Domů     Kuře se neomrzí
Kuře se neomrzí
16.5.2023

Zvlášť když ho připravíte pokaždé trochu jinak. A receptů je spoustu. Třeba se vám bude hodit některý z těch našich.

A la kachna (viz úvodní foto)

(4 porce)

1 kuře, 1 lžička kmínu, sůl, pepř, sádlo,1 střední cibule 1,3 kg sterilovaného zelí, 100 g slaniny, sůl

1) Nejprve pokrájejte cibuli nadrobno a slaninu na kostičky. Zelí, je-li to třeba ještě pokrájejte

2) Na pánev vložte slaninu a lehce orestujte, aby pustila tuk. Poté přidejte cibuli a orestujte dozlatova.

3) Nakonec přidejte zelí a sůl a poduste do změknutí. Popřípadě lehce podlijte.

4) Zelí přendejte do pekáčku a na ně položte omyté a osušené kuře. Posypte solí, pepřem a kmínem a navrch kuřete položte lžíci sádla.

5) Pečte 60–90 minut na 180 °C podle velikosti kuřete do změknutí.

Doba přípravy 90 minut

Náročnost 1

Skvělý recept na nedělní oběd, který potěší každého, kuře bude lehké, ale vonět bude jako kachna. Na zelí můžete také upéci jen stehna a podávat s houskovým, bramborovým nebo karlovarským knedlíkem.

Vesuvio

(4 porce)

1 kuře (rozporcované) nebo 4 stehna rozdělená na dvě části, 250 g mraženého hrášku, 8 stroužků česneku, 80 ml oleje, 4 velké salátové brambory, 250 ml bílého vína, 250 ml kuřecího vývaru, 1 lžíce oregana, hrst najemno nakrájené hladkolisté petrželky, čerstvě mletý pepř, sůl

1) Troubu předehřejte na 190 °C. Brambory oloupejte, podélně rozčtvrťte a osušte papírovou utěrkou.

Ve velké pánvi vhodné do trouby nebo velkém hrnci rozehřejte na mírném ohni olej, přidejte stroužky česneku, čtvrtky brambor a opékejte ze všech stran dozlatova.

2) Opečené brambory vyndejte děrovanou naběračkou na talíř vyložený papírovou utěrkou, stroužky česneku odstraňte.

3) Do rozpálené pánve přidejte kuřecí kousky, které opečte ze všech stran dozlatova. Vyndejte je a do pánve přilijte bílé víno, které nechte zredukovat na polovinu.

Poté do pánve vraťte brambory spolu s kuřecím masem a posypte je sušeným oreganem, přidejte nasekanou petrželku a osolte a opepřete. Na závěr podlijte kuřecím vývarem a dejte péct do předehřáté trouby do změknutí (30–40 minut).

4) Asi 4 minuty před koncem přidejte mražený hrášek. Můžete ho i blanšírovat minutu ve vroucí vodě a na závěr posypat porce kuřete s brambory.

Doba přípravy 80 minut

Náročnost 2

Italské kuře se prý jmenuje podle restaurace Vesuvio, která ve 30. letech fungovala v americkém Chicagu. V každém případě je to dodnes místní nejslavnější jídlo, které v sobě snoubí obě kultury v dokonalé harmonii.

Kuře tabaka

(2 porce)

1 menší kuře, 8 stroužků česneku, sůl, pepř, 4 lžíce oleje, hlubší pánev nebo litinový hrnec + závaží (může jím být jiný hrnec naplněný vodou, nebo kovovými závažími).

1) Kuře omyjte a osušte utěrkou. Nasekněte je na hřbetě podél páteře a rozložte na plocho. Osolte, opepřete a česnekem vydatně potřete po obou stranách.

2) Položte do hrnce nebo hlubší pánve s rozpáleným olejem vnitřní stranou na olej. Osmahněte dorůžova. Obraťte.

3) Pak kuře na pánvi zatěžkejte hrncem se závažím nebo naplněným vodou, aby bylo maso opravdu ploché a aby se rovnoměrně propékalo.

4) Na přípravu by mělo stačit 15 minut po obou stranách. Jako příloha se hodí vařené brambory nebo tmavý chléb.

Doba přípravy 40 minut

Náročnost 2

Starý gruzínský recept se rozšířil hlavně v Zakavkazku a název mu dala speciální nádoba nazývaná taba, ve které se připravuje. Vám bude stačit obyčejná pánev a vhodné závaží, které dokáže kuře udržet naplocho.

Zvlášť se na přípravu hodí křehká mladá jarní kuřátka, kterých můžete udělat i víc.

Pečené s koňakovým máslem

(4 porce)

1 střední kuře, 4 lžičky změklého másla, 1 lžíce koňaku, 2 lžičky vanilkového extraktu, 1 a ½ lžičky cukru, 1 a ½ lžičky soli, 1 lžička čerstvě namletého pepře

1) Troubu předehřejte na 190 °C. V misce ušlehejte máslo, koňak, vanilku, cukr, ½ lžičky soli a ½ lžičky pepře, až vznikne jemná a poddajná pomazánka. Zpočátku se bude zdát, že se v ní dělají hrudky, ale šlehejte ji tak dlouho, dokud se nepoddá.

2) Kuře z vnějšku i zevnitř osolte zbývající lžičkou soli a opepřete zbylým pepřem.

3) Naberte pomazánku na ruku, prsty ji jemně vložte pod kůži na prsou a vtírejte ji po celé délce. Postupujte až ke stehnům a opakujte dokud všechnu nespotřebujete.

4) Kuře dejte do pekáče s roštem a pečte asi hodinu a čtvrt. Hotové je, když ze stehen po napíchnutí vytéká šťáva a má dozlatova vypečenou kůrčičku.

5) Nechte je 10 minut odpočívat a podávejte.

Doba přípravy 100 minut

Náročnost 1

Na tomhle receptu není vlastně nic těžkého, prostě dobře upečené kuře. Zvláštní je ale kombinace dalších ingrediencí, které se snoubí do zvláštní vůně a chuti.

Mole poblano

(4 porce)

4 kuřecí stehna, 4 chilli papričky, 2 stroužky česneku, 2 rajčata (lze nahradit i 150 g loupaných rajčat z plechovky), 1 cibule, 40 g hořké čokolády, 4 lžíce vyloupaných nesolených mandlí, 2 lžíce rozinek, 1 lžička oregana, ½ lžičky nového koření, ½ lžičky hřebíčku, ½ lžičky skořice, sezamová semínky, olej sůl, voda či vývar na podlití

1) Osolená kuřecí stehna upečte v troubě na 180 °C do zlatova.

2) Na pánvi na sucho opražte mandle a až zchladnou, rozdělte je na poloviny.

3) Na oleji v hluboké pánvi orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a chilli papričky, přidejte rajčata a společně prohřejte.

4) Směs rozmixujte a je-li omáčka příliš hustá, mírně zřeďte vodou či vývarem. Pak vraťte do pánve.

5) Omáčku znovu zahřejte a rozpusťte v ní čokoládu. Přidejte koření, mandle a rozinky a na mírném plameni prohřívejte 20 až 30 minut, dokud se jednotlivé chutě nespojí.

6) Mezitím si na vedlejší pánvi na sucho opražte sezamová semínka.

7) Upečená kuřecí stehna přelijte omáčkou, posypte sezamovými semínky a podávejte s rýží, nebo s tortillami. Hodí se i nasucho opečené tousty.

Doba přípravy 60 minut

Náročnost 2

Jako spousta zajímavých receptů i tenhle vznikl náhodou prý v jednom mexickém klášteře, když přijel na nečekanou návštěvu arcibiskup. A tak se použilo, co bylo ve spíži, přidala se čokoláda a vznikla omáčka mole poblano.

V Mexiku jí existuje nespočet druhů, takže i vy můžete experimentovat, třeba s různými ořechy a ovocem.

Frikasé

(4 porce)

1 kuře nakrájené na porce, sůl, pepř, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce oleje, 1 lžíce másla, 1 větší cibule nakrájená na plátky, 150 g žampionů, 2 stroužky česneku, 125 ml suchého bílého vína, 750 ml drůbežího vývaru, 2 lžičky nasekaného čerstvého estragonu, 3 žloutky, 200 ml smetany ke šlehání, 2 lžičky citronové šťávy, 2 snítky tymiánu na ozdobení

1) Troubu předehřejte na 180 °C. Porce kuřete osolte, opepřete a zlehka obalte v hladké mouce, přebytečnou oklepněte. V litinovém kastrolu vhodném do trouby rozehřejte olej a na středním plameni opékejte maso 2–3 minuty po každé straně dozlatova. Přendejte na talíř.

2) Do kastrolu dejte máslo a restujte na něm cibuli až zesklovatí a změkne.

3) Přidejte žampiony a česnek a míchejte dalších 3–5 minut. Zalijte vínem, vraťte kuře a přiveďte k varu. Vařte asi 2 minuty, až se víno téměř vyvaří. Zalijte vývarem a znovu přiveďte k varu. Přendejte do trouby a pečte na 180 °C 45 minut až hodinu, až bude maso měkké.

4) Měkké maso vyjměte, dejte stranou a uchovejte horké. Smíchejte estragon, žloutky a smetanu. Kastrol zahřívejte jen mírně a za stálého míchání přilijte žloutkovou směs. Míchejte asi 5 minut do zhoustnutí (omáčka se nesmí vařit, aby se nesrazila).

5) Dochuťte citronovou šťávou, dosolte a případně opepřete. Maso vraťte do omáčky. Ozdobte tymiánem a podávejte s bagetou nebo dušenou rýží.

Doba přípravy 80 minut

Náročnost 2

Nejstarší recepty na frikasé byste našli ve francouzských kuchařkách ze 13. století, ale autorství receptu si přisvojují i Britové. Kde je pravda, nevíme. Jde totiž o klasický postup, kterému se dřív říkalo zadělávané kuře.

Foto: Shutterstock

Další článek
Související články
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
29.9.2025
Tvrdá vánočka, bábovka „placatá“ jako věneček, koblihy plné omastku. Kde se stala chyba? Těsto nejde zpracovat Aby šlo těsto dobře zpracovat, je nutné, aby měly všechny jeho složky pokojovou teplotu. Máslo či tuk nechte na kuchyňské lince změknout, do těsta nedávejte vajíčka a mléko rovnou z ledničky. Pokud se srazí tuk s vejci, můžete ho nad horkou vodní párou lehce rozehřát.  Na vině může b
24.9.2025
V kotlíku nad ohněm lze tavit a ohřívat nepřeberné množství pochutin, zdaleka to není jen sýr. Fondue můžete připravit masové, s vývarem, zeleninové či ovocné a čokoládové.   Správné ingredience * Pro sýrové fondue vybírejte kvalitní sýry, tučnější a aromatické, např. čedar, ementál, goudu či gruyere. * Při dochucování se meze nekladou, hodí se česnek, bílé víno, třešňovice, mušká
1.9.2025
Měli jste se krásně, ochutnali jste zajímavé pokrmy a rádi byste si ten zážitek zopakovali? Není nic snazšího. Pljeskavica (10 porcí) Možná jste ji ochutnali na dovolené v bývalé Jugoslávii, lze ji vidět i v Rumunsku a Bulharsku. Každý region má trochu jiný recept. Asi nejznámější je Leskovačka pljeskavica, která pochází z města Leskovac v Srbsku. Je pikantní, protože se do ní přidávají chilli
28.8.2025
Pamatujete, jak potřebovala Saxana v Dívce na koštěti nutně sehnat babské ucho? Tak to jí šlo právě o šalvěj. Říká se jí ale i jinak, třeba babí roucho, koníčky, rapaňa, šalfie či vlčí chvost. V léčitelství se používala odedávna a neobejdeme se bez ní ani v kuchyni. K čemu se hodí? Působí proti pocení – výzkumy prokázaly, že dokáže snížit produkci potu až o 50 %, přičemž největší účinek má dvě h
reklama
Šikovné tipy
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Lakovaná kouzla
Také máte doma lahvičky laků na nehty, které nepoužíváte? Nevyhazujte je, mohou posloužit k úplně jiným účelům. Tady je několik tipů, k čemu všemu se taková malá lahvička může hodit. * Dekorativní těžítko: Dá se vyrobit velmi snadno. Budete potřebovat jen větší oblázek, širší prázdnou plechovku nebo plechové víko, vodu a lak na nehty. Do plechovky […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Vzestup a pád Bernarda Spilsburyho: Příběh vědce, který změnil kriminalistiku
21stoleti.cz
Vzestup a pád Bernarda Spilsburyho: Příběh vědce, který změnil kriminalistiku
Když viděl policisty, jak berou rozřezané ostatky do holých rukou, pokoušely se o něj mdloby. Ten pohled mu utkvěl v paměti. Proto později pomáhal se vznikem speciální soupravy, určené pro zajišťování
Pověst o Šemíkovi: Skutečnost, nebo výplod fantazie?
epochaplus.cz
Pověst o Šemíkovi: Skutečnost, nebo výplod fantazie?
Příběh o statečném koni Šemíkovi a jeho pánovi, vladykovi Horymírovi z Neumětel, je jednou z nejoblíbenějších a nejznámějších českých pověstí. Je to příběh o odvaze, loajalitě a lásce. Když je Horymír odsouzen ke smrti knížetem Křesomyslem za to, že se vzbouřil proti horníkům, kteří ničili pole kvůli těžbě stříbra, požádá o poslední přání: projet se
Čeká Tylor Swift brzy zklamání?
nasehvezdy.cz
Čeká Tylor Swift brzy zklamání?
Zdálo se to být jako láska až za hrob. Jedna z největších ikon současnosti, Tylor Swift (35), svého nového přítele, profesionálního hráče amerického fotbalu Travise Kelce (35), vychvalovala do nebes
Social ride pod hlavičkou Future Cycling a CeramicSpeed
iluxus.cz
Social ride pod hlavičkou Future Cycling a CeramicSpeed
Už se stalo zvykem, že se cyklisté potkávají v nové prodejně bývalého profesionálního cyklisty Kristiána Hynka. Ta nese název Future Cycling a nachází se v pražských Modřanech - konkrétně se rozprostí
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Přišla jsem o ni příliš brzy
skutecnepribehy.cz
Přišla jsem o ni příliš brzy
Nikdy nezapomenu na ten den, kdy jsem šla naposledy za mojí dcerou, abych se s ní rozloučila. Ta bolest byla nesnesitelná. Najednou jsem si uvědomila, že už tu prostě není. Moje dcera Petra byla zdravá, chytrá a krásná dívka. Nepřekvapovala nás žádnými problémy v dospívání, a když dospěla, byla úspěšná a měla jasné plány. Vypracovala
Hrad Bouzov – místo, kde se natáčela pohádka O princezně Jasněnce
epochanacestach.cz
Hrad Bouzov – místo, kde se natáčela pohádka O princezně Jasněnce
Máte rádi romantiku, přírodu a historii? Pak můžete vyrazit na hrad Bouzov na Olomoucku, protože tam najdete všechno. Hrad Bouzov leží hned vedle stejnojmenné obce v Zábřežské vrchovině. Tohle nevšední romantické místo vás ohromí svojí kouzelnou atmosférou, která z něj doslova čiší. Dokonce o něm můžeme bez nadsázky říct, že vypadá jako z pohádky. V minulosti totiž posloužil filmařům coby
Mihotavé plamínky: Od kdy si svítíme svíčkami?
epochalnisvet.cz
Mihotavé plamínky: Od kdy si svítíme svíčkami?
Před vynálezem svíček lidé osvětlovali své domovy a cesty ohněm, pochodněmi a lampami. Nejstarší dosud nalezený svícen pochází z etruské hrobky v italském Orvietu, datované do 7. století př. n. l. Tyto první archeologické důkazy však neznamenají, že si naši předkové nevyráběli svíčky ještě mnohem dříve.   Svícny se objevují i na mnoha dalších archeologických
Proč se karpatským Němcům nelíbil vznik Československa?
historyplus.cz
Proč se karpatským Němcům nelíbil vznik Československa?
Do Horních Uher vpadli Mongolové a povraždili spoustu poddaných. Panovník Béla IV. v kritické situaci pozve do svého království osadníky z Německa, aby prázdné území opět zalidnili. Rád jim udělí mnohá privilegia, což byla ostatně jejich podmínka. Litovat své velkorysosti rozhodně nebude… Uherský král Štěpán I. (asi 975–1038) se roku 996 oženil s mladičkou bavorskou
Ztracený mnich z Vyššího Brodu: Případ, který děsí už 400 let
enigmaplus.cz
Ztracený mnich z Vyššího Brodu: Případ, který děsí už 400 let
V roce 1613 se z kláštera ve Vyšším Brodě beze stopy ztratil mladý mnich jménem Silvestr. Jeho zmizení nebylo nikdy objasněno, a přestože se o něm v kronikách píše jen krátce, místní obyvatelé si dodn
Když vás nohy nenechají klidně spát
nejsemsama.cz
Když vás nohy nenechají klidně spát
Ležíte v posteli, jste unavená a těšíte se na zasloužený odpočinek. Jenže v tu chvíli začnou nohy podivně brnět, svrbět nebo vás nutí k pohybu. Syndrom neklidných nohou je častější, než si myslíte. Syndrom neklidných nohou (zkráceně RLS – Restless Legs Syndrome) patří mezi neurologické poruchy, které mohou značně znepříjemnit večery i noci. Lékaři odhadují, že
Dýňová polévka s česnekem
tisicereceptu.cz
Dýňová polévka s česnekem
Dýňový krém je podle mnohých nejchutnější polévka. Suroviny na 4 porce 1 menší dýně Hokkaido 1 palice česneku 750 ml zeleninového vývaru 150 ml smetany 5 lžic zakysané smetany máslo sůl d