychlé opotřebení při mytí v myčce
Litina + Nepřilnavý povrch, rovnoměrné rozložení tepla, nízká cena
– Vysoká hmotnost, obtížná údržba, ohřívání dna
*Hliník + Nízká hmotnost, malá cena, dobrá tepelná vodivost
– Náchylnost k poškození, vlnění vlivem vysokých teplot, zdravotní závadnost
Nerez + Odolnost, možnost mytí v myčce, nízká cena, univerzální použití
– Horší vodivost tepla
Titan + Vysoká odolnost, pevnost, nepřilnavost, snadné čištění, dobrá vodivost
– Výrazná cena
Měď + Dobrá vodivost, rovnoměrné rozložení tepla, elegantní vzhled
– Vyšší cena, obtížnější údržba
Ocel + Perfektní vedení tepla, neomezená životnost
– Postupné černání
* Hliník má ještě jednu negativní vlastnost. Neměli byste ho vystavovat vysokým teplotám. Při dlouhodobém používání má tendenci se začít nepříjemně prohýbat. Určitě takto znehodnocenou pánev nepoužívejte, může uvolňovat škodlivé látky.
Za zmínku ještě stojí oblíbený teflon, který se řadí k nepřilnavým materiálům. Jeho výrazným nedostatkem je, že při překročení teploty 250 °C se mohou do jídla uvolňovat nežádoucí látky.
Další praktické tipy
Rukojeť
… je důležitá. Vyplatí se vybírat takovou, aby měla ergonomické držení. Z materiálů se pro rukojeť hodí plast v kombinaci se silikonem, dřevo nebo kov v protiskluzovém provedení.
Velikost
… by měla odpovídat obvyklému počtu porcí, které připravujete. Pro čtyřčlennou rodinu vybírejte pánev o průměru 26, 28 nebo 30 cm. Menší pánve (20, 22 a 24 cm) jsou vhodné pro začátečníky a singl osoby. Pánve s průměrem 32, 36 a 40 cm jsou určeny zkušeným kuchařům.
Zdroj ohřevu
… než si konkrétní typ pánve koupíte, informujte se, zda je vhodný na váš sporák.
Na indukční desku vybírejte tu, která má speciální elektromagnetické indukční dno (často mívá grafický symbol s označením cívky s několika vlnovkami nad sebou). Ostatní si poradí s každým materiálem.
Další vlastnosti
Pánve mohou mít indikátor teploty, který po rozpálení zčervená, takže poznáte, že jsou už optimálně rozehřáté. Když si vyberete typ vhodný do trouby, můžete pokrm ještě dokřupava dopéct.
Věděli jste, že…
… nejcitlivější částí pánve je její dno? Chránit ho můžete tak, že mezi pánve při ukládání vložíte bavlněný hadřík.
… pánev je vždy lepší umývat ručně? Je to šetrnější. Zejména lešticí cyklus poškozuje tenkou nepřilnavou vrstvu, a pánev tak časem svou nepřilnavou funkci ztratí.
Zdroj: chytryvyber.cz; alza.cz
Foto: Shutterstock a archiv firem