Domů     Máte rádi knedlíky?
Máte rádi knedlíky?
1.11.2023

Říká se, že jde o českou specialitu a opravdu jich umíme spoustu. Ale knedlíky vaří i naši sousedé. Takže, jestli stále děláte ty své osvědčené, co to takhle zkusit jinak? Možná si některý recept vyberete.

ČECHY A MORAVA

Chlupaté (bosáky)

750 g brambor, 1 vejce, 250 g hladké mouky, sůl

1) Nejdřív dejte vařit vodu, protože s bramborovým těstem se musí pracovat rychle, aby nezřídlo. Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Vymačkejte z nich tekutinu, nejlépe to jde v cedníku.

2) Potom vložte do mísy, osolte, rozklepněte k nim vejce a promíchejte. Pak do hmoty postupně zapracujte tolik mouky, aby vzniklo tuhé těsto, o něco hustší než na bramboráky.

3) Pomocí namočené lžíce vytvořte šišky a opatrně je sázejte do hrnce s mírně vařící osolenou vodou. Počkejte, až knedlíky vyplavou a zvyšte plamen. Vařte doměkka zhruba deset až patnáct minut. Přesný čas závisí na velikosti.

Tip: V našich zemích se většinou jedí se zelím nebo se špenátem, ale stačí je posypat smaženou cibulkou.

Karlovarský

6 rohlíků (den předem je nakrájejte na kostičky a nechte proschnout), 3 vejce

200 ml mléka, 15 lístků hladkolisté petrželky, 60 g másla, ½ lžičky soli, špetka muškátového květu, 1 lžička oleje

1) V misce rozšlehejte mléko, žloutky, polovinu soli, muškátový květ a rozpuštěné máslo. Přidejte pečivo, promíchejte a nechte 5 minut nasáknout.

2) Petrželku nasekejte nahrubo a z bílků se špetkou soli ušlehejte hodně pevný sníh. Čím studenější bílky použijete, tím kvalitnější sníh do knedlíků vyšleháte. Nasáklé rohlíky, petrželku a sníh krátce promíchejte.

4) Na pracovní desku položte potravinovou fólii a uprostřed vymažte olejem. Na pomazanou část dejte polovinu knedlíkového těsta, fólii přehněte a zabalte, jako kdybyste balili velký bonbon. Pokud by se uvnitř fólie nahromadil vzduch, propíchněte ji. Stejně postupujte i s druhou polovinou těsta.

5) Válečky vložte do vroucí vody a vařte asi 25 minut. Hotový knedlík vybalte z fólie a nechte 3 minuty odpočinout. Poté nakrájejte na plátky.

Tip: Pokud nemáte důvěru k fólii, můžete knedlík udělat postaru v utěrce nebo ubrousku, ale vyberte lněné, protože se těsto bude méně lepit než k bavlně.

Plněné uzeným

400 g uzeného masa, 1 lžíce sádla, 1 cibule, 750 g brambor uvařených ve slupce, 250 g hrubé mouky, 100 g dětské krupičky, 1 velké vejce, sůl

1) Najemno nakrájenou cibuli osmažte na sádle spolu s uzeným masem nakrájeným na malé kostičky. Nechte vychladnout.

2) Vychladlé brambory uvařené ve slupce oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle přímo na vál.

3) Přidejte mouku, krupičku, vejce a sůl. Rychle těsto rychle zpracujte, protože jinak začne řídnout.

4) Rukama vyválejte váleček a rozkrájejte na stejně velké kousky, ze kterých vytvarujte placky. Na každou dejte přiměřené množství osmaženého uzeného masa s cibulkou. Uzavřete a vytvořte kulaté knedlíky.

5) Vkládejte je do vroucí vody a vařte 10–15 minut podle velikosti.

Tip: Když maso pokrájíte na kousky knedlíky na řezu krásně vypadají a mají i lepší chuť, než když maso rozemelete.

NĚMECKO

Bavorské bramborové

1 kg brambor, 250 g bramborové moučky (solamylu), 1 vejce

1) Brambory oloupejte a dejte do hrnce s vodou uvařit do měkka. Sceďte a nechte chvilku zchladnout.

2) Poté je prolisujte a dejte do větší mísy. Přidejte vejce a moučku a vypracujte těsto.

3) Z hotového těsta vytvořte koule o průměru 6-7 cm a dejte na 15-20 minut vařit do osolené vody.

Tip: Bavorské bramborové knedlíky jsou jiné než ty české, budou vám připadat lepivější, ale používají se jako příloha k obdobným pokrmům.

Chlebové

500 g hrubé mouky, 3 krajíce tmavého chleba, 200 ml mléka, sůl, 30 gramů droždí

1 vejce, špetka cukru ml

1) Mouku prosejte, vytvořte v ní důlek, do něj rozdrobte droždí, posypte cukrem, zalijte vlažným mlékem (asi třetinou) a nechte vzejít kvásek.

2) Pak přidejte ostatní suroviny a na kostičky nakrájený chléb, z něhož jste odkrájeli kůrky.

3) Nechte v teple vykynout, pak tvořte koule, které po dalším vykynutí (10 min) vařte na napařovači potřeném olejem 15-20 minut podle velikosti.

4) Hotové knedlíky vyjměte a propíchněte, aby se nesrazily.

Tip: Chutnají jinak, než ty s houskou, a hodí se k různým omáčkám, třeba k houbové.

RAKOUSKO

Tyrolské špekové

350-400 g rohlíků, 200 ml mléka, 4 vejce, 100 g slaniny, 100 g uzené klobásy, 20 g másla, 1 cibule, 1 lžička petrželky a pažitky (jemně nasekané), sůl, muškátový oříšek, 80 g hrubé mouky

1) Na kostičky nakrájené rohlíky smíchejte s mlékem a vejci a nechte v přikryté míse 20 až 30 minut odpočinout.

2) Na malé kousky nakrájenou slaninu a klobásu spolu s cibulí, petrželkou a pažitkou opečte v rozpuštěném másle. Přidejte sůl a mletý muškátový oříšek. Posypte moukou a vše smíchejte dohromady a uhněťte v těsto.

3) Navlhčenýma rukama tvarujte kulaté knedlíky. Na zkoušku jeden vložte do slané vody vařte cca 15 minut. Hotový knedlík by měl být na povrchu hladký a uvnitř drobivý. Pokud je příliš měkký, přidejte ještě trochu mouky a vytvarujte. Teprve až je hmota dostatečně soudržná, uvařte zbývající knedlíky.

Tip: Podávat můžete se zelím, ale v Tyrolsku je velmi často servírují v hovězím vývaru nebo ke guláši.

ITÁLIE

Špenátové se sýrem

250 g listového špenátu, 1 ½ hrnku strouhanky, 1 hrnek nastrouhaného parmezánu, ½ hrnku ricotty, 1 vejce, 200 g sýra taleggio (můžete použít blaťácké zlato), lžíce olivového oleje, mouka na poprášení, sůl

1) Lístky špenátu vsypte do vařicí vody a nechte je 1 až 2 minuty zavadnout, sceďte je a ihned ponořte do studené, aby si zachovaly barvu.

2) Pak z nich vymačkejte vodu a nasekejte je nadrobno.

3) Ve velké míse promíchejte nasekaný špenát s trochou soli, strouhankou, parmazánem, ricottou, 1 lžící olivového oleje a vejcem, až vznikne vláčné těsto.

4) Udělejte asi 14 kuliček, každou v dlani zploštěte, posypte 2 lžičkami nastrouhaného sýra a zabalte do kulatého knedlíku.

5) Knedlíky položte na moukou poprášený pečicí papír, položený na plechu a dejte na 45 minut do mrazáku.

6) Poté je vkládejte do osolené vroucí vody a vařte asi 5 až 7 minut, až vyplavou na povrch.

Tip: Italové je podávají s omáčkou z balzamikového octa, kterou vytvoří tak, že na pánev dají 3 lžíce másla, pár lístků šalvěje, trochu vody z knedlíků, 2 lžíce balzamika a svaří do zhoustnutí. Můžete je ale servírovat i k opečené šunce nebo uzenému masu. Nezapomeňte je posypat parmazánem.

Foto: Shutterstock

Související články
13.11.2024
Specialitu blízkovýchodní kuchyně jste již možná ochutnali. Ale nechtěli byste si nějakou dobrotu připravit doma? 500 g mletého hovězího nebo jehněčího masa, 500 g hovězího nebo jehněčího masa z krku, 500 g kulatozrnné rýže (Arborio), asi 50 ks spařených (naložených) vinných (nebo kapustových) listů, 2 lžíce olivového oleje, hrst nasekané petrželky, 2,5 lžíce směsi koření Baharat, 1,5 lžíce soli,
30.10.2024
Česká kuchyně je jedna z mála, která mák s oblibou využívá. A dělá dobře, protože je nejen chutný, ale také zdravý. Kromě obvyklých buchet a koláčů se dají z něj připravit i další dobroty. Máku má charakteristickou chuť a aroma, které ještě zvýrazníte tím, že ho opražíte na pánvi. Díky tomu se z něj totiž uvolní aromatické oleje a zvýší se i jeho křupavost. A co z něj připravit? Možností je řada,
29.10.2024
Děláte dobře. Sušit nemusíte jen ovoce, jde to i s bylinkami, květinami na pot pouri, masem a samozřejmě houbami. S některými přístroji toho dokážete ještě mnohem víc, třeba vyrobit jogurt, nechat kynout těsto, nebo usušit domácí nudle... Aby vám sušička dělala radost a dobře sloužila, musíte si ji vybrat sobě na míru. Velikost tak akorát Záleží na tom, kolik toho chcete sušit a jak často. Suši
18.10.2024
Chytrým uspořádáním v kuchyni získáte nejen dostatek úložného prostoru, ale vejdou se vám tam i spotřebiče jako lednička, trouba nebo myčka. Jen se musíte zaměřit buď na malé, anebo multifunkční výrobky. Už jste si zvykli, že v malé kuchyni šetříte místem, kde se dá, abyste daný prostor využili co nejúčelněji. Museli jste zapomenout na myčku a lednička se vám tam vejde jen tak tak. Jenže nyní dos
15.10.2024
Dozrávají i v našich podmínkách do medové sladkosti a pochutnat si na nich prospěje i zdraví. Švestky, ale i blumy, slívy, ryngle, špendlíky nebo mirabelky, zkrátka slivoně: Liší se jen barvou a detaily, jako je tloušťka a pevnost slupky a snazší nebo obtížnější oddělitelností pecky. Všechny ale mají lahodné plody, které by byla škoda zužitkovat jen na koláče. Mají totiž pozoruhodně blahodárné úč
reklama
Šikovné tipy
Dekorativní kyblíčky na drobnosti
Věčná otázka „kam s tím“ nás trápí často, zejména když jde o věci drobné, které většinou tak dobře uklidíme, že je potom ne a ne najít. Vyřešit to mohou hezké kyblíčky. Budete potřebovat: plechové kyblíčky, barvy na kovy (zde bílá, červená, modrá), štětce, molitanový váleček, obyčejnou tužku, tavicí pistoli, špičatou špejli nebo drát, bezbarvý lak, […]
Hollywoodské obočí dělá divy
Pěkné husté obočí je znamením mládí. A nejen to, jeho ladný oblouk dodá tváři úhlednost, takže pak vystačíte i jen s lehkým líčením. Naopak bez upraveného obočí to nikdy nebude úplně ono. Na internetu najdete podrobné návody, jak tvar obočí přizpůsobit rysům obličeje a vyrovnat disproporce. Jednodušší, přitom univerzálně slušivé je takzvané hollywoodské obočí. Vychází […]
Skvělé recepty ze švestek
Ze švestek se dá uvařit tolik dobrot! A mohou být sladké i slané. Pojďte se s námi na některé podívat. NA SLANO Srnčí steak 4 srnčí steaky, 4 lžíce olivového oleje, 75 ml červeného portského nebo červeného vína, 1 lžíce balzamikového octa, 2 lžíce cukru, 1 lžička nasekaných lístků tymiánu a snítky na ozdobu, 8 […]
Zbavit se tetování je drahé a zdlouhavé
Proto se na internetu dají najít mnohé návody k jeho odstranění domáckými prostředky. Přitom zmírnění viditelnosti tetování je náročné i profesionálními metodami. Zájem o domácké prostředky je pochopitelný, jelikož profesionální ošetření rozhodně není zadarmo. A tak se kouknete na internet a řeknete si, no vida, jde to i podomácku a levně. Pravda je, že postupy […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Blboun nejapný 2.0: Bude se mít kam vrátit?
21stoleti.cz
Blboun nejapný 2.0: Bude se mít kam vrátit?
Když u břehů Mauriciu poprvé přistála evropská loď, námořníci se mohli potrhat smíchy: Jídlo jim tam chodilo samo naproti! Ptáci velcí jako krocani se dali bezelstně ubíjet, neutíkali a svá vejce nech
Opečené škubánky s mákem
tisicereceptu.cz
Opečené škubánky s mákem
Jednoduché sladké jídlo připravené z mouky a brambor buď milujete, nebo nenávidíte. Specifickou chuť jídlu propůjčuje také mák, kterým se šišky sypou. Potřebujete 1 kg brambor 220 g hladké mouk
Nový život pro starobylou usedlost
rezidenceonline.cz
Nový život pro starobylou usedlost
Původní lovecký zámeček, už tak trošku trochu staromódní, byl zcela zrekonstruován, aby se proměnil v elegantní, moderní a příjemné útočiště. Jsou místa, která nás okouzlí na první pohled; mají ono těžko uchopitelné kouzlo přitažlivosti. Stejně tak tomu bylo i s malým, tak trochu zanedbaným zámečkem, vzdáleným několik málo kilometrů západně od francouzského Lyonu. Když mladí manželé poprvé tuto romantickou stavbu
Středověké hrady krále Václava IV.: Historické legendy i strašidelné příběhy ze současnosti…
enigmaplus.cz
Středověké hrady krále Václava IV.: Historické legendy i strašidelné příběhy ze současnosti…
Bezprostřední příčinou ke stavbě nového hradu Točníka byl bezpochyby požár, který roku 1395 poškodil původní králův hrad Žebrák. Nedlouho poté si tedy začal král Václav IV. stavět honosnější a pohodln
Nakonec neskončím sama!
skutecnepribehy.cz
Nakonec neskončím sama!
Když mi zemřel milovaný muž, nikoho jiného jsem si nehledala. Cesty osudu jsou někdy ale nevyzpytatelné. Roky jsem žila sama. Manžel mi zemřel na rakovinu. V den desátého výročí jeho úmrtí jsem uklízela knihovnu. Když jsem vzala do ruky jeho nejoblíbenější knížku o letadlech, vypadl z ní zvláštní vzkaz a peníze. Boj prohrál Nikdy v životě jsem netrpěla tolik jako
Konec muže nenásilného odporu: Mahátma Gándhí
epochaplus.cz
Konec muže nenásilného odporu: Mahátma Gándhí
Mahátma Gándhí, známý jako „Velký duch“, byl jedním z nejvýznamnějších vůdců indického boje za nezávislost. Jeho filozofie nenásilného odporu inspirovala miliony lidí po celém světě. Přestože jeho život skončil tragicky, jeho odkaz žije dál jako symbol míru a svobody. Po první světové válce je stále více lidem zřejmé, že se éra britské koloniální velmoci chýlí
Pojďte se projít po mostě
epochanacestach.cz
Pojďte se projít po mostě
K čemu jsou mosty přes řeku? Aby měl člověk blíž k člověku přece! Mnohé z nich si zaslouží pro svou krásu, jedinečnost nebo architektonické provedení naši bližší pozornost. Často po nich projdeme a ani si jich nevšímáme. Přitom jsou tak zajímavé. Nejeden fotograf by možná kvůli jejich kráse a pořízení snímku před nimi padl i
Ruský Kolumbus: Na moře ho znovu vyhnala carevna
historyplus.cz
Ruský Kolumbus: Na moře ho znovu vyhnala carevna
Loď dánského kapitána si proráží cestu chladnými vlnami stále dál na sever. Všichni s napětím hledí kupředu. Postaví se lodi do cesty pevnina? Žádná tu ale není a cesta je volná. Svět se konečně dozví, že Asie není spojena s Amerikou. Rodina celního inspektora, do níž se v dánském přístavním městě Horsens narodil chlapec Vitus Bering (1681–1741),
V nové kavárně na Pankráci zaplatíte kryptoměnami
iluxus.cz
V nové kavárně na Pankráci zaplatíte kryptoměnami
V OC Arkády Pankrác byla otevřena unikátní kavárna BITmarkets Café by CAFÉ LEVEL, která propojuje lásku ke kvalitní kávě s fascinujícím světem kryptoměn a technologických inovací. Návštěvníci si zde m
Jak se vyhnout nachlazení? Pomůže strava a otužování!
nejsemsama.cz
Jak se vyhnout nachlazení? Pomůže strava a otužování!
Podzim přináší nejen chlad, ale i virózy a nachlazení a další nemoci. Můžete se jim ale vyhnout, když posílíte svou imunitu. Imunitní systém, pokud dobře funguje, nás chrání před škodlivými mikroorganismy. Pokud ale dojde k jeho oslabení, je potřeba mu pomoci. Jezte s rozmyslem Pestrý jídelníček je jedním z nejdůležitějších předpokladů. Zařaďte do něj co nejvíce čerstvé zeleniny a
Nejzáhadnější rytina všech dob: Lze Melancholii vůbec rozluštit?
epochalnisvet.cz
Nejzáhadnější rytina všech dob: Lze Melancholii vůbec rozluštit?
Rok 1514 je v životě německého renesančního umělce Albrechta Dürera nesmírně krutý. Umírá mu jeho milovaná matka. „Smutek, který jsem kvůli ní cítil, se nedá ani popsat,“ zaznamenává si tehdy. A pak stvoří Melancholii I, mědiryt zhruba ve formátu A4, který dodnes mate historiky umění.   Podle znalce renesančních umělců Giorgia Vasariho (1511–1574) Dürerova Melancholie
Šťastná novinka u Marešů?
nasehvezdy.cz
Šťastná novinka u Marešů?
Během dovolené v Las Vegas zamířil moderátor Leoš Mareš (48) do tetovacího salónu a na ruku si nechal zvěčnit jména svých tří dětí – Jakuba, Matěje a Alex. Pochlubil se tím svým fanouškům, kteří