Každá žena je ráda, když si může v kuchyni trochu ulehčit práci. Přinášíme vám
několik rad, které můžete vyzkoušet, a uvidíte, že vám přijdou vhod.
3 fígle s vejci
– Perfektních smažených volských ok docílíte tak, že po rozbití vajec na pánev odkrojíte nožem bílek kolem žloutku, tím se vám bílek hezky rozprostře na plochu pánve. Pánev překryjte pokličkou, tím vznikne pevnější „placka“ z bílku.
– Chcete-li mít pěkně kulatá volská oka, tak ukrojte větší kolečko cibule a vajíčko do kroužku cibule rozklepněte.
– Kdo chce mít mít volská oka hotová i na povrchu vajec, měl by nalít na okraj pánve trochu vody, vzniklá pára podusí i horní stranu vajec.
Finta s alobalem
Potřebujete péct několik jídel současně? Není problém, pomůže alobal. Vezměte plech s vysokým okrajem a vyložte ho alobalem tak, že vytvoříte oddělené přihrádky, mohou být dvě, ale i tři.
V každé části pak můžete zapékat jiný pokrm a připravit tak například kuře na tři způsoby.
Jak nakrájet maso na tenko
Ptáte, jak rozkrájet poměrně tuhá kuřecí prsa na tenké plátky? Vložte je do mrazáku po dobu 10 -15 minut.
Poté vyndejte, nůž ohřejte v horké vodě a krájení půjde jako po másle.
Co z přebytečným tukem
Při pečení tučného pokrmu nasypejte na dno nádoby trochu rýže, ta část tuku vsaje. Pokud chcete sesbírat mastnou vrstvu na povrchu polévky, omáčky nebo výpeku, pak vložte do mrazáku několik lžící. Když vychladnou, stačí s nimi jezdit po hladině, tuk se na ně nalepí a ztuhne.
Snazší loupání
Česneku: Vložte česnek na 20 vteřin do mikrovlnné trouby. Slupky se uvolní a půjdou lehce sundat rukou.
Citrusů: Ať už pomeranče nebo mandarinky, opět pomůže vložit je do mikrovlnky a zapnout ji na 20 vteřin. Kůra změkne a půjde dobře oloupat.
Vajec: Prudké ochlazení pod proudem studené vody je sice tradice, ale nemá na loupání skořápky vliv. Loupání si usnadníte, když do vody při vaření přidáte trochu octa nebo jedlé sody. Pomohou skořápku uvolnit od bílku.
Co s vystydlou pizzou
Správně ohřát pizzu není tak složité. Vložte ji do mikrovlnky spolu s sklenicí vody s citronem. Zapněte ohřívání. Díky páře ze sklenice bude pizza chutnat jako čerstvě připravená, nebude vysušená ani tvrdá.
Pro lepší guláš
– Při přípravě guláše používejte na míchání jen dřevěnou lžíci, guláš pak lépe chutná.
– Na zahuštění vyzkoušejte strouhanku ze staršího chleba, nesmí být samozřejmě plesnivý. Podle některých názorů je guláš zahuštěný chlebem je mnohem chutnější.
Tip: Podobně můžete použít starší tvrdé sýry na zahuštění polévky.
Konec slz nad cibulí
Jednodušší fígl radí otevřít ústa a přestat dýchat nosem. Právě v nose totiž působí silice z cibule dráždivě.
Pokud je vám dýchání ústy nepříjemné, pak před krájením vložte cibuli na pár minut do mrazáku. Chlad omezí efekt dráždivých látek.
Foto: PX FUEL