Kyselý poklad domácnosti

Ocet se už od antických dob užívá ke konzervaci zeleniny, ale samozřejmě i jako okyselující součást pokrmů v řadě kuchyní světa.

Pro své chuťové, konzervační, deodorační a čisticí vlastnosti je často nazýván pokladem domácnosti.

Lihový (kvasný) ocet
U nás je nejpopulárnější na nakládání zeleniny, okurek nebo utopenců. Kromě kuchyně ho lze s úspěchem použít i na čištění a jako prostředek proti zápachům. Octová voda je výborná proti zatuchlině v kanalizaci, při čištění automatických praček a podobně. Kvasný ocet nalezl uplatnění také jako lék proti plísňovým onemocněním nohou (tzv. bazénová nemoc).

Vinný ocet
Vyrábí se z červeného nebo bílého vína a je to nejobvyklejší druh octa ve Středozemí. Stejně jako víno se i vinné octy vyznačují velkými rozdíly v kvalitě. Lepší vinné octy zrají v dřevěných sudech až dva roky. Zvláštní chuť má sherry ocet z jihu Španělska. Vyrábí se v oblasti Jerez, která je proslavená právě výrobou sherry vína, a hodí se k uzeným rybám.

Jablečný ocet
Vyrábí se z jablečného moštu nebo z rozdrcených zkvašených jablek. Mimo jiné slouží k detoxikaci těla. Pomáhá ředit krev, ničí bakterie ve střevech. Máte-li problémy s akné, vyrážkami nebo jinou vadou pleti, můžete ji jablečným octem potírat. Je třeba ale myslet na to, že obsahuje kyselinu, proto brzy po aplikaci pleť řádně opláchněte a osušte.
O jablečném octu můžeme často slýchat také ve spojitosti s hubnutím. Pomáhá při trávení a zlepšení průchodu potravy, takže určitý podíl na spalování tuků opravdu má.

Balzamikový ocet
Je to velmi oblíbený druh octa vyráběný tradičně v italské Modeně, který se připravuje přímo z vylisovaných hroznů odrůdy trebbiano. Tradiční balzamikový ocet pak zraje nejméně dvanáct let v dřevěných sudech. Nejlepší octy zrají až 40 let a mohou stát tolik jako nejlepší vína. Je báječný do salátových zálivek i k dochucování smetanových omáček.

Rýžový ocet
Je oblíbený v kuchyních východní a jihovýchodní Asie. Existuje světlý, červený a tmavý. V Japonsku je nejoblíbenější světlý rýžový ocet, který se používá na sushi rýži a do salátových zálivek. Tmavý rýžový ocet je nejpopulárnější v Číně a běžně se používá v dalších jihoasijských kuchyních.

Bylinkový ocet
Domácí výroba bylinkového octa je velmi jednoduchá a časově nenáročná. Mezi nejoblíbenější patří například ocet bazalkový, tymiánový, česnekový, estragonový, koprový, ale můžeme bylinky kombinovat a míchat podle libosti.

Čerstvé bylinky omyjeme vodou, dobře osušíme a pokrájíme na menší části. Vložíme je do připravené nádoby, zalijeme octem a láhev uzavřeme. Takto necháme louhovat po dobu dvou týdnů až jednoho měsíce, nejlépe v temnu a chladu. Během této doby láhev několikrát protřepeme. Nakonec ocet přecedíme přes jemné plátno, nalijeme do sklenic a dobře uzavřeme. Domácí bylinkový ocet bychom měli skladovat v chladnější místnosti, nejlépe na temném místě.

Orientační množství bylin na 500 ml octa je asi jedna hrst pokrájených čerstvých bylin, nebo 3-5 stroužků prolisovaného či pokrájeného česneku, lžička pepřových kuliček, 1 cibule na kolečka, 2-3 pokrájené feferonky.V případě, že je výsledná chuť příliš silná, můžeme ocet naředit buď octem neochuceným nebo čistou vodou.

Text: Karin Stružková, Foto: Shutterstock

Štítky:

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Pražský dům U černé matky Boží: Souvisí s temnou madonou tajemné pověsti?
epochanacestach.cz

Pražský dům U černé matky...

Strohé geometrické linky...
Prezident Johnson: Zval si drsňák z Texasu návštěvy na toaletu?
epochalnisvet.cz

Prezident Johnson: Zval si...

Poradce pro národní bezpečnost se cítí nepříjemně....
Doma se sešli dva generálové
nasehvezdy.cz

Doma se sešli dva generálové

O tom, že to v domácnosti Lucie Benešové...
Turistický průvodce Prahou roku 1780: Uvítají vás kupy odpadků i nová promenáda
epochanacestach.cz

Turistický průvodce Prahou roku...

Anglický turista...
Kouzlete s avokádem
nasehvezdy.cz

Kouzlete s avokádem

Kvalitní tuky obsažené v avokádu neprospívají...
Obezita jako rizikový faktor
21stoleti.cz

Obezita jako rizikový faktor

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO)...
Stojí za úspěchem Asyřanů i obojek s vodítkem?
epochaplus.cz

Stojí za úspěchem Asyřanů i...

Aššurbanipal právě rozdrtil jedno z mnoha...
Záhady zámku Bojnice
enigmaplus.cz

Záhady zámku Bojnice

Slovenský zámek v Bojnici měl podobný vývoj jako...
Narodil se malý hrabáč
epochaplus.cz

Narodil se malý hrabáč

25. února 2021 se v Zoo Praha narodilo dlouho...
0 shares