Domů     Pánev vybírejte podle účelu
Pánev vybírejte podle účelu
4.5.2023

Na co se zaměřit při koupi pánve? Důležitý je materiál, velikost, samozřejmě i cena, ale jedním z hlavních ukazatelů je typ pánve, tedy to, k čemu ji budete při přípravě jídla nejvíce používat.

Bez pánve to v kuchyni moc nejde. Slouží ke smažení, dušení, vaření, grilování, ale i zapékání. Ty základní, klasické pánve, jsou univerzální.

Můžete je použít prakticky na cokoliv – k restování masa, smažení řízků, přípravě omáček, na lívance a palačinky i míchaná vajíčka ke snídani. Jestli je ale kulinářské umění vaším koníčkem, jen s jednou univerzální pánví si určitě nevystačíte.

Pojďme se podívat, jaké další trh nabízí. Možná si jich nakonec pořídíte i víc.

Tip Paní domu: Vyplatí se vám pořídit si sadu pánví. Jednak vyjde levněji a také máte po ruce vždy takovou velikost, kterou právě k přípravě jídla potřebujete.

Grilovací

Poznáte je snadno, protože jejich specifikem je vroubkovaný povrch. Ten, který se krásně otiskne na plátek masa a nadělá na něm typické žebrování. Jeho účelem je zajistit, aby se maso (ale i zelenina) nepřichytlo ke dnu.

Grilovací pánve mohou mít vedle tradičního kulatého tvaru také čtvercový, který má mít menší sklon k deformitám dna po dlouhodobém používání.

Grilovací pánve bývají těžší, masivní, často jsou z kvalitní oceli nebo ze železa, aby vydržely vysoké teploty, dlouho udržely teplo a rovnoměrně ho rozvedly po celé ploše dna.

Znáte je možná pod názvem pánve na steaky a vedle plátků masa jsou vhodné i na grilovanou zeleninu, křupavý sýr a další lahůdky.

Speciální wok pánev

Své místo u vás najde, jestliže máte rádi asijskou kuchyni. Ale nejen ji. I když se jí často přezdívá „čínská pánev“, mistři kuchaři ji používají k přípravě specialit z celého světa. Má hluboké, tzv.

kotlíkové dno, které slouží k dokonalému promíchání připravovaného jídla. Výsledkem je pak jeho výraznější, autentická chuť. Ovšem smyslem wok pánve je zahřívat nejen dno, ale i stěny.

Oblíbené jsou pánve wok s odnímatelnou rukojetí, v nichž můžete naservírovat přímo na prostřený stůl.

Na palačinky

Vyznačují se nízkým okrajem a plochým dnem. Je to tak proto, aby se palačinky na nich daly pohodlně obracet. Vhodné jsou i na lívance, omelety, placky a bramboráky. Bývají lehounké a nutností je nepřilnavý povrch.

Elektrické

Specifickým typem jsou elektrické pánve. Nepotřebujete sporák ani troubu, nahradí i klasickou remosku. Snadno se udržují a jsou určené pro všechny typy tepelných úprav pokrmů, tedy na klasické smažení, grilování, dušení, vaření, zapékání i pečení.

Výběr materiálu nepodceňujte

V současnosti existuje celá řada nejrůznějších materiálů a sloučenin. Každý má výhody, ale i nevýhody.  Pojďme se podívat alespoň na základny druhy:

Keramika + Vhodná pro přípravu zdravých jídel při nižších teplotách, nižší pořizovací cena – Možnost poškození kuchyňskými předměty, rychlé opotřebení při mytí v myčce

Litina + Nepřilnavý povrch, rovnoměrné rozložení tepla, nízká cena

– Vysoká hmotnost, obtížná údržba, ohřívání dna

*Hliník + Nízká hmotnost, malá cena, dobrá tepelná vodivost

– Náchylnost k poškození, vlnění vlivem vysokých teplot, zdravotní závadnost

Nerez + Odolnost, možnost mytí v myčce, nízká cena, univerzální použití

– Horší vodivost tepla

Titan + Vysoká odolnost, pevnost, nepřilnavost, snadné čištění, dobrá vodivost

– Výrazná cena

Měď + Dobrá vodivost, rovnoměrné rozložení tepla, elegantní vzhled

– Vyšší cena, obtížnější údržba

Ocel + Perfektní vedení tepla, neomezená životnost

– Postupné černání

* Hliník má ještě jednu negativní vlastnost. Neměli byste ho vystavovat vysokým teplotám. Při dlouhodobém používání má tendenci se začít nepříjemně prohýbat. Určitě takto znehodnocenou pánev nepoužívejte, může uvolňovat škodlivé látky.

Za zmínku ještě stojí oblíbený teflon, který se řadí k nepřilnavým materiálům. Jeho výrazným nedostatkem je, že při překročení teploty 250 °C se mohou do jídla uvolňovat nežádoucí látky.

Další praktické tipy

Rukojeť

… je důležitá. Vyplatí se vybírat takovou, aby měla ergonomické držení. Z materiálů se pro rukojeť hodí plast v kombinaci se silikonem, dřevo nebo kov v protiskluzovém provedení.

Velikost

… by měla odpovídat obvyklému počtu porcí, které připravujete. Pro čtyřčlennou rodinu vybírejte pánev o průměru 26, 28 nebo 30 cm. Menší pánve (20, 22 a 24 cm) jsou vhodné pro začátečníky a singl osoby. Pánve s průměrem 32, 36 a 40 cm jsou určeny zkušeným kuchařům.

Zdroj ohřevu

… než si konkrétní typ pánve koupíte, informujte se, zda je vhodný na váš sporák.

Na indukční desku vybírejte tu, která má speciální elektromagnetické indukční dno (často mívá grafický symbol s označením cívky s několika vlnovkami nad sebou). Ostatní si poradí s každým materiálem.

Další vlastnosti

Pánve mohou mít indikátor teploty, který po rozpálení zčervená, takže poznáte, že jsou už optimálně rozehřáté. Když si vyberete typ vhodný do trouby, můžete pokrm ještě dokřupava dopéct.

Věděli jste, že…

… nejcitlivější částí pánve je její dno? Chránit ho můžete tak, že mezi pánve při ukládání vložíte bavlněný hadřík.

… pánev je vždy lepší umývat ručně? Je to šetrnější. Zejména lešticí cyklus poškozuje tenkou nepřilnavou vrstvu, a pánev tak časem svou nepřilnavou funkci ztratí.

Zdroj: chytryvyber.cz; alza.cz

Foto: Shutterstock a archiv firem

Další článek
Související články
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
reklama
Šikovné tipy
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Poslední dar: Pacienti s AIDS věnují svá těla vědě
21stoleti.cz
Poslední dar: Pacienti s AIDS věnují svá těla vědě
S virem HIV v těle žije asi 39 milionů lidí na světě. Antiretrovirová terapie dokáže brzdit množení viru, díky čemuž se počty lidí, kteří zemřou v souvislosti s HIV, postupně snižují. V těle však i ta
Romantické lázně pro dva v Česku
nejsemsama.cz
Romantické lázně pro dva v Česku
Naordinujte si odpočinek v lázních! U nás jich máme řadu – termální, radonové, sirné, slatinné i klimatické. Zjistěte, kde si užijete špičkovou péči, ale i okolní krásy přírody, a navrch trochu té romantiky. Františkovy Lázně Lázeňské pavilony, v nichž vyvěrá Františkův a Luisin pramen, patří k symbolům Františkových Lázní. Díky jednotné klasicistní architektuře mají hosté dodnes
Vyvraždili muslimové tisíce židů kvůli básni?
historyplus.cz
Vyvraždili muslimové tisíce židů kvůli básni?
„To máš za to, že našemu pánu šálíš mysl, žide!“ vykřikují útočníci, zatímco svou oběť zasypávají desítkami ran. Omráčeného vezíra pak dotáhnou na otevřené prostranství a za ruce i nohy jej hřeby přitlučou k dřevěnému kříži. Kromě něj dav berberských muslimů toho dne zmasakruje možná až tisícovku rodin z místní židovské komunity, která je v
Kámen Cochno: Fascinující záhada pravěkých symbolů
enigmaplus.cz
Kámen Cochno: Fascinující záhada pravěkých symbolů
Ve Skotsku je v roce 1887 objeven kámen, později nazvaný Cochno. Má pocházet z doby bronzové a obsahuje přibližně 90 zvláštních rytin. Spirály, kolečka, tečky a přímky představují vrcholné příklady te
Objevte kouzlo minulosti v Letohradu
epochanacestach.cz
Objevte kouzlo minulosti v Letohradu
Letohrad leží na úpatí Orlických hor, kde na vás dýchnou staré časy i láska k tradičnímu řemeslu. Je ideální na jednodenní výlet. Přestože Letohrad v okrese Ústí nad Orlicí působí na první pohled dost nenápadně, ve skutečnosti toho má návštěvníkům hodně co nabídnout. Svůj výlet můžete začít třeba v Muzeu řemesel, které patří mezi největší
Chattušaš: Jak padlo velkolepé město?
epochalnisvet.cz
Chattušaš: Jak padlo velkolepé město?
Sloupy dýmu stoupají k nebi a uličkami se ozývá zoufalý křik. Útoku divokých kmenů vyzbrojených železnými zbraněmi zdejší lid nedokáže vzdorovat. Výkladní skříň Chetitů počítá své poslední hodiny. Tak jsme si ještě nedávno představovali pád Chattušaše. Jenže novější výzkumy ukazují něco trochu jiného, mnohem záhadnějšího…   Francouzský archeolog Charles Texier (1802–1871) postává na kopci nad
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Batátové jednohubky s lososem
tisicereceptu.cz
Batátové jednohubky s lososem
Tak trochu jiné jednohubky se hodí třeba i pro slavnostnější příležitosti. Potřebujete 2 batáty olivový olej 100 g krémového sýru 2 lžíce smetany 50 g plátků uzeného lososa sůl, mletý pepř
Nebuď konzerva, jdi to tuby! Nové paštiky a pomazánky na cesty
nasehvezdy.cz
Nebuď konzerva, jdi to tuby! Nové paštiky a pomazánky na cesty
Bez příboru. Bez lednice. Bez kompromisu. Krajanka to zase rozmázla – po vaničkách přichází se sterilovanými paštikami a rostlinnými pomazánkami v tubách. Ideál do regálu i na túru.   Kdo ř
Nemůžu spát, nemůžu jíst… Jak si strach pohraje s naší myslí?
epochaplus.cz
Nemůžu spát, nemůžu jíst… Jak si strach pohraje s naší myslí?
„Ven! Všichni ven!“ Ten hlas zní naléhavě. Dům se vzápětí otřese v základech a obrovské praskliny dávají tušit, že může jít k zemi. Jen v noční košili utíká chodbou, ale schodiště se jí zbortí před očima. Bude to štěstí v neštěstí. Ze závalu ji zraněnou, ale živou, vytáhnou o deset hodin později… Co když jsme
Legenda o krásné zámecké paní nelhala
skutecnepribehy.cz
Legenda o krásné zámecké paní nelhala
K tomu malému loveckému zámečku se váže vyprávění o paní baronce, která nad všemi drží ochrannou ruku. Pomohla i mé dceři. Ten zámeček je nenápadný, vědí o něm pouze místní. Skrývá se v lesíčku na úpatí Krušných hor. Nechal jej postavit jistý baron pro svou mladou ženu. Byla tak hodná, že se o ní říkalo, že to je samotný anděl, který
Vánoční sběratel připomene Vinnetoua i Tatru 603
iluxus.cz
Vánoční sběratel připomene Vinnetoua i Tatru 603
Možnost nakoupit nový materiál, originální vánoční dárky, ale především potkat se s přáteli, to vše opět nabídne vánoční veletrh Sběratel. Proběhne ve dnech 21. – 22. listopadu v hotelu Olympik a do P