Domů     Konečně je tu grilovačka
Konečně je tu grilovačka
17.8.2022

Těšíte se na ni každý rok, nebo grilujete jen občas? Ať tak či tak, vždycky jde přece především o posezení s přáteli s dobrým jídlem navrch. Máme pro vás pár tipů, které by se vám mohly hodit.

Přímé, nebo nepřímé grilování? Víte, jaký je mezi těmito dvěma metodami grilování rozdíl? Možná je používáte obě tak nějak intuitivně, tak si to jen zopakujeme.

Přímé

Jde o klasickou metodu, jež se hodí především na suroviny, které na tepelnou úpravu nepotřebují víc než 20–30 minut. Jídlo se umístí na rošt přímo nad žár ohně, kde se tepelně upraví a rozvine se typické aroma.

Je jasné, že masu musíte věnovat pozornost, protože teplota může vyšplhat až na 300 °C, takže se snadno spálí. Díky přímému žáru se rychle vytvoří kůrka. Většinou se pracuje se dvěma zónami hoření. Maso můžete grilovat chvíli na větším a pak zase na menším žáru.

Tip: Důležité je nechat maso po skončení grilování několik minut odležet, než je rozkrojíte. Může si tak odpočinout a nevyteče z něj tolik šťávy. Nebalte je ale do alobalu, protože by bylo vlivem horké páry propečené víc, než byste chtěli.

Místo talíře použijte mřížku a potřete je trochou oleje. Bude chráněné a zároveň bude moci pára unikat.

Nepřímé

Na tento způsob potřebujete gril s víkem a odkapávací miskou. Potraviny se negrilují přímo nad ohněm, takže je grilování šetrnější. Teplota není tak vysoká, pohybuje se mezi 140–180 °C. Žár proudí kolem potraviny podobně jako v horkovzdušné troubě.

Hodí se pro přípravu větších surovin, jako je například hovězí hrudí, pečeně, kýta, celá drůbež a celé ryby. I tady se ale musíte práci věnovat, protože díky zavřenému víku z grilu neuniká teplo a potraviny se rychle propečou. Další výhodou je to, že do ohně nekape tuk nebo šťáva.

Tip: Pokrmy můžete grilovat také zabalené v alobalu, pergamenovém papíru či v cihlářské hlíně. Zabalené potraviny lze připravovat i s otevřeným víkem. Způsob „v kabátku“ se hodí hlavně pro kuřecí prsa, kotlety, ryby, filety bez kůže a mořské plody.

Než začneme

Nemáte-li s grilováním moc zkušeností, není to důvod k obavám. Žádný učený z nebe nespadl a chybami se člověk učí. Ale aby jich bylo co nejméně, pamatujte na to, že suroviny musí být kvalitní a neměli byste je dát na gril přímo z chladničky.

Určitě jim dopřejte alespoň 30 minut na zotavení, tedy čas na získání pokojové teploty. U syrových klobás je největší chybou, když je položíte na příliš horký gril. Syrové maso se rychle zatáhne a i ta nejkvalitnější klobása praskne. Postupujte tedy opatrně.

Trvá to sice trochu déle, ale klobásy získají chuť a nádhernou kůrčičku. S předvařenými klobásami to není tak složité, ale i pro ně je výhodnější pomalejší postup.

Něco málo o mase

Drůbeží

Aby bylo kulinářským zážitkem, počítejte s dobrou marinádou. Maso by také mělo být nakrájené na menší kusy, aby se nemuselo grilovat dlouho a nevysušilo se.

Vcelku – zkuste připravit na plechovce od piva, nebo použijte speciální stojan.

Vnitřnosti – hodí se na špízy.

Prsa – nejlépe je grilovat je vcelku s kůží, ale i bez, nebo na kousky jako špízy.

Stehna – připravujte vcelku nebo na špízy.

Křídla – při marinování můžete popustit uzdu fantazii.

Vepřové

Jeho použití je všestranné a příprava je snadná. Navíc nemusí zrát. Špičkovou kvalitu poznáte podle vůně. Dávejte pozor na to, aby bylo maso pevné, po stlačení jen mírně povolilo, ale nezůstal v něm důlek. Syrové by nemělo ležet ve vlastní šťávě. Takové nekupujte.

Bůček – většinou se krájí na plátky a marinuje. Vcelku se nejdřív naloží, předvaří a pak přijde na gril.

Panenka – medailonky, špízy nebo vcelku. Maso je velmi křehké, proto se griluje jen krátce.

Pečeně – griluje se bez marinády, nebo lze naložit asi na hodinu do láku s kořením.

Plec – hodí se na steaky.

Žebra – maso se marinuje a griluje pomalu. Používá se spodní část žeber u hrudní kosti v oblasti břicha.

Krkovice – bývá prorostlá a nejlépe je grilovat ji vcelku.

Vrchní a spodní šál – hodí se na pečeni a řízky.

Hovězí a telecí

Kvalitní maso by mělo být vždy správně vyzrálé. Nejméně dva týdny. Ale čím déle maso zraje, tím lépe. Takže hledejte dobrého řezníka. S masem ze supermarketu díru do světa neuděláte. Kvalita hovězího se pozná podle mramorování.

Díky tuku má hovězí, ale i telecí skvělou chuť, protože během grilování se tuková vlákna rozpustí. Čím je poražené zvíře starší, tím tmavší má barvu.

Hovězí svíčková – steaky, špička a hlava se dá použít na špízy.

Hrudí – nádherně mramorované maso – většinou se ovšem griluje při nízké teplotě více hodin.

Roštěnec (Rumpsteak) – skvělé maso na steaky či pečení vcelku.

Vysoký roštěnec (Ribeye) – poznáte podle typického tukového oka, hodí se na steaky.

Loupaná plec – velmi aromatické maso prorostlé tukem, které je vhodné na steaky.

Telecí kotleta – když se griluje s kostí, je šťavnatější. V každém případě nemá ráda velký žár.

Telecí svíčková – je vhodná na medailonky a špízy.

Telecí kýta – je skvělá pro nepřímé grilování vcelku nebo přímé grilování jako steaky.

Jehněčí

Základním pravidlem je, že čím mladší kus, tím jemnější maso a lepší aroma. Jako jehněčí se označuje maso zvířat, která se dostala na jatka nejpozději ve 12 měsících. Maso starších už se nazývá skopové. Čím je zvíře mladší, tím jsou tuk a maso světlejší.

Svíčková – velmi křehké a libové maso ideální na přípravu medailonků, hodí se i na menší špízy.

Zadní pečeně s kostí – dá se skvěle připravovat vcelku nepřímým grilováním. Nejlepší je maso dostatečně dlouhou dobu marinovat.

Kotleta – typické jsou pro ni dlouhé žeberní kosti. Kotlety se dají grilovat vcelku nebo naporcované.

Kýta – má výraznější chuť. Většinou se prodává nakrájená na plátky určené právě na steaky na grilu. Dá se ale připravovat i vcelku s kostí.

Uzeniny a jiné

Různé masné výrobky ke grilování prostě patří. Nejlépe však chutnají, když si maso sami namelete.

Burgery – používá se výhradně hovězí maso. Ideální podíl tuku je 20 %.

Karbanátky – připravují se z mletého vepřového nebo ze směsi vepřového a hovězího masa. Skvěle se hodí také na přípravu špízů.

Klobásy a párky – grilují se vcelku nebo na špízu. Aby nepraskaly, nesmíte je grilovat příliš zprudka.

Další zajímavosti a také recepty najdete v knize Christopha Branda Voňavé grilování nakladatelství Grada, grada.cz.

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
Související články
18.10.2024
Chytrým uspořádáním v kuchyni získáte nejen dostatek úložného prostoru, ale vejdou se vám tam i spotřebiče jako lednička, trouba nebo myčka. Jen se musíte zaměřit buď na malé, anebo multifunkční výrobky. Už jste si zvykli, že v malé kuchyni šetříte místem, kde se dá, abyste daný prostor využili co nejúčelněji. Museli jste zapomenout na myčku a lednička se vám tam vejde jen tak tak. Jenže nyní dos
15.10.2024
Dozrávají i v našich podmínkách do medové sladkosti a pochutnat si na nich prospěje i zdraví. Švestky, ale i blumy, slívy, ryngle, špendlíky nebo mirabelky, zkrátka slivoně: Liší se jen barvou a detaily, jako je tloušťka a pevnost slupky a snazší nebo obtížnější oddělitelností pecky. Všechny ale mají lahodné plody, které by byla škoda zužitkovat jen na koláče. Mají totiž pozoruhodně blahodárné úč
10.10.2024
Sušené maso neboli jerky si už několik let získává příznivce i u nás. Kdysi to bylo cosi neznámého, o čem jsme jen kdysi četli v knihách o americkém západě. Dneska si je můžeme klidně koupit, ale také, což je ještě lepší, sami udělat. Můžete si je dát jen tak pro chuť, ale oceníte je i jako malou svačinku během dne a určitě se vám hodí na výletě, protože v batohu nezabere téměř žádné místo a také
3.10.2024
Balkánská je balkánská kuchyně je koncertem vůní a chutí a připomene krásnou dobu letní dovolené. Máme pro vás pár skvělých receptů. Čočková čorba (4 porce) 2 lžíce olivového oleje, 1 středně žlutá cibule nakrájená na kostičky, 1 velká nebo 3 malé mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky, 1 střední brambor oloupaný a nakrájený na kostičky, 2 stroužky česneku nakrájené na plátky, 1 lžíce rajčat
30.9.2024
Zakysané mléčné produkty jsou nejen výborným zdrojem bílkovin a vápníku, ale blahodárně působí i na naše střeva. Vyznáte se v nich? Na trhu jich objevíte hned několik. Všechny jsou pro naše zdraví přínosné, však se také řadí mezi superpotraviny. A to pro obsah prospěšných bakterií. Vedle vitaminů A, D a B a kvalitních bílkovin obsahují také fosfor. Množství vápníku je úplně stejné jako v mléce,
reklama
Šikovné tipy
Poetické kamenné svícny
Také máte doma spoustu kamínků nasbíraných na výletech? Možná jsou mezi nimi i ty ploché, které omlela voda z potoka nebo ta mořská. A právě ty se budou hodit. Budete potřebovat: ploché kameny různých velikostí, lepidlo na kámen, svíčky. 1) Vyberte velký základní kámen a dejte na něj dostatečné množství lepidla. 2) Druhý kámen položte […]
Až skončí grilovací sezona
Čas běží jako splašený, a tak než se nadějeme, sezona grilování skončí. Přátelé se rozjedou do svých městských bytů a až na krátká občasná setkání zbydou jen vzpomínky na to hezké. A také jedna ne moc příjemná povinnost. Bude to chtít vyčistit gril. Co si budeme povídat, to je činnost, kterou nedělá rád snad nikdo […]
Vzpomínka na moře: 5 nápadů, co s mušlemi
Nic neoživí vzpomínky na báječné chvíle o dovolené tak, jako romantické dekorace v plážovém stylu. Není to nci složitého, máme pro vás pár tipů. Velké ulity můžete „osázet“ tillandsiemi, což jsou ty podivuhodné rostliny, které nepotřebují substrát a živiny si vytahují kořeny ze vzduchu. Ale pozor, to je teorie, která platí v jejich domovině. Aby […]
Obrazy z lisovaných květů
Chcete si na stěnu zavěsit skutečný originál? Není to nic nedostupného, dokonce si takovou dekoraci můžete vlastnoručně vyrobit. Inspirací vám může být tradiční japonské umění oshibana. Ačkoli je sušení a lisování květin pro radost a na ozdobu nejspíš skoro tak staré jako lidstvo samo, k dokonalosti a uměleckému směru ho dovedli až Japonci někdy v […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Nemůže Maximová najít chlapa kvůli svému otci?
nasehvezdy.cz
Nemůže Maximová najít chlapa kvůli svému otci?
Je krásná, talentovaná a už nějaký čas sama. Herečka Elizaveta Maximová (32) ze seriálu Jedna rodina v rozhovoru přiznala, že za všechno zřejmě mohou její dva tatínci! Bolestivý rozchod Loni se
Stovky nových pohádkových příběhů, a ještě více atrakcí:  Největší světelný zábavní park WINTER WONDERLAND se vrací
21stoleti.cz
Stovky nových pohádkových příběhů, a ještě více atrakcí: Největší světelný zábavní park WINTER WONDERLAND se vrací
Světelný zábavní park Winter Wonderland znovu otevřel. Na 30 000 m² přináší více než 200 nových zářivých instalací inspirovaných pohádkovými a fantasy příběhy. V ceně vstupenky jsou zároveň neomezené
Obraz po pradědečkovi našel cestu domů
skutecnepribehy.cz
Obraz po pradědečkovi našel cestu domů
Náš praděd krásně maloval, žádný jeho výtvor nám ale po něm nezůstal. Vnuk si jednou koupil obraz v bazaru, byli jsme překvapeni autorem. Svého pradědečka jsem neznala, hodně jsem ale o něm slyšela. Byl to umělec, malíř, který vystavoval i v cizině. Bohužel jsem neměla ani jeho podobiznu a ani žádný z jeho obrazů se v naší rodině nedochoval. Prababička je všechny
Světelný zábavní park Winter Wonderland se vrací: Nový a ještě lepší!
epochanacestach.cz
Světelný zábavní park Winter Wonderland se vrací: Nový a ještě lepší!
Více pohádkových příběhů i atrakcí, více zábavy, již od 18. října v Praze, Letňanech. Světelný zábavní park Winter Wonderland se vrací do pražských Letňan. Přináší více než 200 nových světelných instalací inspirovaných pohádkovými a fantasy příběhy, přidá také další, ještě větší zábavné a adrenalinové atrakce. Všechny venkovní atrakce a světelné instalace jsou v ceně základní vstupenky.
Chilli con carne s vařenou rýží
tisicereceptu.cz
Chilli con carne s vařenou rýží
Luštěniny zasytí, obsahují bílkoviny a velké množství vlákniny. Ingredience 1 lžíce řepkového oleje 1 střední cibule 280 g hovězího mletého masa 1 lžička mleté sladké papriky ¼ lžičky kajens
Odhalte tajemství pěti prvků
enigmaplus.cz
Odhalte tajemství pěti prvků
Se zákonem jin a jang uplatňovali staří taoisté při analýze a chápání přírodních dějů teorii pěti prvků. Vnímali je jako dynamické procesy, které mohou vysvětlit všechno v přirozeném světě. Každý p
Nevlastní dcera je mou oporou
nejsemsama.cz
Nevlastní dcera je mou oporou
Ať si někdy vysníte budoucnost, osud si pohraje s kartami, a vše dopadne úplně jinak. Moje milovaná vlastní dcera mě odstřihla a jen pár let nato mi do života přišla nevlastní dcera. Zamilovala jsem se už na učňáku a s Karlem jsme byli spřízněné duše až do jeho posledního vydechnutí. Velmi brzy po svatbě se nám narodila dvojčata, kluci Tomáš
Komfort vnitřního prostředí
rezidenceonline.cz
Komfort vnitřního prostředí
Dostatečná vlhkost, příjemná teplota a čistota vzduchu v interiéru jsou důležitými faktory, jež významným způsobem ovlivňují kvalitu a uživatelský komfort obytného prostoru. Podílejí se na něm svými parametry samozřejmě také samotné budovy, dosažení potřebných hodnot je však leckdy nemožné bez odpovídajících zařízení. Ideální řešení představují novostavby, v nichž lze daného cíle dosáhnout aplikací vhodných řešení,
Tady může vypuknout peklo. Představujeme 10 nejbezpečnějších sopek planety
epochaplus.cz
Tady může vypuknout peklo. Představujeme 10 nejbezpečnějších sopek planety
Už po tisíce let jsou sopky tím, co lidstvo děsí a fascinuje zároveň. Jejich běsnění dokáže být neuvěřitelně nádherné, ale také obrovsky nebezpečné a doslova smrtící. Ostatně to se v minulosti ukázalo už mnohokrát a v některých případech sopečné výbuchy ovlivňovaly životy lidí po celém světě. A experti se shodují: Dříve nebo později nás něco takového nutně
Nepoctivé pekaře koupali ve Vltavě
historyplus.cz
Nepoctivé pekaře koupali ve Vltavě
„Podvádíte,“ píchne nespokojeně mistr pekařského cechu prstem do žitného bochníku. Ještě nepřikročil ke kontrole rozkrojením, a už na první pohled vidí, že chléb je menší, než určují cechovní artikule. Prodává se ale za běžnou cenu. Pekař má zaděláno na pořádný problém…   1. Pekaři. V letech 1349–1419 jich v metropoli působí 157. Založení O pražském
Vodní démoni dávných Germánů: Čím se lišili od vodníků?
epochalnisvet.cz
Vodní démoni dávných Germánů: Čím se lišili od vodníků?
Každý ví, kdo je to vodník. Pohádková bytost, která je buď legrační, nebo strašidelná. Za dávných dob byl ovšem považován za děsivého démona. V existenci antropomorfní vodní bytosti však nevěřili pouze slovanské, ale také germánské národy! Byla jejich víra oprávněná? Zatímco my máme vodníka, germánské národy mají Nixe. Tato tajemná bytost má s vodníkem
Plastová okna Schüco FocusIng s rovnými liniemi hliníku
iluxus.cz
Plastová okna Schüco FocusIng s rovnými liniemi hliníku
Nový plastový okenní systém Schüco FocusIng se designem maximálně přiblížil vzhledu hliníkových profilů, zvýšil podíl recyklovaného materiálu při výrobě, ale především nabízí dvojí stavební hloubk