Domů     Letní vaření: Když se léto červená
Letní vaření: Když se léto červená
13.6.2024

Meteorologové hlásí, že příští týden k nám dorazí to pravé letní počasí! Máme tu tedy to krásné období, kdy první zářivé plody lákají k utrhnutí. Nejdřív samozřejmě do pusy a potom? No přece něco dobrého uvařit a také něco uchovat pro strýčka příhodu.

Kachní prsa s višňovou omáčkou

(4 porce)

500 g kachních prsou, 150 g višní bez pecek, 100 ml sladkého červeného vína, mletý pepř, sůl, olivový olej

1) Důkladně umytá a osušená kachní prsa potřeme olivovým olejem a na grilovací nebo teflonové pánvi je opečeme z obou stran. Hotová prsa vyjmeme, osolíme a opepříme.

2) Oprané a vypeckované višně vložíme do hluboké pánve, přilijeme víno a na pomalém ohni vaříme asi 20 minut. Višně musí dobře zhoustnout.

3) Na teplý talíř nalijeme trošku višňové omáčky, položíme kachní prsa, která také mírně polijeme. Samozřejmě můžeme omáčky udělat víc a podávat ji zvlášť.

Jako příloha se hodí opečené brambory, ale i třeba bramborovo-celerové pyré.

Rýžový pudink s třešněmi

(4–5 porcí)

Pudink: 150 ml vody, 170 g rýže arborio, 590 ml plnotučného mléka, 1 vanilkový lusk, 3 lžíce cukru krupice, 100 g spařených nahrubo nasekaných mandlí, 500 ml 40% smetany ke šlehání, špetka soli

1) Vanilkový lusk podélně rozřízneme a tupou stranou nože z něj vyškrábeme semínka. Ve středně velkém hrnci s poklicí přivedeme k varu vodu. Přidáme rýži a za stálého míchání ji necháme vařit na mírném ohni 3 minuty.

2) Poté přidáme plnotučné mléko, semínka vanilky a znovu přivedeme k varu. Jakmile začne vřít, stáhneme plamen na minimum, přiklopíme poklicí a za občasného míchání necháme vařit rýži do změknutí asi 30–45 minut. Měla by absorbovat všechnu tekutinu.

3) Stáhneme z ohně a necháme vychladit na pokojovou teplotu. Aby neoschla, přimáčkneme na její povrch potravinářskou fólii. Do vychladlé rýže vmícháme cukr spolu se špetkou soli, zakryjeme znovu fólií a necháme do rána v ledničce.

4) Následující den vmícháme do rýže nasekané mandle. Smetanu vyšleháme dotuha a pomocí stěrky ji promícháme s mandlovo rýžovou směsí.

Třešňová omáčka

250 ml neslazeného třešňového džusu, 1 lžička kukuřičného škrobu, 50 g cukru krupice, 1 vanilkový lusk, 225 g čerstvých třešní

1) Z vanilkového lusku vyškrábeme semínka, ve 30 ml džusu rozmícháme kukuřičný škrob. Zbývající třešňový džus, cukr, semínka a zbylý vanilkový lusk dáme do hrnce a za stálého míchání přivedeme k varu.

2) Jakmile začne džus vřít, přilijeme za stálého míchání rozpuštěný škrob a vaříme 3–5 minut do zhoustnutí.

3) Odstraníme lusk a vmícháme vypeckované třešně, které necháme v omáčce krátce prohřát. Poté přelijeme vychlazený pudink a podáváme.

Až jednou ochutnáte tohle dokonalé letní mlsání, navždy ho zařadíte do svého repertoáru.

Konfitované višně

600 g vypeckovaných višní (lze použít i třešně), 180 ml vody, 100 g cukru (jsou-li višně kyselejší, cukr přidejte), 2 proužky citronové kůry nebo vanilkový lusk

1) Vodu s cukrem povaříme, až se všechen cukr rozpustí. Přidáme višně, kůru a vaříme asi 20 minut, až je šťáva hustá a sirupovitá.

2) Přelijeme do sklenice a necháme vychladnout. V lednici vydrží asi týden, zavařené pak daleko déle.

A na co se používají? Na zmrzlinu palačinky, do jogurtu, kamkoliv si vzpomenete. Italové mají podobný recept. Přidávají do višní mandlový likér a nazývají je višně amaretto. V našich končinách asi přidáme spíš likér višňový.

Třešňový mřížkový koláč

(8 porcí)

Na formu průměru 26 cm: 400 g hladké mouky, 200 g másla, ½ lžičky soli, 50 ml vody, mouku na podsypání.

Náplň: 4,5 hrnku nevypeckovaných třešní, ¾ hrnku krupicového cukru, 4 lžíce kukuřičného škrobu, 1 lžíci másla, 1 vejce na potření, ½ lžičky mandlového extraktu.

1) Mouku zpracujeme s máslem a solí do podoby drobenky, přidáme vodu a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Zabalíme je do fólie a necháme v chladu odležet. Mezitím připravíme náplň.

2) Omyté třešně vypeckujeme a smícháme s cukrem (jednu lžíci si nechte stranou na posypání), škrobem a mandlovým extraktem. Polovinu těsta vyválíme na pomoučené ploše do tenka a vyložíme jím dno a boky koláčové formy.

Naplníme třešněmi, na ty naklademe kousky másla a překryjeme mřížkou z druhé poloviny těsta (vytvoříte ji tak, že těsto tence vyválíte a pokrájíte na proužky).

3) Z těsta vytvoříme i okraje (nebo přehneme dovnitř přesahující těsto), mřížku potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme odloženým cukrem. Dáme do trouby vyhřáté na 200 °C, ale teplotu ihned snížíme na 180 °C. Pečeme asi 40 minut dozlatova.

Lívance

(4 porce)

200 g hladké mouky, 1 vejce, 20 g droždí, špetka soli, 20 g krupicového cukru, 350 ml mléka, máslo, špetka skořice

1) Do hrnečku dáme droždí, lžičku cukru a třeme, až se droždí s cukrem spojí. Pak přidáme 5 lžic vlažného mléka, 2 lžičky mouky, promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout 10 minut.

2) Do mísy nasypeme mouku, přidáme špetku soli, skořici, zbylý cukr, vejce, mléko a nakonec kvásek.

3) Vymícháme hladké těsto, mísu opět zakryjeme a necháme ještě 25 minut kynout.

4) Lívanečník vymažeme máslem a postupně pečeme lívance po obou stranách. Podáváme s rybízovou zavařeninou a čerstvým rybízem.

Aby byl tenhle recept dokonalý, zavařenina by měla být domácí. Povíme, jak na to.

Rybízová zavařenina

1 kg červeného rybízu, 600 g krystalového cukru

1) Začneme rybízovou šťávou. Pokud nemáme odšťavňovač nebo mlýnek na ovoce, svaříme očištěný rybíz s trochou vody a následně propasírujeme přes síto.

2) Šťávu zahřejeme a sbíráme případnou pěnu. Postupně přidáváme cukr, a až se rozpustí, vaříme na mírném ohni asi 10 minut. Na talířku zkusíme, jestli želíruje. Nalijeme do připravených sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.

Rybízová zavařenina má tu výhodu, že rybíz dobře želíruje, takže nepotřebujete žádné další prostředky. Pokud se vám povede kyselejší, nezoufejte. Právě kyselá chuť rybízu dá ten správný říz všem vašim cukrářským výrobkům.

Foto: Shutterstock

Související články
24.6.2025
Trochu netradiční recept s použitím kávy a citronového pepře vás potěší svou chutí a určitě mile překvapí. Na 4 porce budete potřebovat: 4 plátky vepřové kotlety bez kosti, citronový pepř, hladkou mouku na obalení, olej na smažení, 1 střední nadrobno nakrájenou cibuli, 1 šálek (200 ml) silné překapávané nebo turecké kávy bez lógru, 1 lžíci hladké mouky, šlehačku (250 ml), sůl Přílohy: hranolky
18.6.2025
Kdo by neměl! Dobrý párek se bez ní vůbec nedá vychutnat. Nejen proto je ale hořčice je v různých obměnách doma prakticky po celém světě. Výchozími surovinami pro výrobu hořčice jsou hořčičné semínko, ocet a sůl. Ovšem není hořčice jako hořčice. Už v základu se hořčice odlišuje podle toho, jaký druh hořčičného semínka se používá. * Jde o tři různé rostliny, příbuzné řepce olejné – ze kte
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
3.6.2025
Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi. V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto, že wasabi je drahé. Pokud je chcete opravdu och
29.5.2025
Nedělní snídaně do postele, lehký oběd nebo vydatná večeře. Tím vším mohou být dozlatova osmažené lívance. Jsou lahodné, zasytí a při servírování mohou být také potěšením pro oči. Lívance jsou oblíbenou a neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Můžeme je servírovat ráno, v poledne i večer a volit z mnoha druhů těst. Podle toho, kolik máme času na přípravu, jaké ingredience jsou zrovna ve špajzu,
reklama
Šikovné tipy
Křída umí více než jen psát
Mít po ruce křídu se v domácnosti vyplatí. Skvěle čistí a umí i pár dalších kousků, přitom nedráždí, nevyvolává alergie a není jedovatá. Nahradí levanduli v šatníku: Působí ale trochu jinak. Zatímco levandule svým intenzivním aromatem nepříjemné pachy překryje, křída spíš řeší jejich příčinu, kterou bývá vlhkost v šatníku. Ta podporuje množení bakterií, které jsou […]
Vyzkoušeli jsme: Tablety, nebo gel?
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se […]
Když se barva na vlasy nepovede
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s […]
Kabelka jako pomocník i šperk
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Třebíč: Město mnoha tváří
epochanacestach.cz
Třebíč: Město mnoha tváří
Malebné město Třebíč se rozprostírá uprostřed podhůří kopcovité krajiny Českomoravské vrchoviny. Třebíč mění svoji tvář po celý rok a nabízí vyžití v každém ročním období. Třebíčské památky lákají k návštěvě řadu turistů a jsou klenotem pro místní obyvatele. Jedinečnost třebíčských památek dokládá zápis baziliky sv. Prokopa a židovské čtvrti s židovským hřbitovem na Seznam světového kulturního a
Zahraniční inspirace pro zahradu
rezidenceonline.cz
Zahraniční inspirace pro zahradu
Světové nábytkářské firmy nabízejí kolekce stále luxusnější a nápaditější. Soustřeďují se především na movitou klientelu, která vyžaduje exkluzivní materiály, vypracované detaily, dokonalé řemeslo. K slavným designérům, jejichž produkty si můžete prohlédnout ve fotogalerii patří například Patricia Urquiola, Philippe Starck, Rodolfo Dordoni nebo Marcel Wanders. Exteriérový nábytek je k nerozeznání od kousků určených do interiéru. Díky současným
U přehrady jsem snila o své lásce
skutecnepribehy.cz
U přehrady jsem snila o své lásce
Zamilovala jsem se do černovlasého kluka, kterého jsem občas potkávala. Tajně, nikdo o tom nevěděl, on už vůbec ne. A měl holku. Moje sny o princi se nesplnily. Nebyla jsem ani dost hezká, ani dost zajímavá. Toužila jsem po dětech, po rodině, a to mladí muži zpravidla neradi slyší. A ještě ke všemu jsem se mizerně učila, a tak ode mě kluci nemohli ani opisovat.
Nejkrásnější výhled Coachelly: residence snů v srdci pouště
epochalnisvet.cz
Nejkrásnější výhled Coachelly: residence snů v srdci pouště
Ačkoliv bylo toto honosné sídlo vyhlášeno prestižním americkým magazínem Robb Report za nejluxusnější rezidenci už před více než patnácti lety, díky architektonickému mistrovství si stále drží svůj nadčasový půvab…Čím je tato nemovitost, kterou si nyní můžete pořídit za 59 milionů dolarů, tak výjimečná?   Kalifornské údolí Coachella je známé nejen stejnojmenným hudebním festivalem, který každoročně
Malta – perla Středomoří plná zázraků
nejsemsama.cz
Malta – perla Středomoří plná zázraků
Chutě se tady mísí s historickými příběhy, vůní moře a neodolatelnou středomořskou atmosférou, s lehkým vánkem, teplým vzduchem a všudypřítomným sluníčkem. Maltská republika, souostroví ve Středozemním moři, které tvoří ostrov Malta, Gozo a Comino, je nejmenší členskou zemí Evropské unie. Nejčastěji místní průvodci připomínají příběh Odyssea a nymfy Kalipso, ale památky na Maltě odkazují na všechna období, kterými prošla, tedy Féničanů, Řeků, Římanů, Kartaginců,
Nothing představuje Phone (3): Skutečná vlajková loď, která inspiruje vaši kreativitu
iluxus.cz
Nothing představuje Phone (3): Skutečná vlajková loď, která inspiruje vaši kreativitu
Společnost Nothing dnes představila Phone (3), svůj první skutečně vlajkový telefon. Phone (3) představuje odvážný nový pohled na osobní technologie – takový, který je radostný, výrazný a nezaměniteln
Loví Krbová na dětských hřištích chlapy?
nasehvezdy.cz
Loví Krbová na dětských hřištích chlapy?
V manželství herečky Ljuby Krbové (66) z nekonečného seriálu Ulice a spisovatele Ondřeje Neffa (79) to prý už delší dobu skřípe. Oblíbená herečka stále častěji uniká do práce a na cesty do exotickýc
Námluvy a svatba JFK a Jackie Bouvierové: Muž má mít v páru hlavní slovo
epochaplus.cz
Námluvy a svatba JFK a Jackie Bouvierové: Muž má mít v páru hlavní slovo
Krásná, chytrá a trochu plachá, přesně taková je v roce 1951 Jacqueline Lee Bouvierová. Přesto má 22letá dívka o svém životě už tehdy úplně jasno. Touží po tom se dobře vdát, založit velkou a šťastnou rodinu a užívat si luxusu, který jí život nabízí. Půvabná Jacqueline Lee Bouvierová (1929–1994) narazí na mladičkého Kongresmana Johna Fitzgeralda Kennedyho
Ludvík Klega riskoval život pro druhé
historyplus.cz
Ludvík Klega riskoval život pro druhé
Podílí se na organizaci zdravotní péče pro čs. legionáře. Během jejich ústupu přes Sibiř pomáhá sestavovat sanitní vlaky a zakládat kamenné nemocnice. Klega však není „pouze“ obětavý. Nejednou neváhá riskovat svůj život pro záchranu druhých… Když byl ještě chlapec, kvůli různým nemocem mu zemřeli otec a tři sourozenci. Nejspíš právě to byl důvod, proč se
3 záhadní primáti: Co o nich víme?
enigmaplus.cz
3 záhadní primáti: Co o nich víme?
Jejich popisy jsou si velmi podobné. Jako kdyby šlo o stejný živočišný druh či jinak příbuzná stvoření. Řeč je o bájných primátech, kteří jsou výrazně ochlupení a zpravidla dosahují na výšku přes dva
Cesty, jak udržet města obyvatelná
21stoleti.cz
Cesty, jak udržet města obyvatelná
Do roku 2050 vzroste světová populace na 9,8 miliardy, přičemž 70 % z těchto lidí bude žít ve městech a jejich nejbližším okolí. Aby to bylo možné, je potřeba hledat inovativní řešení a dostupné techn
Křupavá domácí pizza
tisicereceptu.cz
Křupavá domácí pizza
Oblohu na pizzu lze podle libosti měnit, a pokaždé si tak připravit chuťově jinou variantu. Upečete stejně tak dobrou pizzu jako ve vaší oblíbené pizzerii. Ingredience 10 g sušeného droždí 1 lž