Domů     Letní vaření: Když se léto červená
Letní vaření: Když se léto červená
13.6.2024

Meteorologové hlásí, že příští týden k nám dorazí to pravé letní počasí! Máme tu tedy to krásné období, kdy první zářivé plody lákají k utrhnutí. Nejdřív samozřejmě do pusy a potom? No přece něco dobrého uvařit a také něco uchovat pro strýčka příhodu.

Kachní prsa s višňovou omáčkou

(4 porce)

500 g kachních prsou, 150 g višní bez pecek, 100 ml sladkého červeného vína, mletý pepř, sůl, olivový olej

1) Důkladně umytá a osušená kachní prsa potřeme olivovým olejem a na grilovací nebo teflonové pánvi je opečeme z obou stran. Hotová prsa vyjmeme, osolíme a opepříme.

2) Oprané a vypeckované višně vložíme do hluboké pánve, přilijeme víno a na pomalém ohni vaříme asi 20 minut. Višně musí dobře zhoustnout.

3) Na teplý talíř nalijeme trošku višňové omáčky, položíme kachní prsa, která také mírně polijeme. Samozřejmě můžeme omáčky udělat víc a podávat ji zvlášť.

Jako příloha se hodí opečené brambory, ale i třeba bramborovo-celerové pyré.

Rýžový pudink s třešněmi

(4–5 porcí)

Pudink: 150 ml vody, 170 g rýže arborio, 590 ml plnotučného mléka, 1 vanilkový lusk, 3 lžíce cukru krupice, 100 g spařených nahrubo nasekaných mandlí, 500 ml 40% smetany ke šlehání, špetka soli

1) Vanilkový lusk podélně rozřízneme a tupou stranou nože z něj vyškrábeme semínka. Ve středně velkém hrnci s poklicí přivedeme k varu vodu. Přidáme rýži a za stálého míchání ji necháme vařit na mírném ohni 3 minuty.

2) Poté přidáme plnotučné mléko, semínka vanilky a znovu přivedeme k varu. Jakmile začne vřít, stáhneme plamen na minimum, přiklopíme poklicí a za občasného míchání necháme vařit rýži do změknutí asi 30–45 minut. Měla by absorbovat všechnu tekutinu.

3) Stáhneme z ohně a necháme vychladit na pokojovou teplotu. Aby neoschla, přimáčkneme na její povrch potravinářskou fólii. Do vychladlé rýže vmícháme cukr spolu se špetkou soli, zakryjeme znovu fólií a necháme do rána v ledničce.

4) Následující den vmícháme do rýže nasekané mandle. Smetanu vyšleháme dotuha a pomocí stěrky ji promícháme s mandlovo rýžovou směsí.

Třešňová omáčka

250 ml neslazeného třešňového džusu, 1 lžička kukuřičného škrobu, 50 g cukru krupice, 1 vanilkový lusk, 225 g čerstvých třešní

1) Z vanilkového lusku vyškrábeme semínka, ve 30 ml džusu rozmícháme kukuřičný škrob. Zbývající třešňový džus, cukr, semínka a zbylý vanilkový lusk dáme do hrnce a za stálého míchání přivedeme k varu.

2) Jakmile začne džus vřít, přilijeme za stálého míchání rozpuštěný škrob a vaříme 3–5 minut do zhoustnutí.

3) Odstraníme lusk a vmícháme vypeckované třešně, které necháme v omáčce krátce prohřát. Poté přelijeme vychlazený pudink a podáváme.

Až jednou ochutnáte tohle dokonalé letní mlsání, navždy ho zařadíte do svého repertoáru.

Konfitované višně

600 g vypeckovaných višní (lze použít i třešně), 180 ml vody, 100 g cukru (jsou-li višně kyselejší, cukr přidejte), 2 proužky citronové kůry nebo vanilkový lusk

1) Vodu s cukrem povaříme, až se všechen cukr rozpustí. Přidáme višně, kůru a vaříme asi 20 minut, až je šťáva hustá a sirupovitá.

2) Přelijeme do sklenice a necháme vychladnout. V lednici vydrží asi týden, zavařené pak daleko déle.

A na co se používají? Na zmrzlinu palačinky, do jogurtu, kamkoliv si vzpomenete. Italové mají podobný recept. Přidávají do višní mandlový likér a nazývají je višně amaretto. V našich končinách asi přidáme spíš likér višňový.

Třešňový mřížkový koláč

(8 porcí)

Na formu průměru 26 cm: 400 g hladké mouky, 200 g másla, ½ lžičky soli, 50 ml vody, mouku na podsypání.

Náplň: 4,5 hrnku nevypeckovaných třešní, ¾ hrnku krupicového cukru, 4 lžíce kukuřičného škrobu, 1 lžíci másla, 1 vejce na potření, ½ lžičky mandlového extraktu.

1) Mouku zpracujeme s máslem a solí do podoby drobenky, přidáme vodu a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Zabalíme je do fólie a necháme v chladu odležet. Mezitím připravíme náplň.

2) Omyté třešně vypeckujeme a smícháme s cukrem (jednu lžíci si nechte stranou na posypání), škrobem a mandlovým extraktem. Polovinu těsta vyválíme na pomoučené ploše do tenka a vyložíme jím dno a boky koláčové formy.

Naplníme třešněmi, na ty naklademe kousky másla a překryjeme mřížkou z druhé poloviny těsta (vytvoříte ji tak, že těsto tence vyválíte a pokrájíte na proužky).

3) Z těsta vytvoříme i okraje (nebo přehneme dovnitř přesahující těsto), mřížku potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme odloženým cukrem. Dáme do trouby vyhřáté na 200 °C, ale teplotu ihned snížíme na 180 °C. Pečeme asi 40 minut dozlatova.

Lívance

(4 porce)

200 g hladké mouky, 1 vejce, 20 g droždí, špetka soli, 20 g krupicového cukru, 350 ml mléka, máslo, špetka skořice

1) Do hrnečku dáme droždí, lžičku cukru a třeme, až se droždí s cukrem spojí. Pak přidáme 5 lžic vlažného mléka, 2 lžičky mouky, promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout 10 minut.

2) Do mísy nasypeme mouku, přidáme špetku soli, skořici, zbylý cukr, vejce, mléko a nakonec kvásek.

3) Vymícháme hladké těsto, mísu opět zakryjeme a necháme ještě 25 minut kynout.

4) Lívanečník vymažeme máslem a postupně pečeme lívance po obou stranách. Podáváme s rybízovou zavařeninou a čerstvým rybízem.

Aby byl tenhle recept dokonalý, zavařenina by měla být domácí. Povíme, jak na to.

Rybízová zavařenina

1 kg červeného rybízu, 600 g krystalového cukru

1) Začneme rybízovou šťávou. Pokud nemáme odšťavňovač nebo mlýnek na ovoce, svaříme očištěný rybíz s trochou vody a následně propasírujeme přes síto.

2) Šťávu zahřejeme a sbíráme případnou pěnu. Postupně přidáváme cukr, a až se rozpustí, vaříme na mírném ohni asi 10 minut. Na talířku zkusíme, jestli želíruje. Nalijeme do připravených sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.

Rybízová zavařenina má tu výhodu, že rybíz dobře želíruje, takže nepotřebujete žádné další prostředky. Pokud se vám povede kyselejší, nezoufejte. Právě kyselá chuť rybízu dá ten správný říz všem vašim cukrářským výrobkům.

Foto: Shutterstock

Související články
18.2.2025
Jsou neobyčejně ostré a díky speciální úpravě ostří toho umí nakrájet podstatně víc než nože běžné. Mají ale samozřejmě i své nevýhody. Vyrábějí se z té nejkvalitnější damaškové ocele nebo kvalitní německé ocele. Speciální japonskou metodou tepelného zpracování, kdy je jádro z měkčí oceli obaleno ocelí tvrdou, se dosahuje vynikající kvality ostří. Stejná technologie výroby se přitom v Japonsku po
13.2.2025
Čas od času je dobré do jídelníčku zařadit i sladké jídlo. Využijte navíc sezonu jablek. Zaručeně tím potěšíte celou hladovou rodinu! Ingredience 3–4 jablka 4–5 rohlíků (housek, bagetek) mletá skořice 50 g rozinek 2 vejce 1 tučný tvaroh ve vaničce 1 vanilkový cukr 2 lžíce cukru krupice 1 lžíce másla 500 ml mléka Postup Formu na pečení poctivě vymažte máslem. Rozinky přeberte,
30.1.2025
Termohrnek je skvělým pomocníkem, když jdete ven a s sebou si chcete vzít teplý čaj nebo kafe. Na trhu je jich řada, liší se materiálem, a někdy i spolehlivostí. Jak si mezi nimi vybrat? Skleněný Jeho nespornou výhodou je fakt, že vždy máte přehled o tom, kolik nápoje vám ještě zbývá. Jejich součástí jsou zpravidla ochranné kroužky, které působí jako dodatečný menší obal, takže vám jen tak hr
14.1.2025
Knedlíky i malé knedlíčky. Tuhle dobrotu objevily snad všechny kuchyně světa. Liší se jen těstem a složením náplně, oblíbenou národní pochoutkou jsou ale všude. Proto pro vás máme pro inspiraci pár receptů. Knedlíky, knedlíčky a jim podobné těstové taštičky mohou být hlavním jídlem, přílohou a ve sladké podobě i dezertem. Které vybrat? My jsme se tentokrát pro tento článek rozhodli pro knedlíky p
10.1.2025
Dostali jste chuť na nějakou jablíčkovou dobrotu? Není nic snazšího, než si jednu takovou připravit. Zkuste třeba tenhle pečený dezert. Připravte si: 8 středních jablek, nádivku z ½ hrnku müsli s ořechy, 2 lžic rozinek, 2 lžic hnědého cukru, 2 lžic másla a 2 lžic skořice, papír, pekáček, vykrajovač jádřinců a nůž 1) Z jablka odřízněte vrchní třetinu se stopkou. 2) Pomocí vykrajovače odstr
reklama
Šikovné tipy
Sypání ptáčkům připravte sami
Věděli jste, že čím je ptáček menší, tím více potřebuje energie, aby za chladných nocí neumrzl? Například sýkorka modřinka, která váží pouhých 10 gramů, spálí za mrazivé noci až 2 gramy svých tukových zásob, aby udržela tělíčko v teple? Na čem si pochutnají? Slunečnicová semínka – jsou bohatá na olej, ptákům chutnají a dodají jim […]
Tak trochu jiná nástěnka
Máte doma nebo na půdě nějaký starší rámeček, kterému chybí obraz, a k ničemu už se nehodí? Zkuste mu vdechnout nový život. Budete potřebovat: rámeček, nůžky, barevnou látku, různé druhy stužek a krajek, malé dřevěné kolíčky, tavicí pistoli 1) Vybranou látku nastříhejte na pruhy široké asi 10 centimetrů. Nejlépe se stříhají látky s kostičkovým vzorem […]
Upleťte si misku z novin
Ano, čtete správně, opravdu z novin. Možná se vám zprvu bude toto tvoření zdát složité, ale krok za krokem ho jistě zvládnete. Nejdříve je třeba připravit materiál, ze kterého budete plést. Novinové ruličky. Hodně ruliček. K nim budete dále potřebovat lepidlo v tyčince a špejli. Lze použít i svářecí drát nebo pletací jehlici. Při dokončovacích […]
Aby vás tréma nepřemohla
Musíte vystoupit na veřejnosti a už teď se třesete hrůzou při té představě? Možná vás uklidní, že v tom nejste sami, protože trémou čas od času trpí téměř každý z nás. Pravdou ovšem je, že někdo méně a někdo více. Pro některé lidi je mírná tréma dokonce prospěšná, protože je vybičuje k vyšším výkonům. Pokud ale trpíte […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Vodní a dřevitá vůně Issey Miyake inspirovaná oceánem
iluxus.cz
Vodní a dřevitá vůně Issey Miyake inspirovaná oceánem
Nová vůně od Sophie Labbé vzdává hold tajemné síle oceánu. Jeho jiskřivá a dynamická energie se odráží ve vůni plné kontrastů – studených i teplých tónů, různých textur a vrstev. Inspirací se staly sk
Úchvatný luxus mezi vrcholky hor
rezidenceonline.cz
Úchvatný luxus mezi vrcholky hor
Krajina Švýcarských Alp s bujnými štíty a křišťálově čistými jezery byla vybrána pro další dechberoucí projekt LUXXU, jenž krásu zdejšího prostředí plynule integruje do špičkově vybavených interiérů. Exkluzivní chata se tak stává utopickým rájem se směsí tradičních a moderních designových prvků. Wow efekt zaútočí na příchozího hned v exteriéru – moderní architektura s kamennými a dřevěnými
Cher ztratila „jen“ soudnost, nebo úplně zešílela?
nasehvezdy.cz
Cher ztratila „jen“ soudnost, nebo úplně zešílela?
Rodina i známí mají strach o zpěvačku Cher (78), která zžejmě hodlá svého mladšího milence, producenta Alexandera Edwardse (38), zahrnout do své závěti. A půjde o pořádný balík. Její jmění se odhaduj
Pečené lišky
tisicereceptu.cz
Pečené lišky
Ve specializovaných obchodech koupíte lišky po celý rok. A tak si i kdykoliv můžete dopřát tuto dobrotu. Suroviny na 4 porce 500 g čerstvých lišek 100 g másla 2 cibule 100 g anglické slaniny
Prokletí hradu Dundaga: Co způsobila svatba trpaslíků?
enigmaplus.cz
Prokletí hradu Dundaga: Co způsobila svatba trpaslíků?
Středověký hrad Dundaga se nachází v lotyšském regionu Kuronsko. Jeho historie je mimořádně poutavá, navíc odborníci upozorňují, že řada místních legend má oporu v historických událostech. Jak je to t
Americká základna v obležení: Záhadné drony přicházely 17 nocí po sobě!
epochalnisvet.cz
Americká základna v obležení: Záhadné drony přicházely 17 nocí po sobě!
Nad leteckou základnou Langley ve východní Virginii se po 17 nocí v kuse objevují záhadné drony. Jejich náhlými průlety jsou znepokojení i představitelé Pentagonu, protože se v okolí základny nachází řada citlivých zařízení národní bezpečnosti. Kdo za nálety dronů stojí a čeho se snaží dosáhnout?   Už několik měsíců stránky novin zaplňují zprávy o masových
Hurá na Lipno! Z lyží a korun stromů přímo na brusle a do vířivky
epochanacestach.cz
Hurá na Lipno! Z lyží a korun stromů přímo na brusle a do vířivky
Pohodová, plná zážitků, relaxující a zkrátka skvělá. Taková je dovolená v údolí naší největší vodní nádrže. Lipenský areál nabízí rok od roku čím dál širší paletu možností, jak trávit vaše volné dny. A abyste si onu paletu vychutnali vrchovatými doušky, nemusíte čekat do léta. Naopak! Přiznejme si, že zima je už za dveřmi… Nechte se
Nová nahrávka byla pro mě velkou záhadou
skutecnepribehy.cz
Nová nahrávka byla pro mě velkou záhadou
Nejraději nahrávám zpěv ptáků, je to můj nádherný koníček. Jednou se mi ale povedlo nahrát něco, co si nedokážu dodnes vysvětlit. Jsem lovec zvuků. Rád naslouchám svému okolí a nahrávám nejrůznější zvuky na záznamovou techniku. Nejúžasnějším zvukem jsou písně ptáků. Nahrávám je už řadu let. Nejkrásnější je zpěv slavíka. Tento ptáček, drobnější než obyčejný vrabec, zpívá
Tajemní Olmékové: Jaké jsou záhady jejich civilizace?
epochaplus.cz
Tajemní Olmékové: Jaké jsou záhady jejich civilizace?
Olmécká kulutra vznikla jako první z kultur na pobřeží Mexického zálivu, v oblasti Veracruz, která byla příznivá pro zemědělství. K největšímu rozkvětu této kultury došlo kolem roku 950 př. n. l., kdy Olmékové začali stavět monumentální chrámy a mohyly. Praktikovali rituální pouštění krve i kanibalismus a lidské obětiny. Na druhou stranu byli dobrými matematiky a astronomy, znali nulu
Na šediny platí cibulová šťáva nebo šalvěj
nejsemsama.cz
Na šediny platí cibulová šťáva nebo šalvěj
I když jsou šedivé vlasy přirozenou součástí stárnutí, a měly bychom je tudíž přijmout, přece jenom nás zaskočí, a mnohé ženy hledají způsoby, jak tento proces zpomalit, nebo alespoň zamaskovat. Zkušené ženy vědí, že nejspolehlivěji na potlačení vlasových šedin funguje spojení cibule a citronové šťávy. Roztok jednak dokáže zakrýt šediny, jednak umí vyživit vlasy a podporovat jejich růst. Cibule má
320. balonová brigáda: Nedočkali se její vojáci uznání kvůli barvě pleti?
historyplus.cz
320. balonová brigáda: Nedočkali se její vojáci uznání kvůli barvě pleti?
Vojenská vozidla vyjíždějí z lodí, které právě přistály na francouzských plážích s kódovým označením Omaha a Utah. Vzdušný prostor nad nimi střeží lesknoucí se stříbrné ovály. Balony, poletující nad invazními jednotkami ve výšce zhruba 60 metrů, plní důležitý úkol – hlídají zásobovací tepnu proti nepřátelským leteckým útokům.   V Den D, 6. června 1944, naskakují
Čeští výzkumníci přispěli ke snadnějšímu odhalování a vyšetřování zločinů
21stoleti.cz
Čeští výzkumníci přispěli ke snadnějšímu odhalování a vyšetřování zločinů
Pachové stopy jsou významným identifikačním i důkazním materiálem při řešení a odhalování mnoha, často závažných, zločinů. Hlavními aktéry v této kriminalistické činnosti jsou především služební polic