Domů     Nakládané okurky a spol. aneb milujeme zavařování
Nakládané okurky a spol. aneb milujeme zavařování
11.8.2021

Receptů na nakládání není nikdy dost, i když v naší zemi jsme právě v tomto oboru přeborníci. Přesto jsme se rozhodli přijít také se svou troškou do mlýna.

Zavařujeme okurky

Až to tak vypadá, že každý má nějaký tajný recept se speciální přísadou, který neprozradí živé duši. Jsou mezi námi i tací, kteří dolaďují každou sezonu, ale také ti, kteří se rádi pochlubí a se svým receptem nedělají žádné ciráty.

V každém případě základem pro okurky, jaké široko daleko nikdo nejedl, jsou nejen ony samy, ale hlavně nálev. A ten může být všelijaký. Podívejte se sami.

Sladkokyselé

Na osm velkých sklenic: 1,8 l vody, 600 ml 8% octa, 80 g soli, 150 g pískového cukru, 22 tabletek sacharinu. Koření do 1 sklenice:

1 hřebíček, 2 bobkové listy, 2 kuličky černého pepře, 2 kuličky nového koření, 1 lžička hořčičných semínek, 2 kolečka cibule, 3 kolečka mrkve, 2 kolečka křenu, snítka kopru.

Vodu s octem, solí a cukrem přivedeme do varu, přidáme sacharin, promícháme a necháme vychladnout.

Do každé čisté a vypařené zavařovací sklenice narovnáme omyté okurky, které proložíme kořením, zeleninou a zalijeme vychladlým nálevem. Navrch dáme kopr, sklenice uzavřeme víčkem a sterilujeme 20 minut při teplotě 80 °C.

Voňavé

3,5 l vody, 1 l octa, 360 g cukru, 200 g soli, 28 koleček sacharinu, 20 zrnek pepře, 20 zrnek nového koření, 56 hřebíčků, hořčičné semínko

Všechny suroviny na nálev svaříme. Do sklenic dáme snítky kopru, na kolečka nakrájenou cibuli, na to naskládáme menší okurky a zalijeme nálevem.

Znojemské do sklenice

Do velké zavařovačky dáme okurky, 5 kuliček černého pepře, 3 kuličky nového koření, 3 hřebíčky, 1 bobkový list, 1 lžičku hořčičného semínka, 1 lžičku soli, 2 lžičky cukru, 4 tablety sacharinu, pár plátků cibule, několik koleček mrkve, snítku kopru, pár kousků křenu, 80 ml octa, doplníme vodou.

Poté sterilizujeme.

Znojemské speciál

1,5 litru vody, 0,5 litru octa, 30 kostek cukru, 20 tablet sacharinu, 15 kuliček pepře, 15 hřebíčků, balíček Deka, lžička soli

Svaříme, necháme vychladnout. Sklenice vyložíme čtyřmi dubovými listy, naskládáme okurky, přidáme plátek cibule a několik plátků mrkve. Zavíčkujeme a 20 minut sterilizujeme při 80 °C.

Dědův nálev

2 l vody, 0,5 l octa, 80 g soli, 15 dkg cukru, 25 koleček cukerinu, vše svařit. Do skleničky: 3 kuličky nového koření, 5 kuliček celého pepře, hořčičné semínko, 2 bobkové listy

Omyté okurky rovnáme do sklenic, prokládáme cibulí, křenem a koprem. Nalijeme lák, zavíčkujeme a zavařujeme 15 min při 80 °C.

Řezy v sladkokyselém roztoku

Čerstvé salátové okurky, cibule, žluté hořčičné semínko, česnek

Nálev: 1/3 litru 8% octa, 2/3 l vody, 30 g soli, 4 zrnka pepře, 2 zrnka nového koření, 1 bobkový list

Oloupané okurky nakrájíme na delší řezy, semínka vydlabeme lžící, řezy vložíme do kameninové nebo porcelánové mísy a zalijeme vřelým roztokem s kořením.

Uložíme do chladné místnosti, druhý den roztok slijeme, převaříme, nalijeme do sklenic s urovnanými okurkovými řezy, které jsme proložili nudličkami cibule, plátky česneku a hořčičnými semínky.

Uzavřeme víčky a v zavařovacím hrnci zahříváme sklenice 20 minut na 90 °C. Sklenice hned vyjmeme a necháme vychladnout.

Sterilizace pro trvanlivost

Když už máte sklenice plné a zavíčkované, můžete sterilizovat. Ale i to se dá dělat různě.

V hrnci

Tak zavařuje většina domácností. Sklenice vložíme do hrnce s horkou vodou, zahřejeme je na 80 °C (to trvá asi 25 minut) a poté ještě půl hodiny sterilujeme. Je jedno, jestli máte obyčejný hrnec nebo

elektrický. Jen v tom prvním případě potřebujete nutně teploměr.

V elektrické troubě

Troubu nejprve předehřejeme na 80–90 °C, na horní i spodní topení. Naplněné sklenice stavíme na dno trouby na suchý plech. Sklenice můžeme podložit nepotřebnou mokrou utěrkou. Druhou možností je postavit sklenice na plech s vodou.

Nesmějí být poskládány hustě, ale musejí mít mezi sebou rozestupy, aby mezi těmito mezerami mohl proudit volně vzduch a ohřívání bylo stejnoměrné.

Po vložení ovoce v dobře uzavřených sklenicích sterilujeme stejnou dobu, jako podle receptur na zavařování v klasickém zavařovacím hrnci.

V mikrovlnce

Do trouby vložíme maximálně 4 sklenice o obsahu do 0,7 l a sterilujeme 10 minut při teplotě 70 W (rozmrazování) a 10 minut na 100 W. Tento způsob sterilace je vhodný zejména pro menší množství zavařovaných sklenic.

Lze použít jak klasická zavařovací víčka, tak i uzávěry twist off. Nemusíte se bát, v mikrovlnné troubě tyto uzávěry nejiskří!

V myčce

Zde musíte dodržet několik základních rad a samozřejmě nezavařujete současně s mytím nádobí.

Větší sklenice se v myčce dávají do spodní části.

Menší sklenice se mohou dávat i do horní části myčky.

Sklenice musí stát rovně a nesmí se vzájemně dotýkat – ideální vzdálenost od sebe je 5 cm.

Používáme základní mycí program.

Nastavená teplota vody by měla být 70 až 80° C.

A jak zavařujete okurky vy? Máte nějaký speciální recept? Budeme rádi, když nám napíšete.

Co zahrada dala

I když okurky jsou asi nejoblíbenější, zpracovat se dá všechno, co jsme si vypěstovali. Ať už tradičně na sladkokyselo, nebo na nějaký jiný způsob. A tak přinášíme pár receptů, které nás zaujaly.

Plněný lilek – makdous

1 kg malých lilků

Náplň: 2 velké červené papriky nebo kapie, nakrájené na úplně drobné kousky, 1 kávová lžička harissy (nebo jiné pálivé pasty), 12 stroužků česneku, nasekaných najemno (ne rozmačkaných), 1,5 lžíce soli, 120 g hrubě drcených vlašských ořechů

1) Suroviny na náplň smícháme v misce, překryjeme fólií a uložíme do lednice.

2) Lilky omyjeme, vložíme je do vroucí vody a necháme vařit asi 7 až 10 minut. Poté je dáme do cedníku, opláchneme studenou vodou a uřízneme jim konečky. Seříznutou plochu posolíme a necháme je hodinu odpočinout.

3) Znovu osolíme a srovnáme je na mísu, kterou nakloníme (aby z lilků vyteklo co nejvíce vody) a necháme tak přes noc.

4) Ráno každý lilek nařízneme podélně, naplníme připravenou směsí a zavážeme, aby se neotvíral. Naplněné lilky narovnáme do sklenice, každou vrstvu posolíme. Sklenici přikryjeme gázou nebo plátnem a necháme tak 24 hodin. Druhý den sklenici zavřeme, překlopíme dnem vzhůru a necháme zase 24 hodin.

5) Třetí den slijeme tekutinu, zalijeme olivovým olejem a necháme tři dny rozležet. Pak umístíme do lednice.

Maďarský zeleninový

1 kg zelených paprikových lusků, 1 kg rajčat, 1 malá hlávka bílého zelí (asi 750 g), 1 velká cibule, 1 feferonka

Sladkokyselý nálev: 1 l bylinkového nebo vinného octa (bílého), 1,5 l vody, 150 g cukru, 4 kávové lžičky soli, 3 polévkové lžíce zrnek černého pepře, 1 balíček pomůcky ke konzervování ovoce a zeleniny

1) Paprikové lusky rozpůlíme, odstraníme stopku, jádřinec a bílé přepážky. Lusky omyjeme, necháme okapat a pokrájíme na nudličky. Rajčata omyjeme, necháme okapat, vykrojíme tvrdá lůžka a rozkrájíme na čtvrtiny.

2) Z hlávky bílého zelí odtrhneme několik venkovních listů, zbytek rozkrájíme na osminy, vykrojíme košťál. Zelí omyjeme, necháme okapat a pokrájíme nebo nastrouháme na nudličky.

3) Cibuli oloupeme, rozpůlíme, nakrájíme na tenké plátky a rozdělíme na jednotlivá kolečka. Z feferonky odstraníme stopku a jádřinec, lusk omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Všechnu připravenou zeleninu smícháme a naplníme do sklenic.

4) Na přípravu sladkokyselého nálevu smícháme ocet s vodou, cukrem, solí a zrnky pepře. Přivedeme k varu a necháme vařit tak dlouho, až se cukr rozpustí. Odstavíme z plotny a do horkého nálevu přidáme Pomůcku ke konzervování.

Důkladně zamícháme, až se rozpustí. Hotovým nálevem zalijeme zeleninu. Sklenice uzavřeme nejlépe šroubovacími uzávěry a necháme 5 minut otočené víčkem dolů.

TIP: Zeleninový salát lze v chladu a temnu uchovávat přibližně 6 měsíců. Podle chuti můžete ještě k ostatním přísadám přidat ještě 3–4 oloupané a na plátky nakrájené stroužky česneku.

Rajčata podomácku

Na jednu sklenici: 1 lžíce (třtinového) cukru, 1 nové koření vcelku, 1 celý pepř, špetka tymiánu, 1 bobkový list, 1 lžíce octa

1) Rajčata nejprve omyjeme vodou a zbavíme nečistot. Ideální je také překrojit rajčata na polovinu anebo na několik částí dle jejich velikosti.

2) Pak je vložíme do sklenic, které jsou také důkladně omyté a připravené. Následně dáme do každé sklenice zmiňované ingredience, zaplníme vodou a pak zavíčkujeme.

3) Rajčata se ve sklenicích sterilují zhruba 25 minut při teplotě 85 ° Celsia.

Křehký květák

1 květák, 2 mrkve, čerstvý kopr

Zálivka: 200 g cukru, 0,5 l octa, 500 ml vody, 1 lžíce soli, 1 lžíce celého barevného pepře

1) Květák rozeberte na malé růžičky, mrkev nakrájejte na kolečka a spolu s koprem naskládejte do čistých zavařovacích sklenic.

2) Smíchejte ingredience na zálivku, nechte přejít varem a nalijte na zeleninu. Sklenice dobře uzavřete a nechte alespoň tři dny odležet při pokojové teplotě. Poté skladujte v lednici.

Text Eva Hořánková

Foto PX FUEL

Předchozí článek
Další článek
Související články
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
29.9.2025
Tvrdá vánočka, bábovka „placatá“ jako věneček, koblihy plné omastku. Kde se stala chyba? Těsto nejde zpracovat Aby šlo těsto dobře zpracovat, je nutné, aby měly všechny jeho složky pokojovou teplotu. Máslo či tuk nechte na kuchyňské lince změknout, do těsta nedávejte vajíčka a mléko rovnou z ledničky. Pokud se srazí tuk s vejci, můžete ho nad horkou vodní párou lehce rozehřát.  Na vině může b
reklama
Šikovné tipy
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Fenomén poltergeista. Proč se nadpřirozené jevy často pojí s dospíváním?
enigmaplus.cz
Fenomén poltergeista. Proč se nadpřirozené jevy často pojí s dospíváním?
Říká se, že děti jsou citlivější na to, co je pro dospělé neviditelné. Někdy se ale tato vnímavost může obrátit proti nim. Podle některých teorií mohou děti a dospívající v období silných emocí nevědo
Gurmánský zážitek z grilování: třikrát jinak
tisicereceptu.cz
Gurmánský zážitek z grilování: třikrát jinak
Slunečné počasí vylákalo grilovat už všechny milovníky dobrého jídla. Připravit na grilu můžete opravdu širokou škálu zeleniny a různé druhy sýrů vhodných na gril, ale přece jen nejoblíbenější variant
Rozlišení bez smyslu: Studie tvrdí, že 8K televize jsou pro většinu diváků zbytečné
21stoleti.cz
Rozlišení bez smyslu: Studie tvrdí, že 8K televize jsou pro většinu diváků zbytečné
Ve výzkumu publikovaném v časopise Nature Communications pod názvem “Resolution limit of the eye – how many pixels can we see?” autoři z Cambridghské univerzity a společnosti Meta přišli s překvapivým
Sen odhalil, kde je poklad
skutecnepribehy.cz
Sen odhalil, kde je poklad
Tu paseku ze sna jsem dobře znala, ale nemohla jsem si vzpomenout, kde se nachází. Letní dovolená pak vše odhalila. Zjistila jsem, že to, co se nám zdá, může mít spojitost se skutečnými událostmi, třeba i s hodně dávnými. Krátce před důchodem se mi stalo něco neuvěřitelného. Díky tajemným silám jsme získali odměnu. Ve snu
Ultimátní oblečení na svah: Goldbergh GOLD Exclusive
iluxus.cz
Ultimátní oblečení na svah: Goldbergh GOLD Exclusive
Oblíbená značka zimního oblečení Goldbergh představuje Goldbergh GOLD Exclusive – exkluzivní limitovanou kolekci, která posouvá pojetí alpské elegance na novou úroveň Tato exkluzivní kapsulová kolekce
Telč – město, které dýchá romantikou a klidem
epochanacestach.cz
Telč – město, které dýchá romantikou a klidem
Není velké ani přehnaně pyšné. Ale je krásné. Navíc je to skutečné místo šťastných lásek. Alespoň tak TELČ nazval spisovatel František Kožík (†87). Asi proto, že se do něj každý ihned zamiluje. Telč je kouzelné místo s bohatou historií a nádherným centrem. Právě to je už od 90. let minulého století zapsané na seznamu UNESCO. Mohou za
Vztah Basikové s jejím novým princem nevyšel?
nasehvezdy.cz
Vztah Basikové s jejím novým princem nevyšel?
Byl to jen reklamní tah, nebo vzal vztah za své? Nad tím si teď mnozí lámou hlavu. V létě se totiž muzikálová hvězda Bára Basiková (62) pochlubila, že má novou lásku. Totožnost dotyčného nesdělila,
Létají v Yprech z věže kočky?
epochalnisvet.cz
Létají v Yprech z věže kočky?
Náměstí je narvané k prasknutí. Všichni vzhlížejí k věži nad tržnicí. „Už letí!“ křikne kdosi. Do natěšeného davu se snáší shůry mňoukající, k smrti vyděšená kočka.   Kdo nebohé zvíře dole chytí, může si připadat jako král jarmarku. Často se lidé i o tuto trofej poperou. Co na tom, že je zvíře raněné či polomrtvé, tradice je tradice.
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Stal se podplukovník Sochor obětí atentátu?
historyplus.cz
Stal se podplukovník Sochor obětí atentátu?
Vyhlédne z okénka, když vtom spatří, jak se na jejich vůz v plné rychlosti řítí nákladní auto. Řidič stihne vyskočit, ale podplukovník Sochor namísto toho nahmatává samopal. Vystřelit už nezvládne. Vojenský náklaďák do jeho automobilu zprava narazí takovou silou, že ho zcela odmrští stranou. Důstojník je s vážnými poraněními převezen do nemocnice. Byla srážka nehodou,
Zamilujte si multifunkční líčidla!
nejsemsama.cz
Zamilujte si multifunkční líčidla!
Probíhají vaše rána v pracovních dnech ve spěchu, a na dlouhé zkrášlování není čas? Ale zároveň chcete vypadat upraveně, se zdravou barvou ve tváři? Tady se hodí tzv. multifunkční líčidla, která obsáhnou i několik kroků najednou. Výživa pleti je základ Klíčem je věnovat více času péči o pleť a můžete pak ubrat na líčení. Večerní péče je samozřejmostí a tu ranní můžete výrazně zkrátit díky
Přesycení světem zážitků. Tři psychologické mechanismy, které nás ženou za novým.
epochaplus.cz
Přesycení světem zážitků. Tři psychologické mechanismy, které nás ženou za novým.
Nuda, paradox moderní doby. Žijeme v éře neustálé konektivity a nekonečné nabídky zábavy, kde je všechno dostupné na jedno kliknutí. A přesto nás často přepadá pocit prázdnoty a ztráty smyslu. Nuda tak není pouhým nedostatkem podnětů, ale složitým psychologickým mechanismem s hlubokými kořeny v lidském vývoji. Věda se dnes na nudu dívá jako na emocionální