Domů     Než začnete plánovat cukroví
Než začnete plánovat cukroví
11.12.2020

Ještě stále jsou mezi námi pilné hospodyňky, které se každým rokem pyšní 20 i více druhy upečeného cukroví. Pokud k nim nepatříte, máte několik možností, jak si své sváteční pečivo opatřit. To domácí. A už teď je nejvyšší čas začít objednávat.

Koupit si opravdu dobré domácí cukroví? Ještě nedávno to bylo nemyslitelné, dnes se dá sehnat snadno. Takže už nemusíte, pokud nechcete, trávit čas u válu a trouby. Ještě nemáte svůj zdroj, na který se obrátit? Existuje hned několik možností.

Kamarádka, sousedka, příbuzná

Možná vám cukroví upeče vaše kamarádka, příbuzná nebo známá. Pokud ji znáte, nebude asi problém důvěřovat jí, že bude čerstvé a neošizené. Doporučujeme ale domluvit si dopředu množství, druhy a cenu. Pozor, aby nedošlo k nedorozumění.

Může se stát, že si objednáte cukroví a známá vám řekne, že za ně bere 350 Kč. Jenže tím myslí za 1 kilogram pečiva, ne za celou krabici, kterou požadujete. Dobré je také ujasnit si předem, které druhy chcete a které raději ne.

Po internetu

Na síti se nachází mnoho webových adres, na nichž ženy nabízejí, že pečou domácí cukroví. Mnohdy na svých stránkách mají i fotografie jednotlivých druhů. Tady se však již vyplatí opatrnost.

Je lepší, když máte na cukrářku doporučení někoho, kdo již od ní něco koupil.

Může se totiž stát, že kousky budou příliš malé (fotografie dovede velikost zkreslit), nebo se i jinak vaše očekávání nenaplní (pečivo vám nechutná, je příliš tvrdé nebo moc sladké…). Při objednávce po internetu budete samozřejmě vybírat v místě bydliště.

Ptejte se ale také na způsob předání a platbu. V praxi si cukrářka mnohdy určí místo, kam dojede (nejčastěji na parkoviště nějakého většího nákupního centra) a zde jednotlivým zákazníkům předává krabice s cukrovím oproti hotovým penězům.

Jen málokdy se vám nabídne servis dovozu až přímo k vám domů. A nechat si cukroví poslat poštou je obrovské riziko.

Učňovské

Zvlášť poctivé bývá sváteční pečivo, které nabízejí některé cukrářské školy nebo učiliště. Většinou je také za příznivé ceny. Problémem je v tomto případě velká časová rezerva objednávky.

Školy mají pouze omezené kapacity, proto je nutné si výrobky objednat s dostatečným předstihem.

Chráněné dílny

Pokud máte blízký vztah k charitě, určitě vás osloví nabídky cukroví, které pod odborným vedením pečou lidé se zvláštními potřebami či handicapovaní. Je téměř jisté, že takové kousky budou neošizené a potěší nejen chuťové pohárky, ale i srdce.

Stejně jako u učňovského pečiva bývají oproti ostatním komerčním nabídkám také levnější.

Z obchodu

Zejména cukroví od malých výrobců se obvykle kvalitou a chutí dá srovnávat s domácím. Bývá nejen chuťově vynikající, ale také krásně upravené a dekorativní.

Přesto, pokud se rozhodnete koupit již hotové výrobky z pekáren či cukráren, se vyplatí dodržet několik zásad. Je třeba se vždy přesvědčit, že cukroví není prošlé nebo že datum použitelnosti (nebo minimální trvanlivosti) neuplyne ještě před svátky.

Některé druhy čajového pečiva se totiž vyrábějí průběžně po celý rok nebo v poměrně dlouhém předstihu před Vánocemi.

Na co pamatovat?

* U kupovaného cukroví sledujte podmínky skladování, pokud je výrobce uvádí. A dodržujte je. Nezřídka se stává, že nevhodným uložením cukroví v teple žlukne nebo jinak změní svou kvalitu.

* Všímejte si i složení výrobku. Podle zákona musí být uveden seznam všech použitých surovin, ale i přídatných látek, například barviv.

Co může zkazit čokoládu?

1. škůdci

Ani čokoládě se nevyhýbají nezvaní vetřelci, např. housenka zavíječe (mola) skladištního i paprikového.

2. žluknutí

Kakaové máslo je tukem trvanlivým, žluknutí však mohou způsobit některé použité suroviny (např. ořechy, arašídy, mléko).

3. plíseň

Hrozí zvlášť při uskladnění ve vlhkém prostředí.

4. šedivění

Povrch čokolády již není lesklý, ale je pokryt jemnou bělavou vrstvičkou. Toto nemusí být na závadu, může se jednat o vykrystalizované krystalky cukru nebo o tzv. tukový výkvět.

Text: Dana Pešková, Foto: Shutterstock

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
Související články
22.12.2025
Croquembouche (čteme krokánbuš) je lahodný dezert, který se ve Francii připravuje při slavnostních příležitostech. Poprvé ho představil cukrář Antoine Carême v druhé polovině 18. století a měl takový úspěch, že ho dnes zná každý i za hranicemi jeho země. Doba přípravy: 180 minut   Rozpis na 8 porcí: * Na těsto: 150 g másla, 200 g hladké mouky, 5 vajec, 450 ml vody * Na čokoládo
18.12.2025
Odpověď je snadná. Ano. Nějak už to mají zakódováno v genech. Typický Francouz si na jídle dává opravdu záležet.   Jídlo je pro něj radost, potěšení, společenská událost. A pozor nejen v restauraci, ale i doma v rodině. Kvalita především Vaření začíná už při nákupu. Sice musíme opustit představu, že se všechno každý den kupuje na trhu, kde si lze produkty ohmatat, očichat a pr
12.12.2025
Guláš umí uvařit po paměti snad každá, i nezkušená kuchařka. Dokonce jeho přípravu perfektně zvládají i muži, kteří si ke sporáku stoupají spíš výjimečně, jen když chtějí strávníky překvapit svým kuchařským uměním… Každá domácnost připravuje guláš trochu jinak. Receptura dědící se z generace na generaci se liší v druhu použitého masa, v koření a různých ochucovadlech, v zálivce, kterou maso běh
10.12.2025
Yerba maté je třetím nejoblíbenějším teplým povzbuzujícím nápojem světa. Na přípravu se používají mladé lístky byliny cesmíny paraguajské.   Kouřová vůně a uzená chuť. Řízný a hořký… Tak popisují znalci tradiční jihoamerický nápoj, který tamní šamani při svých rituálech používali již v dobách před Kristem, a který má dodnes přezdívky Zázrak z pralesa nebo Zelené zlato indiánů. Zdravá
2.12.2025
Přinášíme vám 5 zajímavostí o avokádu – potravině, která si získává stále větší oblibu! 1. Je se svými průměrnými 220 kcal na 100 g pravou kalorickou bombou, jen mírně zaostávající za čokoládou? Skoro čtvrtinu dužiny totiž tvoří tuk. 2. I přes svou kalorickou vydatnost patří k nejzdravější druhům zeleniny? Tuky, které obsahuje, jsou velmi kvalitní, složením se podobají olivovému oleji.
reklama
Šikovné tipy
Vánoční hvězdu přizdobte
Letos můžete zkusit styl „Ledového království“.  Nejen klasická červená, ale i bílá vánoční hvězda má totiž úžasné kouzlo.   1) Připravte si skleněnou mísu odpovídajících rozměrů a potřete ji neředěným saponátem na nádobí. Poté na ni postupně přikládejte tyčinky lepidla do tavné pistole a tu je opatrně rozpouštějte. 2) Až vytvoříte dostatečně hustou síť, nechte […]
Z vlastnoručního etažéru a malované dózy bude cukroví chutnat ještě lépe
Na štědrovečerní tabuli se bude dřevěný etažér vyjímat lépe než cukroví naskládané na talíři. Zkuste si ho letos vyrobit. Křehké druhy cukroví můžete do té doby uložit v plechových dózách, které pomalujete vánočními motivy. Dóza na cukroví Vlastnoručně zdobená dóza s domácím cukrovím může posloužit i jako pěkný dárek.   Budete potřebovat: * plechové dózy * vodou […]
Vyrábíme schránku pro Ježíška
Kam vložit dopisy s vánočními přáními, aby je Ježíšek spolehlivě našel? Přece do speciální vánoční schránky.   Budete potřebovat: * dárkovou bedýnku na dvě lahve vína (má vysouvací zadní stranu a poutko, za níž schránku můžete zavěsit na dveře, okno nebo plot) * rukavice * vrtačku se speciálním nástavcem zvaným sukovník (14 mm) * brusnou […]
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Vánoce, které vás překvapí
epochanacestach.cz
Vánoce, které vás překvapí
Kde jsou nejlepší Vánoce? Než odpovíte logicky, že doma, zkuste si přečíst, jak to na Ježíška vypadá po světě. Zázrak Vánoc stojí za to zažít kdekoli. Ať se tam zpívá Tichá noc, nebo Narodil se Kristus Pán… Kanada Ještě před Štědrým dnem pořádají Kanaďané pečicí večírky, kdy příchozí pečou vánoční koláčky „cookies“ dle vlastního receptu. Chodí tu Santa
Maturitní večírek všechno změnil
skutecnepribehy.cz
Maturitní večírek všechno změnil
Byla jsem zvyklá na učitelky, ale na gymplu jsme měli profesora. Se spolužačkami jsme se shodly, že je to fešák. Nenapadlo mě, že bychom na gymnáziu dostali třídního profesora, chlápka. Byla jsem zvyklá na paní učitelky. Tohle ale žádná paní učitelka nebyla, spíš znepokojivě hezký mladý kluk, který nedávno promoval. Nejen já jsem z něj byla celá pryč. Se spolužačkami
Berlín, Vídeň, Lvov i chuť na kolonie. I Češi měli svou expanzivní politiku
21stoleti.cz
Berlín, Vídeň, Lvov i chuť na kolonie. I Češi měli svou expanzivní politiku
České země zpravidla nepatřily mezi velmoci, které by rozprostíraly moc nad svým okolím. Výjimky z tohoto stavu bychom však v historii našli. Bývaly doby, kdy čeští panovníci ovládali mořské pobřeží n
Karel Koželuh: Fred Astaire tenisu
historyplus.cz
Karel Koželuh: Fred Astaire tenisu
Na naprosto přehledné silnici za Prahou pozdě večer znenadání naráží osobní auto do náklaďáku. Spolu s řidičem právě přichází o život nejvšestrannější český sportovec všech dob. Dobyl svět, ale návrat domů mu štěstí nepřinesl. Ke sportu se Karel Koželuh (1896–1950) dostal už v útlém dětství. Pekařské povolání, které v Praze vykonává jeho otec Josef, by ještě nemohlo být
Zrod Vánoc: Když Slunce vítězí nad tmou a lidé hodí společenská pravidla za hlavu
epochaplus.cz
Zrod Vánoc: Když Slunce vítězí nad tmou a lidé hodí společenská pravidla za hlavu
Císař Konstantin I. Veliký vládne Římské říši v době, kdy se křesťanství mění z pronásledované víry v jednu z hlavních náboženských tradic říše. Sám je křesťanům příznivě nakloněn a jeho politika výrazně ovlivňuje formování křesťanského kalendáře, i když nevytváří Vánoce jako takové přímo on. Místo toho se v jeho době objevují první stopy oslav svátků
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Havlíček pokládal Brixen za hnízdo hlupáků
epochalnisvet.cz
Havlíček pokládal Brixen za hnízdo hlupáků
Je to nepříjemné probuzení. Havlíček otevře oči, ale u jeho postele nestojí ani manželka Julie, ani bratr František, nýbrž pražský vrchní komisař Franz Dedera, okresní hejtman Ferdinand Voith a četník s ručnicí. Karel Havlíček Borovský (1821–1856) je rozespalý, dlouho do noci psal, teprve před chvílí si šel lehnout. Přesto vstane, oblékne si župan a se
Dykovi v krizi: Přichází vyvrcholení?
nasehvezdy.cz
Dykovi v krizi: Přichází vyvrcholení?
Situace kolem vztahu Tatiany Dykové (47) se neustále přiostřuje, a dokonce se proslýchá, že Vojtěch Dyk (40) už žije jinde. Kdo udělal za jejich vztahem poslední tečku? Udílení cen Český slavík je
S mozkem hurá do fitka!
nejsemsama.cz
S mozkem hurá do fitka!
Stejně jako svaly, i mozek je třeba udržovat v dobré kondici. Mozek, který neustále dostává potřebné podněty, je na tom mnohem lépe než mozek člověka, který leží hodiny u televize. Čím mu prospějete? Lidský mozek má rád hravost, a tak mu tuto radost dopřejte. Zaměstnávejte ho cíleně – luštěte křížovky a sudoku, řešte různé hádanky,
Užiteční rádci: Českému králi Václavovi IV. pomáhaly při panování hvězdy
enigmaplus.cz
Užiteční rádci: Českému králi Václavovi IV. pomáhaly při panování hvězdy
Astrologie na českém královském dvoře existuje, ačkoli naše představy o tehdejších „hvězdopravcích“ bývají dnes spíš podceňované a zkreslené. V období vrcholného a pozdního středověku je astrologie ne
Babiččin třešňový koláč se skořicovou drobenkou
tisicereceptu.cz
Babiččin třešňový koláč se skořicovou drobenkou
Sladký kynutý koláč plný třešní, ozdobený máslovou skořicovou drobenkou. Suroviny na 20 kusů Na těsto 125 ml vlažného mléka 1 vejce 50 g másla 250 g hladké mouky 50 g cukru 12 g droždí
S glo vstříc novým technologiím
iluxus.cz
S glo vstříc novým technologiím
Kouř, štiplavý zápach, popel a společenské stigma – to je realita spojená s užíváním klasických cigaret, tak jak ji známe po staletí. Není proto divu, že i v této oblasti hledá moderní věda vhodnější