Domů     Léto zase jednou skončí: Bylinky si schovejte i na zimu
Léto zase jednou skončí: Bylinky si schovejte i na zimu
17.8.2023

Jak? Můžete je sušit, mrazit, nakládat… prostě způsobů, jak si trochu té vůně a chuti uchovat na chladné měsíce, je spousta.

Sušené

Sušení je asi nejznámější způsob uchovávání bylinek. Jen musíte znát pár jednoduchých zásad. Mezi ně patří i to, které bylinky se k sušení hodí, tedy kterým prospěje a získají jím ještě větší vůni.

Patří sem třeba dobromysl, tymián, rozmarýn, šalvěj či majoránka a levandule. Jsou ale i takové, které by o své skvělé vlastnosti sušením přišly. Pro ty zvolíme jiný druh zpracování. A jak postupovat?

Odstraňte trávu, větvičky a případné larvy na spodku listů.

Nikdy je neoplachujte, protože by mohly začít plesnivět. Prachu a případného hmyzu uvnitř svazečku se zbavíte, když je protřepete.

Bylinky nikdy nesušte na slunci, ale na tmavém, suchém, teplém a dobře větraném místě při teplotě 30–45 °C. Můžete použít třeba síta, ale v nouzi poslouží i balicí papír. Noviny se opravdu nehodí.

Aby sušení bylo rychlejší, čas od času bylinky obraťte.

Když všechno pěkně šustí a stonky se snadno lámou, máte hotovo.

Některé bylinky se lépe suší ve svazcích pověšených na šňůrce. Jen je nesušte v kuchyni, kde je vlhko. Můžete je sem pověsit později, až budou dobře vysušené, jako dekoraci.

Pokud sušíte kořeny, použijte raději troubu nebo sušičku nastavenou na 50–60 °C. Nezapomeňte je obracet.

Mražené

K zamrazování se hodí bylinky, kterým by sušení uškodilo. A které to jsou? Například kopr, bazalka, petrželka, libeček, estragon, pažitka nebo nať jarní cibulky. A i tady je několik možností.

Když chcete mrazit jen bylinku samotnou, můžete ji opláchnout, pokud to bude nutné, ale pak ji nechte dobře oschnout. Nasekejte tak, jak ji budete později používat, a dejte do mikrotenového sáčku nebo do krabičky.

Tento způsob je celkem běžný, ale jeho nevýhoda je v tom, že bylinky časem mráz vysuší a mohou i změnit barvu.

V ledu

Jedná se o daleko šetrnější způsob uchovávání, zejména pro křehké lístky, jako má třeba bazalka. Můžete si pomoci tvořítky na led. Do nich dáte bylinky, zalijete vodou a necháte zmrazit. Vzniklé ledové kostky se pak dají skladovat v sáčku. Použít je můžete do jakéhokoliv jídla při jeho dokončení.

Náš tip: V ledových kostkách nemusíte uchovávat jen lístky bylinek, ale také květy. Skvělé jsou například krásné modrofialové květy brutnáku. Až si budete připíjet třeba ginem s tonikem nebo sektem, brutnákové kostky váš nápoj povznesou do úplně jiné výše.

V oleji

Místo vody můžete použít panenský olivový nebo i jiný kvalitní olej. Ten se v mrazáku nijak neznehodnotí. Lepší je použít pevnější bylinky, které se používají při delší tepelné úpravě, jako je pečení masa nebo do základu dušených jídel.

Pesto

Poslední dobou velmi využívané i v našich končinách na těstoviny, do salátů nebo jen tak na opečenou bagetku. Hodí se aromatické bylinky s měkkými lístky, jako je bazalka nebo petržel, ale skvělá je i řeřicha. Výroba je jednoduchá.

Ale než se do ní pustíte, něco vám prozradíme. Víte, jak to udělat, aby vaše pesto bylo krásně zelené a svěží? Tajemství tkví v rychlém blanšírování. Lístky spaříte v horké vodě a stejně rychle s nimi do studené s ledem.

Pak je posušíte a jdete dělat to nejlepší pesto na zeměkouli. Tady je příklad:

S bazalkou

50 velkých lístků bazalky, 40 g piniových oříšků (použít můžete i nesolené mandle, kešu nebo para ořechy), 40 g strouhaného parmezánu, 1 stroužek česneku, 100 ml panenského olivového oleje

V soli

Když si dáte práci s vytvořením bylinkové soli, bude vám v kuchyni dělat radost celou zimu a můžete podarovat i přátele. A bylinek můžete využít spoustu – dobromysl, tymián, šalvěj, petržel, bobkový list a mnohé další.

Buď můžete udělat sůl vždy z jednoho druhu, nebo ze směsi. Princip výroby je vždycky stejný. A ještě upozornění, v následujícím receptu se měří objem nikoliv váha, to je kvůli poměru surovin. Stačí, když si zapamatujete 4:1.

S voňavými bylinkami

800 ml čerstvých bylinkových listů, zbavených všech stonků a nejedlých částí, 3 stroužky česneku,

200 ml hrubé mořské soli

1) Bylinky nasypte na pracovní plochu a rozsekejte je nožem nahrubo. Posypte polovinou soli a pokračujte v sekání další minutu. Tím se vytvoří hrubá směs bylinek a soli.

2) Přisypte zbývající sůl a sekejte ještě asi 3 minuty. Úplně najemno to být nemusí, protože bylinky ještě seschnou.

3) Nasekanou směs rozložte na pečicí papír v tenké vrstvě a nechte 1–2 dny při pokojové teplotě proschnout. Poté přesypte do sklenice, uzavřete a užívejte dle potřeby.

Náš tip: Samozřejmě že můžete při výrobě použít mixér, ale když to zkusíte ručně, užijete si naplno tu krásnou vůni čerstvých bylin. A až budete hotoví, nezapomeňte si skleničky označit.

V cukru

Výroba bylinkového cukru je jednoduchá. Používají se bylinky, které jsou právě nejsvěžejší. A na co se hodí? Použít cukr můžete při výrobě různých dezertů, sušenek a sorbetů.

S muškátem či verbenou

Vyberte nějakou pěknou sklenici, naplňte ji 450 g cukru a do něj zasuňte 115 g bylin. Zhruba za dva týdny cukr aroma absorbuje. A vydrží vám celou sezonu, tedy pokud ho nespotřebujete.

Když použijete rostlinu s drobnými kvítky, třeba levanduli, je šikovnější zabalit ji do mušelínu, abyste cukr nemuseli před použitím prosívat. A jaké další rostliny

použít? Zkusit můžete vonný muškát, lístky růže, rozmarýn, tymián, bobkový list, ananasovou mátu nebo ananasovou šalvěj či verbenu citronovou. Použít můžete i směs bylinek. A jaký cukr? Nejlépe krupicový nebo krystal a může být bílý i hnědý.

Směs

Tři bobkové listy nebo 115 g levandulových poupat vložte spolu s nasekaným rozmarýnem nebo vonným muškátem do 450 g cukru a nechte 2 týdny stát.

Někdy se ale stane, že potřebujete ovoněný cukr hned. I to se dá snadno zařídit. Rozmělňujte cukr s bylinkami v hmoždíři, dokud se neobarví a nerozvoní. Tento postup má jednu nevýhodu. Musíte cukr spotřebovat brzy, protože aroma rychle vyprchá.

Oleje

Skvělé jsou z bylin s dřevnatým stonkem, tedy z vavřínu, tymiánu, rozmarýnu nebo saturejky. Ale můžete použít i měkké byliny, jako je bazalka, kopr, fenykl i máta. Klidně přidejte i pár chilli papriček, ale jen s mírou podle velikosti sklenice.

Hodí se i sušené kuličky pepře nebo semena koriandru. Při správném skladování v chladu a temnu vydrží rok.

Olej z bylin s dřevnatým stonkem

Naplňte sklenici extra panenským olivovým olejem a vložte do ní 4 snítky omyté a osušené bylinky. Můžete samozřejmě připravit olej ze směsi, ale v tomto případě méně je více. Použijete-li jen jeden druh, olej zachytí jeho chuť opravdu dokonale.

Bazalkový

Na 500 ml budete potřebovat 5 polévkových lžic bazalkových listů.

Lístky otrhejte a rozmělněte v hmoždíři. Přidejte trochu oleje a dál rozmělňujte, aby uvolnily vůni. Poté je smíchejte se zbytkem oleje, nalijte do sklenice a postavte na slunce. Pravidelně protřepávejte. Po dvou týdnech opatrně přeceďte a přelijte do hezké lahvičky.

Pažitkový

Vyrábí se stejně jako bazalkový. Budete potřebovat 7 lžic nastříhané pažitky.

Octy

Jejich výroba je snadná. Vyberte si některou bylinku, vložte do lahvičky a zalijte kvalitním vinným nebo jablečným octem. Nechte stát na slunném místě dva týdny. Poté sceďte. Do lahvičky dejte čerstvou bylinku a zalijte přecezeným octem.

Existuje i jiný postup: Byliny rozmělněte v hmoždíři, přiveďte trochu octa k varu a bylinky jím zalijte a ještě rozmělňujte. Když směs vychladne, smícháte ji se zbylým octem a necháte dva týdny stát. Poté přecedíte a skladujete v lahvičkách. Vydrží i dva roky.

Muškátový

Používá se na něj vonný muškát s růžovým aroma (Pelargonium graveolens), maliny a vinný ocet.

1) Do mixéru dejte 6 lístků muškátu a 400 g malin a nahrubo nasekejte. Poté zalijte 250 ml bílého vinného octa.

2) Směs uložte na 5 dní do ledničky a čas od času promíchejte. Následně ji přelijte do plátna uvázaného na vařečce a nechte přes noc odkapat do mísy.

3) Druhý den tekutinu nalijte do rendlíku, přidejte 175 g cukru a pomalu zahřívejte, až se cukr rozpustí. Poté přiveďte k varu a vařte 10 minut. Nechte vychladnout, seberte kal z povrchu, rozlijte do lahviček a uložte v chladu a temnu. Spotřebovat byste ho měli do roka.

Rychlý růžový

Do sklenice dejte korunní plátky z 6 růžových květů, 1 sušenou chilli papričku, kůru z 1 citronu a zalijte 500 ml bílého vinného octa. Postavte na okenní parapet. Po 5 dnech můžete používat.

Foto: Shutterstock

Štítky:
reklama
Související články
19.7.2024
Je dobré se k vlasům chovat tak, aby vám zanedbání později nevrátily. Pomůže tomu vhodný šampon a dobrá strava. Sice už je po zimě, ale naše vlasy kvůli mrazu a větru možná ztratily potřebnou hydrataci, lámou se a třepí. Jejich dlouhodobou kondici ovlivňuje i kouření, nedostatečný pitný režim a strava. Dejte vlasům hydrataci Začít můžete novou vlasovou kosmetikou. Kupte si šampony bez paraben
18.7.2024
Mléko má v kosmetické péči pradávnou tradici. Používala ho prý Kleopatra, Napoleonova manželka Josefína i císařovna Sisi. Proč je tedy nenapodobit. * Regenerační koupel Mléčný tuk působí mimořádně blahodárně na pleť, nejspíš proto, že se zčásti podobá našemu vlastnímu kožnímu tuku. Nejdřív ji zvláční a uvolní napětí suché kůže, pak na ní kyselina mléčná pomůže vytvořit a udržet ochranný mastný
16.7.2024
První, čím vás ohromí, jsou pohádkové flakony. Ale i obsah je jaksi jiný, svůdnější a vábivější než vůně z našich parfumérií. Čím to? V arabské kultuře mají vůně mnohem delší tradici než v naší. Jejich původní účel byl nejspíš hygienický. Co je čisté, to voní. Jak voní? Při testování orientálních vůní nejspíš zjistíte, že jen málokterá se vám nelíbí. Ačkoliv jsou rozmanitě laděné, obvykle vyn
12.7.2024
Moderní vzor a ještě batikovaný. Jak si jej vyrobit? Triko nejprve vhodným způsobem poskládáte, sklady převážete provázkem, polijete textilními barvami a pak zafixujete. A to je celé. S příčným pruhem Pomůcky: provázek (gumičky), injekční stříkačka (nebo nosatá láhev), molitanový štětec, mikrotenový sáček, krejčovská křída barevná, zakrývací folie Pomocná chemie: krystalická soda, chlorový čist
10.7.2024
Běžně po ruce bývá jedlá soda nebo si můžete skočit do lékárny pro léky, které neutralizují palčivou kyselost žaludeční šťávy. Jenže potíže se můžou rychle vrátit, neboť problém bývá složitější. Čistě technicky pálení žáhy způsobuje žaludeční šťáva, která nechtěně vystoupá do jícnu, kde vůbec nemá být. Sliznice jícnu na kyselinu není stavěná na odolávání kyselině, proto se ozve tak palčivá boles
reklama
reklama
Šikovné tipy
Velký úklid v lednici! Jak na něj?
Když potraviny v lednici umístíte na vhodné místo, prospěje to jim i chladničce. Obojí déle vydrží. To samo o sobě ale jistě nestačí. Minimálně jednou za čtvrt roku byste měli šuplíky, police i stěny chladničky pořádně umýt. Částečný úklid totiž nemá smysl, bakterie z ostatních ploch umyté části rychle osídlí. Jídlo napřed proberte Z lednice […]
Než začnete malovat…
Také se tak díváte po stěnách a říkáte si, že by to chtělo vymalovat? To se stává často, když nám slunce posvítí do oken. A také je jaro a začátek léta k malování nejvhodnější. Barva bude dobře schnout a nebude zas takové horko. I když ono samo malování je tak trochu alchymie, nesmí to schnout moc […]
Vymáčkněte to nejlepší z citronu!
Nebudeme vám radit takové banality, jako je vzít citron na vybělení pih nebo prstů zažloutlých od cigaret. Víme, že jste ženy dost zkušené na to, abyste mohly samy radit. Proto se vás pokusíme překvapit tipy, které jste určitě ještě nikde nečetly. Na zapálení grilu jsou úžasným pomocníkem pruhy sušené citronové kůry. Nejen že báječně chytají, […]
Noste brož jako šperk
Brože nikdy nevyšly z módy, jsou stále in. Nejčastěji vyniknou na klopě saka či kabátu, výraznější kousky pak můžete nosit i na šatech. Brož dodá oděvu eleganci a podtrhne váš styl. Prostě je to úžasný módní doplněk. A víte, že umí promlouvat také o tom, jak se cítíme? „Čtěte z mých broží,“ pronesla kdysi někdejší […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Velké stěhování Poullain do Francie se blíží?
nasehvezdy.cz
Velké stěhování Poullain do Francie se blíží?
Není žádné tajemství, že má hvězda seriálu Jedna rodina Chantal Poullain (67) francouzský původ. V České republice žije ale už mnoho let, a dokonce v ní prožila i svou doposud nejsilnější lásku. Pa
Záhadná ektoplazma: Zpestření spirituálních seancí, nebo opravdový projev duchovního světa?
enigmaplus.cz
Záhadná ektoplazma: Zpestření spirituálních seancí, nebo opravdový projev duchovního světa?
Tajemný bílý dým se pomalu valí z úst ženy sedící v čele kulatého stolu. Médium má oči v sloup a pro mocnější efekt vydává dávivé zvuky. Osazenstvo účastnící se spirituální seance šílí a lapá po dechu
(F)akta geny: Když se z bratranců stanou bratři
epochalnisvet.cz
(F)akta geny: Když se z bratranců stanou bratři
Co se stane, když si dva bratři vezmou dvě sestry a mají dvě děti? Normálně by děti byli bratranci, ale co když otcové jsou dvě identická dvojčata a matky také dvě identická dvojčata? Pak podle genetiky jsou vlastně sourozenci a ne bratranci.   Vědci jsou dvojčaty fascinováni odjakživa. Už multižánrový vědec Francis Galton v roce
Rej nacistů pod šumavským Františkovem: Ukrývalo podzemí výrobu stíhaček?
epochanacestach.cz
Rej nacistů pod šumavským Františkovem: Ukrývalo podzemí výrobu stíhaček?
Válku prostě musí Adolf Hitler (1889–1945) vyhrát. Pod rukama jeho pomocníčků vznikají po celé Evropě podzemní hnízda, kde se nepřetržitě pracuje na strojích, jež mají třetí říši přinést kýžený výsledek. Nejinak tomu je i na našem území. Spletité chodby ukrývající temná tajemství druhé světové války. Co pohltila země pod osadou zvanou Františkov? Na tlumené světlo
Sleďový salát
tisicereceptu.cz
Sleďový salát
Pro nás trochu nezvyklé, ale oběd ve Švédsku někdy zahrnuje i nakládané sledě. Například v podobě salátu. Potřebujete 4 filety naloženého sledě 4 vejce 2–4 kyselé okurky 1 jablko 2 cibule 1
Hýčkat si na prsou nenávist bývá vysilující
skutecnepribehy.cz
Hýčkat si na prsou nenávist bývá vysilující
Je těžké zbavit se nenávisti. Zvlášť, když bylo člověku prokazatelně ublíženo. Myslela jsem, že budeme s bývalým mužem kvůli jeho zradě nepřátelé do konce života. Nenáviděla jsem ho. Byla jsem přesvědčena, že s tou nenávistí i umřu, že si ji vezmu s sebou do hrobu, v němž budu tiše a zarputile ležet a nenávidět do skonání světa. Bylo to vysilující, protože nenávist
Vše, co potřebujete vědět o parfémech – průvodce
iluxus.cz
Vše, co potřebujete vědět o parfémech – průvodce
Parfémy poutají naši pozornost již po staletí a fascinují nás rozmanitými vůněmi květin, ovoce, zelených tónů, koření, sladkých akcentů, dřeva a mechu. Často, když saháme po vysněném flakonu, si v
5 tragédií na osmitisícovkách: Vylámali si zuby na střeše světa Hitlerovi hoši i výprava feministek?
historyplus.cz
5 tragédií na osmitisícovkách: Vylámali si zuby na střeše světa Hitlerovi hoši i výprava feministek?
Horolezec se ve stanu klepe zimou a přerývaně kašle. „Nikdy jsem nemyslel, že někdo může být tak nemocný a stále naživu,“ vzpomíná na chvíle hrůzy při zdolávání druhé nejvyšší hory světa K2 jeden z účastníků expedice. Dopadne ještě dobře. Z vánice, která kolem něj zuří, se nevrátí čtyři jeho kamarádi…   Je jich 14. Hor,
Nepodceňujte varovné příznaky šoku
nejsemsama.cz
Nepodceňujte varovné příznaky šoku
Léto nepřináší jen radovánky, ale také spoustu patálií v podobě hmyzích štípanců. Kdy je nutné volat lékaře? Komáry láká oxid uhličitý, který vydechujeme, pach našeho potu, piva, silné vůně a také třeba tmavé barvy. Jestli se chcete jejich štípnutí vyhnout, oblečte se do světlých barev, použijte antiperspirant bez parfemace, nastříkejte se repelentem a vezměte si dlouhé rukávy
Slavný cyklista Radomír Šimůnek: O neštěstí nechtěl vůbec mluvit
epochaplus.cz
Slavný cyklista Radomír Šimůnek: O neštěstí nechtěl vůbec mluvit
Cyklokrosový mistr světa z roku 1991 Radomír Šimůnek zažíval kariérní vrchol. Že jsou cesty osudu nevyzpytatelné, pozná na vlastní kůži hned rok následující. Nehodu, kterou způsobí, nechce dlouho komentovat. Snaží se ji vytěsnit ze vzpomínek a novináře, kteří se na ni ptají, s díky odmítá. Zlobiví kluci jako viníci? Berounsko, 19. listopad 1992. Šimůnek sedí
Luxusní styl uprostřed mořských borovic
rezidenceonline.cz
Luxusní styl uprostřed mořských borovic
Rodinná vila ze šedesátých let minulého století dostala díky velkorysému přístupu současného architekta Massima Iosy Ghiniho nejen moderní kvality a soudobé parametry. Odborný zásah jí přinesl i racionální strukturu a dokonalou rovnováhu v rámci přírodního okolí. Při rekonstrukci se soustředil především na hledání nové koncepce souznění celé nemovitosti se zahradou, jež ji obklopuje. „Většinou šlo
Žabí sauna zachraňuje těmto obojživelníkům životy
21stoleti.cz
Žabí sauna zachraňuje těmto obojživelníkům životy
Žáby po celém světě ohrožuje houba Batrachochytrium dendrobatidis. Způsobuje jim vysoce nakažlivé infekční onemocnění, kterému tyto snadno podléhají. Ochranu a čas na zotavení poskytují žábám tak zvan