Domů     Špenát: Na talíř, když šéfkuchař ho dává…
Špenát: Na talíř, když šéfkuchař ho dává…

… králem všech květin je špenát, zpíval kdysi slavný zpěvák. Špenát je ale vskutku populární listová zelenina, která se používá téměř ve všech světových kuchyních.

Z dětství si jej určitě pamatujete jako poměrně neoblíbenou přílohu k masu a naopak milované jídlo Pepka námořníka, kterému plechovka špenátu vždycky spolehlivě pomohla dodat mimořádné síly.

Vědci docela nedávno ale přišli na to, že Pepek námořník nebyl až tak daleko od pravdy, když se kasal tím, že mu po špenátu rostou svaly. Ve špenátu se totiž nachází steroid jménem ecdysteron, jenž se používá od osmdesátých let jako přípravek pro růst svalstva.

Nejen železo

Špenát je i jinak velmi prospěšný zdraví, neboť obsahuje železo, které hraje zásadní roli pro funkci červených krvinek.

Současně pomáhá při prevenci proti rakovině, čistí organismus, protože má močopudné účinky, a zároveň je bohatý na vitamin K, který je důležitý pro správnou srážlivost krve a zdraví kostí.

Obsahuje také vitaminy C a B9 čili kyselinu listovou, provitamin A, mangan a hořčík. Také v něm najdete hodně vlákniny a bílkovin.

Co možná nevíte:

*Pepek námořník jen přiživil mýtus o špenátu jako zelenině s vysokým obsahem železa. To se tradovalo už od roku 1870, kdy německý chemik Erich von Wolf ve své práci posunul desetinnou čárku doprava.

Ve skutečnosti obsahuje špenát zhruba stejně železa jako třeba brokolice a méně než růžičková kapusta.

*Do Evropy se špenát jako rostlina dostal díky křižáckým výpravám kolem 16. století, avšak první zmínky o něm pocházejí již z 10. století.

Protlak, nebo brikety?

Mezi jeho další přednosti patří to, že si jej můžete koupit po celý rok: existuje mražený v kostce jako protlak anebo jako tzv.

špenátové „brikety“ či kuličky („řezaný špenát“), které jsou obvykle slisované z listů špenátu, a mělo by se tedy jednat o kvalitnější výrobek než u protlaku. Sezona čerstvého špenátu trvá od dubna do září.

Mezi druhy špenátu lze rozeznat anglický, novozélandský a baby. Můžete na ně narazit jak na trzích, tak v obchodech;

čerstvý špenát mívá velké tmavozelené listy, v supermarketech je spíše k dostání druh baby, což jsou mladé, drobné rostlinky s nahořklou a trošku svíravou chutí.

Oplachujte až před přípravou

Při nákupu hledejte zářivě zelené lístky, křupavé stonky a svěží vůni. Nejdéle vydrží v chladničce v perforovaném sáčku. Oplachujte ho až těsně před přípravou, důkladně, ale krátce, aby listy nenasákly vodou a neodplavily se živiny rozpustné ve vodě.

Profesionální kuchaři zpravidla tvrdí, že jeho přípravu si můžete načasovat: restovaný špenát je hotový za 8-10 minut, v páře mu stačí 3-4 minuty, a na pánvi wok dokonce jen 1-2 minuty.

Má ale jednu velkou nevýhodu, při vaření se totiž dramaticky scvrkne jeho objem.

Jak špenát připravit?

Čerstvý špenát

Přidává se většinou natrhaný do letních salátů nebo jako příloha či ozdoba na talíř, na chleba a na housku.

Nahrubo nasekaný vám bude chutnat jako špenátová pomazánka, v salátech, s vajíčky, v sendvičích a v polévce, třeba netradiční studené avokádové, která se vám bude hodit pro nadcházející teplejší dny.

Spařený špenát

Tepelně upravený špenát je častěji využívaný. Ze spařeného špenátu si vytvoříte polotovar k dalšímu vaření – ten můžete použít třeba do lasagní. Špenát jednoduše opláchnete, očistíte a poté vložíte přibližně na 30 vteřin do vroucí vody.

Špenát dušený

Nejčastěji se připravuje z mraženého špenátu anebo z čerstvého listového. Při nákupu listového si však dávejte pozor na to, aby byl světlý a křehký, u mraženého zase sledujte, kolik obsahuje množství vody. Většinou u levnějšího bývá obsah vody vyšší.

Dušený špenát můžete používat jako přílohu k masu s knedlíky anebo s bramborem a vajíčkem. Velmi oblíbená bývá se špenátem kuřecí roláda či vepřové výpečky s bramborovými knedlíky.

Doporučujeme pro zmražené kostky: Pokud je již balení zčásti rozmrazeno, nemá se opětovně dávat do mrazáku, lepší je jeho obsah rovnou zpracovat. Důvodem je hlavně vysoké riziko pomnožení nebezpečných mikroorganismů.

Sýrové lasagne se špenátem s prosciuttem

Budete potřebovat:

125 g másla + kousek na vymazání pekáčku, 2 stroužky česneku, 1 lžičku bazalky, 1 lžičku oregana, 1 hrnek hladké pšeničné mouky, 500 ml mléka, 500 ml kuřecího vývaru (možno nahradit zeleninovým), sůl, čerstvě mletý pepř, 125 g nastrouhané mozzarelly, 125 g nastrouhaného parmezánu, 500 g ricotty, 250 g nastrouhaného sýru provolone, 300 g čerstvého špenátu, 1 balíček lasagní, 90 g na tenké plátky nakrájené prosciutto

Postup:

1) Troubu předehřejte na 175 °C. Zapékací formu o rozměrech cca 25 x 40 cm vymažte máslem. V rendlíku rozpusťte máslo, přidejte česnek, bazalku a oregano, promíchejte a nechte půl minutky rozvonět. Pak přisypte mouku a umíchejte světlou jíšku.

Za stálého míchání vlijte mléko a vývar, lehce osolte a opepřete a přiveďte k varu. Potom stáhněte z plotny, přisypte mozzarellu a polovinu parmezánu a míchejte do úplného rozpuštění obou sýrů. Vzniklou sýrovou omáčku dejte stranou.

2) V míse smíchejte ricottu, sýr provolone a špenát, lehce osolte a zatím dejte stranou.

3) Na dno zapékací formy rozlijte čtvrtinu sýrové omáčky, na ni rozvrstvěte po celé ploše pláty lasagní a na ně rozetřete polovinu ricottové směsi. Postup zopakujte ještě jednou, vše zakončete zbylou sýrovou omáčkou a posypte zbylým parmezánem.

Navrch můžete rozprostřít plátky prosciutta. Pečte asi 45 minut, dokud není povrch zlatavý a lasagne měkké. Před podáváním nechte 20 minut stát, aby se lasagne lépe krájely a držely pohromadě.

Studená avokádová polévka se špenátem

Budete potřebovat:

1/2 okurky, 450 g zeleného chřestu, 60 g čerstvého špenátu, 4 jarní cibulky, 1 zralé avokádo, 1 hrst máty, 2 lžíce citronové šťávy, sůl, pepř, pár lístků polníčku

Postup:

Oloupanou půlku okurky podélně rozkrojte a pokrájejte nahrubo. Chřest pokrájejte na kousky a se 125 ml vody ho rozmixujte dohladka. Přidejte špenát, jarní cibuli, nahrubo pokrájenou půlku okurky a dalších 125 ml vody a opět mixujte.

Poté přidejte avokádo, mátu a citronovou šťávu a umixujte do hladké polévky. Dochuťte solí a pepřem, podávejte ozdobené čerstvou mátou a lístky polníčku. Na ozdobu můžete použít i nakrájené kostičky z druhé půlky okurky.

Špenátové taštičky

Budete potřebovat:

1 balíček listového těsta, 1 stroužek česneku, 1 balíček špenátového pyré, sůl, mletý pepř, hrst hladké mouky, hrstku bazalky, 200 g tvrdého sýra (může být i balkánský), 1 lžíci sezamových semínek, na potření 1 vejce

Postup:

1) Rozpusťte si máslo, přidejte špenát, na něj dejte nastrouhaný česnek a nechte směs chvíli dusit. Poté přidejte na kostičky nakrájený sýr a nechte ho rozpustit. Dochuťte solí a pepřem a nakonec přidejte bazalku.

2) Listové těsto rozválejte a nakrájejte ho na čtverce anebo tvořítkem vykrajujte kolečka. Na každý čtverec nebo kolečko dejte trochu náplně z již udušeného špenátu a tvořte taštičky, které položte na plech vyložený pečicím papírem.

Potřete vše rozšlehaným vejcem, případně posypejte sezamem a upečte dozlatova. Listové špenátové taštičky podávejte jako chuťovku.

Text: Olga Böhmová, foto: Shutterstock

Předchozí článek
Související články
12.12.2025
Guláš umí uvařit po paměti snad každá, i nezkušená kuchařka. Dokonce jeho přípravu perfektně zvládají i muži, kteří si ke sporáku stoupají spíš výjimečně, jen když chtějí strávníky překvapit svým kuchařským uměním… Každá domácnost připravuje guláš trochu jinak. Receptura dědící se z generace na generaci se liší v druhu použitého masa, v koření a různých ochucovadlech, v zálivce, kterou maso běh
10.12.2025
Yerba maté je třetím nejoblíbenějším teplým povzbuzujícím nápojem světa. Na přípravu se používají mladé lístky byliny cesmíny paraguajské.   Kouřová vůně a uzená chuť. Řízný a hořký… Tak popisují znalci tradiční jihoamerický nápoj, který tamní šamani při svých rituálech používali již v dobách před Kristem, a který má dodnes přezdívky Zázrak z pralesa nebo Zelené zlato indiánů. Zdravá
2.12.2025
Přinášíme vám 5 zajímavostí o avokádu – potravině, která si získává stále větší oblibu! 1. Je se svými průměrnými 220 kcal na 100 g pravou kalorickou bombou, jen mírně zaostávající za čokoládou? Skoro čtvrtinu dužiny totiž tvoří tuk. 2. I přes svou kalorickou vydatnost patří k nejzdravější druhům zeleniny? Tuky, které obsahuje, jsou velmi kvalitní, složením se podobají olivovému oleji.
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
reklama
Šikovné tipy
Vyrábíme schránku pro Ježíška
Kam vložit dopisy s vánočními přáními, aby je Ježíšek spolehlivě našel? Přece do speciální vánoční schránky.   Budete potřebovat: * dárkovou bedýnku na dvě lahve vína (má vysouvací zadní stranu a poutko, za níž schránku můžete zavěsit na dveře, okno nebo plot) * rukavice * vrtačku se speciálním nástavcem zvaným sukovník (14 mm) * brusnou […]
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Jak si jednoduše vybudovat chytrou domácnost?
epochaplus.cz
Jak si jednoduše vybudovat chytrou domácnost?
Chytrá domácnost už dávno není sci-fi pro geeky. Dnes si ji může postavit prakticky každý, stačí pár dobře vybraných zařízení a chuť propojit běžné rutiny do systému, který myslí za vás. Ať jde o úsporu energie, pohodlí nebo bezpečí, chytrý domov může fungovat stejně nenápadně jako spolehlivě. Tady je návod, jak ho začít budovat krok
Etzler zase pěkně naštval svoji přítelkyni?
nasehvezdy.cz
Etzler zase pěkně naštval svoji přítelkyni?
Miroslav Etzler (60) si hraje s ohněm! Možná by někdo hádal, že se nyní jeho partnerce Heleně Bartalošové (43) uleví, když mu manželku v seriálu Polabí už nebude hrát jeho exmanželka Vilma Cibulková
Višňový džem v čokoládě
tisicereceptu.cz
Višňový džem v čokoládě
K nastávající sezóně třešní a višní je tu pro vás recept na skvělý domácí džem. Co potřebujete 800-900 g vypeckovaných višní JamFix 2:1 Labeta 500 g cukru polévková lžíce rumu hořká čokoláda
Perníčkové stromečky
nejsemsama.cz
Perníčkové stromečky
Krásná a jedlá dekorace na vánoční stůl. Připravíte ji jednoduše z perníkového těsta, které postupně vykrajujete do tvaru hvězd a ozdobíte podle své fantazie. Potřebujete: ✿ 400 g hladké mouky ✿ 120 g medu ✿ 160 g cukru moučky ✿ 60 g tuku ✿ 3 vejce ✿ 1 lžičku kakaa ✿ 1/2 lžičky jedlé sody ✿ 1 lžičku perníkového koření Poleva: ✿ 2–3 lžičky citronové šťávy ✿ 1 bílek
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Barvy spotřebičů jako součást harmonického interiéru
iluxus.cz
Barvy spotřebičů jako součást harmonického interiéru
Kuchyně se v posledních letech proměnila z ryze praktického prostoru v plnohodnotnou součást obytné zóny. Její vzhled je dnes stejně důležitý jako její funkčnost. Právě proto nabývá na významu celkové
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
epochanacestach.cz
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
Toužíte po skutečné vánoční atmosféře? Vydejte se do Německa, kde mají adventní trhy dlouhou tradici a patří k těm nejpůvabnějším v Evropě. Ty nejbližší českým hranicím najdete v Drážďanech – začínají 26. 11. 2025 a potrvají do 24. 12. 2025. A stojí za to je zažít na vlastní kůži. S norimberským Christkindlesmarktem se drážďanské vánoční trhy
Museli jsme napravit své děti
skutecnepribehy.cz
Museli jsme napravit své děti
S mým manželem jsme spolu už čtyřicet sedm let. Bydlíme v malém domku s kouzelnou zahrádkou plnou růží. Náš dům je plný věcí. Starých fotek, knížek i hrnců po babičce. A taky plný lidí. Našich dětí. Tří dospěláků. A pořád je máme na krku. Nejstarší je povaleč Nejstarší je Petr. Čtyřicet dva let. Když mu bylo dvacet, přišel domů s tím, že
Šlechtic-dobrodruh fingoval turecký útok
historyplus.cz
Šlechtic-dobrodruh fingoval turecký útok
V Jeruzalémě přislíbil vést umírněný život. Dodrží to, byť se mu mnoho šlechticů směje, protože odmítá pít alkohol. Janovi je to jedno. Věří v návrat ideálu křesťanského rytíře a nápravu zkažené společnosti, což považuje za nejlepší zbraň proti turecké hrozbě! V dětství ztratil otce i strýce, a postarat se tak o něj museli vzdálení příbuzní
Nové stavby ze starých odpadů: I stavebnictví může být udržitelné…
21stoleti.cz
Nové stavby ze starých odpadů: I stavebnictví může být udržitelné…
Odpady nemusí být vyloženě jen problém, ale i příležitost. Cemex, jeden z největších producentů stavebních materiálů, ukazuje, jak proměnit odpad v cenný zdroj energie i materiálu. Díky inovacím v rec
Tajemství Velké sfingy v Gíze: Střeží ztracenou moudrost lidstva?
enigmaplus.cz
Tajemství Velké sfingy v Gíze: Střeží ztracenou moudrost lidstva?
Na západním břehu řeky Nil v Gíze se nachází socha Velké sfingy, která má podobu lva s lidskou hlavou. Je vyrobená z přírodního vápence a nikdo dodnes neví, koho vlastně znázorňuje. Badatelé se neshod
Neandertálci: Co přispěje k jejich konci?
epochalnisvet.cz
Neandertálci: Co přispěje k jejich konci?
V létě roku 1856 objeví dělníci z lomu v jeskyni Kleine Feldhofer Grotte v Německu části lidské kostry i podivně vypadající lebku. Tehdy ještě netuší, že jde o naše blízké příbuzné, kteří vyhynuli před asi 40 000 lety. Teď už o nich víme hodně. Ale jedna otázka zůstává: co stojí za jejich zánikem?   Neandertálci