Domů     Něco dobrého (nejen) pro vegany
Něco dobrého (nejen) pro vegany
7.10.2023

Ať už čekáte návštěvu nebo je veganem někdo ve vaší rodině, přichystat pohoštění, které by chutnalo všem, vyžaduje důkladnou přípravu. Máme pro vás několik inspirací.

Definice toho, co vegan jí, je jednoduchá – na talíř se může dostat jen to, co vyrostlo ze zeminy. Oproti vegetariánům se tedy vegani zříkají i potravin živočišného původu, které nevyžadují porážku zvířat. Nejedí med, mléko, mléčné výrobky ani vejce. Odmítnou i aspik, pokud je ze želatiny.

Náhražky: Ano, či ne?

Maso nahrazují na veganském i vegetariánském jídelníčku alternativy ze sóji i méně obecně známý seitan a tempeh.

Pro přípravu společného pohoštění je ovšem lepší zůstat u tradičních surovin, které nevyvolají rozpaky nebo nechuť u běžně s stravujících lidí u stolu.

Bombajské brambory

(viz úvodní fotografie)

* 1 kg baby brambor * 1 červená cibule * 1 zelená chilli paprička * 2 stroužky česneku * 1 lžička garam masaly * 1 lžička kurkumy * ½ lžičky chilli * 1 ½ lžičky mletých hořčičných semen * ½ lžičky mletého římského kmínu * 1 lžička mletého koriandru * šťáva z půlky citronu * sůl * olej *

– Brambory uvařte, stačí 12 až 15 minut, po vychladnutí oloupejte.

– Nakrájejte cibuli a papričku a osmažte na pánvi. Po dvou minutách přidejte koření, krátce prohřejte a podlijte asi 50 ml vody.

– Přidejte brambory, promíchejte a nechte pod pokličkou asi 5 minut dusit, občas promíchávejte. Ke konci ještě přelijte citronovou šťávou a podle chuti přisolte.

Brambory s růžičkovou kapustou

* 750 g brambor * 500 g růžičkové kapusty * 3 stroužky česneku * 1 velká cibule * 1 lžička mletého rozmarýnu * půl kostky bujónu *

– Brambory uvařte ve slupce a pak oloupejte. Kapustičky rozpulte a pak povařte asi 5 minut a přeceďte.

– Na pánev dejte olej a pokrájenou cibuli. Nechte zpěnit, pak přidejte prolisovaný česnek, krátce prohřejte a podlijte asi 100 ml vody. Přihoďte asi půlku kostky bujónu, podle chuti i více.

– Vložte pokrájené brambory a kapustičky, okořeňte mletým rozmarýnem. Na malý plamen prohřívejte asi 5 minut a promíchávejte.

Muškátová dýně na kari

Na kari pastu: * 2 cibule * 3 lžíce oleje * 2 stroužky česneku * 1 lžička jemně nastrouhaného zázvoru * 2 lžíce směsi kari koření * 2 lžíce celozrnné mouky *

Na dušenou zeleninu: * 2 mrkve * 2 větší brambory * 300 g muškátové dýně * ½ jablka * 75 g mraženého hrášku * sojová omáčka *

– Nejdřív si připravte kari pastu: Cibuli pokrájenou na kolečka smažte několik minut při nízké teplotě, ke konci přiklopte, aby zvlhla. Pak přidejte prolisovaný česnek, strouhaný zázvor a kari a za stálého míchání ještě chvíli duste.

Poté zasypejte moukou a opět nechcete prohřát, podle potřeby přidejte trochu vody. Pak stáhněte ze sporáku.

– V dalším hrnci opečte na oleji na kousky pokrájenou dýni, mrkev a brambory. Podlijte, osolte a duste do změknutí. Přidejte nastrouhané jablko, mražený hrášek a podle chuti kari pastu a sojovou omáčku.

– Jako příloha se hodí rýže.

Falafel

* 250 g sušené cizrny * 2 stroužky česneku * 2 šalotky * lžička soli * ½ lžičky římského kmínu * špetka kajenského pepře * nasekané zelené bylinky *

– Cizrnu namočte nejméně na 12 hodin, aby nabobtnala. Poté ji slijte, propláchněte a po částech rozmixujte, aby nebyla úplně hladká, ale vznikly drobné hrudky asi jako kuskus.

– Rozmixovanou cizrnu pak promíchejte s nakrájenou šalotkou, prolisovaným česnekem, kořením a nasekanými bylinkami – může to být petrželka, libeček, ale i pažitka.

– Tvořte malé placičky nebo koule a osmažte.

Tip: Tento recept má mnoho variant výběru koření, takže ho můžete přizpůsobit svým chutím.

Čokoládová zmrzlina

* 2 měkká avokáda * ½ šálku mandlového mléka * 2 lžíce kokosového másla (rozšlehané kokosové dužiny) * 4 lžíce kakaového prášku * vanilka * cukr nebo sladidlo podle chuti *

– Ingredience rozmixujte dohladka, podle chuti oslaďte.

– Vlijte do zmrzlinového strojku. Pokud ho nemáte, tak do mísy, kterou vložíte mrazáku asi na 3 hodiny. Průběžně pak směs promíchávejte.

– Kopečky zmrzliny můžete posypat sekanými ořechy, kokosem nebo ozdobit kousky ovoce.

Panforte

* 40 g mandlí, část oloupaných * 30 g vlašských ořechů * 30 g lískových ořechů *

75 g hladké mouky * 3, 5 g perníkového koření * 13 g kakaového prášku * 30 g kandované pomerančové kůry * 30 g sušeného ovoce * 75 g tmavé čokolády * 25 g oleje * 63 g krupicového cukru * 63 g sirupu ke slazení *

– Ořechy a mandle rozmístěte na plech nechte asi 10 minut prohřívat v troubě při 140 °C. Pak je vyndejte a nahrubo nasekejte.

– Smíchejte mouku s kakaem a kořením, pak přidejte sušené ovoce a pomerančovou kůru.

– Čokoládu, cukr, olej a sirup rozpusťte ve vodní lázní a dobře rozmíchejte, pak přidejte nasekané ořechy a vše vlijte do mísy s moukou. Dobře promíchejte a vlijte do formy vyložené pečicím papírem.

– Pečte 10 až 12 minut na 170 °C.

– Dezert nakrájejte na kousky ještě před vychladnutím, protože pak ztvrdne. Dobře zabalený v celofánu má velmi dlouhou trvanlivost, takže se dá připravit do zásoby.

V Itálii, odkud inspirace pochází, se panforte připravuje na Vánoce a podává se ke kávě nebo vínu a v nápoji se namáčí.

Doporučujeme: Tyto dva recepty a návody na spoustu dalších dobrot najdete v knize Petry Stahlové Moderní veganské recepty

Kam za dalšími recepty: Bohatým zdrojem je internet, v češtině se můžete podívat například na weby Vegmania.cz.

Foto: Shutterstock a z publikace Moderní veganské recepty Petry Stahlové

Související články
13.11.2024
Specialitu blízkovýchodní kuchyně jste již možná ochutnali. Ale nechtěli byste si nějakou dobrotu připravit doma? 500 g mletého hovězího nebo jehněčího masa, 500 g hovězího nebo jehněčího masa z krku, 500 g kulatozrnné rýže (Arborio), asi 50 ks spařených (naložených) vinných (nebo kapustových) listů, 2 lžíce olivového oleje, hrst nasekané petrželky, 2,5 lžíce směsi koření Baharat, 1,5 lžíce soli,
30.10.2024
Česká kuchyně je jedna z mála, která mák s oblibou využívá. A dělá dobře, protože je nejen chutný, ale také zdravý. Kromě obvyklých buchet a koláčů se dají z něj připravit i další dobroty. Máku má charakteristickou chuť a aroma, které ještě zvýrazníte tím, že ho opražíte na pánvi. Díky tomu se z něj totiž uvolní aromatické oleje a zvýší se i jeho křupavost. A co z něj připravit? Možností je řada,
29.10.2024
Děláte dobře. Sušit nemusíte jen ovoce, jde to i s bylinkami, květinami na pot pouri, masem a samozřejmě houbami. S některými přístroji toho dokážete ještě mnohem víc, třeba vyrobit jogurt, nechat kynout těsto, nebo usušit domácí nudle... Aby vám sušička dělala radost a dobře sloužila, musíte si ji vybrat sobě na míru. Velikost tak akorát Záleží na tom, kolik toho chcete sušit a jak často. Suši
18.10.2024
Chytrým uspořádáním v kuchyni získáte nejen dostatek úložného prostoru, ale vejdou se vám tam i spotřebiče jako lednička, trouba nebo myčka. Jen se musíte zaměřit buď na malé, anebo multifunkční výrobky. Už jste si zvykli, že v malé kuchyni šetříte místem, kde se dá, abyste daný prostor využili co nejúčelněji. Museli jste zapomenout na myčku a lednička se vám tam vejde jen tak tak. Jenže nyní dos
15.10.2024
Dozrávají i v našich podmínkách do medové sladkosti a pochutnat si na nich prospěje i zdraví. Švestky, ale i blumy, slívy, ryngle, špendlíky nebo mirabelky, zkrátka slivoně: Liší se jen barvou a detaily, jako je tloušťka a pevnost slupky a snazší nebo obtížnější oddělitelností pecky. Všechny ale mají lahodné plody, které by byla škoda zužitkovat jen na koláče. Mají totiž pozoruhodně blahodárné úč
reklama
Šikovné tipy
Dekorativní kyblíčky na drobnosti
Věčná otázka „kam s tím“ nás trápí často, zejména když jde o věci drobné, které většinou tak dobře uklidíme, že je potom ne a ne najít. Vyřešit to mohou hezké kyblíčky. Budete potřebovat: plechové kyblíčky, barvy na kovy (zde bílá, červená, modrá), štětce, molitanový váleček, obyčejnou tužku, tavicí pistoli, špičatou špejli nebo drát, bezbarvý lak, […]
Hollywoodské obočí dělá divy
Pěkné husté obočí je znamením mládí. A nejen to, jeho ladný oblouk dodá tváři úhlednost, takže pak vystačíte i jen s lehkým líčením. Naopak bez upraveného obočí to nikdy nebude úplně ono. Na internetu najdete podrobné návody, jak tvar obočí přizpůsobit rysům obličeje a vyrovnat disproporce. Jednodušší, přitom univerzálně slušivé je takzvané hollywoodské obočí. Vychází […]
Skvělé recepty ze švestek
Ze švestek se dá uvařit tolik dobrot! A mohou být sladké i slané. Pojďte se s námi na některé podívat. NA SLANO Srnčí steak 4 srnčí steaky, 4 lžíce olivového oleje, 75 ml červeného portského nebo červeného vína, 1 lžíce balzamikového octa, 2 lžíce cukru, 1 lžička nasekaných lístků tymiánu a snítky na ozdobu, 8 […]
Zbavit se tetování je drahé a zdlouhavé
Proto se na internetu dají najít mnohé návody k jeho odstranění domáckými prostředky. Přitom zmírnění viditelnosti tetování je náročné i profesionálními metodami. Zájem o domácké prostředky je pochopitelný, jelikož profesionální ošetření rozhodně není zadarmo. A tak se kouknete na internet a řeknete si, no vida, jde to i podomácku a levně. Pravda je, že postupy […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Blboun nejapný 2.0: Bude se mít kam vrátit?
21stoleti.cz
Blboun nejapný 2.0: Bude se mít kam vrátit?
Když u břehů Mauriciu poprvé přistála evropská loď, námořníci se mohli potrhat smíchy: Jídlo jim tam chodilo samo naproti! Ptáci velcí jako krocani se dali bezelstně ubíjet, neutíkali a svá vejce nech
Opečené škubánky s mákem
tisicereceptu.cz
Opečené škubánky s mákem
Jednoduché sladké jídlo připravené z mouky a brambor buď milujete, nebo nenávidíte. Specifickou chuť jídlu propůjčuje také mák, kterým se šišky sypou. Potřebujete 1 kg brambor 220 g hladké mouk
Nový život pro starobylou usedlost
rezidenceonline.cz
Nový život pro starobylou usedlost
Původní lovecký zámeček, už tak trošku trochu staromódní, byl zcela zrekonstruován, aby se proměnil v elegantní, moderní a příjemné útočiště. Jsou místa, která nás okouzlí na první pohled; mají ono těžko uchopitelné kouzlo přitažlivosti. Stejně tak tomu bylo i s malým, tak trochu zanedbaným zámečkem, vzdáleným několik málo kilometrů západně od francouzského Lyonu. Když mladí manželé poprvé tuto romantickou stavbu
Středověké hrady krále Václava IV.: Historické legendy i strašidelné příběhy ze současnosti…
enigmaplus.cz
Středověké hrady krále Václava IV.: Historické legendy i strašidelné příběhy ze současnosti…
Bezprostřední příčinou ke stavbě nového hradu Točníka byl bezpochyby požár, který roku 1395 poškodil původní králův hrad Žebrák. Nedlouho poté si tedy začal král Václav IV. stavět honosnější a pohodln
Nakonec neskončím sama!
skutecnepribehy.cz
Nakonec neskončím sama!
Když mi zemřel milovaný muž, nikoho jiného jsem si nehledala. Cesty osudu jsou někdy ale nevyzpytatelné. Roky jsem žila sama. Manžel mi zemřel na rakovinu. V den desátého výročí jeho úmrtí jsem uklízela knihovnu. Když jsem vzala do ruky jeho nejoblíbenější knížku o letadlech, vypadl z ní zvláštní vzkaz a peníze. Boj prohrál Nikdy v životě jsem netrpěla tolik jako
Konec muže nenásilného odporu: Mahátma Gándhí
epochaplus.cz
Konec muže nenásilného odporu: Mahátma Gándhí
Mahátma Gándhí, známý jako „Velký duch“, byl jedním z nejvýznamnějších vůdců indického boje za nezávislost. Jeho filozofie nenásilného odporu inspirovala miliony lidí po celém světě. Přestože jeho život skončil tragicky, jeho odkaz žije dál jako symbol míru a svobody. Po první světové válce je stále více lidem zřejmé, že se éra britské koloniální velmoci chýlí
Pojďte se projít po mostě
epochanacestach.cz
Pojďte se projít po mostě
K čemu jsou mosty přes řeku? Aby měl člověk blíž k člověku přece! Mnohé z nich si zaslouží pro svou krásu, jedinečnost nebo architektonické provedení naši bližší pozornost. Často po nich projdeme a ani si jich nevšímáme. Přitom jsou tak zajímavé. Nejeden fotograf by možná kvůli jejich kráse a pořízení snímku před nimi padl i
Ruský Kolumbus: Na moře ho znovu vyhnala carevna
historyplus.cz
Ruský Kolumbus: Na moře ho znovu vyhnala carevna
Loď dánského kapitána si proráží cestu chladnými vlnami stále dál na sever. Všichni s napětím hledí kupředu. Postaví se lodi do cesty pevnina? Žádná tu ale není a cesta je volná. Svět se konečně dozví, že Asie není spojena s Amerikou. Rodina celního inspektora, do níž se v dánském přístavním městě Horsens narodil chlapec Vitus Bering (1681–1741),
V nové kavárně na Pankráci zaplatíte kryptoměnami
iluxus.cz
V nové kavárně na Pankráci zaplatíte kryptoměnami
V OC Arkády Pankrác byla otevřena unikátní kavárna BITmarkets Café by CAFÉ LEVEL, která propojuje lásku ke kvalitní kávě s fascinujícím světem kryptoměn a technologických inovací. Návštěvníci si zde m
Jak se vyhnout nachlazení? Pomůže strava a otužování!
nejsemsama.cz
Jak se vyhnout nachlazení? Pomůže strava a otužování!
Podzim přináší nejen chlad, ale i virózy a nachlazení a další nemoci. Můžete se jim ale vyhnout, když posílíte svou imunitu. Imunitní systém, pokud dobře funguje, nás chrání před škodlivými mikroorganismy. Pokud ale dojde k jeho oslabení, je potřeba mu pomoci. Jezte s rozmyslem Pestrý jídelníček je jedním z nejdůležitějších předpokladů. Zařaďte do něj co nejvíce čerstvé zeleniny a
Nejzáhadnější rytina všech dob: Lze Melancholii vůbec rozluštit?
epochalnisvet.cz
Nejzáhadnější rytina všech dob: Lze Melancholii vůbec rozluštit?
Rok 1514 je v životě německého renesančního umělce Albrechta Dürera nesmírně krutý. Umírá mu jeho milovaná matka. „Smutek, který jsem kvůli ní cítil, se nedá ani popsat,“ zaznamenává si tehdy. A pak stvoří Melancholii I, mědiryt zhruba ve formátu A4, který dodnes mate historiky umění.   Podle znalce renesančních umělců Giorgia Vasariho (1511–1574) Dürerova Melancholie
Šťastná novinka u Marešů?
nasehvezdy.cz
Šťastná novinka u Marešů?
Během dovolené v Las Vegas zamířil moderátor Leoš Mareš (48) do tetovacího salónu a na ruku si nechal zvěčnit jména svých tří dětí – Jakuba, Matěje a Alex. Pochlubil se tím svým fanouškům, kteří