Domů     Na skok v Irsku
Na skok v Irsku
12.3.2025

Podívat se do téhle země asi zatouží leckdo, ale málokdy je to kvůli místní kuchyni. Možná to bude tím, že ji téměř neznáme. Ale můžeme to zkusit napravit. Pro začátek přinášíme pár receptů.

Polévka z mořských plodů

(4 porce)

1 větší cibule, 2 až tři stroužky česneku, 3 plátky kvalitní slaniny, 2 střední mrkve, 2 petržele, 5 středních brambor nakrájených na kostičky, 500 ml rybího nebo zeleninového vývaru, 80 g másla, 250 ml plnotučného mléka, 250 ml smetany na vaření, 1 lžíce mouky, směs mořských plodů, 2 čerstvé filety z lososa nebo tresky, kurkuma, 1 bobkový list, sůl a pepř, čerstvé bylinky na ozdobu citrónová šťáva

1) Rozpusťte máslo ve větším hrnci a nadrobno pokrájenou cibulku a česnek osmahněte dozlatova.

2) Vložte nadrobno pokrájenou slaninu a opět chvilku restujte, až slanina pustí šťávu.

3) Přidejte na kostičky nakrájenou mrkev, petržel a brambory a lehce promíchejte a chvíli restujte. Poté přidejte lžíci mouky a ještě 2 minuty míchejte. Okořeňte kurkumou, pepřem, bobkovým listem, osolte a vše zalijte vývarem. Přiveďte k varu a poté snižte teplotu a polévku nechte jen lehce probublávat.

4) Zhruba po 10 minutách přilijte teplé mléko a vložte na kostky pokrájené ryby a mořské plody .

5) Asi po 5 minutách vaření přilévejte smetanu a vše pomalu promíchávejte. Teď už stačí jen pár minut vaření a polévka je hotová. Můžete přidat trošku citrónové šťávy a čerstvých bylinek na dochucení.

Doba přípravy 35 minut

Náročnost 1

Tahle polévka nazývaná Seafood Chowder je v Irsku celkem běžným jídlem s mnoha různými obměnami. S mořskými plody a rybami se nemusíte bát experimentovat.

Můžete zkusit přidat krevety nebo mušle, škeble, připravit ji s krabím masem… Nezapomeňte k ní ale podávat dobrý čerstvý chléb.

Dublinský coddle

(4 porce)

2 kg brambor, 500 ml převařené vody, 1 kostka kuřecího nebo hovězího vývaru, 450 g kvalitní vepřové klobásy, 450 g slaniny, 2 velké cibule nakrájené na plátky, 1 lžíce najemno nasekané čerstvé petrželky, sůl a hrubě mletý pepř

1) Předehřejte troubu na 150 °C. Případné větší brambory nakrájejte na tři nebo čtyři kusy, menší nechte vcelku, aby se uvařily rovnoměrně.

2) Klobásy a slaninu grilujte dostatečně dlouho, aby se obarvily, ale dávejte pozor, aby nevyschly. Nechte okapat na papírových utěrkách a slaninu nakrájejte na 2 ½ centimetrové kousky. Klobásy můžete nakrájet na kousky velikosti sousta nebo nechat celé.

3) Do velké zapékací nádoby s dobře těsnícím víkem navrstvěte cibuli, slaninu, klobásy a brambory, každou vrstvu bohatě okořeňte pepřem a petrželkou. Pokračujte, dokud se ingredience nespotřebují, a zalijte horkým bujonem.

4) Nádobu zakryjte, vložte do předehřáté trouby a pečte alespoň tři hodiny, klidně i déle (až čtyři nebo pět hodin mu neublíží). Po dvou hodinách zkontrolujte hladinu kapaliny a v případě potřeby přidejte další vodu. Na dně hrnce by měl být neustále asi centimetr tekutiny.

6) Podávejte horké s čerstvým kváskovým chlebem, kterým pak vytřete skvělou šťávu.

Doba přípravy 240 minut

Náročnost 1

Coddle je levné jídlo, které se podává nejčastěji v zimě, protože zasytí. Dříve se vařilo před pátečním půstem, protože se v něm spotřebovaly všechny přebytečné suroviny.

Jeho výhodou je, že jakmile hrnec vložíte do trouby, už se o nic nemusíte téměř starat.

Uzené s kapustou

(4 porce)

1 kg uzené vepřové plece, ½ hlávky kapusty, 2 lžíce másla, čerstvě mletý pepř

Na omáčku: 2 šálky plnotučného mléka, ½ hrnku nastrouhaného křenu, 1 snítka tymiánu, sůl čerstvě mletý černý pepř

Na jíšku: 8 lžic másla, ½ hrnku hladké mouky

1) Ve velkém hrnci zalijte maso studenou vodou a pomalu přiveďte k varu. Pokud je velmi slané, na povrchu vody bude bílá pěna, v takovém případě je lepší vodu vylít a začít znovu.

2) Nakonec hrnec přikryjte pokličkou a vařte, dokud maso není téměř hotové, na každých 500 g počítejte asi 20 minut.

3) Mezitím kapustu rozkrájejte na čtvrtky, odstraňte košťál. Listy nakrájejte na tenké nudličky. Asi 20 minut před koncem vaření masa přidejte do hrnce.

4) Promíchejte, přikryjte a dále zvolna vařte, dokud se vše neuvaří.

5) Připravte si omáčku. Z másla a mouky udělejte bílou jíšku, v hrnci přiveďte k varu mléko, osolte, opepřete a vařte 4-5 minut. Zašlehejte 4 lžíce jíšky a šlehejte aby vznikla hladká omáčka. Přidejte nastrouhaný křen a na velmi mírném ohni vařte 4 až 5 minut.

6) Nakrájené maso servírujte s kapustou přelité omáčkou.

Doba přípravy 180 minut

Náročnost 2

Typické irské jídlo nese název bacon and cabbage, tedy slanina s kapustou. Jenže v našich podmínkách znamená slanina něco úplně jiného. Ta irská je mnohem libovější. Omáčku můžete udělat podle své chuti, kromě křenové se často podává i petrželová.

Jehněčí s mátovou omáčkou

(6 porcí)

1 menší jehněčí kýta vcelku (cca 2 kg), 3 větvičky rozmarýnu, 4 oloupané stroužky česneku nakrájené podélně na čtvrtiny, 2 lžíce másla, čerstvě mletý pepř, hrubá mořská sůl

Omáčka: 200 ml bílého vinného octa, hrst lístků máty, 2 lžíce cukru krupice

1) Předehřejte troubu na 200 °C. Maso položte na pekáč. Prošpikujte klínky česneku a snítkami rozmarýnu. Potřete máslem celou kýtu a hojně posypte čerstvě mletým pepřem a solí.

2) Pečte asi 1 hodinu 20 minut, v polovině pečení je otočte a každou půlhodinu přelijte šťávou.

3) Maso na mísu a přikryjte čistou utěrkou, než je nakrájíte, nechte je 10 minut odpočinout. Díky tomu bude maso je opravdu šťavnaté a křehké.

4) Pekáč, ve kterém se maso peklo, dejte na sporák na mírné teplo, pomocí škrabky odstraňte všechny přípečky a nechte asi 1 minutu trochu zkaramelizovat. Odstraňte přebytečný tuk a přidejte asi 500 ml vody. Přiveďte k varu a nechte zredukovat na polovinu.

V případě potřeby zahustěte jíškou a ještě chvíli povařte. Slijte zvlášť do omáčníku.

5) Mezi tím si udělejte mátovou omáčku. Lístky máty omyjte, osušte, nakrájejte a dejte do větší misky. Přidejte cukr a přilijte 200 ml vroucí vody. Důkladně promíchejte a nechte vychladnout v pokojové teplotě.

6) Přidejte vinný ocet, promíchejte a dejte na 1 hodinu odpočinout. Pokud je omáčka moc ostrá, přidejte vodu.

7) Maso podávejte s oběma omáčkami a jako přílohu můžete udělat bramborovou kaši.

Doba přípravy 180 minut

Náročnost 2

Jehněčí s mátovou omáčku je nejchutnější z mladého masa, proto se kdysi vařilo s přicházejícím jarem hlavně na Velikonoce. Ale dnes je už jehněčí k dispozici po celý rok, takže můžete mít tuhle lahůdku kdykoliv.

Irský guláš

(4 porce)

800 g jehněčího plecka (můžete použít hovězí), 500 g menších brambor, 2 mrkve, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 300 ml černého piva, 1,5 hrnku silného masového vývaru, 1 lžíce tymiánu, 1 lžíce másla, sůl, čerstvě mletý pepř

1) Jehněčí nakrájejte na kostky a ve větším hrnci je opečte na oleji. Osolte a opepřete, přidejte prolisovaný česnek, tymián a poduste, dokud se šťáva neodpaří.

2) Podlijte pivem, povařte zhruba 5 minut, podlijte hrnkem vývaru a duste zhruba 1,5 hodiny.

Nakrájejte brambory a cibule na čtvrtky a mrkev na kolečka. Na pánvi rozpusťte máslo a zeleninu zhruba 15 minut restujte.

3) Přidejte k masu, přilijte zbytek vývaru a duste dalších asi 10 minut. Přidejte nasekanou petrželku, promíchejte a podávejte.

Doba přípravy 60 minut

Náročnost 1

Irish stew má mnoho podob. Ale vždycky jde o dlouho dušené maso, které se připravuje se zeleninou v jednom hrnci. K podlití se používá pivo Guinness, ale můžete je nahradit jiným, které by ale nemělo být moc hořké, spíš plné chuti a nasládlé.

Scones

(8 porcí)

350 g hladké mouky + na podsypání, 1 kypřicí prášek do pečiva, 85 g másla nakrájeného na kostičky, 3 lžíce moučkového cukru, 175 ml mléka, 1 lžička vanilkového extraktu, sůl, citronová šťáva

1) Zahřejte troubu na 220 °C. Do velké mísy prosejte mouku s ¼ lžičky soli a práškem do pečiva a promíchejte.

2) Přidejte máslo a poté je hněťte prsty, dokud nebude směs vypadat jako jemné drobky. Vmíchejte moučkový cukr.

3) Mléko ohřejte v mikrovlnné troubě asi na 30 sekund, musí být vlažné, ale ne horké. Přidejte vanilkový extrakt a trochu citronové šťávy a poté na chvíli odstavte.

4) V suché směsi udělejte důlek, poté přidejte tekutinu a rychle promíchejte příborovým nožem.

5) Na pracovní plochu nasypte trochu mouky a těsto vyklopte. Těsto a ruce posypte ještě trochou mouky a pak těsto 2–3x přeložte, dokud nebude trochu hladší. Vyválejte asi 2 cm vysoký plát, ze kterého vypichujte asi 8 cm velká kolečka. Ta poté pokládejte na plech s pečicím papírem.

6) Potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě rozehřáté na 220 °C asi 10 minut do růžova.

Podávejte ještě teplé namazané máslem a ochucené džemem a případně i šlehačkou.

Doba přípravy 20 minut

Náročnost 1 minut

Scones jsou v Irsku běžnou součástí každodenního života. I když se prý poprvé objevily ve Skotsku na počátku 16. století, kdy se ovšem pekly na pánvi. Připravují se k snídani, ale i jako odpolední pohoštění k čaji.

A máloco prý potěší víc, než posezení u čerstvých koláčků v útulné irské kuchyni. Tajemství těch nechutnějších je začít se studenými přísadami a s těstem pracovat velmi rychle.

Sladký sodový chléb

(2 kusy)

5 šálků prosáté hladké mouky, 3/4 šálku krystalového cukru, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 ½ lžičky soli, 1 lžička jedlé sody, ½ šálku másla, 2 ½ šálku podmáslí, 1 velké vejce, 2 ½ šálku rozinek (smíchané světlé a tmavé), 3 lžíce kmínu, cukr na posypání

1) Předehřejte troubu na 180 °C. Máslem pořádně vytřete dvě formy na chléb. Rozinky namočte na 15–20 minut do horké vody, poté dobře sceďte.

2) Smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, sůl a jedlou sodu. Máslo nakrájejte na kostičky a velmi rukama promíchejte s moukou. Vmíchejte okapané rozinky a kmín.

3) Do moučné směsi přidejte podmáslí a vejce. Dobře promíchejte. Těsto by mělo připomínat husté koláčové. Naplňte rovnoměrně obě chlebové formy. Poté posypte vršek každé třtinovým cukrem.

4) Pečte 60–70 minut. Vyzkoušejte párátkem. Nechejte 3 až 5 minut ve formách a poté vyklopte na mřížku.

Doba přípravy 85 minut

Náročnost 2

Sodový chléb se v Irsku dělá často ve sladké i slané verzi. Jedlá soda reaguje s kyselým mlékem a vytvoří v těstě malé bublinky oxidu uhličitého.

Původní chléb vyrobený s rozinkami a kmínem se hovorově nazývá strakatý pes, dnes už se dělá spousta moderních verzí třeba s pivem nebo s ořechy.

Foto: Shutterstock
Štítky:
Související články
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
reklama
Šikovné tipy
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Pochopila jsem, proč miluji zimu
skutecnepribehy.cz
Pochopila jsem, proč miluji zimu
Každý si prý hluboko v sobě nese svůj minulý život. I mně se jednou vybavila krásná vzpomínka na mé dávné já. Od nejútlejšího dětství milovala zimu a mráz. Když venku mrzlo a všichni se klepali zimou, mně bylo příjemně. Nikdo v okolí mi nerozuměl. Říkali, že jsem zvláštní. Že by to byl nějaký gen po předcích, to se nikomu nezdálo,
Britney Spearsová a Jason Alexander: Stará láska zrezivěla
epochaplus.cz
Britney Spearsová a Jason Alexander: Stará láska zrezivěla
Město, které nikdy nespí. Město hříchu, opojení a potrhlých nápadů. Las Vegas. Když se v jeho neonových spárech ocitne dvojice přátel z dětství ve složení proslulé lepé děvy a průšvihářky Britney Spearsové (*1981) a jejího stejně starého parťáka Jasona Alexandra, dá se celkem úspěšně předpokládat, co se semele. Děvče svázané pozlátkem slávy a drcené neustálou pozorností udělá
Cordouan: Udivoval král majáků luxusem i technikou?
epochalnisvet.cz
Cordouan: Udivoval král majáků luxusem i technikou?
Na skalnatém ostrůvku uprostřed zelenomodrých vod Biskajského zálivu se z moře tyčí bílá kamenná věž. Spojuje v sobě majestát katedrály, paláce a pevnosti. Jde o Cordouan, zřejmě nejkrásnější a nejpřepychovější maják světa. Uvnitř ukrývá královský apartmán i kapli s vitrážemi.   Jen dopravit sem stavební materiál je pořádná fuška. Cordouan se totiž nachází v ústí řeky Gironde, zhruba sedm
Hádky Kajnarové s manželem i kvůli maličkostem!
nasehvezdy.cz
Hádky Kajnarové s manželem i kvůli maličkostem!
Ne všechno je tak dokonalé, jak vypadá! To nejspíš platí i v případě manželství doktorky Veroniky Hanové ze seriálu Bratři a sestry, Zuzany Kajnarové (43). Blondýnka se vždy snaží z rozhovorů vybrus
7 nejslavnějších panovnických párů: Sehrané dvojice, muži v pozadí, vražda v rodině
historyplus.cz
7 nejslavnějších panovnických párů: Sehrané dvojice, muži v pozadí, vražda v rodině
Manželovy zálety se snaží ignorovat. Moc jí to však nejde a Františku Štěpánovi umí pěkně znepříjemnit život. Časem ale Marie Terezie pochopí, že svého chotě nezmění, a naučí se jeho nevěry tolerovat. „Čím víc volnosti ponecháš svému muži, tím pomilováníhodnější mu budeš a tím víc tě bude vyhledávat,“ radí svým dcerám, jak se mají jednou
Nejznámější záznamy s Nessie: Konečně hmatatelný důkaz?
enigmaplus.cz
Nejznámější záznamy s Nessie: Konečně hmatatelný důkaz?
Na scéně se objeví svědectví služebné z domu na břehu jezera. V pět hodin ráno spatří dívka na hladině velké zvíře s dlouhým krkem, jako má žirafa, malou hlavou a dvěma krátkýma předníma nohama. Také
Stříbrné vánoční dny 2025: Vstupenka pro naše čtenáře ZDARMA!
tisicereceptu.cz
Stříbrné vánoční dny 2025: Vstupenka pro naše čtenáře ZDARMA!
Zveme všechny příznivce lákavého vánočního nakupování a báječné vánoční atmosféry na výstaviště do Letňan PVA EXPO PRAHA, kde proběhne již 16. ročník veletrhu STŘÍBRNÉ VÁNOČNÍ DNY. Tento veletrh d
Zelí s mletým masem
nejsemsama.cz
Zelí s mletým masem
Na této balkánské dobrotě si můžete pochutnat s rýží i chlebem. Ingredience na 4 porce: ● menší hlávka zelí ● 400 g mletého hovězího masa ● 1/2 cibule ● cca 4 lžíce oleje ● 2 vrchovaté lžičky mleté sladké papriky ● sůl ● mletý pepř ● citron Postup: Ze zelí odstraňte košťály a nakrájejte je na širší nudličky. Dejte do hrnce a spařte horkou vodou, poté zceďte a nechte dobře okapat. V rendlíku orestujte
Rychlé peníze: Jak půjčka ihned mění pohled na finance i návyky?
21stoleti.cz
Rychlé peníze: Jak půjčka ihned mění pohled na finance i návyky?
Rychlost a jednoduchost – zájem o online služby okamžité půjčky dokazuje, že získat peníze během několika minut je žádaný bankovní standard. Jak ale tento pohodlný způsob financování ovlivňuje naše ro
Frederique Constant představuje svou první vintage sadu
iluxus.cz
Frederique Constant představuje svou první vintage sadu
Upozornění pro sběratele: Frederique Constant odhaluje mistrovskou exkluzivní sadu, která důstojně připomíná její založení v roce 1988. Pro rok 2025 oživuje tato ženevská manufaktura 37 let horologick
Stříbrné vánoční dny 2025: Vstupenka pro naše čtenáře ZDARMA!
epochanacestach.cz
Stříbrné vánoční dny 2025: Vstupenka pro naše čtenáře ZDARMA!
Zveme všechny příznivce lákavého vánočního nakupování a báječné vánoční atmosféry na výstaviště do Letňan PVA EXPO PRAHA, kde proběhne již 16. ročník veletrhu STŘÍBRNÉ VÁNOČNÍ DNY. Tento veletrh dárků, dekorací a spotřebního zboží je pořádán uvnitř výstavní haly a nabízí kromě báječných nákupů všeho druhu také příjemnou relaxaci a občerstvení u velkého vánočního stromu za