Domů     O Vánocích si může pochutnat i diabetik
O Vánocích si může pochutnat i diabetik
18.12.2024

Ke svátkům neodmyslitelně patří také bohatě prostřený stůl. Při cukrovce je ale třeba ještě mnohem pečlivěji plánovat, co připravit, aby sváteční pohodu nenarušily zdravotní problémy.

I diabetik si může o Vánocích dopřát, ovšem s jistými úpravami svátečního menu. Dodržovat je třeba tři zásady: vybírat vhodné sacharidy a potraviny s nízkým glykemickým indexem, k tomu přídávat dostatek vlákniny.

Příprava svátečního menu tedy začíná přemýšlením, které suroviny použít a které nahradit, aby výsledek byl chutný, přitom zdravotně vhodnější.

Osvědčuje se:

* Máslové krémy v cukroví nahraďte pudinkovými nebo tvarohovými. Z dietního hlediska jsou vhodné také nízkotučné krémy s rostlinnými tuky.

* Majonézu v bramborovém salátu může zastoupit jogurt. Zapotřebí je také zvolit jinou úpravu ryby, místo tradičního smažení raději dušení nebo pečení.

* Část pšeničné mouky nahraďte moukou celozrnnou či špaldovou, která obsahuje více vlákniny a také více zasytí.

Jinou možností je mouka mandlová či mleté ořechy, ale pozor, jsou bohaté na tuky a tím na energii, takže je přimíchejte jen v malém množtsví.

* Místo cukru zkuste podle charakteru receptu čekankový sirup nebo přírodní sladidlo erythritol, který má nulovou kalorickou hodnotu (obsahuje 0,2 kalorie na gram).

Výhodou je i to, že při dodržování denní dávky maximálně 50 g by se neměly objevit žádné potíže jako u ostatních sladidel.

* Tradiční vánočku upečte v upravené variantě. Vláčnost těstu dodá nastrouhané jablko či mrkev, místo bílé mouky můžete sáhnout po celozrnné, a kromě ní vlákninu dodají také ovesné vločky.

Opatrně s alkoholem

To samozřejmě každý diabetik ví, ale ani o svátcích nelze riskovat a ochabovat v opatrnosti. Problémem je vysoká kalorická vydatnost. Už dvě skleničky tvrdého alkoholu obsahují tolik kalorií jako standardní tabulka čokolády.

Když už si bude diabetik chtít připít, měl by volit suché bílé víno, nejlépe v podobě střiku. Také pivo by mělo být se sníženým obsahem cukru i alkoholu na 4 %.

Běžné pivo není pro diabetiky vhodné, a to pro obsah cukrů s vysokým glykemickým indexem, které po požití způsobuje hyperglykemii.

Recepty pro inspiraci

Ořechové dia brambůrky

Budete potřebovat:

10 g ztuženého tuku, 10 g sušeného mléka, 5 g bramborového škrobu, 10 g kakaa, 70 g erythritolu, 10 g mletých vlašských ořechů, 1/2 bílku z jednoho vejce, 1 lžíci kakaa na obalení

Postup:

1) Tuk rozpusťte, ale nevařte, vmíchejte sušené mléko, škrob, kakao a sladidlo.

2) Směs nechejte v lednici zatuhnout. Z částečně ztuhlé směsi tvořte malé cca 1/2 cm velké kuličky.

3) Mleté ořechy smíchejte s bílkem a sladidlem. Tvořte kuličku o velikosti 2 cm v průměru, udělejte v ní důlek a zabalte do ní čokoládovou kuličku. Pak lehce obalte v kakau a uložte do ledničky.

Mandlové rohlíčky

Budete potřebovat:

60 g celozrnné mouky, 30 g sojové mouky, 60 g strouhaných mandlí se slupkou, 50 g rostlinného tuku, 1 celé vejce, 80 g erythritolu, 10 g strouhaných mandlí na obalení

Postup:

Z uvedených surovin zpracujte těsto a nechejte v lednici cca 1 hodinu odpočinout. Pak tvarujte drobné rohlíčky, které pečte v troubě na cca 160 °C asi 10 min. Po vyjmutí rohlíčky obalte ve strouhaných mandlích.

Mrkvové sušenky

Budete potřebovat:

2 vejce, 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu, hrnek nastrouhané mrkve, 1/2 hrnku másla (pokojové teploty), 1/2 hrnku erythritolu, 1/2 hrnku mletých vlašských či pekanových ořechů, 1 hrnek hladké mouky, 1/4 hrnku strouhaného kokosu, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 1 lžičku mleté skořice, 1/2 lžičky jedlé sody, 1/4 lžičky mletého zázvoru, špetku muškátového oříšku a soli

Postup:

1) Máslo propracujte se sladidlem, přidejte vejce, vanilkový extrakt a zamíchejte. Troubu si předehřejte na cca 180 °C.

2) Do směsi přimíchejte mrkev, ořechy, kokos. Poté přidejte prášek do pečiva, jedlou sodu, veškeré koření, sůl a vypracujte těsto, které nechte uležet v lednici.

3) Na plechu vyloženém pečicím papírem z těsta vytvářejte stejně velké hromádky, které pečte přibližně deset minut. Můžete je nakonec polít citronovou polevou a ozdobit půlkou vlašského ořechu.

Losos na francouzský způsob

Budete potřebovat:

4 plátky lososa, 1 limetku, petrželku, 1 pórek, 250 g žampionů, rostlinný olej, sůl, kmín, koriandr a máslo

Na přílohu:

brambory nebo řecký bramborový salát

Postup:

1) Plátky lososa osolte, v mističce si připravte nakrájený koriandr a petržel (ne celou) a zalijte šťávou z limetky. Bylinky můžete dávat podle chuti, špatná není ani bazalka či rozmarýn.

2) Plátky lososa touto směsí potřete a dejte do trouby péct. Během pečení přidejte máslo, event. trochu podlijte. Než se ryba upeče, osmažte na oleji nakrájený zbytek petržele, žampiony a pórek s trochou drceného kmínu.

3) Losos podávejte s vařeným bramborem a se směsí pórku a hub. Pokud máte dostatek času a náladu, můžete k tomu nachystat místo vařeného bramboru brambor šťouchaný nebo řecký salát.

Řecký bramborový salát

Budete potřebovat:

1 kg brambor, 250 g cherry rajčat, 40 g jarní cibulky, 2 lžíce olivového oleje, 60 g černých oliv, 180 ml zakysané smetany, 100 g ředkviček, hrst polníčku, citron, sůl a čerstvě namletý pepř

Postup:

1) Uvařené vychlazené brambory oloupejte a nakrájejte na větší kousky. Cherry rajčátka rozčtvrťte, ředkvičky nakrájejte na plátky a dejte do misky k bramborám. Přidejte nakrájené olivy a jarní cibulku.

2) Zakysanou smetanu smíchejte s olivovým olejem, solí, špetkou pepře a přidejte na brambory. Dochuťte solí, pepřem a šťávou z citronu. Nakonec přidejte opraný a osušený polníček. Salát se hodí k lehčím smaženým jídlům, ale třeba i ke grilovaným steakům.

Varianta:

Brambory oloupejte, nakrájejte je na klínky, dejte do mísy.

Přidejte oloupanou a nakrájenou cibuli, olivy, oloupanou a nakrájenou salátovou okurku, nakrájenou pažitku, osolte, opepřete, přidejte olej, citronovou šťávu a dobře promíchejte.

Nechte 15 minut odležet a podávejte posypané nakrájenou petrželkou.

Špaldové tyčinky

Budete potřebovat:

150 g čerstvého sýra (žervé či lučiny), 150 g špaldové mouky, 80 g přepuštěného másla

Postup:

Ze surovin vypracujte těsto, které vyválejte a následně rozkrájejte na tyčinky. Vložte na plech, potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte semínky nebo kmínem. Pečte do zlatova cca 15 minut při 170 °C.

Tvarohová vánočka

Budete potřebovat:

500 g hladké mouky, 250 g tvarohu, 70 g erythritolu, 150 g rostlinného tuku, 2 vejce, 2 vrchovaté lžíce rozinek v rumu, 4 lžíce mléka, 2 prášky do pečiva, citronovou kůru, špetku soli, 60 g sekaných mandlí a vanilkový extrakt

Postup:

1) Cukr, vejce, máslo a tvaroh utřete, pak přidejte ostatní. Upleťte vánočku, potřete ji vejcem a posypte mandlemi.

2) Pečte ve vyhřáté troubě na 170-180 °C dvacet minut, pak stáhněte teplotu na 150-160 °C a pečte ještě dalších zhruba dvacet minut.

Foto: Shutterstock
Související články
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
reklama
Šikovné tipy
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Mauricius – ostrov bílých pláží a tyrkysového moře
nejsemsama.cz
Mauricius – ostrov bílých pláží a tyrkysového moře
Ráj na zemi. Tak lze nazvat ostrov v Indickém oceánu obklopený bariérou korálových útesů tvořících lagunu s překrásnou faunou i flórou. Palmy lemující pláže s bělostným pískem, průzračná azurová voda, slunce, impozantní skaliska, vodopády a mnoho dalších krás nabízí ostrov v Indickém oceánu, asi 2000 kilometrů od pobřeží východní Afriky. Začněte působivým městem Nádherným zážitkem bude už hlavní město Port Louis na severozápadě
Odstraňují lékaři při operacích nádorů tajnou zbraň těla proti rakovině?
21stoleti.cz
Odstraňují lékaři při operacích nádorů tajnou zbraň těla proti rakovině?
Nový výzkum, provedený odborníky z The Peter Doherty Institute for Infection and Immunity v australském Melbourne, ukazuje, že lymfatické uzliny, které jsou často během operací rakoviny z těla rovněž
Jak vědomě vyvolat astrální cestování?
enigmaplus.cz
Jak vědomě vyvolat astrální cestování?
Základem astrálního cestování je stoprocentní uvolněnost vašeho těla. K tomu je vhodná relaxace – ideální je si lehnout a napínat a uvolňovat jednotlivé části těla. [gallery ids="160194,160195,160
Den plný zážitků uprostřed Jeseníků
epochanacestach.cz
Den plný zážitků uprostřed Jeseníků
Máte rádi výlety, kde je od každého trochu? Pak určitě zavítejte do Jeseníků. Do místa, kde na vás čeká krásná příroda, lehká turistika i lázeňská pohoda. Přímo ve středu Jeseníků se nachází malebná trasa, která patří mezi ty nejkrásnější v Česku. Řeč je o naučné stezce Bílá Opava. Ta vede podél zurčící horské říčky, přes dřevěné lávky i kolem
Hvězdičkování restaurací: Když průvodce na pneumatiky změnil svět gastronomie
epochaplus.cz
Hvězdičkování restaurací: Když průvodce na pneumatiky změnil svět gastronomie
Dnes je michelinská hvězda symbolem dokonalosti. Stačí jedna a restaurace se promění v poutní místo gurmánů, dvě přinesou slávu a tři, to je už gastronomické nebe. Ale jen málokdo ví, že tenhle nejslavnější kuchařský žebříček vůbec nevznikl kvůli jídlu. Jeho historie začíná mezi pneumatikami, benzínem a prachem silnic. Na přelomu 19. a 20. století Francie
První sluchátka Hermés inspirovala slavná kabelka
epochalnisvet.cz
První sluchátka Hermés inspirovala slavná kabelka
Vůbec první sluchátka od módního domu Hermès byla vyrobena experimentálním laboratoří Hermès Ateliers Horizons. Elegantní gadget si vyžádal dva roky vývoje a chlubí se ručně šitou hovězí kůží a kovovými povrchovými úpravami inspirovanými ikonickou kabelkou Kelly. Tomu odpovídá i jedinečná cena 315 000 korun. Značka Hermès se poprové ponořila do světa prémiového zvuku a
Peugeot odhaluje koncepční vůz
iluxus.cz
Peugeot odhaluje koncepční vůz
Francouzská značka Peugeot odhaluje první vizuál svého koncepčního vozu Polygon, který naznačuje směr designu i technologií budoucnosti. Nový koncept spojuje charismatický francouzský styl s vizí inov
Cizrnové medailonky s dipem
tisicereceptu.cz
Cizrnové medailonky s dipem
Tradiční cizrnové medailonky s dipem vám oživí a zpříjemní den. Ingredience 200 g cizrny 200 g bílého jogurtu 170 g řepkového oleje 50 g strouhanky 50 g sýru eidam 20 g česneku 2 vejce
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Moje sestra se musela nevěrníkovi pomstít
skutecnepribehy.cz
Moje sestra se musela nevěrníkovi pomstít
Byl to největší sukničkář v okolí, těch srdcí, co zlomil, bylo už příliš. Bohužel mezi nimi bylo i srdíčko mé sestry. A Maruška to nenechala jen tak. Byl to zkrátka pořádný prevít. Vážně si nepamatuji, že bych za celý svůj život potkala většího. Zklamaných žen a pošlapaných dívčích srdcí byly nejméně dvě desítky. Když to začal Vilda zkoušet i na
Opilý pilot přistál na Manhattanu hned dvakrát
historyplus.cz
Opilý pilot přistál na Manhattanu hned dvakrát
Je namol, přesto sedne do malého jednomotorového letadla a v noci s ním přistane na ulici v centru New Yorku! Nikomu se naštěstí nic nestane a Thomas Fitzpatrick vyfasuje u soudu u jen pokutu. Bohužel se nepoučí. Při jedné z dalších divokých pitek se nechá vyprovokovat k tomu, aby svůj šílený kousek zopakoval!   Často
Leimbergerová mu dala děti i lásku, svatby se ale nedočká?
nasehvezdy.cz
Leimbergerová mu dala děti i lásku, svatby se ale nedočká?
Kdy dojde herečce ze seriálu Ratolesti Evě Leimbergerové (43) trpělivost? Možná už brzy. Řadu let žije s Francouzem, s nímž má dvě děti ve věku sedm a osm let. Kvůli své lásce herečka obětovala trv