Pověstný italský koláč v našem jídelníčku už dávno zdomácněl a jeho přípravu zvládne hravě snad každá hospodyně.
Správná pizza musí mít kulatý tvar, proto ji při servírování krájíme na dílky podobně jako dort.
Můžeme sice použít i obyčejný nůž, ale jednotlivé porce pak často vypadají nevzhledně, všude se táhne sýr, který při krájení slepí a stáhne z těsta i ostatní suroviny.
Tomu však můžeme zabránit, když použijeme speciální kráječe, určené právě jen pro řezání této italské speciality. Navíc existuje i řada dalšího náčiní a pomůcek, díky nimž si na pizze opravdu pochutnáme.
Rádýlka na pizzu – jsou podobná rádýlkům, kterými běžně vykrajujeme syrové těsto.
Kolečko je však kompaktní, ocelové (nejvhodnější) nebo keramické či plastové, bez vroubkovaného ostří (pizzu bychom trhali) a často zdvojené, aby se porce prokrojila dvakrát. Tady už může být jedno z koleček vroubkované, ukrojenou porci vlnkovitě zarovná.
Nože na pizzu – bývají z plastu, nebo nerez oceli, lze použít i dřevěné, které překlopením zároveň poslouží jako lopatka při servírování. Mají široké a hluboce vyklenuté ostří.
Kráječe pizzy – vypadají jako kolébka na bylinky s jedním břitem. Ostří kráječe je kompaktní bez vroubků.
Nůžky na pizzu – jsou ideální pomůckou, mají pilovité hrany a jeden břit přechází do ploché trojúhelníkovité lopatky, kterou zároveň nabírá „odstřiženou“ porci. Hodí se jak pro praváky, tak pro leváky.
Nůžky se dají snadno rozebrat, pokud použijete jen jednu čepel, funguje jako běžný nůž.
Prkénka na pizzu – protože se pizza na nich nejen servíruje, ale i krájí, bývají dřevěná a plastová, aby se na nich netupilo ostří kráječe. Aby se pizza dobře přenášela, bývají protažená do ucha, nebo jsou k nim přidělaná kovová.
Text: Marie Šrámková, foto: archiv firem