Chutný, zdravý, dokonalý! Takový je nadýchaný kynutý závin plněný mákem.
Suroviny na 2 záviny
Na těsto – 550 g hladké mouky – 40 g rozpuštěného másla – 2 žloutky – 1 droždí – 1 lžíce krupicového cukru – 250 ml mléka – špetka soli – pečicí papír
Na náplň – 2 hrnky mletého máku – 300 ml mléka – 5 lžic cukru – hrst rozinek
Postup
1. Z droždí, cukru, lžíce mouky a lžíce mléka udělejte kvásek. Zbylé suroviny na těsto promíchejte a přidejte vzešlý kvásek. Zadělejte těsto a nechte 70 minut kynout.
2. Mák dejte do hrnce, přilijte mléko a svařte dohusta. Přimíchejte cukr a rozinky.
3. Z těsta vyválejte dva pláty, rozetřete na ně náplň a zaviňte. Přeneste na plech s pečicím papírem. Potřete máslem a nechte ještě 20 minut kynout. Pečte při 180º asi 40 minut.