Kyselý poklad domácnosti

Ocet se už od antických dob užívá ke konzervaci zeleniny, ale samozřejmě i jako okyselující součást pokrmů v řadě kuchyní světa.

Pro své chuťové, konzervační, deodorační a čisticí vlastnosti je často nazýván pokladem domácnosti.

Lihový (kvasný) ocet
U nás je nejpopulárnější na nakládání zeleniny, okurek nebo utopenců. Kromě kuchyně ho lze s úspěchem použít i na čištění a jako prostředek proti zápachům. Octová voda je výborná proti zatuchlině v kanalizaci, při čištění automatických praček a podobně. Kvasný ocet nalezl uplatnění také jako lék proti plísňovým onemocněním nohou (tzv. bazénová nemoc).

Vinný ocet
Vyrábí se z červeného nebo bílého vína a je to nejobvyklejší druh octa ve Středozemí. Stejně jako víno se i vinné octy vyznačují velkými rozdíly v kvalitě. Lepší vinné octy zrají v dřevěných sudech až dva roky. Zvláštní chuť má sherry ocet z jihu Španělska. Vyrábí se v oblasti Jerez, která je proslavená právě výrobou sherry vína, a hodí se k uzeným rybám.

Jablečný ocet
Vyrábí se z jablečného moštu nebo z rozdrcených zkvašených jablek. Mimo jiné slouží k detoxikaci těla. Pomáhá ředit krev, ničí bakterie ve střevech. Máte-li problémy s akné, vyrážkami nebo jinou vadou pleti, můžete ji jablečným octem potírat. Je třeba ale myslet na to, že obsahuje kyselinu, proto brzy po aplikaci pleť řádně opláchněte a osušte.
O jablečném octu můžeme často slýchat také ve spojitosti s hubnutím. Pomáhá při trávení a zlepšení průchodu potravy, takže určitý podíl na spalování tuků opravdu má.

Balzamikový ocet
Je to velmi oblíbený druh octa vyráběný tradičně v italské Modeně, který se připravuje přímo z vylisovaných hroznů odrůdy trebbiano. Tradiční balzamikový ocet pak zraje nejméně dvanáct let v dřevěných sudech. Nejlepší octy zrají až 40 let a mohou stát tolik jako nejlepší vína. Je báječný do salátových zálivek i k dochucování smetanových omáček.

Rýžový ocet
Je oblíbený v kuchyních východní a jihovýchodní Asie. Existuje světlý, červený a tmavý. V Japonsku je nejoblíbenější světlý rýžový ocet, který se používá na sushi rýži a do salátových zálivek. Tmavý rýžový ocet je nejpopulárnější v Číně a běžně se používá v dalších jihoasijských kuchyních.

Bylinkový ocet
Domácí výroba bylinkového octa je velmi jednoduchá a časově nenáročná. Mezi nejoblíbenější patří například ocet bazalkový, tymiánový, česnekový, estragonový, koprový, ale můžeme bylinky kombinovat a míchat podle libosti.

Čerstvé bylinky omyjeme vodou, dobře osušíme a pokrájíme na menší části. Vložíme je do připravené nádoby, zalijeme octem a láhev uzavřeme. Takto necháme louhovat po dobu dvou týdnů až jednoho měsíce, nejlépe v temnu a chladu. Během této doby láhev několikrát protřepeme. Nakonec ocet přecedíme přes jemné plátno, nalijeme do sklenic a dobře uzavřeme. Domácí bylinkový ocet bychom měli skladovat v chladnější místnosti, nejlépe na temném místě.

Orientační množství bylin na 500 ml octa je asi jedna hrst pokrájených čerstvých bylin, nebo 3-5 stroužků prolisovaného či pokrájeného česneku, lžička pepřových kuliček, 1 cibule na kolečka, 2-3 pokrájené feferonky.V případě, že je výsledná chuť příliš silná, můžeme ocet naředit buď octem neochuceným nebo čistou vodou.

Text: Karin Stružková, Foto: Shutterstock

Štítky:

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Zařízení z VUT pomůže jadernému výzkumu
epochaplus.cz

Zařízení z VUT pomůže...

Vědci z brněnské techniky spustili novou...
Co by se stalo, kdybychom si přestali čistit zuby?
epochaplus.cz

Co by se stalo, kdybychom si...

Za jeden jediný den se každému...
Zpěvačka Taylor Momsen prý vyfotila ducha
enigmaplus.cz

Zpěvačka Taylor Momsen prý...

Známá rockerka popsala hned několik...
Procházka údolím Lužnice
epochanacestach.cz

Procházka údolím Lužnice

K nejstarším značeným...
POŽIVAČNÝ MONTEZUMA II. – Před sexem pil čokoládu
epochalnisvet.cz

POŽIVAČNÝ MONTEZUMA II....

Služebnictvo staví kolem stolu, na němž se to...
Doprava budoucnosti v reálu: Brno je vzorem pro Evropu
21stoleti.cz

Doprava budoucnosti v...

Jednou bude většina aut komunikovat sama se sebou, s...
Utajovaný románek skončil dřív, než začal
nasehvezdy.cz

Utajovaný románek skončil...

Ne moc dobře utajený románek Brada...
Má strach o svou dceru?
nasehvezdy.cz

Má strach o svou dceru?

Není to tak dávno, co Ivana Jirešová (43)...
Dominikánská republika: Cestou rozmanitosti!
epochanacestach.cz

Dominikánská republika:...

Mnoho z nás se již...
0 shares