Domů     Konečně je tu grilovačka
Konečně je tu grilovačka
17.8.2022

Těšíte se na ni každý rok, nebo grilujete jen občas? Ať tak či tak, vždycky jde přece především o posezení s přáteli s dobrým jídlem navrch. Máme pro vás pár tipů, které by se vám mohly hodit.

Přímé, nebo nepřímé grilování? Víte, jaký je mezi těmito dvěma metodami grilování rozdíl? Možná je používáte obě tak nějak intuitivně, tak si to jen zopakujeme.

Přímé

Jde o klasickou metodu, jež se hodí především na suroviny, které na tepelnou úpravu nepotřebují víc než 20–30 minut. Jídlo se umístí na rošt přímo nad žár ohně, kde se tepelně upraví a rozvine se typické aroma.

Je jasné, že masu musíte věnovat pozornost, protože teplota může vyšplhat až na 300 °C, takže se snadno spálí. Díky přímému žáru se rychle vytvoří kůrka. Většinou se pracuje se dvěma zónami hoření. Maso můžete grilovat chvíli na větším a pak zase na menším žáru.

Tip: Důležité je nechat maso po skončení grilování několik minut odležet, než je rozkrojíte. Může si tak odpočinout a nevyteče z něj tolik šťávy. Nebalte je ale do alobalu, protože by bylo vlivem horké páry propečené víc, než byste chtěli.

Místo talíře použijte mřížku a potřete je trochou oleje. Bude chráněné a zároveň bude moci pára unikat.

Nepřímé

Na tento způsob potřebujete gril s víkem a odkapávací miskou. Potraviny se negrilují přímo nad ohněm, takže je grilování šetrnější. Teplota není tak vysoká, pohybuje se mezi 140–180 °C. Žár proudí kolem potraviny podobně jako v horkovzdušné troubě.

Hodí se pro přípravu větších surovin, jako je například hovězí hrudí, pečeně, kýta, celá drůbež a celé ryby. I tady se ale musíte práci věnovat, protože díky zavřenému víku z grilu neuniká teplo a potraviny se rychle propečou. Další výhodou je to, že do ohně nekape tuk nebo šťáva.

Tip: Pokrmy můžete grilovat také zabalené v alobalu, pergamenovém papíru či v cihlářské hlíně. Zabalené potraviny lze připravovat i s otevřeným víkem. Způsob „v kabátku“ se hodí hlavně pro kuřecí prsa, kotlety, ryby, filety bez kůže a mořské plody.

Než začneme

Nemáte-li s grilováním moc zkušeností, není to důvod k obavám. Žádný učený z nebe nespadl a chybami se člověk učí. Ale aby jich bylo co nejméně, pamatujte na to, že suroviny musí být kvalitní a neměli byste je dát na gril přímo z chladničky.

Určitě jim dopřejte alespoň 30 minut na zotavení, tedy čas na získání pokojové teploty. U syrových klobás je největší chybou, když je položíte na příliš horký gril. Syrové maso se rychle zatáhne a i ta nejkvalitnější klobása praskne. Postupujte tedy opatrně.

Trvá to sice trochu déle, ale klobásy získají chuť a nádhernou kůrčičku. S předvařenými klobásami to není tak složité, ale i pro ně je výhodnější pomalejší postup.

Něco málo o mase

Drůbeží

Aby bylo kulinářským zážitkem, počítejte s dobrou marinádou. Maso by také mělo být nakrájené na menší kusy, aby se nemuselo grilovat dlouho a nevysušilo se.

Vcelku – zkuste připravit na plechovce od piva, nebo použijte speciální stojan.

Vnitřnosti – hodí se na špízy.

Prsa – nejlépe je grilovat je vcelku s kůží, ale i bez, nebo na kousky jako špízy.

Stehna – připravujte vcelku nebo na špízy.

Křídla – při marinování můžete popustit uzdu fantazii.

Vepřové

Jeho použití je všestranné a příprava je snadná. Navíc nemusí zrát. Špičkovou kvalitu poznáte podle vůně. Dávejte pozor na to, aby bylo maso pevné, po stlačení jen mírně povolilo, ale nezůstal v něm důlek. Syrové by nemělo ležet ve vlastní šťávě. Takové nekupujte.

Bůček – většinou se krájí na plátky a marinuje. Vcelku se nejdřív naloží, předvaří a pak přijde na gril.

Panenka – medailonky, špízy nebo vcelku. Maso je velmi křehké, proto se griluje jen krátce.

Pečeně – griluje se bez marinády, nebo lze naložit asi na hodinu do láku s kořením.

Plec – hodí se na steaky.

Žebra – maso se marinuje a griluje pomalu. Používá se spodní část žeber u hrudní kosti v oblasti břicha.

Krkovice – bývá prorostlá a nejlépe je grilovat ji vcelku.

Vrchní a spodní šál – hodí se na pečeni a řízky.

Hovězí a telecí

Kvalitní maso by mělo být vždy správně vyzrálé. Nejméně dva týdny. Ale čím déle maso zraje, tím lépe. Takže hledejte dobrého řezníka. S masem ze supermarketu díru do světa neuděláte. Kvalita hovězího se pozná podle mramorování.

Díky tuku má hovězí, ale i telecí skvělou chuť, protože během grilování se tuková vlákna rozpustí. Čím je poražené zvíře starší, tím tmavší má barvu.

Hovězí svíčková – steaky, špička a hlava se dá použít na špízy.

Hrudí – nádherně mramorované maso – většinou se ovšem griluje při nízké teplotě více hodin.

Roštěnec (Rumpsteak) – skvělé maso na steaky či pečení vcelku.

Vysoký roštěnec (Ribeye) – poznáte podle typického tukového oka, hodí se na steaky.

Loupaná plec – velmi aromatické maso prorostlé tukem, které je vhodné na steaky.

Telecí kotleta – když se griluje s kostí, je šťavnatější. V každém případě nemá ráda velký žár.

Telecí svíčková – je vhodná na medailonky a špízy.

Telecí kýta – je skvělá pro nepřímé grilování vcelku nebo přímé grilování jako steaky.

Jehněčí

Základním pravidlem je, že čím mladší kus, tím jemnější maso a lepší aroma. Jako jehněčí se označuje maso zvířat, která se dostala na jatka nejpozději ve 12 měsících. Maso starších už se nazývá skopové. Čím je zvíře mladší, tím jsou tuk a maso světlejší.

Svíčková – velmi křehké a libové maso ideální na přípravu medailonků, hodí se i na menší špízy.

Zadní pečeně s kostí – dá se skvěle připravovat vcelku nepřímým grilováním. Nejlepší je maso dostatečně dlouhou dobu marinovat.

Kotleta – typické jsou pro ni dlouhé žeberní kosti. Kotlety se dají grilovat vcelku nebo naporcované.

Kýta – má výraznější chuť. Většinou se prodává nakrájená na plátky určené právě na steaky na grilu. Dá se ale připravovat i vcelku s kostí.

Uzeniny a jiné

Různé masné výrobky ke grilování prostě patří. Nejlépe však chutnají, když si maso sami namelete.

Burgery – používá se výhradně hovězí maso. Ideální podíl tuku je 20 %.

Karbanátky – připravují se z mletého vepřového nebo ze směsi vepřového a hovězího masa. Skvěle se hodí také na přípravu špízů.

Klobásy a párky – grilují se vcelku nebo na špízu. Aby nepraskaly, nesmíte je grilovat příliš zprudka.

Další zajímavosti a také recepty najdete v knize Christopha Branda Voňavé grilování nakladatelství Grada, grada.cz.

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
Související články
14.5.2025
Určitě si doma děláte různé zeleninové saláty, dáváte ji do polévek, omáček i nakládáte. A právě pečená zelenina je to, co vám v repertoáru ještě chybí. A to je škoda. Už proto, že šetří kapsu a také ji můžete použít na spoustu způsobů. Třeba na těstoviny, na polévku, do wrapů a omelet... Kterou vybrat? Vlastně téměř jakoukoliv, ale asi nejvíce se hodí kořenová, třeba brambory, pastinák, sladké
12.5.2025
Písečné pláže, slunce, moře všudypřítomná modrá a bílá, to je Řecko. A samozřejmě kuchyně, která chutná snad každému. A kdyby ta dovolená letos nevyšla, co si nějakou tu dobrotu připravit doma? Citronová polévka (4 porce) 1 malé kuře, 1 cibule i se slupkou do vývaru, svazeček z natě celeru, petrželky a bobkového listu, 2 kuličky pepře, kousek kůry z bio citronu, 1 lžička soli, šálek rýže, 2
29.4.2025
Ale jakou, když existuje tolik druhů. A někdy ani ti, kteří kávu milují a rádi experimentují, nedokáží přesně určit, co do které vlastně patří. Espresso zná každý, ale co ty ostatní? Pojďme se na to podívat. Ristretto – pochází ze Sicílie a je velice podobné espressu, ale s tím rozdílem, že jeho objem je okolo 20 ml. Připravuje se z toho stejného množství kávy, ale extrakce je kratší, takže vyn
25.4.2025
Palivo pro sportovce a milovníky zdravé výživy! Potřebujete půl hrnku bílého jogurtu banán 2 vejce 2 lžíce kokosového oleje 2 lžíce rozemletých lněných semínek led Postup Všechny ingredience rozmixujete, na závěr přidáte kostky ledu a znovu rozmixujete. Lněné semínko můžete nahradit mandlemi, semínky slunečnicovými nebo sezamovými, či také ořechy. Nápoj je možné zmrazit a podáv
23.4.2025
Myčka je užitečný pomocník, který si poradí nejen s nádobím, ale vyčistí i řadu dalších předmětů. Přesto někdy nadělá víc škody než užitku. Co do myčky rozhodně nepatří? Olovnatý křišťál a dekorativní sklo Těm může myčka ublížit stejně jako sklu ručně malovanému nebo známému jako vysoký smalt. Příliš horká voda a některé chemické látky totiž na sklenicích vytvoří šedé mapy anebo dekor nenávratně
reklama
Šikovné tipy
Dřevo opět v plné kráse: Jak jej renovovat?
Sem tam škrábanec nebo skvrna a povrch jaksi omšelý… Přírodní dřevo je úžasný materiál, ale nepříliš odolný vůči stopám opotřebování a zašpinění. Stačí ale málo a může se zaskvít v původní kráse. Odborníci, truhláři a návrháři, sice radí nechat dřevo přirozeně stárnout, protože se dokáže do jisté míry samo regenerovat a viditelnost skvrn nebo rýh […]
Růžičky na dárky, které nadělají spoustu parády
Až bude příště potřebovat ozdobit dárek, nebudete muset nic shánět. Stačí jen saténová stuha, nůžky a lepidlo. Šířka stuhy určí velikost květu, takže záleží na vaší představě. Aby se vám ale se stuhou pohodlně pracovalo, měla by mít šířku aspoň 5 cm. Nastříhejte ji na 10cm dílky, na jeden květ jich budete potřebovat 10 až […]
Už žádné lupy!
To se snáze řekne, než provede. Ať už jsou to lupy mastné, nebo suché, v boji s nimi budete potřebovat hodně trpělivosti a vytrvalosti. V určité míře jsou šupinky ve vlasech normální. Kožní buňky se přirozeně obměňují, jejich životnost je pouhé čtyři týdny, pak se uvolní a odpadnou. Těchto šupinek si obvykle vůbec nevšimnete. Pokud […]
Velikonoční dekorace: Vejce, kde ses tady vzalo?
Obří vejce může být netradiční dekorací a navíc poslouží jako zajímavý květináč na cibuloviny. A to vše ne jenom na Velikonoce! Vejce je dokonalým symbolem jara jako takového. Nebojte, nenakladla jej žádná dračice. Zrodilo se ze sádrových obvazů. Totiž, u vás doma se teprve zrodí. A vyrobit ho zvládne i úplný začátečník. Připravte si speciální […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Křupavé okurčičky
tisicereceptu.cz
Křupavé okurčičky
Okurková sezona nemusí být nudná, zvlášť, když si můžeme tyhle zelené pochoutky naložit do láku. Potřebujete 400 g okurek 3 kuličky pepře 2 kuličky nového koření 1 bobkový list ½ lžičky hořč
Lovci a sběrači: Nečekaně zdatní mořeplavci z doby kamenné
21stoleti.cz
Lovci a sběrači: Nečekaně zdatní mořeplavci z doby kamenné
Ještě donedávna se věřilo, že ostrov Malta byl poprvé osídlen před 7500 lety, tedy v mladší době kamenné s příchodem zemědělců. Nedávný archeologický průlom ale tuto představu zásadně mění. V
Tajemství chrámu Garni: Byl postaven jako monumentální hrobka?
enigmaplus.cz
Tajemství chrámu Garni: Byl postaven jako monumentální hrobka?
Odborníky je označován jako nejvýchodnější stavba řecko-římské civilizace. Tento pohanský chrám najdeme v místě, kde bychom podobnou stavbu asi nečekali – v hornaté oblasti Arménie. Ani po dvou tisící
Posadili mě na židli po mrtvém pradědečkovi
skutecnepribehy.cz
Posadili mě na židli po mrtvém pradědečkovi
Byl jsem pozván na návštěvu do rodiny svého dávného přítele. Těšil jsem se, jak si krásně popovídáme. Místo toho jsem se ztrapnil a vystrašil sám sebe. Tu židli snesli z půdy. Byla opravdu nepřehlédnutelná. Patřila pradědečkovi, který se dožil téměř stovky. Tak mi to alespoň řekl můj hostitel Filip, přítel ze studií archeologie. Vrátil jsem se z mezinárodní
Krém karamel
nejsemsama.cz
Krém karamel
Francouzskou klasiku crème caramel zvládnete i doma. Příprava není složitá, chce to jen pár ingrediencí a trpělivost při rozpouštění cukru na karamel. Potřebujete: ✿ 400 g cukru krupice ✿ šťávu ze 2 pomerančů ✿ 1 l plnotučného mléka ✿ 1 vanilkový lusk ✿ 8 vajec 1. Do rendlíku vsypejte polovinu cukru a na mírném teple ho za občasného míchání nechte
Vzdušná prosvětlená klasika v mrakodrapu
rezidenceonline.cz
Vzdušná prosvětlená klasika v mrakodrapu
Doslova jako výkladní skříň značky Minotti působí exkluzivní interiér, obývaný bezdětným párem. Interiér, založený na cílených kontrastech barev a materiálů, je dílem mezinárodního ateliéru IQOSA. Realizace finální podoby bytu o rozloze téměř dvou set čtverečních metrů trvala celých dvanáct měsíců, během nichž získal punc vyvážené jednoduché elegance, založené na pečlivě promyšleném konceptu. Jeho základem jsou
Podcenil ministr Ludvíka XIV. kouzlo Versailles?
epochalnisvet.cz
Podcenil ministr Ludvíka XIV. kouzlo Versailles?
Venkovská krajina kolem Versailles Ludvíkovi XIV. učaruje. Už v létě 1661 sní o tom, že tu prožije část roku. Cihlový zámeček, který tu stojí, je však příliš malý na to, aby se v něm ubytoval on, jeho milenka a dalších 60 vybraných dvořanů. „Budeme stavět,“ rozhodne král… V 70. letech 17. století sen o venkovském domě
Zadělal si Jašków na problémy?
nasehvezdy.cz
Zadělal si Jašków na problémy?
Už svým vzhledem vyvolává herec Robert Jašków (55) v lidech pořádný respekt. Přitom herec z Ordinace v Růžové zahradě je dobrák od kosti, který si váží své rodiny, a proto vždy soukromí striktně odděl
Zámek sv. Michaela: Měl barvu podle ztracené rukavičky?
historyplus.cz
Zámek sv. Michaela: Měl barvu podle ztracené rukavičky?
Ples je v plném proudu. Ve víru tance ztrácí carova favoritka Anna Lopuchinová rukavičku. Pavel I. ji dvorně zvedne. Nevrátí ji však krásce, ale předá svému architektovi.   „Povšimněte si té neobvyklé barvy. Takové by mohly být zdi mého nového paláce,“ prohodí k architektovi Vincenzu Brennovi (1747–1820). Růžovo-oranžovo-žlutá se na zdech petrohradských paláců 18. století ještě nezaskvěla.
Mikimoto V Code: Návrat ikonické kolekce ve znamení barev, perel a hravé elegance
iluxus.cz
Mikimoto V Code: Návrat ikonické kolekce ve znamení barev, perel a hravé elegance
Japonský dům luxusních šperků Mikimoto otevírá novou kapitolu své oceňované kolekce V Code, která se vrací ve druhém vydání. Tentokrát přináší jemnější siluetu, odvážnější barevnost a především šperky
Pražský orloj: Středověký klenot s šestisetletou historií
epochaplus.cz
Pražský orloj: Středověký klenot s šestisetletou historií
Pražský orloj, fungující už přes 600 let, je nejstarším plně funkčním orlojem na světě. Tento technický zázrak na Staroměstské radnici přežil války, požáry i hrozbu likvidace, aby dnes ohromoval turisty svou precizní mechanikou a pohyblivými apoštoly. Jaká je jeho historie? Už přes 600 let ukazuje nejen datum a čas, ale i polohu Slunce, fáze Měsíce,
Za zvířátky do Hluboké
epochanacestach.cz
Za zvířátky do Hluboké
Velmi dlouhou historii má za sebou stále populárnější zoologická zahrada v Hluboké nad Vltavou. Poprvé byla pro veřejnost otevřena už v květnu roku 1939 jako součást muzea v sousedním loveckém zámku Ohrada. Postupně si prošla sérií vzestupů i pádů až se z ní nakonec stala samostatná instituce. V současnosti jde o skutečně krásný areál, který leží v přírodním prostředí na břehu