Domů     Kuře se neomrzí
Kuře se neomrzí
16.5.2023

Zvlášť když ho připravíte pokaždé trochu jinak. A receptů je spoustu. Třeba se vám bude hodit některý z těch našich.

A la kachna (viz úvodní foto)

(4 porce)

1 kuře, 1 lžička kmínu, sůl, pepř, sádlo,1 střední cibule 1,3 kg sterilovaného zelí, 100 g slaniny, sůl

1) Nejprve pokrájejte cibuli nadrobno a slaninu na kostičky. Zelí, je-li to třeba ještě pokrájejte

2) Na pánev vložte slaninu a lehce orestujte, aby pustila tuk. Poté přidejte cibuli a orestujte dozlatova.

3) Nakonec přidejte zelí a sůl a poduste do změknutí. Popřípadě lehce podlijte.

4) Zelí přendejte do pekáčku a na ně položte omyté a osušené kuře. Posypte solí, pepřem a kmínem a navrch kuřete položte lžíci sádla.

5) Pečte 60–90 minut na 180 °C podle velikosti kuřete do změknutí.

Doba přípravy 90 minut

Náročnost 1

Skvělý recept na nedělní oběd, který potěší každého, kuře bude lehké, ale vonět bude jako kachna. Na zelí můžete také upéci jen stehna a podávat s houskovým, bramborovým nebo karlovarským knedlíkem.

Vesuvio

(4 porce)

1 kuře (rozporcované) nebo 4 stehna rozdělená na dvě části, 250 g mraženého hrášku, 8 stroužků česneku, 80 ml oleje, 4 velké salátové brambory, 250 ml bílého vína, 250 ml kuřecího vývaru, 1 lžíce oregana, hrst najemno nakrájené hladkolisté petrželky, čerstvě mletý pepř, sůl

1) Troubu předehřejte na 190 °C. Brambory oloupejte, podélně rozčtvrťte a osušte papírovou utěrkou.

Ve velké pánvi vhodné do trouby nebo velkém hrnci rozehřejte na mírném ohni olej, přidejte stroužky česneku, čtvrtky brambor a opékejte ze všech stran dozlatova.

2) Opečené brambory vyndejte děrovanou naběračkou na talíř vyložený papírovou utěrkou, stroužky česneku odstraňte.

3) Do rozpálené pánve přidejte kuřecí kousky, které opečte ze všech stran dozlatova. Vyndejte je a do pánve přilijte bílé víno, které nechte zredukovat na polovinu.

Poté do pánve vraťte brambory spolu s kuřecím masem a posypte je sušeným oreganem, přidejte nasekanou petrželku a osolte a opepřete. Na závěr podlijte kuřecím vývarem a dejte péct do předehřáté trouby do změknutí (30–40 minut).

4) Asi 4 minuty před koncem přidejte mražený hrášek. Můžete ho i blanšírovat minutu ve vroucí vodě a na závěr posypat porce kuřete s brambory.

Doba přípravy 80 minut

Náročnost 2

Italské kuře se prý jmenuje podle restaurace Vesuvio, která ve 30. letech fungovala v americkém Chicagu. V každém případě je to dodnes místní nejslavnější jídlo, které v sobě snoubí obě kultury v dokonalé harmonii.

Kuře tabaka

(2 porce)

1 menší kuře, 8 stroužků česneku, sůl, pepř, 4 lžíce oleje, hlubší pánev nebo litinový hrnec + závaží (může jím být jiný hrnec naplněný vodou, nebo kovovými závažími).

1) Kuře omyjte a osušte utěrkou. Nasekněte je na hřbetě podél páteře a rozložte na plocho. Osolte, opepřete a česnekem vydatně potřete po obou stranách.

2) Položte do hrnce nebo hlubší pánve s rozpáleným olejem vnitřní stranou na olej. Osmahněte dorůžova. Obraťte.

3) Pak kuře na pánvi zatěžkejte hrncem se závažím nebo naplněným vodou, aby bylo maso opravdu ploché a aby se rovnoměrně propékalo.

4) Na přípravu by mělo stačit 15 minut po obou stranách. Jako příloha se hodí vařené brambory nebo tmavý chléb.

Doba přípravy 40 minut

Náročnost 2

Starý gruzínský recept se rozšířil hlavně v Zakavkazku a název mu dala speciální nádoba nazývaná taba, ve které se připravuje. Vám bude stačit obyčejná pánev a vhodné závaží, které dokáže kuře udržet naplocho.

Zvlášť se na přípravu hodí křehká mladá jarní kuřátka, kterých můžete udělat i víc.

Pečené s koňakovým máslem

(4 porce)

1 střední kuře, 4 lžičky změklého másla, 1 lžíce koňaku, 2 lžičky vanilkového extraktu, 1 a ½ lžičky cukru, 1 a ½ lžičky soli, 1 lžička čerstvě namletého pepře

1) Troubu předehřejte na 190 °C. V misce ušlehejte máslo, koňak, vanilku, cukr, ½ lžičky soli a ½ lžičky pepře, až vznikne jemná a poddajná pomazánka. Zpočátku se bude zdát, že se v ní dělají hrudky, ale šlehejte ji tak dlouho, dokud se nepoddá.

2) Kuře z vnějšku i zevnitř osolte zbývající lžičkou soli a opepřete zbylým pepřem.

3) Naberte pomazánku na ruku, prsty ji jemně vložte pod kůži na prsou a vtírejte ji po celé délce. Postupujte až ke stehnům a opakujte dokud všechnu nespotřebujete.

4) Kuře dejte do pekáče s roštem a pečte asi hodinu a čtvrt. Hotové je, když ze stehen po napíchnutí vytéká šťáva a má dozlatova vypečenou kůrčičku.

5) Nechte je 10 minut odpočívat a podávejte.

Doba přípravy 100 minut

Náročnost 1

Na tomhle receptu není vlastně nic těžkého, prostě dobře upečené kuře. Zvláštní je ale kombinace dalších ingrediencí, které se snoubí do zvláštní vůně a chuti.

Mole poblano

(4 porce)

4 kuřecí stehna, 4 chilli papričky, 2 stroužky česneku, 2 rajčata (lze nahradit i 150 g loupaných rajčat z plechovky), 1 cibule, 40 g hořké čokolády, 4 lžíce vyloupaných nesolených mandlí, 2 lžíce rozinek, 1 lžička oregana, ½ lžičky nového koření, ½ lžičky hřebíčku, ½ lžičky skořice, sezamová semínky, olej sůl, voda či vývar na podlití

1) Osolená kuřecí stehna upečte v troubě na 180 °C do zlatova.

2) Na pánvi na sucho opražte mandle a až zchladnou, rozdělte je na poloviny.

3) Na oleji v hluboké pánvi orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a chilli papričky, přidejte rajčata a společně prohřejte.

4) Směs rozmixujte a je-li omáčka příliš hustá, mírně zřeďte vodou či vývarem. Pak vraťte do pánve.

5) Omáčku znovu zahřejte a rozpusťte v ní čokoládu. Přidejte koření, mandle a rozinky a na mírném plameni prohřívejte 20 až 30 minut, dokud se jednotlivé chutě nespojí.

6) Mezitím si na vedlejší pánvi na sucho opražte sezamová semínka.

7) Upečená kuřecí stehna přelijte omáčkou, posypte sezamovými semínky a podávejte s rýží, nebo s tortillami. Hodí se i nasucho opečené tousty.

Doba přípravy 60 minut

Náročnost 2

Jako spousta zajímavých receptů i tenhle vznikl náhodou prý v jednom mexickém klášteře, když přijel na nečekanou návštěvu arcibiskup. A tak se použilo, co bylo ve spíži, přidala se čokoláda a vznikla omáčka mole poblano.

V Mexiku jí existuje nespočet druhů, takže i vy můžete experimentovat, třeba s různými ořechy a ovocem.

Frikasé

(4 porce)

1 kuře nakrájené na porce, sůl, pepř, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce oleje, 1 lžíce másla, 1 větší cibule nakrájená na plátky, 150 g žampionů, 2 stroužky česneku, 125 ml suchého bílého vína, 750 ml drůbežího vývaru, 2 lžičky nasekaného čerstvého estragonu, 3 žloutky, 200 ml smetany ke šlehání, 2 lžičky citronové šťávy, 2 snítky tymiánu na ozdobení

1) Troubu předehřejte na 180 °C. Porce kuřete osolte, opepřete a zlehka obalte v hladké mouce, přebytečnou oklepněte. V litinovém kastrolu vhodném do trouby rozehřejte olej a na středním plameni opékejte maso 2–3 minuty po každé straně dozlatova. Přendejte na talíř.

2) Do kastrolu dejte máslo a restujte na něm cibuli až zesklovatí a změkne.

3) Přidejte žampiony a česnek a míchejte dalších 3–5 minut. Zalijte vínem, vraťte kuře a přiveďte k varu. Vařte asi 2 minuty, až se víno téměř vyvaří. Zalijte vývarem a znovu přiveďte k varu. Přendejte do trouby a pečte na 180 °C 45 minut až hodinu, až bude maso měkké.

4) Měkké maso vyjměte, dejte stranou a uchovejte horké. Smíchejte estragon, žloutky a smetanu. Kastrol zahřívejte jen mírně a za stálého míchání přilijte žloutkovou směs. Míchejte asi 5 minut do zhoustnutí (omáčka se nesmí vařit, aby se nesrazila).

5) Dochuťte citronovou šťávou, dosolte a případně opepřete. Maso vraťte do omáčky. Ozdobte tymiánem a podávejte s bagetou nebo dušenou rýží.

Doba přípravy 80 minut

Náročnost 2

Nejstarší recepty na frikasé byste našli ve francouzských kuchařkách ze 13. století, ale autorství receptu si přisvojují i Britové. Kde je pravda, nevíme. Jde totiž o klasický postup, kterému se dřív říkalo zadělávané kuře.

Foto: Shutterstock

Další článek
Související články
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
reklama
Šikovné tipy
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Mauricius – ostrov bílých pláží a tyrkysového moře
nejsemsama.cz
Mauricius – ostrov bílých pláží a tyrkysového moře
Ráj na zemi. Tak lze nazvat ostrov v Indickém oceánu obklopený bariérou korálových útesů tvořících lagunu s překrásnou faunou i flórou. Palmy lemující pláže s bělostným pískem, průzračná azurová voda, slunce, impozantní skaliska, vodopády a mnoho dalších krás nabízí ostrov v Indickém oceánu, asi 2000 kilometrů od pobřeží východní Afriky. Začněte působivým městem Nádherným zážitkem bude už hlavní město Port Louis na severozápadě
Odstraňují lékaři při operacích nádorů tajnou zbraň těla proti rakovině?
21stoleti.cz
Odstraňují lékaři při operacích nádorů tajnou zbraň těla proti rakovině?
Nový výzkum, provedený odborníky z The Peter Doherty Institute for Infection and Immunity v australském Melbourne, ukazuje, že lymfatické uzliny, které jsou často během operací rakoviny z těla rovněž
Jak vědomě vyvolat astrální cestování?
enigmaplus.cz
Jak vědomě vyvolat astrální cestování?
Základem astrálního cestování je stoprocentní uvolněnost vašeho těla. K tomu je vhodná relaxace – ideální je si lehnout a napínat a uvolňovat jednotlivé části těla. [gallery ids="160194,160195,160
Den plný zážitků uprostřed Jeseníků
epochanacestach.cz
Den plný zážitků uprostřed Jeseníků
Máte rádi výlety, kde je od každého trochu? Pak určitě zavítejte do Jeseníků. Do místa, kde na vás čeká krásná příroda, lehká turistika i lázeňská pohoda. Přímo ve středu Jeseníků se nachází malebná trasa, která patří mezi ty nejkrásnější v Česku. Řeč je o naučné stezce Bílá Opava. Ta vede podél zurčící horské říčky, přes dřevěné lávky i kolem
Hvězdičkování restaurací: Když průvodce na pneumatiky změnil svět gastronomie
epochaplus.cz
Hvězdičkování restaurací: Když průvodce na pneumatiky změnil svět gastronomie
Dnes je michelinská hvězda symbolem dokonalosti. Stačí jedna a restaurace se promění v poutní místo gurmánů, dvě přinesou slávu a tři, to je už gastronomické nebe. Ale jen málokdo ví, že tenhle nejslavnější kuchařský žebříček vůbec nevznikl kvůli jídlu. Jeho historie začíná mezi pneumatikami, benzínem a prachem silnic. Na přelomu 19. a 20. století Francie
První sluchátka Hermés inspirovala slavná kabelka
epochalnisvet.cz
První sluchátka Hermés inspirovala slavná kabelka
Vůbec první sluchátka od módního domu Hermès byla vyrobena experimentálním laboratoří Hermès Ateliers Horizons. Elegantní gadget si vyžádal dva roky vývoje a chlubí se ručně šitou hovězí kůží a kovovými povrchovými úpravami inspirovanými ikonickou kabelkou Kelly. Tomu odpovídá i jedinečná cena 315 000 korun. Značka Hermès se poprové ponořila do světa prémiového zvuku a
Peugeot odhaluje koncepční vůz
iluxus.cz
Peugeot odhaluje koncepční vůz
Francouzská značka Peugeot odhaluje první vizuál svého koncepčního vozu Polygon, který naznačuje směr designu i technologií budoucnosti. Nový koncept spojuje charismatický francouzský styl s vizí inov
Cizrnové medailonky s dipem
tisicereceptu.cz
Cizrnové medailonky s dipem
Tradiční cizrnové medailonky s dipem vám oživí a zpříjemní den. Ingredience 200 g cizrny 200 g bílého jogurtu 170 g řepkového oleje 50 g strouhanky 50 g sýru eidam 20 g česneku 2 vejce
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Moje sestra se musela nevěrníkovi pomstít
skutecnepribehy.cz
Moje sestra se musela nevěrníkovi pomstít
Byl to největší sukničkář v okolí, těch srdcí, co zlomil, bylo už příliš. Bohužel mezi nimi bylo i srdíčko mé sestry. A Maruška to nenechala jen tak. Byl to zkrátka pořádný prevít. Vážně si nepamatuji, že bych za celý svůj život potkala většího. Zklamaných žen a pošlapaných dívčích srdcí byly nejméně dvě desítky. Když to začal Vilda zkoušet i na
Opilý pilot přistál na Manhattanu hned dvakrát
historyplus.cz
Opilý pilot přistál na Manhattanu hned dvakrát
Je namol, přesto sedne do malého jednomotorového letadla a v noci s ním přistane na ulici v centru New Yorku! Nikomu se naštěstí nic nestane a Thomas Fitzpatrick vyfasuje u soudu u jen pokutu. Bohužel se nepoučí. Při jedné z dalších divokých pitek se nechá vyprovokovat k tomu, aby svůj šílený kousek zopakoval!   Často
Leimbergerová mu dala děti i lásku, svatby se ale nedočká?
nasehvezdy.cz
Leimbergerová mu dala děti i lásku, svatby se ale nedočká?
Kdy dojde herečce ze seriálu Ratolesti Evě Leimbergerové (43) trpělivost? Možná už brzy. Řadu let žije s Francouzem, s nímž má dvě děti ve věku sedm a osm let. Kvůli své lásce herečka obětovala trv