Domů     Nepomíjivá krása smaltu
Nepomíjivá krása smaltu
14.9.2022

Smaltované hrnce, pekáčky, rendlíky se najdou v téměř každé domácnosti. Ať už nové, nebo notně ošoupané, ale stále funkční.

Přitom výrobci nás lákají na neuvěřitelné výhody jiných materiálů. Někdy mají pravdu, jindy jde jen o reklamu. Sami jste to možná zažili. Koupili jste drahý hrnec s úžasnou povrchovou úpravou a už už jste se chtěli zbavit kastrolu po babičce.

Když se ten nový nějak poškrábal a vaření v něm stejně nebylo ono. Ještě že jste ten starý nevyhodili. Pokud ano, nic není ztraceno.

Puntíkovaná klasika určitě rozzáří vaši domácnost.
Puntíkovaná klasika určitě rozzáří vaši domácnost.

Starý, nebo nový?

Před pár lety se začal smalt vracet na trh s plnou parádou a lidé ho kupují. Je v tom kus sentimentu, ale i sázka na praktičnost a nízké ceny.

Navíc smaltované nádobí má mnoho podob, můžete je přizpůsobit prostředí, hrnce najdete jednobarevné, ale i různě zdobené. Můžete je spolu dobře kombinovat. Klidně si pořídíte jiné na chalupu a jiné domů.

Pokud se nějaký vaší neopatrností rozbije, snadno získáte náhradu. Smalt boduje i u mladé generace. Prostě se těm mladým zdá pěkně retro. A když už se nehodí na vaření?

Pěkné smaltované nádobí, ke kterému máte vztah, nemusí skončit na smetišti, ale může sloužit třeba na zahradě jako okrasný květináč nebo dekorace.

Oblíbená litina s modrým smaltem uvnitř vás může i přežít.
Oblíbená litina s modrým smaltem uvnitř vás může i přežít.

Nic nového pod sluncem

Smaltovací technika je známá už od starověku. Používali ji čínští, indičtí a také japonští kovotepci a emailéři při výrobě a zdobení šperků. Princip je jednoduchý.

Jemně drcené sklo se nanese na kovový podklad a následně se vypálí při teplotách 700–900 °C. Do Evropy tento technický postup, který spojuje tvrdost skla a pevnost kovu, pronikl přibližně v 7. století.

K výrobě nádobí ale bylo ještě hodně daleko, protože tehdy smalt obsahoval jedovaté příměsi. Změna nastala až mnohem později.

Začalo to na Moravě

Ale až v 19. století. Tehdy jakýsi Eduard Bartelmus vynalezl zdraví neškodný smalt na litinové nádobí a v Brně si otevřel továrnu. Po čase však celou výrobu přenesl do Plzně.

A tam se mu tak dařilo, že se tu nádobí vyrábělo až do roku 1948. Dnes najdete různé druhy smaltovaného nádobí v nabídce několika firem.

Výhody a nevýhody

+ Smalt chrání potraviny proti pronikání škodlivých kovových iontů.

+ Nádobí je známé odolností vůči poškrábání, vysokým teplotám a opotřebování. Dokáže sloužit léta.

+ Dobře vede teplo.

+ Je hygienicky nezávadné.

+ Má nepřilnavý povrch.

+ Lze v něm připravit jakékoliv jídlo.

+ Můžete je použít na každém sporáku, ale i na kamnech, na indukčních deskách byste ovšem potřebovali podložku.

+ Je krásné: Ať už jde o repliky starého nádobí, nebo o nové barevné vzory.

+ Není zase až tak drahé.

+ Je lehké (mimo smaltované litiny).

– Je relativně křehké a má tendenci praskat, pokud se prudce zchladí. Neměli byste dávat horký hrnec na studenou plochu ani nalévat studenou vodu do horké pánve.

– Při nárazu může smalt odprýsknout.

– Odprýskne-li smalt na vnitřní stěně nádobí, nemělo by se používat.

– Na trhu se bohužel objevují i výrobky neznámé provenience, které mohou být nevalné kvality.

Bez litinové smaltované formy by nebyla babiččina bábovka tak dobrá. A pokud už opravdu dosloužila? I na zahradě se bude krásně vyjímat.
Bez litinové smaltované formy by nebyla babiččina bábovka tak dobrá. A pokud už opravdu dosloužila? I na zahradě se bude krásně vyjímat.

Jak koupit a neprohloupit?

První, na co si musíme dát pozor, je výrobce. S českými nebývá problém, i někteří zahraniční mají výrobky kvalitní. Zbystřit byste měli, pokud jde o nádobí neznámého původu, které se na trhu objevuje také. Nakupujte v kamenných obchodech a ne v tržnici.

Samozřejmě můžete vyzkoušet i e-shopy, ale jen takové, které původ výrobku netají. Zkuste si přečíst i recenze ostatních zákazníků. Ověřte si, zda má nádobí nějaký certifikát kvality.

Certifikáty zaručují, že výrobek, který jste se rozhodli zakoupit, byl testován a je nezávadný.

Pokud jste i vy podlehli kouzlu smaltu, zajeďte si pro inspiraci do Muzejíčka smaltu v Netvořicích.
Pokud jste i vy podlehli kouzlu smaltu, zajeďte si pro inspiraci do Muzejíčka smaltu v Netvořicích.

Jak se o ně starat?

Každý hrnec potřebuje trochu péče a platí to i pro smaltovaný. Můžete to zkusit třeba takto:

Nádobí bude jako nové, když je navlhčíte, posypete kypřicím práškem do pečiva a necháte působit přes noc. Ráno stačí prášek jen smýt proudem vody.

Pokud je hrnec připálený, nalijte do něj vodu a přiveďte ji k varu. Když se voda začne vařit, přidejte jedlou sodu, promíchejte vařečkou a nechte povařit po dobu několika minut. Během varu vařečkou odlupujte připáleniny. Až budou připáleniny odstraněné, vodu vylijte a hrnec vypláchněte horkou vodou.

Na připálené místo nalijte trochu vody, přihoďte lžíci soli a nechte hodinu odstát. Následně tekutinu přiveďte k varu, většinou spálenina sama zmizí. Pokud potřebujete skvrnu vyčistit okamžitě, sáhněte po citronové šťávě se solí.

Tmavé skvrny pomůže vybělit hořčice. Několik polévkových lžic hořčičného prášku přidejte do horké vody a vařte 10 minut. Poté nádobí myjte obvyklým způsobem.

Hrnce, které vevnitř ztmavly, vyvařte vodou s listy rebarbory.

Na skvrny funguje i aktivní uhlí. Rozdrťte je na prášek a nasypte na dno nádoby. Po 15–20 minutách přidejte trochu teplé vody a nechte dalších 15-20 minut působit. Poté umyjte běžným čisticím prostředkem.

Bez smaltovaného umyvadla to dřív nešlo, ale chalupáři je ocení i dnes.
Bez smaltovaného umyvadla to dřív nešlo, ale chalupáři je ocení i dnes.

Sbírám, sbíráš…

Sbírat se dá kdeco. A je hodně lidí, kterým učarovalo právě smaltované nádobí. Hledají je na burzách, blešácích i na internetu a zdobí jím své příbytky, chalupy, zahrady. Jako by jim tahle zašlá krása starých časů přinášela klid a pevnou půdu pod nohama.

Kdo ví, třeba tomu tak je. Takže kdybyste se rozhodli stát se také sběratelem, začněte se rozhlížet.

Předchozí článek
Další článek
Související články
3.6.2025
Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi. V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto, že wasabi je drahé. Pokud je chcete opravdu och
29.5.2025
Nedělní snídaně do postele, lehký oběd nebo vydatná večeře. Tím vším mohou být dozlatova osmažené lívance. Jsou lahodné, zasytí a při servírování mohou být také potěšením pro oči. Lívance jsou oblíbenou a neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Můžeme je servírovat ráno, v poledne i večer a volit z mnoha druhů těst. Podle toho, kolik máme času na přípravu, jaké ingredience jsou zrovna ve špajzu,
28.5.2025
Je to k zlosti, mouka už je v míse a najednou zjistíte, že nemáte ani jediný balíček prášku do pečiva. Při dobře vybavené spíži to ale nemusí být takový problém. Prášek do pečiva není takový unikát, jak by se mohlo zdát, je jen pohodlně připravený k použití. Podstatou jeho účinku je uvolňování bublinek, které těsto nadlehčí. O tento efekt se stará hydrogenuhličitan sodný smíchaný s kyselou přísad
23.5.2025
Co si budeme povídat, i když se gastronomie vyvíjí zdravějším směrem a šéfkuchaři se předhánějí v inovacích, stejně ta naše česká jídla prostě milujeme a čas od času po nich zatoužíme, protože tu vůni a chuť nic nenahradí. Šumavská kulajda (4 porce) 4 větší brambory, 200 ml smetany na šlehání, 35 g sušených hub (200 g čerstvých), 2 lžíce nasekaného kopru (lze použít i sterilovaný), 1 litr zelen
21.5.2025
Zapomeňte na buchty, knedlíky, lívance a pečivo. Čarujte s kvasnicemi jinak a připravte drožďovou polévku, knedlíčky nebo výtečnou pomazánku. Že je droždí zdravé, o tom není pochyb. Poskytuje tělu celou řadu živin a vitaminů, a přitom šetří kalorie. Nejen to už je důvodem, proč droždí zařadit do jídelníčku častěji. Co se v kvasnicích skrývá Především jsou to vitaminy typu B: * Vitamin B1 (
reklama
Šikovné tipy
Když se barva na vlasy nepovede
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s […]
Kabelka jako pomocník i šperk
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní […]
Kosmetické tipy na jaro i léto
Nehty bývají na jaře suché. A také hůře rostou, mají sklon se lámat a třepit. Podepsaly se na nich zimní podmínky, a to tím výrazněji, čím jsou vaše nehty přirozeně slabší a méně pevné. Okamžité zlepšení přinese olejová péče. Použít se dá speciální olej na nehty, ale docela dobře vystačíte i se sprchovým nebo tělovým olejem. […]
Dekorativní ptáčci z plsti
Také jste se tak těšili na začátek léta? S ptáčky v plstěných kabátcích bude tohle krásné období roku ještě veselejší. Budete potřebovat: ovčí rouno, polystyrenové šablony ptáčků (můžete je nahradit slepením polystyrenového vejce a kuličky, které jsou lépe k dostání), dřevěné kolíčky, nůž plsticí jehlu, tavnou pistoli, podložku na plstění (vyrobíte ji nalepením mycí houbičky […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Vysoká estetika a komfort na ruském venkově
rezidenceonline.cz
Vysoká estetika a komfort na ruském venkově
Ušlechtilý eklektický obytný prostor s prvky klasicismu vyniká dokonalým uživatelským pohodlím. Vyvážený design elegantního interiéru je ztělesněním souzvuku individuálních potřeb a technologického pokroku. Návrhářky Jekatěrina Tulupová a Oleša Sitniková z designérského studia Predmet Interior také tentokrát vsadily na portugalskou značku Boca Do Lobo, vyhlášenou svými neotřelými exkluzivními modely nejen nábytku, ale také různých doplňků a
Britský prokládaný dort
tisicereceptu.cz
Britský prokládaný dort
Mezi pilíře britské kuchyně patří především smažená ryba s hranolkami nebo masový pastýřský koláč. Byla by ovšem škoda nepřipomenout i další skvělé recepty! Mezi ně patří třeba Battenbergův dort, k
Útesy u řeckého ostrova Salamíny zdobí vyvržené mrtvoly
epochaplus.cz
Útesy u řeckého ostrova Salamíny zdobí vyvržené mrtvoly
Moře vyplavuje další a další těla a příliv je hází na pobřeží. Krev už vymyla slaná voda, ale i tak jde o otřesný pohled. Řekové Peršanům potopili asi 400 lodí. Mrtví, kteří už nemohou vyprávět o krvavé řeži, pocházejí z jejich posádek. Perský král Dareios Veliký (550 – 486 př. n. l.) buduje velkou říši v čele
Aniston strachy bez sebe! Obtěžuje ji cizí muž
nasehvezdy.cz
Aniston strachy bez sebe! Obtěžuje ji cizí muž
Hollywoodská hvězda Jennifer Aniston (56) zažila šokující incident, když se do jejího sídla v luxusní čtvrti Bel Air v Los Angeles pokusil vniknout posedlý fanoušek. Muž jménem Jimmy Wayne Carwyle (
Léto plné barevných drahokamů
iluxus.cz
Léto plné barevných drahokamů
Sezóna zalitá sluncem přímo vybízí k tomu vnést do každodenního stylu trochu barev v podobě módních doplňků a výraznějších šperků. Barevné drahokamy se stávají nejen trendem tohoto léta, ale i způsobe
Obavy z návratu pravých neštovic
21stoleti.cz
Obavy z návratu pravých neštovic
Když Světová zdravotnická organizace v roce 1980 oficiálně vyhlásila eradikaci pravých neštovic, jednalo se o jeden z největších triumfů moderní medicíny. Tento vysoce nakažlivý a smrtící virus, který
Vesmírné šepoty: Odhalíme záhadu signálů z hlubin kosmu?
enigmaplus.cz
Vesmírné šepoty: Odhalíme záhadu signálů z hlubin kosmu?
Představte si, že se do Země neustále řítí tajemné zprávy z dalekých galaxií. Jsou to stopy prastarých civilizací, nebo jen kosmické úkazy, které stále nechápeme? Fast Radio Bursts (FRB), bleskové rád
Hvězda fotoreportéra se zrodila z podvodu
historyplus.cz
Hvězda fotoreportéra se zrodila z podvodu
Kulky mu sviští kolem hlavy a i on mačká spoušť. Nikoli však na zbrani, ale u svého fotoaparátu. Válečný fotograf Robert Capa je vždy tam, kde se něco děje… Doma je pro něj těsno Jeho rodným městem je Budapešť. Kdyby měl pokračovat v rodinných tradicích, nejspíš by pracoval v oděvním obchodě své matky. Doba však
Cvrnkalo se do důlku už ve starověkém Egyptě?
epochalnisvet.cz
Cvrnkalo se do důlku už ve starověkém Egyptě?
Kuličky patří k oblíbené zábavě po celém světě. Jsou známé nejen z Egypta, ale také z aztéckých nalezišť a vyskytují se v pohřebištích původních obyvatel Severní Ameriky   Již na začátku 20. století archeologové v lokalitě u pákistánského Mohendžodara nalezli kamenné kuličky z doby kolem roku 2500 př. n. l. O kuličkách píše i básník Publius Ovidius Naso (43 př. n.
Sestra se mnou ve všem soupeřila
skutecnepribehy.cz
Sestra se mnou ve všem soupeřila
Byla o dva roky mladší. Jako malá mě často napodobovala, a pak se mnou začala soutěžit úplně ve všem. Na mnoho let jsme se rozhádaly. Když jsme byly hodně malé, tak jsem tu rivalitu necítila. Byla jsem pro svou mladší sestru Majdu vzor, ke kterému vzhlížela s obdivem. Všechno po mně opakovala, a mně se to líbilo. Tak tomu
Vajíčková pomazánka
nejsemsama.cz
Vajíčková pomazánka
Pomazánka nebo vajíčkový salát je oblíbenou ingrediencí na obložené chlebíčky, jednohubky či jakýkoli druh pečiva. Potřebujete: ✿ 6 vajec ✿ 2 lžíce másla ✿ 2 lžíce majonézy ✿ 1 lžičku dijonské hořčice ✿ 2 lžíce malých kapar ✿ 1/2 cibule ✿ hrst řeřichy ✿ sůl, pepř 1. Vejce uvařte natvrdo. Cibuli nakrájejte najemno. Řeřichu omyjte a nasekejte nadrobno. Kapary slijte, nechte okapat a
LETNICE V RODNÉM DOMĚ A. DVOŘÁKA.
epochanacestach.cz
LETNICE V RODNÉM DOMĚ A. DVOŘÁKA.
Rodný dům Antonína Dvořáka opět ožívá historií – v sobotu 7. června bude dějištěm dalšího setkání z cyklu „Rok na vsi“, tentokrát s podtitulem Letnice. Návštěvníci se seznámí se zvyky a tradicemi spojenými s obdobím počátku léta na českém venkově v 19. století. Hned o týden později, v sobotu 14. června, rozezní Rodný dům klavírní