Domácí tažené těsto je sice pracnější než pečení závinu z kupovaného listového, ale chuť a vůně moučníku za trochu námahy navíc stojí.
Těsto
250 g hladké mouky
50 g másla
2 vejce
3 lžíce vlažné vody
2 lžíce octa
špetka soli
Náplň
400 g vyjádřincovaných jablek se slupkou
4 hrsti strouhanky
100 g másla
2 hrsti rozinek
2 hrsti sekaných vlašských ořechů
1 vanilkový cukr
cukr krystal podle chuti
skořice
1 citron
50 ml mléka na potírání
Postup
Jablka nakrájíme na jemné plátky, zakapeme šťávou z citronu, smícháme s na jemno nasekanými ořechy, spařenými a okapanými rozinkami, skořicí, vanilkovým a krystalovým cukrem. Strouhanku opražíme dozlatova na 80 g másla a necháme vychladnout.
Na vále do proseté a špetkou soli ochucené mouky zapracujeme vajíčka, změklé máslo, vodu a ocet.
Vypracujeme vláčné hladké těsto, které má kompaktní konzistenci, rozdělíme jej napůl a vyválíme tenký plát, který posypeme opraženou strouhankou, na ni klademe ochucená jablka (jablka rozprostřeme na dvě třetiny těsta do středu), zavineme, kraje utěsníme, přeneseme na plech vymazaný máslem.
Obě nohavice potřeme rozpuštěným máslem (zbylých 20g) a mlékem. Pečeme cca 40 minut při 160-170 °C dozlatova. Závin necháme vychladnout na suchém a chladném místě a teprve potom krájíme a podáváme na talíře. Nejlépe chutná druhý den.