Chystáte se posedět s přáteli a přemýšlíte o občerstvení? Připravte si společně fajitas. Pobavíte se a pochutnáte si.
Použité suroviny na 4 – 6 porcí
400 g masa (kuřecí, hovězí, vepřové), slunečnicový olej, směs koření na fajitas (paprika uzená, paprika sladká i pálivá, cibule, česnek, hořčice žlutá, tymián, třtinový cukr, mořská sůl), 6 rajčat, 2 červené nebo zelené kapie, 1 okurka, 1 větší cibule, 200 g sýra na strouhání, 1 zakysaná smetana
Na ozdobení: čerstvé nebo nakládané jalapeňos, omáčku guacamole nebo salsa
1) Nejlépe den předem (v nouzi postačí i hodina) nakrájíme maso na nudličky 1 x 1 x 3 cm, promícháme s 2 lžícemi oleje a 2 lžícemi směsi koření a necháme v lednici odležet.
2) Připravíme si všechny ingredience včetně naloženého masa.
3) Rajčata, okurku a papriky nakrájíme na kostičky 1 x 1 cm, cibuli na kolečka, sýr nahrubo nastrouháme, jalapeňos nasekáme nadrobno.
4) Naložené maso zprudka orestujeme, a když se zatáhne (2-3 minuty), přidáme papriku s cibulí a ještě zhruba 5 minut restujeme (lze i grilovat na litinovém nebo kamenném tálu).
5) Na stůl nachystáme misky se zakysanou smetanou, nakrájenou okurkou, rajčaty, jalapeňos, salsou, guacamole, nastrouhaným sýrem a horkými fajitas na pánvi a teplými tortillami.
Do smetany můžeme vmíchat 1 lžíci koření Salát pikant, které obsahuje cibuli, petržel, pepř bílý, česnek, červenou a zelenou sladkou papriku, sůl.
6) Fajitas i s ostatními přísadami (podle chuti) pokládáme na jednu polovinu tortilly, druhou polovinu tortilly přehneme přes první a můžeme se dát do jídla.
Recept jsme převzali ze stránek Koření od Antonína v Plzni, www.koreni.cz.
FOTO: PX FUEL